Σκιαδαρέσες: Οι βρισιές είναι συναισθηματική γλώσσα, εκφράζεις καλύτερα αυτό που νιώθεις
Η Νίκη και η Όλγα, οι υπέροχες Σκιαδαρέσες μιλούν στην Parallaxi λίγο πριν το μεγάλο τους live στη Θεσσαλονίκη
Τις γνωρίσαμε ξαφνικά, μέσα στην καραντίνα, ως μία ξεχωριστή περίπτωση στη σύγχρονη ποπ μουσική, με ιδιαίτερα τραγούδια που αμέσως, χτύπησαν στην καρδιά των νεότερων ηλικιών με στίχους που μοιάζουν να βγήκαν από τις συζητήσεις των παιδιών στις παρέες.
Οι Σκιαδαρέσες, οι δίδυμες αδελφές Νίκη και Όλγα, γράφουν για όσα συναντούν στις ζωές τους, ακριβώς όπως θα τα συζητούσαν μεταξύ τους και αυτό που ίσως είναι το πιο μεγάλο μυστικό της επιτυχίας τους είναι η ακομπλεξάριστη γραφή τους που συνδυάζεται με μία παρόμοια στάση στα πράγματα, ακόμα και μέσα από τα απολαυστικά βίντεο τους για να προωθήσουν τις δεκάδες συναυλίες τους ανά την Ελλάδα.
«Θέλω να αλλάξω δεν μ’ αρέσει, να αλλάξω το πλακάκι της κουζίνας, θέλω να το αντικαταστήσω με ένα άλλο, το πλακάκι της πισίνας. Γιατί μου είχε πει, μου είχε πει πως του αρκεί, να ‘χει μια θάλασσα και εμένα» λέει το τραγούδι τους «Θάλασσα» που ακούσαμε πολύ κι αυτό το καλοκαίρι, «Αν η μέρα σου πάει γάμησε τα στραβά, αν σου φωνάξει το αφεντικό στη δουλειά, έλα, αν θες, από ‘μένα να σε κάνω καλά, μην αγχώνεσαι, θα το δω φιλικά» λένε σε ένα άλλο και κάπως έτσι, από το «Τραγούδι του Βαγγέλη» μέχρι το πιο πρόσφατο «Κουκαράτσα», η Νίκη και η Όλγα βάζουν στις αποσκευές τους τα πιο αγαπημένα τραγούδια τους, και μαζί με τους Usurum έρχονται στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
Λίγο νωρίτερα όμως, μιλούν στην Parallaxi για τις μουσικές τους και εξηγούν τι ακριβώς είναι οι Σκιαδαρέσες!
Πώς θα είναι το live σας στη Θεσσαλονίκη, μαζί μάλιστα με τους Usurum επί σκηνής; Τι να περιμένουμε;
Πραγματικά δεν ξέρουμε ποτέ ούτε εμείς τι να περιμένουμε στα λαιβ μας. Σίγουρα θα περάσουμε πολύ ωραία. Αγαπάμε πολύ τους Usurum και χαιρόμαστε που θα έρθουμε μαζί. Περισσότερα δεν μπορούμε να πούμε γιατί δεν μας αρέσουν τα spoilers.
Από το «Ναυάγιο» και τον «Βαγγέλη» μέχρι το «Κουκαράτσα» που για πολλούς ήταν το τραγούδι του καλοκαιριού, τι άλλαξε σε εσάς καλλιτεχνικά;
Πρώτα γράφαμε για μέρη, μετά για πρόσωπα και από ότι φαίνεται περάσαμε στα έντομα…
Αλήθεια, πώς γεννήθηκε το concept Σκιαδαρέσες και κάτω από ποια δική σας ανάγκη;
Πάντα χαζοκάναμε μουσικά πράγματα και κάπως όλο αυτό ήρθε στην πρώτη καραντίνα και έδεσε. Σκιαδαρέσες για εμάς είναι το δίδυμο και όχι το συγκρότημα, οτιδήποτε καλλιτεχνικό κάνουμε μαζί λοιπόν ανήκει στο πρότζεκτ Σκιαδαρέσες. Νομίζω αυτό κάλυψε την ανάγκη μας να δουλεύουμε μαζί, να εκφραζόμαστε όπως μας αρέσει και να περνάμε όμορφα με ανθρώπους που επιλέγουμε εμείς.
Η σχέση σας με τον κόσμο νιώθετε να άλλαξε; Είναι μία σχέση που βλέπετε να εξελίσσεται;
Είναι το πιο σεβαστικό, χρωματιστό, ανοιχτό και ευγενικό κοινό που έχουμε συναντήσει. Είναι πάντα θετικοί και με τρομερή ενέργεια. Έτοιμοι να αγκαλιάσουν τα λάθη σου και τον αυθορμητισμό σου. Και πάνω από την σκηνή έρχεται όλο αυτό το θερμό κύμα και πάντα μας παρασύρει, ακόμα και άγχος να έχουμε σε κάποια συναυλία συνειδητοποιούμε στην πορεία ότι δεν έχει νόημα.
Δε “μασάτε” να χρησιμοποιήσετε και λέξεις στα τραγούδια σας που άλλοι διστάζουν να χρησιμοποιήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι βρισιές γενικά είναι συναισθηματική γλώσσα. Όταν είσαι θυμωμένος τις χρησιμοποιείς για να εκφράσεις καλύτερα αυτό που νιώθεις. Γράφοντας τραγούδια που θέλουμε να περιγράψουν συναισθήματα λοιπόν είναι μερικές φορές αναπόφευκτο να χρησιμοποιούμε και τέτοιες λέξεις.
Νιώθουμε πως αυτά που κάνετε τραγούδια είναι πρώτα η ζωή σας με κάποιον τρόπο. Ισχύει ή είναι ένα δικό σας ταλέντο να κάνετε τις ιστορίες των τραγουδιών να φαίνονται πραγματικές;
Κάποια τραγούδια αναφέρονται σε πραγματικές δικές μας ιστορίες. Κάποια είναι συνδυασμός από αυτές, φανταστικές ιστορίες η ιστορίες φίλων μας.
Γνωρίζω πως επιλέγετε να μην είστε σε κάποια δισκογραφική. Για ποιους λόγους θέλετε να κυκλοφορείτε μόνοι σας τα τραγούδια σας- Αυτό σας δίνει και μία πρόσθετη ελευθερία στο τι τραγούδια θα γράψετε και θα κυκλοφορήσετε;
Σίγουρα το να μην έχεις κάποιον πάνω από το κεφάλι σου φέρνει μια ελευθερία. Δεν ξέρω βέβαια τι στερεί γιατί δεν το δοκιμάσαμε και πότε. Μια δισκογραφική πάντως είναι πολύ πιθανό να ήθελε την κυκλοφορία κάποιου δίσκου πράγμα αδύνατον για εμάς. Όταν έχουμε ένα τραγούδι στα χέρια μας θέλουμε να το βγάλουμε δεν μπορούμε να περιμένουμε να μαζευτούν πολλά για να γίνει δίσκος.
Είμαστε σε μία εποχή του καθωσπρεπισμού ή οι νεότερες γενιές το «σπάνε» αυτό;
Νομίζω είναι λίγο σύνθετο γιατί κάπως σαν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Συναντάς νέα παιδιά απελευθερωμένα με ωραίες ιδέες και ταυτόχρονα πολύ συντηρητισμό. Ελπίζουμε να επικρατήσει το πρώτο.
Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να έρθει στο live σας στη Θεσσαλονίκη;
Έλα. Σε περιμένουμε.
*Οι Σκιαδαρέσες μαζί με τους Usurum έρχονται στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών για μία βραδιά που θα μείνει αξέχαστη! Άλλωστε, το είπαν και παραπάνω, μας περιμένουν…