close search results icon

Life

Τα νέα βιβλία του καλοκαιριού

Αναζητήσαμε τα βιβλία που θα μας κάνουν παρέα τους επόμενους μήνες και αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις

Τα νέα βιβλία του καλοκαιριού
 • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
 • fb
 • twi

Ένα καλοκαίρι γεμάτο βιβλία! Διαβάσαμε, ψάξαμε και σας προτείνουμε αυτά που αξίζουν να σας συντροφεύσουν στις διακοπές σας.

 • Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας - Ο ευρασιανικός πειρασμός | Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης (Εκδόσεις Επίκεντρο, σελ. 96)

Η νοοτροπία της Ρωσίας του Πούτιν, που αποφάσισε να προχωρήσει σε εισβολή στην ανεξάρτητη Ουκρανία, είναι το θέμα του νέου βιβλίου του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, γνώστη της Ρωσίας, της πολιτικής και της κουλτούρας της, εξηγώντας με εξαιρετικό τρόπο τον σύγχρονο ρωσικό εθνικισμό, τη διαμόρφωσή και τους διαμορφωτές του. Στις σελίδες του, εξηγείται η απόφαση της Ρωσίας να κάνει την εισβολή και να κηρύξει επί της ουσίας τον πόλεμο στη Δύση και στην ανθρώπινη ελευθερία, μέσα από ένα πλαίσιο μελέτης που ξεκινάει από τον καιρό που η Ρωσία ισορροπούσε ανάμεσα Δύσης και Ανατολής. 

epikentro-2.jpg


 • Στις Εθνικές Οδούς | Θοδωρής Ρακόπουλος (Εκδόσεις Νεφέλη, σελ. 64)

Υπάρχει... ταξιδιωτική ποίηση; Κι όμως, αν σκεφτείς πως η ποίηση οφείλει να ταξιδέψει τον αναγνώστη, τότε κάθε λέξη θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα βήμα «Στις εθνικές οδούς» ενός οδοιπορικού. Λέγοντας ο ίδιος ο Θοδωρής Ρακόπουλος πως είναι το καλύτερο βιβλίο που έχει γράψει μέχρι τώρα, η συλλογή ποιημάτων «Στις Εθνικές Οδούς» είναι ένα concept που γραφόταν έξι χρόνια και περιέχει ποιήματα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, προσφέροντας μία από τις καλύτερες σύγχρονες συλλογές ποιημάτων των τελευταίων χρόνων.

stis-ethnikes-odous.jpeg


 • Η αυτοκρατορία του βαμβακιού - Μια παγκόσμια ιστορία | Sven Beckert (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 816)

Πρόκειται για ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία του 2015, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times. Η αυτοκρατορία του βαμβακιού είναι η εξιστόρηση μιας πραγματικής εποποιίας, που διαδραματίζεται στον πλανήτη, δημιουργώντας την οικονομία του βαμβακιού με τεράστιο εύρος και δυναμισμό, μπροστά από σκληρή εργασία ενηλίκων και παιδιών, υποδούλωση ανθρώπων στην Αφρική και την περιθωριοποίηση μίας αυτοκρατορίας που, οι ίδιοι, είχαν δημιουργήσει. Ο Beckert είναι καθηγητής Αμερικανικής Ιστορίας του Χάρβαρντ. Κύρια ερευνητική του δραστηριότητα είναι η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτείων τον 19ο αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία του καπιταλισμού.

pan-krhths-cotton-smart-front.jpg


 • Πολιτική Οικονομία μίας Κατάρευσης - Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις που άλλαξαν τον κόσμο | Adam Tooze (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 728)

Από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, είναι αυτό το πολιτικό θρίλερ οικονομικής και πολιτικής ιστορίας, όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, περιγράφοντας την κρίση στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, την περίοδο του 2018 όταν η Lehman Brothers των ΗΠΑ κατέρρευσε και συμπαρέσυρε πολύ γρήγορα τις τράπεζες της Ευρώπης. Μια παγκόσµια κρίση ρευστότητας, οδήγησε στη μείωση της παραγωγής και στην αύξηση της ανεργίας – όχι µόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσµο. Μία κρίση που έλαβε παγκόσµιες διαστάσεις και περιγράφεται με μοναδικό τρόπο σε αυτό το, πολύτιμο, βιβλίο.

pan-krhths-crisis8-page-0001.jpg


 • Ρωσία - Ο μεγάλος εχθρός της Δύσης | Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης (Εκδόσεις Επίκεντρο, σελ. 152)

Ένα ακόμα βιβλίο του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη που αναλύει την πολιτική συμπεριφορά της Ρωσίας, έρχεται από τις Εκδόσεις Επίκεντρο, προσπαθώντας να περιγράψει και να κατανοήσει το παρόν της, μέσα από το παρελθόν. Ο συγγραφέας, ένας από τους ανθρώπους που έχουν μελετήσει όσο λίγοι την Ρωσία και την ιστορία της, γράφει ώστε να κατανοήσουμε την «μεγάλη άγνωστη» Ρωσία και να μην αρκεστούμε στη λογοτεχνική-πολιτιστική εκδοχή της εικόνας της. Η Ρωσία αποτελεί αντικείμενο πολύπλευρης μελέτης και ειδικά, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το βιβλίο καλείται να αναλύσει τη συμπεριφορά και τη διάθεση της. 

epikentro-1.jpg

 

 • Το Χρονικό Μιας Εκούσιας Απαγωγής, Aline Fernandez Diaz - Σπύρος Αλιμπέρτης, Θεσσαλονίκη 1914 | Επιμέλεια – Εισαγωγή – Σχόλια:Μαρία Πλαστήρα-Βαλκάνου (University Studio Press, σελ. 180)

Την ιστορία της εκούσιας απαγωγής δύο νέων για να ζήσουν τον απαγορευμένο τους έρωτα, φέρνει στο φως αυτό το βιβλίο. Στη Θεσσαλονίκη του 1914, στην Casa Bianca, στο αρχοντικό του Εβραίου Dino Fernandez Diaz, η κόρη του Aline, ερωτεύεται παράφορα τον χριστιανό Σπύρο Αλιμπέρτη, και τον ακολουθεί στην Αθήνα, όπου παντρεύονται. Αδημοσίευτες μέχρι σήμερα επιστολές τους στον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Δημήτρη Πικιώνη, συμπληρώνουν το μωσαϊκό της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν μια άγνωστη πλευρά του κορυφαίου δημιουργού της γενιάς του ’30. Ένα βιβλίο, που μέσα από την ιστορία αγάπης των δύο νέων, αποκαλύπτει στοιχεία της παλιάς Θεσσαλονίκης.

university-to-xroniko-mia-ekousias-apagoghs.jpg


 • «Να βρω ξανά του νήματος την άκρη...»: Σχεδίασμα ποιητικής βιογραφίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου | Λέων Α. Ναρ (Εκδόσεις Πατάκη, σελ. 160)

Εδώ έχουμε ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του αγαπημένου Θανάση Παπακωνσταντίνου. Μία ποιητική βιογραφία από τον θεσσαλονικιό συγγραφέα Λέων Ναρ για τις καταβολές και τις «αγωνίες» της στιχουργικής του τραγουδοποιού, καθώς και για τις επιρροές του από το δημοτικό τραγούδι και την νεότερη ποίηση. Στην προσπάθεια σύνθεσης του βιβλίου αυτού, συνέβαλε ο ίδιος ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, απαντώντας πρόθυμα σε ερωτήσεις του συγγραφέα σχετικά με την ποιητική του κοσμοθεωρία, ενώ ο Άκης Σακισλόγου έχει γράψει τον πρόλογο. 

leon-nar.jpeg


 • Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα | Irene Vallejo (Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 544)

Οι απλοί άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων δεν καταγράφει η Ιστορία, είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του εξαιρετικού βιβλίου. Περιπλάνηση στις μάχες του Αλέξανδρου και στη Βίλα των Παπύρων, στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια αντιγραφής χειρογράφων. Μια συλλογική περιπέτεια με ήρωες χιλιάδες πρόσωπα, τα οποία συνέβαλαν στη δημιουργία και την προστασία των Βιβλίων, γραμμένη με αριστοτεχνικό τρόπο από την Ισπανίδα Irene Vallejo και με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες!

metaixmio-papyros.jpg


 • Η Τέχνη του 19ου Αιώνα - Αρχιτεκτονική・Γλυπτική・Ζωγραφική | Άλκης Χαραλαμπίδης (University Studio Press, σελ. 272)

Ένας έγχρωμος και πολυτελής τόμος, με πρόλογο και σχόλια του συγγραφέα Άλκη Χαραλαμπίδη, που εξετάζει τον Κλασικισμό, τον Ρομαντισμό, τον Ιστορικό εκλεκτικισμό και την Αρχιτεκτονική των μηχανών, τον Εμπρεσιονισμό, πέρα από τον Εμπρεσιονισμό, τον Νατουραλισμό και τον Συμβολισμό και ολοκληρώνεται «Με το βλέμμα στραμμένο στον 20ό αιώνα». Φωτογραφικό υλικό (που τονίζει την απόφαση της έγχρωμης έκδοσης) για κάθε περίοδο και κάθε καλλιτεχνικό ρεύμα που «ταξιδεύει» από την Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Βιομηχανική και αναλύει τις καλλιτεχνικές κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής.

university-h-texnh-tou-19ou.jpg


 • Τέχνη και Ιδεολογία στη Νεότερη Σύγχρονη Σερβία | Σταυρούλα Μαυρογένη (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σελ. 280)

Η Τέχνη αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο κατανόησης της ιστορίας λαών και κρατών και αυτό, μετά από δική της μελέτη, το γνωρίζει καλά η Σταυρούλα Μαυρογένη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το νέο της βιβλίο, με μια εκτενή παρουσίαση ζωγραφικών εικόνων από τη σέρβικη τέχνη, προσπαθεί να κατανοήσει την πορεία του σερβικού έθνους στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και τις γειτονικές του σχέσεις. Ένα σπουδαίο βιβλίο που, με στοιχεία και ντοκουμέντα, γνωρίζει στον αναγνώστη της ιστορία της Σερβικής τέχνης.

pamak-stavroula-mavrogenh.jpg


 • Οι Μεσημβρινοί της Ζωής - Άγνωστη Χώρα | Μαίρη Κόντζογλου (Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 680)

Το πρώτο μέρος της τριλογίας της Μάιρης Κόντζογλου μας μεταφέρει στις αρχές του 20ού αιώνα, όπου δύο γυναίκες, η Βασιλική από τη Δυτική Μακεδονία και η Ιλαρία από τη Σμύρνη - άγνωστες µεταξύ τους - βιώνουν παράλληλα, αλλά διαφορετικά, τις προσωπικές τους ιστορίες και τα παγκόσµια γεγονότα.

Η γνωριμία τους θα τους αποκαλύψει δεσμούς που έχουν οι δύο οικογένειες τους που θα τους οδηγήσουν σε ένα παιχνίδι αγάπης και θανάτου.

metaixmio-meshmbrinoi.jpg
 • Living light | Πάρις Καραμήτσιος (Εκδόσεις IANOS, σελ. 216)

Κυκλοφορεί το πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα του θεσσαλονικιού φωτογράφου Πάρι Καραμήτσιου, με τίτλο «Living light», φόρος τιμής στο έντονο φως του Ελληνικού καλοκαιριού, στα βραχώδη νησιά με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και το θαμνώδες τοπίο, στους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες τους. Ένα βιβλίο με έντονο το γαλάζιο και το λευκό της Ελλάδας!

ianos-living-light.jpg
 • Θα Μ’αγαπάς Όταν Δε Θα Σε Θυμάμαι; | Ρένα Κουβελιώτη (Εκδόσεις IANOS, σελ. 280)

Η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη γράφει για την μνήμη και την αγάπη, ένα εξαιρετικό βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Ο καθημερινός αγώνας μιας μητέρας, η οποία αποφασίζει να μεγαλώσει μόνη το παιδί της, παλεύοντας ταυτόχρονα με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του εγκεφάλου της που δεν της αφήνει πολλά περιθώρια χρόνου. Παιδικές αναμνήσεις, αλήθειες, συναισθήματα ξεπηδούν μέσα από την πληγωμένη ψυχή της...

ianos-tha-magapas.jpg