close search results icon

Parallax View

Σακίδια πλάτης για τους πρόσφυγες

Μια πρωτοβουλία στην πόλη ετοιμάζει σακίδια με τα απαραίτητα για τους πρόσφυγες.

Σακίδια πλάτης για τους πρόσφυγες
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

DSC00240

Σακίδια πλάτης για τους πρόσφυγες

ή αλλιώς

Επειδή δεν θέλουμε τα χαμόγελα να φοριούνται στο πέτο…

1

Για αρκετό διάστημα παρακολουθούσα σιωπηλά. Ποτέ δεν είναι ευχάριστο ν’ ακούς για πόλεμο, όμως κάτι στην υπόθεση της Συρίας μου φαινόταν ιδιαίτερα δυσοίωνο. Κάπου μέσα Αυγούστου έγιναν τα επεισόδια στην Κω, ο πυροσβεστήρας, το χαστούκι…Θυμήθηκα τη γιαγιά μου… Τις εικόνες που έχω κρατημένες στο μυαλό μου απ’ τις ιστορίες της. Τότε είδα αυτή τη φωτογραφία, της γυναίκας με τα δύο τρομαγμένα παιδιά να κρέμονται απ’ τα χέρια της. Έξω απ’ τα όρια, θυμωμένη κι αποφασισμένη στη συντριβή της. Ατρόμητη, όμως. Αγέρωχη. Θύμωσα κι εγώ μαζί της, βρέθηκα εκεί στη σκόνη δίπλα της. Ένα βήμα με χωρίζει απ’ το να είμαι στη θέση της.

12207769_715738081890636_680599112_n

Σκέφτηκα τι θα χρειαζόμουν αν ήμουν εκεί; Τι θα έπρεπε να κουβαλάω για ν’ αντέξουν τα παιδιά μου; Τι θα έπρεπε να έχω μαζί μου για να χαρούν λίγο; …τα πόδια τους, τι θα γίνουν τα πόδια τους; Κι ο ήλιος; Είναι δύσκολο να είσαι γονιός στην ειρήνη. Στον πόλεμο και στην προσφυγιά, μόνο ήρωας.

DSC00195

Έκανα μια λίστα*με τα απαραίτητα. Τα αυτονόητα, τα αναγκαία, ακόμη κι αυτά που μοιάζουν περιττά. Ο σκοπός, να ελαφρύνουμε το βάρος των γονιών, να δώσουμε ένα χαμόγελο στα παιδιά. Μια ανάσα μέχρι την επόμενη βοήθεια. Μια ελπίδα…

DSC00224

Μικρά σακίδια πλάτης, με το ελάχιστο δυνατό βάρος. Προτεραιότητα οι ηλικίες 5 έως 15. Ανάρτησα τη λίστα στο προσωπικό μου προφίλ, βολιδοσκοπώντας. Κάποιοι ενοχλήθηκαν, άλλοι μου είπαν ότι είναι περιττό, άρχισαν να μου στέλνουν και μηνύματα… Ήρθα σ’ επαφή με «Το Στέκι των Μεταναστών», ήταν θετικοί κι έτσι ξεκίνησα. Δεν ήξερα ούτε κι εγώ τι ξεκινάω… Δυο τρεις μέρες μετά, άρχισαν να έρχονται γνωστοί και άγνωστοι με τεράστιες σακούλες γεμάτες, ρούχα, παιχνίδια, παπούτσια… τα πάντα! Σε λίγες μέρες 24 σακίδια ήταν έτοιμα. Σ’ εκείνη την πρώτη αποστολή στα ΚΤΕΛ, πήγα η ίδια, ήθελα να δω αν ήταν σωστό το σκεπτικό, αν έπρεπε να γίνουν διορθώσεις. Όταν γύρισα κατάλαβα ότι θα έπρεπε να κάνουμε όλοι από ένα σακίδιο. Είχαμε ήδη αργήσει…

DSC00205

12218872_715749131889531_2091636029_o

Την επόμενη ημέρα, δημιούργησα στο facebook τη σελίδα: «Σακίδια πλάτης για τους πρόσφυγες/backpacks for the refugees». Καθημερινά, ανακοινώνω τις ελλείψεις σε είδη ή βοηθητικά χέρια. Κάποιοι έρχονται και βοηθάνε στη διαλογή και την ετοιμασία. Ακόμη και 30’ λεπτά είναι πολύτιμα. Σε 2 μήνες στείλαμε περίπου 160 σακίδια και άλλα 50 βρίσκονται σε εξέλιξη. Αν δούμε όμως τα νούμερα… σταγόνα στον ωκεανό.

DSC00210

DSC00212

Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί η ιδέα και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με πολλά σημεία ετοιμασίας, ώστε τα σακίδια να στέλνονται άμεσα, όχι μόνο στην Ειδομένη, αλλά σε όλους τους σταθμούς ή τα λιμάνια άφιξης προσφύγων και ιδιαίτερα στα νησιά. Χάρη στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, η δράση διαδόθηκε ακόμη και εκτός Ελλάδας. Σχολεία, ομάδες ή ιδιώτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τώρα σχεδιάζεται ο συντονισμός τους. Πολλοί θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά, ιδιαίτερα απ’ το εξωτερικό. Προσωρινά, και μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος crowdfunding, όσοι βρίσκονται μακριά μπορούν να αγοράζουν κάποιο είδος (μετά από συνεννόηση) ζητώντας παράδοση στις επιλεγμένες διευθύνσεις και με την ένδειξη: «Για τα Σακίδια Πλάτης για τους Πρόσφυγες».

Παπαμάρκου 24 – Πλ. Άθωνος

στην Α’ Δημοτική Κοινότητα Προξ. Κορομηλά 36

στην Γ’ Δημοτική Κοινότητα Θεοφίλου 25 και στη Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης Κρίσπου 7.

12235764_715747565223021_590266066_o

Σύντομα θα δημιουργηθεί ένα σύντομο βίντεο με λεπτομέρειες και επεξηγήσεις για τον τρόπο διαλογής, τον βέλτιστο τρόπο διπλώματος και αποθήκευσης των ρούχων, καθώς και κάποιες επισημάνσεις σχετικά με το περιεχόμενο των σακιδίων. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν ας ακολουθήσουν τη σελίδα στο facebook και τις καθημερινές ανακοινώσεις, με την ευχή να είναι άχρηστα και αχρείαστα όλα αυτά, το συντομότερο…

Υπό αντίξοες συνθήκες με Μορτέζα Τζαφαρί και Maria Kouskouki. Το πρώτο πρόχειρο βιντεάκι. Οι οδηγίες για τα #σακίδια_προσφύγων σε λίγες μέρες. Προσωρινά δείτε πως: εξοικονομούμε χώρο στο πακετάρισμα, δεν τσαλακώνονται τα ρούχα και αν πρόκειται να αποθηκεύσετε πολλά δεν μπερδεύονται.

Posted by Αραβέλλα Σαλονικίδου on Sunday, 8 November 2015

 

Αραβέλλα Σαλονικίδου

Καθημερινός Άνθρωπος

Εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι, όταν δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε φράχτες, μπορούμε να φτιάχνουμε δίχτυα ασφαλείας. Αγάπης και Αλληλεγγύης….

DSC00235

*Νέα λίστα

«Ηλικίες κυρίως 5-15 χρονών. Αν φέρετε μεταχειρισμένα ρούχα ή αντικείμενα παρακαλώ να είναι καθαρά. Τα παιχνίδια ελαφριά και μικρά σε όγκο. Τα σακίδια δεν πρέπει να είναι βαριά. Στη λίστα βλέπετε κάποιες ενδεικτικές τιμές για όποιον επιθυμεί να αγοράσει. Είναι οι χαμηλότερες που βρήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται επωνυμίες και καταστήματα. Μην αγοράσετε κάτι πιο ακριβό και αν βρείτε καλύτερη τιμή ειδοποιήστε μας. Δεν είναι απαραίτητο να συγκεντρώσετε όλα τα είδη. Ακόμη και ένα αντικείμενο της λίστας είναι χρήσιμο.»

1. Μικρό σακίδιο πλάτης 2,99
2. Αδιάβροχο πόντσο 0,90
3. Κουβέρτα αλουμινίου (2,10Χ1,60) 1,40
4. Μικρός φακός led 0,90 (με μπαταρίες)
5. Κάλτσες 0,95ζ
6. Γαλότσες, μποτάκια, αθλητικά παπούτσια ή πλαστικά τύπου κροκς (οι κομμένες γαλότσες από 3,00)
7. Μια αλλαξιά εσώρουχα (παιδικά εφηβικά, αγόρι/κορίτσι)
8. Μια φόρμα
9. Σκούφος, γάντια, κασκόλ 0,90 τεμ ή σετ 3 τεμ. 2,00
10. Σετ φαγητοδοχείο ατομικό (ποτήρι-πιρουνάκι-κουταλάκι) περίπου 1,50
11. Μπουκαλάκι νερό (ζωάκι, δε θα ήταν άσχημα)
12. Μπισκότα ή άλλο σνακ (ξηροί καρποί,αποξηραμένα φρούτα κα)
13. Υγρά Μαντηλάκια (μικρή συσκευασία)
14. Χαρτομάντηλα
15. Οδοντόβουρτσα 1,00
16. Δείγματα δωρεάν αντιηλιακά, οδοντόκρεμες κλπ συναφή
17. Ένα μικρό παιχνιδάκι 0,50/2,00
18. Μπλοκ ζωγραφικής ή μπλοκάκι σημ.-Μολύβι-Ξύστρα-Σβύστρα
19. Σφυρίχτρα 0,50
20. Μια ευχή (!!)

Παρεό, και (αν έχετε) κρίκους ή βραχιόλια για να κάνουμε μάρσιπους.

Για συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία για περαιτέρω βοήθεια δείτε το facebook της ομάδας.

DSC00197