Ελλάδα

Σαμοθράκη: Ο παράδεισος των μεγάλων θεών

Ένα από τα άγνωστα για αρκετούς διαμάντια του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου

Parallaxi
σαμοθράκη-ο-παράδεισος-των-μεγάλων-θε-905910
Parallaxi

Λέξεις: Ζαγουρτζίνης Γιώργος        Βίντεο-Εικόνες: Ζαγουρτζινης Βασίλης

Η Σαμοθράκη αποτελεί ένα από τα άγνωστα για αρκετούς διαμάντια του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Με το άκρως ενδιαφέρον και μακροχρόνιο παρελθόν της, την άγρια παρθένα ομορφιά της, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, τους φιλόξενους κατοίκους της αλλά και τα πεντανόστιμα τοπικά εδέσματά της, η Σαμοθράκη είναι σίγουρα ένα νησί που αξίζει την προσοχή μας.

Το ακριτικό ελληνικό νησί που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο οφείλει την ιδιαιτερότητά του, στην άγρια παρθένα φύση που το διακατέχει. Η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο νησί του Αιγαίου (με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας) χάρις του επιβλητικού βουνού Σάος, του οποίου η κορυφή (εν ονόματι ‘’Φεγγάρι’’) βρίσκεται στα 1.611 μέτρα. 

samothraki-1.JPG

Με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που έχει το νησί, τις απότομες βουνοκορφές, τα δάση, τις πηγές, τους καταρράκτες, της πανέμορφες παραλίες της (οι οποίες καταλαμβάνουν τα 35 χιλιόμετρα από τα 59 συνολικά ολόκληρης της ακτογραμμής του νησιού!) και βεβαία τις εξωτικές ‘’βάθρες’’ οι οποίες είναι μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού, η Σαμοθράκη είναι ένα ιδιαίτερο νησί που μπορεί να σου προσφέρει άπλετη ομορφιά. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Σαμοθράκη είναι μια από τις πλουσιότερες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όσον αφορά τη θαλάσσια και υποβρύχια ζωή που φιλοξενεί.

Αυτό το πανέμορφο νησί και πατρίδα της Νίκης της Σαμοθράκης, του εμβληματικού αρχαιοελληνικού αγάλματος που σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο και για το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστή η Σαμοθράκη, αποτελεί εξαιρετικού ιστορικού ενδιαφέροντος με καταγεγραμμένη ιστορία που ξεκινά από τον 8ο αι. π.Χ. (!) και έχει πολλά μνημεία που πρέπει να επισκεφθείς εάν ποτέ βρεθείς στο νησί. Κάποια από αυτά είναι το Ιερό των Μεγάλων Θεών, το μνημείο της Νίκης, οι πύργοι των Γατελούζων, η Παναγιά η Κρημνιώτισσα.

samothraki-10.JPG

Τέλος, όποιος επισκεφθεί την Σαμοθράκη πρέπει να δοκιμάσει την εξαιρετική ντόπια κουζίνα της, στις παραδοσιακές ταβέρνες με τα φρέσκες και γευστικές τους πρώτες ύλες. Δεν πρέπει να παραλείψει κανείς επισκέπτης, να δοκιμάσει τα χειροπιαστά γλυκά από τα τοπικά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής .

samothraki-9.JPG
samothraki-8.JPG
samothraki-7.JPG
samothraki-5.JPG
samothraki-6.JPG
samothraki-3.JPG
samothraki-4.JPG

*Ο Ζαγουρτζίνης Γιώργος είναι μαθητής 2ας Λυκείου (Instagram)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα