Trip Flakes: «Ταξιδεύοντας» στις ζωές αυτών που πάνε κόντρα στην εποχή

Απ' τα 800 μίλια με βανάκι, κέικ σταφύλι στο Μπατούμι, στους καραγκιοζοπαίχτες του σήμερα. Ο Αργύρης και ο Χάρης έχουν πολλές όμορφες ιστορίες να σου πουν.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
trip-flakes-ταξιδεύοντας-στις-ζωές-αυτών-που-929558
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

«Όπως όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι, δεν ξέρω τι “να παίξω στα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλααα”. Όχι πραγματικά, η περιγραφή αυτού του καναλιού δε θα σου δώσει να καταλάβεις πολλά. 

Σήμερα γράφουμε το Podcast, αύριο μπορεί να ανεβάζω βιντεάκια τι έκανα στην καραντίνα, έπειτα πως σκαρφάλωσα στο τάδε χωριό και λαγκάδι. Βασικά δε σκαρφαλώνεις στο λαγκάδι, αλλά γουατέβα…!»

Και μόνο η παραπάνω περιγραφή στις πληροφορίες του καναλιού τους στο YouTube σε «τσιγκλάει» να ψάξεις ποιοι είναι τελικά οι Trip Flakes

Οι άνθρωποι που μοιράζονται τις εμπειρίες τους από ταξίδια σε κάθε γωνιά του κόσμου, συνδυάζοντας τες με ταινίες με ταξιδιωτικό περιεχόμενο, ενώ στα τελευταία τους βίντεο μας «ταξιδεύουν» στον κόσμο εκείνων, που σε πείσμα των καιρών, αναβιώνουν είτε συνεχίζουν παραδοσιακά επαγγέλματα-ασχολίες διατηρώντας τα στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Αργύρης και ο Χάρης, ο Χάρης και ο Αργύρης (για να μην αδικήσουμε κάποιον από τους δύο) είναι οι Trip Flakes και μιλάνε στην parallaxi για το πώς ξεκίνησε η ιδέα τους για το podcast, αλλά και τη δημιουργία του καναλιού τους στο YouTube.

«Θα σας πάμε λίγο πίσω, τέλη του 2019, τότε που υπήρχε μια άλλη πραγματικότητα και η έννοια του Podcast δεν ήταν τόσο γνωστή στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το εξωτερικό, οπού ήταν ένα γνωστό ως εναλλακτικό μέσο ψυχαγωγίας. Και ήρθε μια ιδέα στον Χάρη» αναφέρει ο Αργύρης.

Ο Χάρης από την πλευρά του, θυμάται: 

«Εκείνη την περίοδο λοιπόν εργαζόμουν στην Αγγλία ως αρχαιολόγος. Μιας και άκουγα πολύ συχνά Podcasts ήδη από το ‘17 και τα αγαπούσα ιδιαίτερα, σκέφτηκα γιατί να μη φτιάξω κι εγώ ένα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου. Για να μην τα πολυλογώ, δε με ενθουσίασε η πρώτη προσπάθεια και σκέφτηκα να κάνω κάτι διαφορετικό: να μοιραστώ ταξιδιωτικές εμπειρίες σε συνδυασμό με αναφορά σε ταξιδιωτικές ταινίες που έχω παρακολουθήσει».

Τότε ο Χάρης έκανε μια βιντεοκλήση στον Αργύρη για να μοιραστεί μαζί του την ιδέα του. Ο Αργύρης του απάντησε «Τι είναι podcast;» οπότε έπρεπε να γίνει η απαραίτητη εκπαίδευση.

«Βοήθησε και η κοινή μας πορεία στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, κατά βάση διαδικτυακά, οπότε δεν άργησα να καταλάβω τι παίζει. Στύψαμε λίγο το μυαλό μας για να βρούμε ένα όνομα» σημειώνει ο Αργύρης.

Και έτσι γεννήθηκαν οι Trip Flakes. Αρχικά εξ αποστάσεως, όπως λέει ο Χάρης, και στη συνέχεια ενώνοντας τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα, με τις ηχογραφήσεις να γίνονται από κοντά.

a-podcast-hosted-by-2-travel-enthusiasts.jpg

«Στο Podcasts αφηγούμαστε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες με αφορμή μια εξόρμηση σε μια πόλη, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Αυτές τις εμπειρίες τις συνδέουμε με ταινίες που έχουν κατά κύριο λόγο ταξιδιωτικό περιεχόμενο όπως πχ. Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας, Before Sunrise, Βαλκανιζατέρ κ.α» λέει ο Αργύρης.

Και πώς προέκυψε η ιδέα για το κανάλι στο YouTube που μετράει πλέον τρεις σεζόν με την τελευταία χρονικά να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο;

Ο Χάρης, εξηγεί:

«Όσο για το Youtube κανάλι, δημιουργήθηκε ως μια συνοδευτική επιλογή για όσους «αρνούνταν» πεισματικά να ακούσουν το Podcast από τις γνωστές πλατφόρμες του Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts κ.α. Εκεί ανεβάσαμε όλα τα κλασσικά επεισόδια, όσο και συζητήσεις εν μέσω καραντίνας 1 και καραντίνας δυο, όπου επικοινωνήσαμε με travel bloggers, επαγγελματίες στον τουριστικό τομέα, όσο και με παθιασμένους ταξιδιώτες για να μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους εμπειρίες».

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το κανάλι εμπλουτίστηκε με μια mini σειρά ντοκιμαντέρ σε επεισόδια, στα οποία οι Trip Flakes αναζητούν ανθρώπους που είτε αναβιώνουν είτε συνεχίζουν παραδοσιακά επαγγέλματα-ασχολίες διατηρώντας τα στο πέρασμα του χρόνου.

Σε αυτό το project αντιστράφηκαν λίγο οι ρόλοι, γιατί ο Αργύρης ήταν αυτός που είχε τη βασική ιδέα.

«Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά μου ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής μου έχει δώσει αρκετή τροφή για ιδέες. Στο σχολείο που ήμουν πραγματοποιούνταν διάφορα projects σχετικά με επαγγέλματα που είτε είχαν χαθεί, είτε προσπαθούσαν να διατηρηθούν στη νέα τεχνολογική εποχή και οι μαθητές του, πάντα ρωτούσαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες» λέει ο Αργύρης.

Στην περίοδο της καραντίνας, πολλοί ήταν εκείνοι στα social media που έψαχναν να ασχοληθούν με δραστηριότητες που είχαν να κάνουν, είτε με την παράδοση, είτε έξω στην εξοχή.

Έτσι, ο Αργύρης και ο Χάρης άρχισαν να ρίχνουν ιδέες και άρχισαν να ψάχνουν δειλά δειλά και με μηδαμινό budget να κάνουν πράξη αυτό που είχαν στο μυαλό τους.

«Ξέρετε, είναι ιδιαίτερο το συναίσθημα να βλέπεις νέους ανθρώπους , οι οποίοι συνειδητά έχουν αποφασίσει να πάνε κόντρα στην εποχή τους και να επιστρέψουν στους τόπους και στις ρίζες τους με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε από τη μία να λύνουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα και από την άλλη να γίνονται παραγωγικοί και να ασχολούνται με αντικείμενα που πραγματικά το αγαπούν και το υπηρετούν με όλη τους την ψυχή» εξομολογείται ο Χάρης.

Ενώ ο Αργύρης προσθέτει: 

«Ακόμα και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που συναντήσαμε είναι συγκινητικό το πως προσπαθούν να διατηρηθούν στις νέες τάσεις της υπεραστικοποίησης και να μεταδώσουν στις νεότερες γενιές το επάγγελμα τους ή την ασχολία τους».

Η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη και αυτό ενθαρρύνει τον Αργύρη και τον Χάρη να συνεχίζουν το project τους.

«Αναζητούν και αυτοί μαζί μας και χαιρόμαστε όταν μαθαίνουν κι αυτοί λεπτομέρειες για κάποια επαγγέλματα που πάντα είχαν απορίες. Υπήρχε και σαν στόχος οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να συμβουλεύονται κάποια από τα επεισόδια μας και να το δείχνουν στους μαθητές τους στα πλαίσια του μαθήματος. Όταν δε μας ήρθε σχόλιο από συναδέλφους εκπαιδευτικούς, ότι τα χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό, πραγματικά νιώσαμε πολύ ευτυχισμένοι!»

Σ’ αυτό το εγχείρημα υπάρχουν τρία παιδιά που θεωρούνται αναπόσπαστο πλέον κομμάτι των Trip Flakes, που έχουν συμβάλει στην κινηματογράφηση και το μοντάζ: τον Παναγιώτη Βλασσά, τον Κωνσταντίνο Βελισσαρίου και τον Παναγιώτη Σακαλάκη.

Βλέπουμε τα βίντεο της παραπάνω προσπάθειας να κυμαίνονται σε διάρκεια από 13 έως 17 λεπτά. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσος χρόνος απαιτείται για εσάς προκειμένου να δούμε το τελικό αποτέλεσμα στις οθόνες μας;

Ο Χάρης, λέει:

«Είναι λογικό ότι το μεγαλύτερο υλικό μένει εκτός, καθώς επιλέγονται κυρίως τα πιο σημαντικά κομμάτια. Άλλωστε, μέσα σε ένα τέταρτο, πιστεύουμε ότι ο θεατής μπορεί να μάθει πολλά πράγματα χωρίς να κουραστεί ή να βαρεθεί στο ενδιάμεσο».

Από την πλευρά του ο Αργύρης προσθέτει:

«Το αποτέλεσμα αυτό των 13-17 λεπτών που παρακολουθείτε, συνεπάγεται με γυρίσματα δύο συνήθως ημερών, στα οποία καταγράφονται πλάνα, με κάθε μέσο (κάμερα στο χέρι, stabilizer, drone κ.α.) από τα τοπία που επισκεπτόμαστε, αλλά και πλάνα της συμμετοχής άλλων ανθρώπων που μοιράζονται κάποιες σύντομες πληροφορίες για τον κάθε τόπο που επισκεπτόμαστε.

 Επίσης καταγράφουμε τη διαδικασία του κάθε επαγγέλματος, ενώ βάζουμε στη θέση του πρωταγωνιστή του εκάστοτε επεισοδίου το άτομο που ασχολείται με την εκάστοτε τέχνη ή επάγγελμα, το οποίο θα απαντήσει μια σειρά από σύντομες ερωτήσεις με περιεκτικές συχνά απαντήσει. Το πιο δύσκολο κομμάτι όμως είναι αυτό του μοντάζ, το οποίο απαιτεί αρκετό χρόνο από όλες τις πλευρές, μέχρι να δείτε το τελικό αποτέλεσμα».

Γνωρίσαμε το podcast των Trip Flakes ως κατ’εξοχήν ταξιδιωτικό. Και το ερώτημα που τους θέσαμε είναι εάν ξεχωρίζουν ως πιο αγαπημένο τους κάποιον εκ των προορισμών που έχουν επισκεφτεί και παρουσιάσει.

Ο Χάρης επισημαίνει:

«Νομίζω ότι θα αδικήσουμε κάποιο αν το επιλέξουμε αντί κάποιου άλλου. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στην Κρακοβία αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας, καθώς ήταν σε μια πόλη που είχαμε επισκεφτεί και οι δύο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αλλά είχαμε τόσες ιστορίες και εμπειρίες να μοιραστούμε. Αν το ακούσετε, θα καταλάβετε».

Ενώ, ο Αργύρης λέει:

«Εγώ θα ήθελα να προσθέσω και κάτι από Ελλάδα και συγκεκριμένα το επεισόδιο με τους Παξούς. Σε αυτή την ηχογράφηση μοιραστήκαμε τα μικρόφωνα μας και με τα υπόλοιπους συνταξιδιώτες σε εκείνο το ταξίδι (το πρώτο μετά την πρώτη καραντίνα) και έδωσαν μια άλλη νότα στο επεισόδιο. Για αυτό και το απολαύσαμε δεόντως!».

Ο Χάρης προσθέτει:

«Ήταν και μια καλή αφορμή για να διαμορφώσουμε αναλόγως την τρίτη σεζόν, αφού ενσωματώσαμε το στοιχείο της ζωντανής ηχογράφησης όταν ταξιδεύαμε για να αποτυπώνουμε την αυθόρμητη στιγμή, κάθε απρόοπτο και τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζαμε. Όσα δηλαδή περιγράφουμε στην περιπλάνησή μας με τρένο στη Δυτική Γερμανία!»

Οι Trip Flakes είναι έτοιμοι να ετοιμάσουν ξανά τις βαλίτσες τους.

«Είναι αρκετά αυτά που έχουμε στο μυαλό μας και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες, όπως με ένα νέο οδοιπορικό στα βόρεια της Ευρώπης!» λέει ο Αργύρης.

«Δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες θα είναι στα ύψη, θεωρήσαμε καλύτερη επιλογή τον παγωμένο Βορρά που θα έχει καλύτερο κλίμα και γιατί όχι να ηχογραφήσουμε τη νέα σεζόν των Trip Flakes» σημειώνει ο Χάρης.

Ενώ όσον αφορά το project με τα ντοκιμαντέρ στόχος είναι να αναζητήσουν και να γνωρίσουν κι άλλα άτομα που ασχολούνται με παραδοσιακά επαγγέλματα-ασχολίες και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας. 

Ήδη υπάρχουν ορισμένα άτομα στο πρόγραμμά τους, που ανυπομονούν να συναντήσουν και να πάρουν γνώσεις για την τέχνη τους.

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις και για ένα μεγάλο εγχείρημα αλλά προς το παρόν Χάρης και Αργύρης κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι να το σιγουρέψουν.

Επίσης, θέλουν στο εγγύς μέλλον, όλα όσα κάνουν να γίνουν προσιτά και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, για αυτό και «τρέχουνε» το κομμάτι του υποτιτλισμού.

Άλλωστε, η αρχή έγινε με το podcast, μιας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να ταξιδέψουν μέσα από τις περιγραφές και τις εμπειρίες των Trip Flakes, μονάχα με τη φωνή των Αργύρη και Χάρη.

«Αυτό θεωρώ θα είναι το μεγαλύτερο μετάλλιο που μπορεί να μας δοθεί από αυτό το εγχείρημα» λέει ο Χάρης.

«Γιατί δε θέλουμε να αφήσουμε κανέναν απ’ έξω. Και τώρα πια ανυπομονούμε για όσα μας περιμένουν στη συνέχεια!» καταλήγει ο Αργύρης.

Βρείτε τους Trip Flakes

Spotify

https://open.spotify.com/show/1MApL1kPj4jfC4t4ZjUWjR

Apple Podcasts

https://podcasts.apple.com/gr/podcast/trip-flakes-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B7/id1495346516

YouTube: 

https://www.youtube.com/user/TheMrGHarris

Instagram: 

https://www.instagram.com/trip.flakes/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα