«Είστε πολύ… Majovoli»: Αυτή είναι η μπάντα της Θεσσαλονίκης που ήδη αγαπάμε
Το παρεάκι των πέντε φίλων αναλύει τι σημαίνει να είσαι ανερχόμενος καλλιτέχνης στην Ελλάδα, τις δυσκολίες της μουσικής σκηνής στη Θεσσαλονίκη, το Tik Tok και την προέλευση του ονόματός τους!
Μπορεί να τους έχεις πετύχει στην αρχική σου στο Tik Tok, όπου αναμειγνύουν τις φωνές τους μέσα από τα covers τους, να τους έχεις δει να τραγουδάνε live σε κάποιο μαγαζί της Θεσσαλονίκης, ή να τους έχει πάρει το αυτί σου σε κάποιο νησάκι του Ιονίου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ακούσεις τους «Majovoli», θα κολλήσεις μαζί τους, όχι μόνο για τον φρέσκο ήχο και τα μοναδικά covers τους, αλλά για το παρεΐστικο vibe τους και την cool ενέργειά τους.
Η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη έχει ήδη μπει στις καρδιές μας, με τα καινούργια τους κομμάτια τους να παίζουν σε repeat στα ακουστικά μας και τα βίντεο τους στο Tik Tok να μαζεύουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και likes από τη νέα γενιά. Οι «Majovoli» είναι πέντε φιλαράκια που αγαπούν να δημιουργούν μουσική μαζί, με τον Θανάση στη φωνή, τον Τάσο στην ηλεκτρική κιθάρα και τη φωνή, τον Χριστόφορο στα drums και φωνή, τον Ιωάννη στην ηλεκτρική κιθάρα και τον Δημήτρη στο μπάσο και τα φωνητικά.
Μιλήσαμε μαζί τους και μας έβαλαν στην παρέα τους, αναλύοντας τι σημαίνει να είσαι ανερχόμενος καλλιτέχνης στην Ελλάδα, τις δυσκολίες της μουσικής σκηνής στη Θεσσαλονίκη, την πλατφόρμα του Tik Tok, την προέλευση του ονόματός τους και τα επόμενα τους βήματα!
Πώς ξεκίνησε η μπάντα;
Χριστόφορος: Αρχικά, ήμασταν δύο διαφορετικά ντουέτα, ο Θανάσης με τον Ιωάννη και εγώ με τον Τάσο. Μέσα στην καραντίνα βρεθήκαμε στους Κήπους του Πασά και παίξαμε τυχαία μία φορά όλοι μαζί. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να κάνουμε παρέα, πηγαίναμε ο ένας στα live του άλλου. Μετά από λίγο καιρό είπαμε να δημιουργήσουμε κάτι όλοι μαζί και αρχίσαμε να παίζουμε με τον Θανάση, τον Τάσο και Ιωάννη, στον δρόμο. Εκεί είδαμε ότι υπάρχει χημεία, προστέθηκε και ο Δημήτρης στην παρέα μας – και στο μπάσο – και κάπως έτσι «κολλήσαμε» και γίναμε full band.
Θανάσης: Από τη στιγμή που έγινε η πρώτη επαφή και γνωριστήκαμε καλύτερα, αρχίσαμε να ερχόμαστε πιο κοντά και γίναμε φίλοι, ή αδέρφια πλέον θα έλεγε κανείς.
Ιωάννης: Πλέον βλεπόμαστε περισσότερο από ότι βλέπουμε τα αδέρφια μας!
Γιατί Majovoli; Τι σημαίνει το όνομά σας;
Χριστόφορος: Μας το είπε η μπάντα Lemonostifel, όταν ήμασταν ένα καλοκαίρι στην Αμοργό. Παίζαμε μουσική στις σκηνές μας και μας είπανε «Δεν πάτε στο δρόμο να παίξετε; Είστε πολύ Majovoli». Μάθαμε ότι η λέξη σημαίνει βολικός, ευπροσάρμοστος, έχει Ιταλικές ρίζες, χρησιμοποιείται αρκετά στο Βόλο και είναι γνωστή και στην Αμοργό.
Θανάσης: Αρχικά, Majovoli λεγόταν το ντουέτο του Χριστόφορου με τον Τάσο και εγώ με τον Ιωάννη, είχαμε άλλο όνομα. Όταν γίναμε μία μπάντα, είπαμε να βρούμε κάτι διαφορετικό. Υιοθετήσαμε το «ΤΟΠ» για μερικά live – πολύ μετριόφρονες!- αλλά σύντομα καταλάβαμε ότι δεν είναι όνομα αυτό… Το Majovoli άρεσε σε όλους, οπότε καταλήξαμε εκεί.
Ιωάννης: Να αναφέρουμε ότι ακόμα ένα υποψήφιο όνομα, ήταν και το «Περγαμόντο»…
Πώς προέκυψαν τα βίντεο στο Tik Tok και πώς αντιδράσατε όταν είδατε ότι έχουν απήχηση;
Θανάσης: Είχα ανεβάσει στο παρελθόν μερικά βίντεο μόνος μου, είχαν πάει καλά και σκέφτηκα «φαντάσου τι θα γίνει αν ανεβάσουμε με την μπάντα». Να σου πω την αλήθεια, περίμενα ότι θα πάει καλούτσικα, όμως σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να έχουν τόσο μεγάλη απήχηση. Ανεβάσαμε το πρώτο βίντεο γύρω στη 1 η ώρα το βράδυ, είδαμε ότι πήγε αρκετά καλά και είπαμε: «εδώ είμαστε».
Ιωάννης: Εγώ δεν είχα ιδέα από Tik Tok, δεν είχα καν την εφαρμογή στο κινητό μου. Στο πρώτο βίντεο που ανεβάσαμε, έβλεπα τις προβολές να ανεβαίνουν και δεν το περίμενα. Μου είπανε τα παιδιά ότι ο αλγόριθμος έτσι δουλεύει, αρχικά παίρνει προβολές, οι οποίες μετά πέφτουν. Σε αυτό όμως δεν έπεφταν, είχαμε φτάσει κοντά στις εκατό χιλιάδες. Από εκεί, καταλάβαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα ως μέσο και αποφασίσαμε να το δούμε σοβαρά.
Χριστόφορος: Η συνέπεια στα social media έχει μεγάλη σημασία. Όταν είδαμε ότι τα βίντεο πάνε καλά, είπαμε ότι χρειάζεται να το δούμε σοβαρά και να έχουμε μία συνέπεια σε αυτά, να ανεβαίνουν προγραμματισμένα και σωστά.
@majovoliband Βαριόμαστε να το κάνουμε μίξη , οπότε το είπαμε live 🎶 #music #cover #mpanistirtzou #band #skg #ath #fy #fyp #foryou #fygreece ♬ πρωτότυπος ήχος – majovoli
Πιστεύετε ότι εφαρμογές όπως το Tik Tok βοηθάνε τους νέους καλλιτέχνες να «ανέβουν» σήμερα και να αποκτήσουν ένα δικό τους κοινό; Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτό;
Θανάσης: Τα social media βοηθάνε τους νέους καλλιτέχνες στο 100%. Πλέον επειδή η μουσική βιομηχανία έχει πάρει μία περίεργη κατεύθυνση και οι δισκογραφικές εταιρείες δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, εκτός αν είσαι πρώτο όνομα, το Tik Tok αποτελεί το καλύτερο μέσο για να προωθήσεις τον εαυτό σου, χωρίς να επενδύσεις πολλά χρήματα. Τέτοιες στιγμές, οι εφαρμογές αυτές, δείχνουν την καλή πλευρά τους. Μας έδωσε τη δυνατότητα σε νέες ευκαιρίες και στο να μας μάθει ένα ευρύτερο κοινό, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να αποκτήσουμε.
Τάσος: Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κίνδυνοι στο να δημιουργήσεις το κοινό σου μέσα από τα social media. Ανέκαθεν, η δισκογραφία ήταν πολύ συγκεκριμένη, πολλές φορές χωρίς να επιλέγει αντικειμενικά και με στόχο το κέρδος. Αν κάνεις κοινό στα social, σημαίνει ότι ο κόσμος διάλεξε να σε ακούσει γιατί του άρεσες, έστω και μέσα από ένα βίντεο 15 δευτερολέπτων. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι μέσα από αυτά τα 15 δευτερόλεπτα, να δημιουργήσουμε τραγούδια που να αρέσουν και να προσελκύσουμε ένα κοινό που θα συνεχίσει να μας ακούει και να έρχεται στα live μας.
Θανάσης: Από το να μην είχαν ακούσει καθόλου το τραγούδι, ακόμα και τα 15 δευτερόλεπτα είναι κέρδος. Ο μόνος κίνδυνος που μπορώ να εντοπίσω είναι ότι όσο γρήγορα ανεβαίνεις στα social media, τόσο γρήγορα μπορούν και να σε ρίξουν, όπως για παράδειγμα μέσα από τα αρνητικά σχόλια.
@majovoliband Όποιος χώρισε απο το 2013 και μετά νιώθει 🤘 Όταν σε είδα ξανά #music #cover #rap #taflathos #fy #fyp #foryou #fypgreece #band #skg #ath #90skids ♬ πρωτότυπος ήχος – majovoli
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ανερχόμενος μουσικός στην Ελλάδα του σήμερα και πόσο μάλλον μία μπάντα; Πώς επιβιώνεις στο μουσικό τοπίο της χώρας μας;
Τάσος: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσεις ως ανερχόμενος καλλιτέχνης, είτε είσαι σε μπάντα, είτε μόνος σου. Ο καλλιτέχνης για να μπορέσει να επιβιώσει και να βγάλει τα προς το ζην πρέπει να πετύχει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το να «πετύχεις» σημαίνει να έχεις απήχηση και κοινό που να σε ακούει. Πλέον είναι αρκετά εύκολο να παράγεις μουσική, μπορείς να το κάνεις μέχρι και στο υπνοδωμάτιό σου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άπειροι άνθρωποι που βγάζουν μουσική μόνοι τους. Έτσι, είναι αναμενόμενο να είναι πιο δύσκολο να «ανέβεις» στον χώρο, γιατί έχει διευρυνθεί κατά πολύ η αγορά.
Δημήτρης: Ουσιαστικά, εκεί έπαιξαν μεγάλο ρόλο τα social media. Όσο περισσότεροι έχουν πρόσβαση σε τόσο απλά πράγματα και έχουν απήχηση στο κοινό, είτε έχουν καλή μουσική, είτε όχι, μπορούν να αναδειχθούν. Αν κάποιος δεν έχει καλή μουσική και έχει followers, μπορεί να αναδειχθεί. Αν κάποιος δεν έχει followers αλλά έχει καλή μουσική, ίσως δυσκολευτεί να «ανέβει».
Πώς είναι τα πράγματα συγκεκριμένα στη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες, όπως εσείς;
Δημήτρης: Δυστυχώς, η μουσική σκηνή στην πόλη είναι πολύ μικρή. Για να πετύχει κάποιος στον χώρο, πρέπει να κατέβει στην Αθήνα, όπου εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, με πολλές περισσότερες ευκαιρίες, ειδικά για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες.
Ιωάννης: Τις πρώτες φορές που κατεβήκαμε για να παίξουμε στην Αθήνα, είδαμε τεράστια αποδοχή από τον κόσμο, κάτι που δεν το περιμέναμε. Όμως, ξεκινήσαμε από Θεσσαλονίκη, οπότε πάντα η πόλη αυτή θα έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Πώς σας φαίνεται η εμπειρία των live, από τη στιγμή που ξεκινήσατε να παίζετε στον δρόμο και πλέον σας ακούμε σε όλο και περισσότερα μαγαζιά;
Τάσος: Έχουμε κάνει «περιοδείες» τα καλοκαίρια στους δρόμους της Ελλάδας, ειδικά στα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα. Και φυσικά στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε αγαπημένο spot μας, την πλατεία Αριστοτέλους. Στα live μπορείς δημιουργήσεις ένα «κοινό χρόνο» με τον άνθρωπο που σε ακούει. Οι περισσότεροι έχουν έρθει για να ακούσουν μουσική και αν καταφέρεις, με τη μουσική σου, να τους «πάρεις μαζί σου», αυτό δημιουργεί μία κοινή εμπειρία για το κοινό, αλλά και για εμάς.
Ιωάννης: Παίζαμε σε μαγαζιά ενάμιση χρόνο προτού ξεκινήσουμε τα βίντεο στο Tik Tok, όπου μαζεύαμε ένα σταθερό κοινό, που μας ήξερε μόνο από τα live. Καμία σχέση φυσικά με αυτό που συμβαίνει τώρα, που έχουμε προσελκύσει ένα πιο ευρύ κοινό. Το ωραίο που έχουν τα live είναι να σε ακούσει κάποιος για πρώτη φορά και να αρχίσει να ακολουθεί τη μουσική σου από εκεί και όχι από τα social. Γιατί στο Tik Tok μπορεί να του αρέσει αυτό που βλέπει, αλλά είναι πολύ πιο απρόσωπο. Στο live θα σε δει από κοντά, θα σου μιλήσει, θα του αρέσει η ενέργεια σου και νομίζω ότι αυτό έχει και περισσότερη διάρκεια στο βάθος του χρόνου.
Θανάσης: Ο παλμός του live είναι διαφορετικός, νομίζω και για τους πέντε μας είναι το αγαπημένο μας κομμάτι σε αυτό που κάνουμε.
Τώρα που έχετε αρχίσει να κυκλοφορείτε δικά σας κομμάτια, πώς θα θέλατε να χαρακτηρίσετε τον ήχο σας; Ποια είναι η έμπνευσή σας για τα τραγούδια σας;
Τάσος: Ο ήχος μας σίγουρα ανήκει στην indie κατηγορία, ένα ευρύ φάσμα που καλύπτει από pop μέχρι rock.
Θανάσης: Τα θέματα σίγουρα διαφέρουν, αναλόγως με τα τραγούδια. Είμαστε πέντε διαφορετικές προσωπικότητες, οπότε ανάλογα με την πρώτη ιδέα και την προσωπική εμπειρία κάποιου πάνω στο κομμάτι, θα εξαρτηθεί και το πώς θα κινηθεί. Στη συνέχεια φυσικά, τα δουλεύουμε όλοι μαζί. Είναι προσωπικά τα τραγούδια, γράφουμε για ό,τι ζαλίζει το κεφάλι μας κάθε φορά.
Τι να περιμένουμε από εσάς από εδώ και πέρα; Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;
Μέσα στον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσουμε το νέο μας κομμάτι που λέγεται «Ροζέ» και μέχρι το τέλος της άνοιξης, θα κυκλοφορήσει ακόμα ένα νέο τραγούδι, το «Μη». Θα παίξουμε live στις 10 Μαΐου, στον Σταυρό του Νότου, στην Αθήνα και φυσικά θα συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας στη Θεσσαλονίκη.