Πρόσωπα

Βέφα Αλεξιάδου: Η μαγείρισσα που άλλαξε την ελληνική τηλεόραση

Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία της πνοή, η μαγείρισσα που σύστησε τη μαγεία της μαγειρικής και έμαθε τα μυστικά της στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό

Parallaxi
βέφα-αλεξιάδου-η-μαγείρισσα-που-άλλαξ-1246864
Parallaxi

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας έγινε γνωστή η είδηση θανάτου της αγαπημένης Βέφας Αλεξιάδου, σε ηλικία 91 ετών, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη.

Η «εθνική μας τηλεοπτική μαγείρισσα», αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τα τελευταία χρόνια τα πέρασε εντός των νοσοκομειακών αιθουσών.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 27/11, στη Θεσσαλονίκη.

Η Γενοβέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933. Ο πατέρας της Οδυσσέας Βούλγαρης γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900. Το επάγγελμά του ήταν επιπλοποιός και παράλληλα ταλαντούχος οργανοποιός, άριστος τεχνίτης κατασκευής μουσικών οργάνων, όπως, μαντολίνα, κιθάρες και μπουζούκια. Η μητέρα της ,Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910. Ήρθε στην Ελλάδα με το διωγμό του 1922 σε ηλικία 12 ετών. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία (Βούλα).

Οι σπουδές και η γάμος με τον άντρα της ζωής της

Σπούδασε την επιστήμη της Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της, εργάσθηκε 13 χρόνια στην εταιρία Ν. Κράλλης, ως χημικός και αργότερα ως εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων, ενώ έγινε μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, παίρνοντας άδεια εμπορικού αντιπροσώπου.

Από το 1998 ήταν μέλος του I.A.C.P. (International Association Culinary Professionals – Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Γαστρονομίας). Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αρχέστρατου” Κέντρο για τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια συμμετείχε κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και ήταν επίτιμος εκπρόσωπος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) ,προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς.

Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε το σύζυγό της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, με καταγωγή από το Σουφλί της Θράκης. Ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης ακολούθησε Πανεπιστημιακή καριέρα και έγινε Καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Παντρεύτηκαν στις 17 Μαΐου 1959 και απέκτησαν δύο κόρες, την Αγγελική και την Αλεξία, αλλά και δύο εγγονές τη Χαρά και την Βέφα. Το 1964 η Βέφα Αλεξιάδου μετακόμισε με το σύζυγό της και την 4 ετών κόρη τους Αγγελική, στην Αμερική και έμειναν ένα χρόνο στο Madison Wisconsin, με αφορμή την υποτροφία του συζύγου της από το Ίδρυμα Fulbright. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1984,  ο σύζυγος της Κώστας Αλεξιάδης ταξιδεύει με Sabbatical στην Αμερική. Έτσι, η Βέφα με την οικογένειά της βρίσκεται για άλλον ένα χρόνο εκεί, συγκεκριμένα 6 μήνες στην Ν. Υόρκη και 6 μήνες στην Σαν Φρανσίσκο. Η Βέφα παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Berkeley μαθήματα Διαιτολογίας, Υγιεινής των Τροφών, Σύγχρονης Μαγειρικής Τέχνης, σεμινάρια Διακόσμησης παρουσίασης και φωτογράφισης φαγητού, όπως επίσης σεμινάρια για ξένες κουζίνες, όπως Ινδική, Κινεζική και Μεξικάνικη.

Η έμφυτη αγάπη της για τη μαγειρική, το ταλέντο και η δεξιοτεχνία της στο να αυτοσχεδιάζει και να δημιουργεί πιάτα ξεχωριστά, την οδηγούσε πολλές ώρες στην κουζίνα. Τα πιάτα που έβγαιναν από τα χέρια της διέθεταν όχι μόνο υπέροχη γεύση αλλά κι εξαιρετική παρουσία. Η Βέφα Αλεξιάδου εκσυγχρόνισε την Ελληνική Κουζίνα, χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους και συσκευές, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή γεύση.

Η συγγραφική της πορεία

To 1980 με παρότρυνση των φίλων της, που γεύονταν και απολάμβαναν τα φαγητά της, ξεκίνησε τη συγγραφική και εκδοτική της καριέρα εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο «Πρόσκληση σε Γεύμα»,  με δικά της χρήματα και με τη βοήθεια του Δημήτρη Τσιριμώκου, εκδότη του περιοδικού Υγεία κα Ομορφιά, του οποίου η Βέφα, ήταν συνεργάτης.

Τη φωτογράφηση του βιβλίου της έκανε ο Διογένης Νικολέρης, που της πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά του. Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1980. Μια πραγματική καινοτομία για την εποχή εκείνη στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά σε ελληνικό βιβλίο Μαγειρικής, κάθε συνταγή παρουσιαζόταν με έγχρωμη φωτογραφία και τα υλικά της αναφερόταν στα διεθνή μέτρα και σταθμά.

Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου την ώθησε στη συγγραφή και έκδοση 3 ακόμη βιβλίων που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών εκδηλώσεων: Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ, βιβλία που αγαπήθηκαν αμέσως από το Ελληνικό κοινό. Η πορεία της στο χώρο των εκδόσεων συνεχίζεται το 1988 με το βιβλίο Ελληνική Μαγειρική  , ενώ ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί το βιβλίο Ελληνική Ζαχαροπλαστική. Η επιτυχία των δύο αυτών βιβλίων ήταν και παραμένει θριαμβευτική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα βιβλία της, μεταφράστηκαν στα Αγγλικά Greek Cuisine by Vefa Alexiadou , Greek Pastries and Desserts By Vefa Alexiadou.  και κυκλοφορούν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αμερική, στην Αυστραλία και στον Καναδά.

Ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Γιορτινό Τραπέζι στα Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ το 1994, εκδίδει το βιβλίο Μαγικά Γαρνιρίσματα και το 1997 το βιβλίο Γιορτινές Γεύσεις & Ιδέες. Το 1999 ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Νηστίσιμα και Υγιεινά Μαγειρική και το 2001 η Αγγλική έκδοση Sunny Mediterranean Cuisine.

Το 2009 ακολουθεί η έκδοση του β’ τόμου του βιβλίου Νηστίσιμα και Υγιεινά Ζαχαροπλαστική που συνέγραψε με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου και που τιμήθηκε με διεθνές βραβείο Best in the World Mediterranean Cuisine Book, στο Perigueux της Γαλλίας. Τα βιβλία κυκλοφορούν επίσης με επιτυχία στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Το 2004 με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, κυκλοφόρησαν Tα Best της Ελληνικής Κουζίνας. Μικρά βιβλία με επιλεγμένες συνταγές από τις πλέον δημοφιλείς της Ελληνικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, προσιτά σε όλα τα βαλάντια και εύκολα μεταφερόμενα από έναν ταξιδιώτη. Μεταφράστηκαν σε 7 γλώσσες και η επιτυχία που σημείωσε η κυκλοφορία τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν πρωτοφανής.

Η τηλεοπτική της καριέρα

Το 1990  και για 13 χρόνια η Βέφα Αλεξιάδου θέλοντας να μοιραστεί τις γνώσεις της με χιλιάδες συνανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για τη μαγειρική, ξεκίνησε τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις από την καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ-1 Πρωινός Καφές, Μέσα από τις οποίες, επί σειρά ετών γαλούχησε τις Ελληνίδες νοικοκυρές στη σωστή χρήση και στο σωστό μέτρημα των προϊόντων, ώστε το αποτέλεσμα στο πιάτο να είναι όχι μόνο γευστικό αλλά παράλληλα και υγιεινό.

Για 13 χρόνια στον ΑΝΤ-1 στην εκπομπή «Πρωινός Καφές», παρουσίαζε την στήλη της μαγειρικής χωρίς ποτέ να πληρωθεί για αυτό, πληρώνοντας ακόμη και τα έξοδα για την αγορά των υλικών των συνταγών που παρουσίαζε. Μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης του ΑΝΤ-1 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το 2003 ξεκινά στο MEGA τη δική της καθημερινή εκπομπή διάρκειας μιας ώρας με τίτλο “Tα Μυστικά της Βέφας” ,για 2 χρόνια.

Συνεχίζει με τον Πρωινό Καφέ στο κανάλι Alpha για 2 μήνες με σκοπό να στηριχθεί η εκπομπή, που μόλις είχε πάρει μεταγραφή  από τον ΑΝΤ-1.  Συνέχισε στον Alpha με την δική της σειρά εκπομπών “Στην Κουζίνα με την Βέφα” για ένα χρόνο, στο κανάλι ALTER με τις εκπομπές “Μαγειρεύοντας με την Βέφα” για δύο χρόνια, στο Blue Sky για δύο χρόνια και το 2009 στο Κυπριακό κανάλι Sigma TV “Μαγειρέματα με την Βέφα και την Αλεξία Αλεξιάδου” .

Όταν συνυπήρξε τηλεοπτικά με την Martha Stewart:

Vefa’s House

Το 1993 μετά από απαίτηση του κόσμου που την παρότρυνε να φέρει στην Ελληνική αγορά όλα τα εργαλεία και σκεύη που επέλεγε και χρησιμοποιούσε στην κουζίνα της, ξεκίνησε με το σύστημα franchising τη λειτουργία της επιχείρησης Vefa’s House, μιας μεγάλης αλυσίδας από 26 καταστήματα, ειδών κουζίνας σε όλη τη χώρα. Η αγάπη και η ανταπόκριση του κόσμου έστεψε και αυτή την επιχειρηματική της ενέργεια με τεράστια επιτυχία.

Την αλυσίδα καταστημάτων Vefa’s House διεύθυνε επάξια η μεγάλη της κόρη ΄Αντζυ Αλεξιάδου μαζί με το σύζυγο της Γιάννη Ντόντορο. Η Άντζυ Αλεξιάδου ήταν απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Act όπου σπούδασε Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε επί 12 χρόνια ως προϊστάμενη Πληροφορικής στην Αμερικανική Πρεσβεία. Επί σειρά 20 ετών η επιχείρηση Vefa’s House αποκόμισε ένα εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του εμπορίου. Μέχρι το 2014 που λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως χιλιάδες επιχειρήσεις, σταμάτησε την λειτουργία της.

Βραβεία και διακρίσεις

Η Βέφα Αλεξιάδου το 2000 τιμήθηκε στο Perigueux με το βραβείο Special Prize for Best Culinary Business Professional για την επιτυχημένη επαγγελματική της καριέρα στο χώρο της Γαστρονομίας. Τον Οκτώβριο του 2001 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τίμησε το συγγραφικό της έργο στο χώρο της γαστρονομίας, κατατάσσοντάς την στους μεγάλους Έλληνες συγγραφείς. Τον Απρίλιο του 2002 εξελέγη finalist μαζί με δύο Αμερικανίδες, παίρνοντας το βραβείο αριστείας Award of Excellence, στην κατηγορία Life Time Achievement “Επίτευγμα ζωής”, από το I.C.A.P. (International Association of Culinary Professionals – Διεθνής ένωση επαγγελματιών μαγειρικής).

Τον Απρίλιο του 2003 η Ένωση Ελλήνων Χημικών και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε μια ιδιαίτερη έκθεση “οι Χημικοί στην Τέχνη” στο χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ τίμησαν για το έργο τους 35 μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Καλλιτέχνες , που δημιουργούν, γράφουν, φωτογραφίζουν συλλέγουν, συμμετέχοντας σε όλους τους τομείς της Τέχνης. Ανάμεσα τους ο Μίμης Πλέσσας, η Βέφα Αλεξιάδουο Βασίλης Βαφέας, η Ειρήνη Κουρδάκη κ.ά

Το 2003 βραβεύθηκε ως η καλύτερη γυναίκα επιχειρηματίας της χρονιάς με το βραβείο “Leaders of the Year Award”  Business Woman of the Year .

To 2004 και 2005 στο διαγωνισμό της πιο επιτυχημένης γυναίκας επιχειρηματία, του περιοδικού Life & Style, οι αναγνώστες του τη βράβευσαν με το βραβείο Αρίστη και πάλι ως Business Woman of the Year.

Το Σεπτέμβριο του 2005, η Βέφα Αλεξιάδου παρευρέθηκε στην Διεθνή έκθεση SIAL στο Παρίσι, ως επίσημος εκπρόσωπος του “Kerasma”.

Το “Kerasma” εργαζόταν για την προβολή ελληνικών προϊόντων, την ανάδειξη προώθηση της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας και ποιοτικών τροφίμων, οίνων και ποτών που τη συνθέτουν, σε όλο τον κόσμο υπό την αιγίδα του “Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών” (ΟΠΕ).

Μια ακόμη δράση του “Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών” (ΟΠΕ) ήταν η προώθηση της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου με τίτλο: Η Ελληνική Ελιά ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με την συμμετοχή της Βέφας Αλεξιάδου σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα κλαδί ελιάς.

To 2005 το American Biographical Institute την βράβευσε με το “Diploma of Expertise in Culinary Business” “Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Επιχειρήσεις Γαστρονομίας”.

Το American Biographical Institute την τίμησε με το Certificate of Authenticity and Selection in Culinary Bussiness 2005 και το “American Medal of Honor Recipient”  

Το 2005 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία  τιμής ένεκεν κυκλοφορούν γραμματόσημο με την φωτογραφία της, την ελληνική θάλασσα και ένα ξωκλήσι για το έργο της και την προβολή της Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας διεθνώς. Το 2006 της απονεμήθηκε το “Gold Medal for Greece” “Χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα” όταν αντιπροσώπευε την Ελλάδα, για την συμμετοχή της Ελλάδας, στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση στο ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής και της εμπειρίας της στον τομέα της μαγειρικής επιχείρησης.

Το 2007 το Yorker International University της Φλωρεντίας στην Ιταλία, τιμώντας την επιτυχημένη καριέρα της Βέφας Αλεξιάδου στην γαστρονομία της απονέμει “Honorary Doctorate”!!!

Το 2008 το International Biographical Centre Cambridge England εντάσσει την Βέφα Αλεξιάδου στους “Top 100 Business Executives 2007 in the arena of Culinary Business” “Κορυφαία 100 στελέχη επιχειρήσεων για το το 2007 στην αρένα της μαγειρικής επιχείρησης“.

Το 2008 το Gourmand Yearbook τιμώντας το συγγραφικό και επιχειρηματικό της έργο της αφιερώνει 4σέλιδο άρθρο. (σελίδα 76-77-78-79).

Προσκεκλημένη από τις Ελληνικές Κοινότητες της Αμερικής και της Αυστραλίας επί σειρά ετών, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Ομογένεια τη δουλειά της, και να καθιερώσει το όνομα της, ώστε ένας μεγάλος Βρετανικός εκδοτικός οίκος όπως ο PHAIDON PRESS να το χρησιμοποιήσει ως τίτλο στο βιβλίο της Vefa’s Kitchen. Συνεντεύξεις και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η μεγαλύτερη της επιτυχία η εκπλήρωση του ονείρου ζωής, που κυνήγησε επί 24 χρόνια πηγαίνοντας στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης, είναι η έκδοση της “Ελληνικής κουζίνας” από τον μεγάλο Βρετανικό Εκδοτικό Οίκο Phaidon Press. Έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του κόσμου. Ένας τόμος 704 σελίδων με 700 συνταγές της ελληνικής κουζίνας με τίτλο το όνομα της: VEFA’S KITCHEN, που εκδόθηκε το 2009 και είναι Best Seller συνεχώς μέχρι σήμερα. Το 2009 βραβεύτηκε από τα Gourmand World Cookbook Awards για την συγγραφή του βιβλίου VEFA’S KITCHEN.

Το 2021 η Βέφα Αλεξιάδου ολοκλήρωσε την συγγραφή και την έκδοση της αυτοβιογραφίας της Ήσουν Πάντα Εκεί .

Στις 28 Μάϊου 2023 στην πόλη Umea της Σουηδίας, στην τελετή απονομής για τους Καλύτερους στον Κόσμο – Best in the World, η Βέφα Αλεξιάδου βραβεύτηκε από τα Gourmand Awards με το τελευταίο και μεγαλύτερο βραβείο Award for Excellence of Lifetime Achievements – Βραβείο Αριστείας Επιτευγμάτων Ζωής, σε ένα αμφιθέατρο, γεμάτο από κόσμο που ασχολείται με τη μαγειρική. Το ίδιο βραβείο πήρε και ο παγκοσμίως γνωστός Γάλλος Chef Alain Ducasse.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα