Διεθνή

SOS από την αστυνομία στο Αμβούργο!

“Καλώς ήρθατε στην Κόλαση!”

Parallaxi
sos-από-την-αστυνομία-στο-αμβούργο-211907
Parallaxi

Η σύνοδος της G20 που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Αμβούργο αναμένεται να είναι μια από τις πιο συγκρουσιακές από την ίδρυση του φόρουμ αυτού το 2008, με τις διμερείς εντάσεις να τροφοδοτούνται από την επικαιρότητα και να προσθέτουν στις διαφορές που ήδη υπήρχαν μεταξύ πολλών ηγετών, κυρίως της Ευρώπης, και του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αστυνομία ζητάει ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων στο Αμβούργο

Η αστυνομία του Αμβούργου, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στις συγκρούσεις με ανθρώπους που διαδηλώνουν εναντίον της συνόδου κορυφής της G20, ζήτησε σήμερα ενισχύσεις από άλλες μονάδες στη χώρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. «Το αίτημα βρίσκεται σε εξέλιξη», ώστε να «ανακουφισθούν οι δυνάμεις που εμπλέκονται ήδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τραυματισμοί και ένταση – τραυματίστηκαν αστυνομικοί

Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκές με διαδηλωτές πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής των 20 πιό ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G20) στο Αμβούργο χθες, μετά τη σύντομη συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Τραμπ για μία ώρα χθες το απόγευμα, αλλά λίγο μετά τη συνάντηση ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και αντικαπιταλιστών διαδηλωτών κοντά στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Στις συμπλοκές οι εκατοντάδες κουκουλοφόροι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες ύδατος και σπρέι πιπεριού για να τερματίσει τη διαδήλωση.

Στη διαδήλωση και σε συμπλοκές χθες βράδυ τραυματίστηκαν 76 αστυνομικοί, από τους οποίους τρεις διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο, είπε η αστυνομία. Οι πιλότοι ενός ελικοπτέρου της αστυνομίας τραυματίστηκαν στα μάτια όταν άγνωστοι τους στόχευσαν με λέιζερ, πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιά σε διάφορα αντικείμενα και πέταξαν μπουκάλια σε συμπλοκές που κράτησαν έως τα μεσάνυχτα. Οι διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Τραμπ και τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες που ήρθαν στο Αμβούργο για τη διμερή σύσκεψη φωνάζοντας “Καλώς ήρθατε στην Κόλαση!”. Η αστυνομία είχε προβλέψει περίπου 100.000 διαδηλωτές στην πόλη-λιμάνι, περιμένοντας ότι περίπου 8.000 από αυτούς σκόπευαν να δημιουργήσουν βίαια επεισόδια.

Τουλάχιστον 13.000 διαδηλωτές προστέθηκαν στην κύρια διαδήλωση χθες, μεταξύ των και περίπου 1.000 μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι αναρχικοί, είπε η αστυνομία. Έως και 20.000 αστυνομικοί έχουν κληθεί στο Αμβούργο από διάφορα μέρη της Γερμανίας Μετά τον Τραμπ, η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος επέκρινε τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα για την απόρριψη του σχεδίου του να βγάλει λόγο σε Τούρκους που ζουν στη Γερμανία εκτός πλαισίου της συνόδου κορυφής.

Διμερείς εντάσεις

Η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζίνπινγκ αναμένεται να είναι δύσκολη μετά την εκτόξευση χθες Τρίτη του πρώτου διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Το Πεκίνο, σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, κατήγγειλε τη Δευτέρα την εμφάνιση «αρνητικών παραγόντων» στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, μετά τον διάπλου ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου από τη Θάλασσα της Κίνας.

Στο Αμβούργο θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, που δοκιμάζονται από την κρίση στην Ουκρανία, τον πόλεμο στη Συρία και τις κατηγορίες περί ρωσικής παρέμβασης στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Τέλος οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκία δεν έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Κλιματική αλλαγή

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει αυξήσει τις απαισιόδοξες δηλώσεις της σχετικά με την πιθανότητα οι ηγέτες της G20 να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα αυτό, κυρίως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Παγκόσμιο εμπόριο

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό, αποδεχόμενη τελικά μια φράση για τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο κατά τη σύνοδο της G7 στην Ταρομίνα της Ιταλίας.

Όμως στη διάρκεια μιας συνόδου του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο Παρίσι οι ΗΠΑ είχαν εμφανιστεί λιγότερο συμφιλιωτικές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σταματήσει να επικρίνει το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι υπερβολικό.

Διαδηλώσεις

Οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές και φοβούνται ότι θα σημειωθούν συγκρούσεις εξαιτίας κυρίως της παρουσίας 7.000 με 8.000 ακροαριστερών. Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Αμβούργο για την ασφάλεια της συνόδου. Οι διαδηλωτές απείλησαν τη Δευτέρα να κατασκηνώσουν σε πάρκα και πλατείες της πόλης, αν η αστυνομία δεν τους επιτρέψει να περάσουν τη νύχτα σε ένα πάρκο που έχουν επιλέξει ως βάση τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα