Life

Summer time: Περίεργα και καλοκαιρινά

Ας δούμε τα περίεργα που συμβαίνουν μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες…

Σόνια Ταλαντινού
summer-time-περίεργα-και-καλοκαιρινά-901570
Σόνια Ταλαντινού

Το καλοκαίρι δεν είναι απλά μια εποχή. Είναι κατάσταση μυαλού και διάθεσης. Κι επειδή το καλοκαίρι όλα είναι πιθανά, ας δούμε τα περίεργα που συμβαίνουν μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες…

1. Η πρώτη μέρα του καλοκαιριού πέφτει μεταξύ 20 – 22 Ιουνίου κάθε έτους. Oνομάζεται θερινό ηλιοστάσιο και η μέρα ποικίλλει λόγω της περιστροφής της Γης, που δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στο ημερολογιακό μας έτος. Η τελευταία μέρα του καλοκαιριού είναι η 20ή Σεπτεμβρίου.

2. Ο μήνας Ιούνιος πήρε το όνομά του από τη σύζυγο του Δία, την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομαζόταν Juno. Ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος Καίσαρας για να τιμήσει τον Ιούλιο Καίσαρα ονόμασε τον μήνα, Ιούλιο, ενώ ο Αύγουστος πήρε το όνομά του (αξιοσέβαστος) προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου, μετά την απονομή του τίτλου από τη ρωμαϊκή Σύγκλητο.

3. Το πρώτο γυναικείο μαγιό χρονολογείται από το 1825. Οι γυναίκες φορούσαν ειδικές τουαλέτες θαλάσσης και πλατσούριζαν στα ρηχά, αφού το βάρος των φορεμάτων τους δεν τις επέτρεπε το κολύμπι!

4. Το Frisbee εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1870 ως πιατάκι για πίτα, αλλά τη δεκαετία του ‘40, έγινε παιχνίδι, κυρίως για την παραλία. Παρόλο που η εταιρία παιχνιδιών Wham-O άρχισε να παράγει Frisbees το 1957, η ιστορία του Frisbee ξεκίνησε στο Bridgeport του Κονέκτικατ, όταν ο William Frisbie άνοιξε τη Frisbie Pie Company το 1871, οι φοιτητές έπαιζαν με τα άδεια πιατάκια για πίτες, κάτι που ώθησε τους Walter Frederick Morrison και Warren Franscioni να δημιουργήσουν το «Ιπτάμενο Πιατάκι» το 1948 και μετά από πολλές μετατροπές, να γίνει ένα οργανωμένο άθλημα.

Τα κουνούπια υπάρχουν στη γη για περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια και είναι πιο διαδεδομένα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και βροχόπτωσης βοηθούν στην αναπαραγωγή τους. Υπάρχουν περίπου 3.000 είδη.

5. Ο Ήλιος του Μεσονυκτίου -ορατός για 24 ώρες- είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται κατά το θερινό ηλιοστάσιο κάθε χρόνο και διαρκεί για αρκετές εβδομάδες, κυρίως στις βόρειες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσία και η Αλάσκα. Στο Μπάροου της Αλάσκα, ο ήλιος δε δύει για δυόμισι μήνες!

6. Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), πιο πρόσφατα γνωστή ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με εποχικό μοτίβο, μπορεί να μας επηρεάσει και το καλοκαίρι, σύμφωνα με έρευνες. Με μεγαλύτερες ημέρες το καλοκαίρι, η παραγωγή μελατονίνης είναι χαμηλότερη, γεγονός που μπορεί να αποσυντονίσει τον κύκλο του ύπνου. Η έλλειψη ύπνου παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχική υγεία και μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας, διέγερσης και άγχους.

7. Ο Κροάτης ελεύθερος δύτης Budimir Šobat, τον Μάρτιο του 2021, ήταν 56 ετών και σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, καθώς κράτησε την αναπνοή του για 24’ και 37,36’’.

8. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα το καλοκαίρι.

9.  Οι άνθρωποι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι πιο ευτυχισμένοι το καλοκαίρι. Μια παλιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science -αφού εξέτασαν τα tweets περίπου 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο επί δύο χρόνια-, έδειξε ότι η αλλαγή στη διάθεση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν σαφώς πολύ πιο θετική.

10. Μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές μετεωριτών της χρονιάς, οι Περσείδες, κορυφώνεται μεταξύ 14 Ιουλίου και 24 Αυγούστου, σύμφωνα με τη NASA. Εκείνη την ώρα, έως και 100 μετεωρίτες διασχίζουν τον ουρανό κάθε ώρα με ταχύτητα 37 μιλίων ανά δευτερόλεπτο, αλλά φαίνονται καλύτερα στο βόρειο ημισφαίριο, τις πρωινές ώρες!

11. Ο Πύργος του Άιφελ γίνεται κατά έξι ίντσες ψηλότερος κάθε καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μνημείο των 1.062 ποδιών, χάρη στη θερμική διαστολή που κάνει η σιδερένια δομή του, ψηλώνει κυριολεκτικά. Μόλις δύει ο ήλιος, ο πύργος αρχίζει να συρρικνώνεται ξανά.

12. Γνωρίζατε ότι τα καρπούζια δεν είναι φρούτο, αλλά λαχανικό; Ανήκουν στην οικογένεια των λαχανικών των αγγουριών. Υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες. Τα πιο δημοφιλή παράγονται με σπόρους, χωρίς κουκούτσι ή είναι μίνι και όλα διαθέτουν τη γνώριμη ροζ-κόκκινη ψίχα. Υπάρχουν, βέβαια, κίτρινες και πορτοκαλί ποικιλίες.

13. Το καλοκαίρι γεννιούνται περισσότερα μωρά από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο Αύγουστος είναι ο πιο δημοφιλής μήνας γενεθλίων, με το 12,7% των γενεθλίων του έτους. Ο Σεπτέμβριος, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ακολουθούν με 12,8%, 12,1% και 12,1%, αντίστοιχα.

14. Κάθε Αύγουστο διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαργαρίτας στο Tucson της Αριζόνα. Διαγωνισμοί κοκτέιλ, γευστικές δοκιμές μαργαρίτας και τεκίλας, τοπική κουζίνα και πολλά ακόμα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να ψηφίσουν την αγαπημένη τους μαργαρίτα για το “People’s Choice Award”, αλλά μια κριτική επιτροπή ειδικών επιλέγει τον παγκόσμιο πρωταθλητή.

15. Το 1816, ο πλανήτης δεν έζησε καλοκαίρι. Μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη του όρους Tambora στην Ινδονησία παρήγαγε αρκετή σκόνη, τέφρα και διοξείδιο του θείου ώστε να θολώσει μερικώς την ατμόσφαιρα της Γης και ολόκληρος ο πλανήτης να παρουσιάσει πτώση της θερμοκρασίας και διαφορετικές χειμερινές συνθήκες, όπως χιόνι τον Ιούνιο και παγετό τον Αύγουστο.

16. Οι γρανίτες εφευρέθηκαν τυχαία από ένα 11χρονο αγόρι, τον Frank Epperson από το Σαν Φρανσίσκο, το 1905. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Epperson είχε ανακατέψει λίγη ζαχαρούχα σκόνη σόδας με νερό και την άφησε έξω όλη νύχτα. Το μείγμα πάγωσε και δεν άργησε να συνειδητοποιήσει ότι έκανε ένα… νόστιμο λάθος. Άρχισε να πουλά τα Epsicle στη γειτονιά του και μετά σ’ ένα κοντινό λούνα παρκ, το 1923. Τελικά, έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1924.

17. Ένας τύπος πυγολαμπίδας εκπέμπει μπλε-πράσινο αντί για λευκό φως και μπορείτε να τη συναντήσετε στα Απαλάχια Όρη στη Β. Αμερική.

18. Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του κόσμου, αλλά ο Ιούλιος του 2021 ξεπέρασε τον εαυτό του ως ο πιο ζεστός Ιούλιος και μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ!

19. Ξέρετε ότι έχετε την ευκαιρία να ζείτε το καλοκαίρι σχεδόν όλο τον χρόνο χάρη στα διαφορετικά ημισφαίρια; Το βόρειο ημισφαίριο βιώνει το καλοκαίρι από Ιούνιο ως Αύγουστο -ενίοτε εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο-, ενώ το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά τον Δεκέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι, εάν είστε πρόθυμοι κι έχετε τη δυνατότητα να μετακομίζετε συχνά, θα μπορούσατε να απολαμβάνετε ένα αέναο καλοκαίρι!

    Σχετικά Αρθρα
    Σχετικά Αρθρα