Featured

Πυλαία: Η “ιρλανδική διάβαση” που όταν βρέχει μετατρέπεται σε παγίδα

Βρίσκεται στο ανάχωμα στα Πυλαιώτικα, επί της οδού Γ. Γεννηματά,

Φίλιππος Δεργιαδές
πυλαία-η-ιρλανδική-διάβαση-που-όταν-855147
Φίλιππος Δεργιαδές

Οι ιρλανδικές διαβάσεις* είναι μικρές, χαμηλές γέφυρες που εξυπηρετούν το πέρασμα πάνω από χείμαρρους και ποτάμια. Χαρακτηριστική είναι αυτή που βρίσκεται στο ανάχωμα στα Πυλαιώτικα, επί της οδού Γ. Γεννηματά, η οποία όταν βρέχει, σύντομα πλημμυρίζει και μετατρέπεται σε παγίδα για οδηγούς και πεζούς.

Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι πολυσύχναστος, λόγω της συντομίας που προσφέρει, καθώς συνδέει την περιοχή της Χαριλάου και των Πυλαιώτικων, με την περιοχή της κάτω Πυλαίας, προς τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου και την ευρύτερη περιοχή, προς τη Θέρμη και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, όπου υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και πολυκαταστήματα. Καθημερινά εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αυτοκίνητα προτιμούν την σύντομη «ταλαιπωρία» διάσχισης του αναχώματος και της ιρλανδικής γέφυρας που βρίσκεται σε εκείνο το σημείο της περιφερειακής τάφρου.

Όταν όμως βρέχει, συνήθως, η μικρή αυτή γέφυρα κατακλύζεται από νερά και δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγοί εγκλωβίζονται. Η αιτία είναι προφανής: η τάφρος που γεφυρώνει, σπάνια καθαρίζεται από τα φερτά υλικά. Η αυτοψία που κάναμε στο χώρο είναι άκρως διαφωτιστική: οι αγωγοί πάνω στους οποίους στηρίζεται η ιρλανδική γέφυρα σχεδόν έχουν κλείσει από κλαδιά και μπάζα που μεταφέρει η τάφρος. Το νερό μόλις που κατορθώνει να περάσει κάτω από τη γέφυρα.

Με τη βροχή το νερό, μη μπορώντας να διαφύγει από το κάτω μέρος της γέφυρας, πλημμυρίζει το κανάλι και σταδιακά καλύπτει τη γέφυρα. Όπως φαίνεται στις δύο επόμενες φωτογραφίες, η τάφρος και από τις δύο πλευρές της γέφυρας είναι κατακλυσμένη από διάφορα υλικά. Είναι εμφανές ότι έχει πολύ καιρό να καθαριστεί.

Σε κάποια σημεία μάλιστα της τάφρου τα υλικά έχουν σχεδόν σκεπάσει εντελώς το τσιμεντένιο κανάλι. Με δεδομένο ότι είμαστε σχεδόν στην αρχή του χειμώνα και αναμένονται ακόμη πολλές βροχοπτώσεις, η ανάγκη να καθαριστεί η τάφρος είναι επιτακτική ώστε να αποφευχθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα στη γέφυρα.

Όταν λοιπόν η βροχή έχει δυναμώσει και η γέφυρα έχει καλυφθεί από νερά, επειδή λόγω του αναχώματος από την πλευρά των Πυλαιώτικων, δεν υπάρχει ορατότητα, οι οδηγοί συνεχίζουν να επιχειρούν να διασχίσουν το δρόμο και τη γέφυρα, αφού πρώτα ανέβουν και κατέβουν το ανάχωμα. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι να δημιουργείται μεγάλο μποτιλιάρισμα και οι οδηγοί που εγκλωβίζονται πάνω ή πριν τη πλημμυρισμένη γέφυρα και να μη μπορούν εύκολα να ξεφύγουν.

Μέχρι σήμερα, ευτυχώς, δεν έχει συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα, αλλά αν η γέφυρα και η τάφρος παραμείνουν στην κατάσταση που συνήθως βρίσκονται κάθε χειμώνα, δηλαδή γεμάτες φερτά υλικά, χώμα και κλαδιά, ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι ορατός. Ενδεικτικό της κατάστασης της γέφυρας και των ατυχημάτων που ήδη έχουν συμβεί, είναι και οι στραβωμένες πλαϊνές μπάρες, όπως και τα λεγόμενα “νεροφαγώματα”, γύρω από το γεφυράκι.

Ο δήμος Πυλαία Χορτιάτη, έχει ευθύνη να καθαρίζει τη τάφρο και την γέφυρα συχνά τους μήνες του χειμώνα, ώστε να μη δημιουργείται κίνδυνος για οδηγούς και πεζούς.

*Τι είναι η ιρλανδική γέφυρα ή διάβαση

Ονομάσθηκαν έτσι επειδή στον αγγλοϊρλανδικό πόλεμο οι Ιρλανδοί είχαν τέτοιες διαβάσεις που οι Βρετανοί δεν ήξεραν ότι υπήρχαν, καθώς όταν έβρεχε, η διάβαση σκεπαζόταν και γινόταν αόρατη, οπότε πίστευες ότι εκεί δεν υπήρχε πέρασμα να διαβείς τον ποταμό.

Στην ιρλανδέζικη διάβαση είτε έχει γίνει μικρή ασφαλτόστρωση σε χείμαρρο (δηλαδή σε «ποτάμι» που έχει νερό μόνον όταν βρέχει), είτε έχει στηθεί ένα χαμηλό γεφύρι που εξυπηρετεί τα αυτοκίνητα όταν υπάρχει ελάχιστο νερό στο χείμαρρο. Όταν τα νερά ενός χειμάρρου περνούν πάνω από μία ιρλανδική διάβαση, είναι επικίνδυνο να περάσει κάποιος από αυτή, γιατί:

  • – Δεν βλέπει το τσιμέντο ή την άσφαλτο και έτσι δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος του νερού, ιδίως τις νυχτερινές ώρες.
  • – Δεν βλέπει πιθανές μεγάλες πέτρες που κουβάλησε το νερό πάνω στο οδόστρωμα και μπορούν να κάνουν ζημιά στο μέσο με το οποίο κινείται και να το ακινητοποιήσουν πάνω στη διάβαση.
  • – Δεν αντιλαμβάνεται πιθανές φθορές στη διάβαση, (μεγάλες λακκούβες, ξήλωμα τσιμέντου ή ασφάλτου) με τα ίδια αποτελέσματα για το μέσο.
  • – Η ιρλανδική διάβαση όταν βρέχει δεν ενδείκνυται για πέρασμα ούτε με τα πόδια.Μπορεί κανείς να γλιστρήσει και να παρασυρθεί από την ορμή του νερού.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα