Kdexplorer: Γυρνώντας τον κόσμο με μία κάμερα

Ο travel blogger Δημήτρης Καρβέλης μιλάει για τα μέρη που έχει ταξιδέψει και μας μεταφέρει εκεί με τις ιστορίες του

Νίκος Γκάγιας
kdexplorer-γυρνώντας-τον-κόσμο-με-μία-κάμερα-709089
Νίκος Γκάγιας

Ανέκαθεν ήμουν λάτρης των ταξιδιών. Κάθε φορά που γυρνούσα από κάπου, ένιωθα μία πληρότητα και γεμάτος όρεξη, οργάνωνα την επόμενη μου απόδραση. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπως όλοι, έμεινα πολλές ώρες στο σπίτι, κάνοντας σκέψεις για το που θα πάω μόλις τελειώσει η παράνοια που ζούμε. Συχνά δεν κατέληγα κάπου, γιατί μία νέα ιδέα διαρκώς ακύρωνε την προηγούμενη κ.ο.κ. Όμως, παρακολούθησα κανάλια στο YouTube, ταξιδιωτικά blog, αλλά και profile στο Instagram, που με “ταξίδεψαν” έξω από το σπίτι μου και με αυτό τον τρόπο έστω νοερά κατάφερα να ξεφύγω από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Κάπως έτσι ανακάλυψα τον Δημήτρη Καρβέλη ή όπως μπορεί να τον γνωρίζουν οι περισσότεροι Kdexplorer. Γεννημένος στις Σποράδες και συγκεκριμένα στη Σκόπελο, αποφοίτησε από τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Συστημάτων στην Αθήνα. Τα ταξίδια και οι εξορμήσεις μπήκαν στη ζωή του όταν άρχισε να εργάζεται. Η αγάπη του για εξερεύνηση είναι το “όπλο” του ενάντια στον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής.

Μιλώντας για την απόφαση να ξεκινήσει να ταξιδεύει και να κάνει vlog ταυτόχρονα, ο ίδιος αναφέρει:

“Ξεκινώντας να ταξιδεύω διάβαζα δημοφιλείς bloggers και πραγματικά ένιωθα συνεπαρμένος μέσα από το περιεχόμενο τους. Για μένα είναι μια πηγή έμπνευσης. Μου άρεσε πάρα πολύ όλο αυτό και χωρίς να το σκεφτώ πολύ δημιούργησα τον KDEXPLORER, έναν ταπεινό εξερευνητή που θα μοιράζεται τις εμπειρίες από τα ταξίδια του. Ήθελα να μπορώ και εγώ με την σειρά μου να επηρεάσω τους φίλους μου να ανακαλύψουν την μαγεία των ταξιδιών.

Στην αρχή έφτιαξα το blog kdexplorer.com ,το οποίο ήταν στην ουσία ένα ημερολόγιο των εξορμήσεων μου γραμμένο στα αγγλικά. Σήμερα μοιράζομαι χρήσιμές πληροφορείς, συναισθήματα και φωτογραφίες από τα μέρη που πήγαινα. Τα vlog βίντεο ξεκίνησαν τα τελευταία δύο χρόνια. Στην αρχή δοκιμαστικά. Σιγά – σιγά, όμως άρχισα να απολαμβάνω τις ώρες του μοντάζ. Μ’ αρέσει να δημιουργώ ένα όμορφο περιεχόμενο, προσπαθώντας να δείξω ταυτόχρονα σε όλους το πως βιώνω τα ταξίδια μου. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος ενός travel vlog video.”

Σχετικά με τις δυσκολίες που τυχόν μπορεί να αντιμετωπίζει, έχοντας διαρκώς τον εξοπλισμό σε κάθε ταξίδι του επισημαίνει:

“Δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα δυσκολίες. Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, τα εμπόδια διαχειρίζονται. Ίσα ίσα που παίζουν και αυτά θετικό ρόλο στην εξέλιξη σου. Όσο τα ξεπερνάς τόσο καλύτερα αποτελέσματα έρχονται. Είναι η ανταμοιβή σου! Όσον αφορά τον εξοπλισμό, ο σωστός travel blogger μαθαίνει να είναι ευέλικτος και να μπορεί να έχει τα πάντα μαζί του, χωρίς να στερείται τίποτα από έναν ταξιδιώτη. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρώτα είσαι Traveller και μετά Blogger.”

Ακούμε συχνά κάποιους να δηλώνουν “Traveller” και κάποιους άλλους “Travel Blogger”. Υπάρχει διαφορά μεταξύ τους; 

“Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο Travel Blogger θα μοιραστεί τις εμπειρίες του γράφοντας και δημιουργώντας στο προσωπικό του blog ενώ ο Traveller θα μιλήσει σε λίγους μόνο φίλους και πολλές φορές μπορεί να μην έχει καν φωτογραφική μηχανή μαζί του! Βέβαια πλέον μέσω των social media έχουν δημιουργηθεί ομάδες αλλά και πάρα πολλά προσωπικά προφίλ, στα οποία ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα αν θέλει να μοιράστει υλικό από τα ταξίδια του.

Ισχύει πως οι travel bloggers πηγαίνουν “δωρεάν” ταξίδια; Ή είναι φήμη;

“Σήμερα ποιος σου δίνει κάτι δωρεάν; Ένας Travel Blogger για να μπορέσει να έχει κάποιες free παροχές (π.χ. ξενοδοχείο, φαγητό κλπ.), θα πρέπει στη συνέχεια να δείξει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα οι περισσότεροι γυρίζουν από μια κουραστική μέρα στο ξενοδοχείο και τρέχουν να ξεκουραστούν. Ο Travel blogger όμως τις περισσότερες φορές θα τριγυρίζει στο ξενοδοχείο για να έχει τις σωστές λήψεις.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι τόσο αναγνωρισμένη η δουλειά του travel blogger. Γίνονται βήματα αλλά ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έξοδα τα καλύπτουμε μόνοι μας. Στο εξωτερικό  είναι εντελώς διαφορετικά – εκεί ένας travel blogger τουλάχιστον ταξιδεύει δωρεάν. Πολλοί μάλιστα ζουν εξολοκλήρου από αυτό έχοντας αρκετά ετήσια έσοδα.”

“Τα ταξίδια είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου, το Blogging είναι hobby. Μοιράζοντας όμως περιεχόμενο μέσω των social media κατάλαβα ότι μπορώ να κερδίσω συνεργασίες λαμβάνοντας δωρεάν παροχές (διαμονή, φαγητό, μετακίνηση, εξοπλισμό) με σκοπό να κάνω αυτό που αγαπώ πιο συχνά. Να ταξιδεύω! Μακάρι να μπορούσε να εξελιχθεί και διαφορετικά, άλλωστε ποιος δεν θα ήθελε να κάνει το hobby του επάγγελμα;”

“O βασικός χορηγός του kdexplorer είναι η κύρια δουλειά μου. Στάθηκα τυχερός, δουλεύω σε μια σύγχρονη εταιρεία τηλεπικοινωνίων. Σχεδόν όλος ο μισθός μου φεύγει σε εισιτήρια, εξοπλισμό κ.α. Συνεργάζομαι όμως και με μεγάλα brands όπως canon, columbia που μου διαθέτουν πολλές φορές τον εξοπλισμό τους στα ταξίδια και τις εξορμήσεις μου.

Συχνά δέχομαι και προσκλήσεις από καταλύματα και τοπικούς φορείς περιοχών ώστε να ταξιδέψω εκεί δωρεάν για την ανάδειξη της περιοχής. Μακάρι να πολλαπλασιαστούν μελλοντικά οι φορείς του τουρισμού και οι εταιρείες στην χώρα μας και να καταλάβουν την επιρροή μας σε ένα κοινό που όλο και μεγαλώνει..”

Αναφορικά με το αν χάνει μέρος του ταξιδιού με το να βιντεοσκοπεί, ο Δημήτρης δηλώνει πως στην αρχή ήταν όντως δύσκολα με αποτέλεσμα να χάνει τη μαγεία της εκδρομής.

“Υπήρχαν περιπτώσεις που από τη λαχτάρα μου να έχω όλο και περισσότερο υλικό έχανα τη μαγεία του ταξιδιού. Ήμουν εγώ και η κάμερα. Τίποτα άλλο. Με είχε προβληματίσει για αρκετό καιρό μέχρι να βρω την χρυσή τομή. Πλέον, χωρίζω τα γυρίσματα μέσα στη μέρα και τον υπόλοιπο χρόνο τον απολαμβάνω μακριά από κάμερες και εξοπλισμό.

“Η επιλογή των προορισμών ποικίλει. Αναλόγως τι θέλω να ζήσω κάθε φορά. Αυτό που κυριαρχεί ως κύριο κριτήριο το τελευταίο διάστημα είναι η φυσική ομορφιά του τόπου, στην συνέχεια οι άνθρωποι που ζουν εκεί και μετά όλα τα υπόλοιπα. Προτιμώ να ταξιδεύω! Δεν βάζω προτεραιότητες σε αυτό. Δεν έχει σημασία το που ή το πόσο μακριά θα πας με παρέα ή μόνος. Σημαντικό είναι να ζήσεις κάτι καινούργιο και μοναδικό. No rules no plans get out and explore”.

“Mέχρι στιγμής solo travel εκτός της χώρας δεν έχω δοκιμάσει γιατί πάντα τα ταξίδια τα κανονίζω με την Ελευθερία ή τους αγαπημένους φίλους μου. Χωρίς να έχω ταξιδέψει μόνος θα πω ότι είμαι άνθρωπος της παρέας! Οι ιστορίες που δημιουργούνται ταξιδεύοντας με φίλους είναι μοναδικές για τον καθένα και στο τέλος αποταμιεύεις περισσότερες αναμνήσεις. Το ταξίδι είναι η πιο σίγουρη επένδυση δεν πρόκειται ποτέ χάσεις ή να σου στερήσει κάποιος το κέρδος σου…”

“Το πρώτο ταξίδι μου στην Βουδαπέστη το 2012 ήταν και το πιο φτηνό, αν θυμάμαι καλά. Συνολικά τα έξοδα ήταν 180 ευρώ ( εισιτήρια, διαμονή, φαγητό κτλ.) για πέντε μέρες. Αντίθετα το πιο ακριβό ήταν στην Αίγυπτο το 2017 ξεπεράσαμε τα 1000 ευρώ το άτομο για 12 μέρες άλλα ζήσαμε μοναδικές στιγμές στη χώρα των Φαραώ.

Συχνά δέχομαι ερωτήσεις που βρίσκω τα χρήματα για τόσα ταξίδια. Όλα είναι θέμα επιλογής. Για μένα το να ταξιδεύω είναι τρόπος ζωής, όπως για κάποιον είναι το brunch την Κυριακή. Στερούμαι κάποια πράγματα, για να μπορώ να κάνω αποδράσεις πιο συχνά. Άλλωστε στις μέρες μας το κόστος έχει πέσει κατακόρυφα σε γενικές γραμμές. Όλοι έχουν πάει μέχρι την Ρώμη.”

“Ο αγαπημένος μου προορισμός, μέχρι σήμερα, είναι η Αίγυπτος και συγκεκριμένα η ανάβαση στο Βιβλικό όρος Σινά. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη, όλων των θρησκειών, αγκαλιά ο ένας με τον άλλον, κοιτώντας τον ήλιο να ξεπροβάλει σαν φλόγα πίσω από τις γρανιτένιες κορυφές. Ψαλμοί ακούγονταν από πιστούς, όλοι έψελναν στη γλώσσα τους σε μία τέλεια αρμονία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την στιγμή στη ζωή μου. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως η διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα δεν είναι εμπόδιο αλλά γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που κέρδισα από εκείνο το ταξίδι. Με άλλαξε και γνώρισα έναν άλλο Δημήτρη.”

“Δεν υπάρχει κάποιο μέρος που δεν με εντυπωσίασε καθόλου. Όλα τα μέρη έχουν να σου προσφέρουν και κάτι μοναδικό. Πολλές φορές δεν μπορείς να το ξεχωρίσεις. Εκεί, όμως φαίνεται ο σωστός ταξιδιώτης και expoler.

Το πιο παράξενο σκηνικό που έχω ζήσει είναι στο Σινά. Μας σταματούσαν μπλόκα ανταρτών με τα όπλα ανά χείρας, όπως ακριβώς τα βλέπουμε στις ειδήσεις. Με την διαφορά, όμως, ότι ήταν πολύ φιλικοί μαζί μας και ιδιαίτερα όταν έβλεπαν τα διαβατήρια πως είμαστε από την Ελλάδα. Έβλεπες την χαρά στα πρόσωπα τους.”

“Ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία είναι ο τουρισμός. Ξαφνικά πάγωσαν όλα. Ο κόσμος πλέον φοβάται να ταξιδέψει για δύο λόγους, από φόβο για τον ιό, αλλά και κάποιοι που θα το τολμούσαν, δεν το επιχειρούν καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλάζουν καθημερινά από χώρα σε χώρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ταλαιπωρία και παραπάνω έξοδα. Για μένα το τελευταίο ταξίδι εκτός χώρας ήταν στην Ρουμανία τον περασμένα Φεβρουάριο. 

Η ζωή μου το τελευταίο χρόνο άλλαξε δραματικά. Παλαιότερα τσέκαρα καθημερινά τιμές για αεροπορικά και την επομένη ξεκινούσα την οργάνωση του ταξιδιού και ξαφνικά, “Μένουμε σπίτι”. Ακύρωσα  3 ταξίδια το 2020, ευτυχώς ήταν αρχές του έτους και δεν είχα προλάβει να οργανώσω περισσότερα. Το καλοκαίρι το είδα σαν  ευκαιρία να ταξιδέψω περισσότερο στην Ελλάδα και κατάφερα να επισκεφτώ προορισμούς όπως η Σαντορίνη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν στην λίστα μου λόγω κόστους και πολυκοσμίας. Μου έχει λείψει το αεροπλάνο και όλη αυτή η προετοιμασία για ένα ταξίδι! Δειλά – δειλά έχω αρχίσει και διαβάζω για προορισμούς ξανά και ρίχνω καμία ματιά στα αεροπορικά. Ας ελπίσουμε όλοι μας πως το 2021 θα ξανά πετάξουμε στους ουρανούς πάντα με ασφάλεια και προσοχή. Άλλωστε οι δυσκολίες κάνουν τους ανθρώπους δυνατότερους και δεν διαρκούν για πάντα ..”

“Το TOP3 προορισμών που έχω στην λίστα μου είναι η Ισλανδία, η Κούβα και η Παταγονία.

Τα ταξίδια είναι γνώση για άλλους λαούς, πολιτισμούς, μα πάνω απ’ όλα για τον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις καλύτερα τον εαυτό σου. Ταξιδεύοντας έχεις το χρόνο για ανασκόπηση. Κάθε ταξίδι είναι ο καλύτερος δάσκαλος, όχι μόνο σου μαθαίνει τον κόσμο και την θέση σου μέσα σ’ αυτόν, αλλά εγώ έμαθα να σέβομαι την διαφορετικότητα. Ποιος είναι ο στόχος σου για το κανάλι και το blog; Που θες να φτάσεις;

Ο στόχος του kdexplorer παραμένει ο ίδιος, να εμπνεύσει όλο και περισσότερους να αγαπήσουν την φύση και να ανακαλύψουν την μαγεία των ταξιδιών. Με χαροποίησε ιδιαίτερα που το κοινό πέρυσι με ψήφισε ως το καλύτερο insta travel blogger της χρονιάς. Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπώ..”

Ποια μέρη πρέπει να επισκεφθούμε μετά την καραντίνα; – Οι προτάσεις του Kdexplorer

“Θα πρότεινα τις βόρειες χώρες ώστε να αποφύγουν τον συνωστισμό στις πόλεις και να ανακαλύψουν φυσικές ομορφιές όπως η Ισλανδία και η Νορβηγία. Στην Ελλάδα θα πρότεινα με την ίδια λογική Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια, Πήλιο.”

Αν θέλετε να μάθετε παραπάνω πληροφορίες για τον Δημήτρη και τα ταξίδια του βρείτε τον στα social media:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα