Κινηματογράφος

Swiss Army Man: Μία απρόβλεπτη ταινία γεμάτη κλανιές και βαθιά μηνύματα

Η ταινία αποτελεί το πρώτο έργο των σκηνοθετών που μας έφεραν το αριστουργηματικό Everything Everywhere All At Once, με εξίσου εκκεντρική αίσθηση

Παρασκευή Νίκα
swiss-army-man-μία-απρόβλεπτη-ταινία-γεμάτη-κλανι-903269
Παρασκευή Νίκα

Εάν Τα Πάντα Όλα ήταν μία ταινία των προτιμήσεών σας και θεωρήσατε την αλλόκοτη πλοκή της μαγευτική, τότε σας προτείνουμε να ρίξετε μία ματιά στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία των σκηνοθετών, ονόματι Swiss army man. Η κινηματογραφική καριέρα των σκηνοθετών Dan Kwan και Daniel Scheinert, αυτοαποκαλούμενοι ως «Daniels», μπορεί να είναι μικρή, αλλά ήδη από τα δεκάδες μουσικά βίντεο που έχουν σκηνοθετήσει μαζί στο παρελθόν, παίρνουμε μία γεύση της ιδιοσυγκρασίας και του ξεχωριστού χαρακτήρα των πρότζεκτ τους.

To Swiss Army Man είναι ένα κωμικό δράμα με στοιχεία φαντασίας, παραγωγής A24. Με λίγα λόγια, η ιστορία ξεκινά με τον Hank (Paul Dano), έναν δυστυχισμένο άνδρα έτοιμο να αυτοκτονήσει σε ένα έρημο νησί, μέχρι που βλέπει το ξεβρασμένο πτώμα του Manny (Daniel Radcliffe) στην παραλία. Ο Hank καταφέρνει να ξεφύγει από το νησί με τη βοήθεια των κλανιών του Manny, ο οποίος σταδιακά ζωντανεύει και μέσα από τις υπερφυσικές ικανότητες του, βοηθά τον Hank να γυρίσει σπίτι. Μία απίθανη φιλία δημιουργείται μεταξύ των δύο, καθώς πηγαίνουν σε μία επική περιπέτεια για να βρουν την γυναίκα των ονείρων τους.

Μέσα από μία κωμική ιστορία γεμάτη κλανιές, ακατάλληλα καπρίτσια και άβολες συζητήσεις, φτάνουμε σε ένα τέλος που δύναται να κάνει τα μάτια μας να βουρκώσουν. Οι ίδιοι οι σκηνοθέτες, επιθυμούσαν να συνθέσουν μία ταινία όπου, όπως έχουν αναφέρει, «Η πρώτη κλανιά σε κάνει να γελάς και η τελευταία κλανιά σε κάνει να κλαις». Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε παραπάνω με αυτό. Μέσα από αλλόκοτες περιστάσεις, η ταινία επιτυγχάνει να περάσει τα μηνύματα της με τον πιο συγκινητικό και ιδιαίτερο τρόπο.

Μερικά από τα θέματα που θίγει είναι αυτά της σημασίας της ανθρώπινης φύσης και του σκοπού της ζωής, θέτοντας υπαρξιακά ερωτήματα, ενώ, παράλληλα, ασχολείται με την σημαντικότητα των σχέσεων· φιλικών, ερωτικών ή οικογενειακών. Μιλάει για το πως ως άνθρωποι αναγκαζόμαστε να συμπεριφερόμαστε “φυσιολογικά” μέσα σε μία κοινωνία, διότι αλλιώς επικριτικά δάχτυλα μας κατηγορούν από παντού και γινόμαστε περίγελοι.

stighmiotipo-othonis-1156.png

Tο σενάριο δεν μοιάζει με κανένα άλλο, προσφέροντας μας ένα φρέσκο ​​μείγμα πανέμορφων εικόνων με ευφυέστατη κινηματογράφηση και περίτεχνο μοντάζ. Ακολουθούμε δύο χαρακτήρες μόνους μέσα στην άγρια φύση που στην προσπάθεια τους να σωθούν, συνεπαίρνονται από την φιλία τους, χτίζοντας έναν νέο κόσμο – μία νέα κοινωνία – όπου ζουν μονάχα οι δύο τους. Από την μία έχουμε τον μισοπεθαμένο Manny, ένα κυριολεκτικά πολυεργαλείο, που θέλει να μάθει τα πάντα για τη ζωή και να την βιώσει, ενώ από την άλλη ο Hank βρίσκει μία διαφυγή από την αλαζονική καθημερινότητα της κοινωνίας.

Οι χαρακτήρες σε κάνουν να γελάσεις, μέχρι που σε χτυπούν δυνατά στο συναίσθημα. Δενόμαστε μαζί τους και ελπίζουμε για το καλό τους. Η σαχλή τους συμπεριφορά γίνεται ολοένα και πιο κατανοητή, ενώ παρά τους άσεμνους τρόπους τους, δεν παύουμε να αναγνωρίζουμε την αθωότητα τους.

Η μουσική επένδυση είναι ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της ταινίας, με πρωτότυπα ακούσματα που δυστυχώς δεν έχουν πειραματισθεί αρκετά στον κινηματογράφο. Άνετα θα μπορούσε η μουσική να θεωρηθεί ως ένας ξεχωριστός χαρακτήρας που πλοηγεί την ιστορία. Το soundtrack αποτελείται από α καπέλα τραγούδια, χωρίς τη χρήση οργάνων, με αιθέριες μελωδίες και εναρμονισμένες φωνές να ακούγονται στο βάθος σηκώνοντας την τρίχα σου. Επίσης, ορισμένα τραγούδια περιέχουν στίχους, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων, δημιουργώντας μία πιο ανεβαστική ατμόσφαιρα.

Εκτός από πρωτότυπα τραγούδια, οι σκηνοθέτες επέλεξαν να εντάξουν και μερικά καλτ κομμάτια, προσθέτοντας την προσωπική τους πινελιά. Ποιος θα το πίστευε ότι ακούγοντας το βασικό θέμα του Jurassic Park θα έβλεπε μία ρομαντική σκηνή να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του ή πως τα λόγια του τραγουδιού Cotton Eye Joe θα συνταίριαζαν με το νόημα του έργου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα