close search results icon

Μουσική

Τα παιδιά από την Καλαμαριά που γράφουν ρίμες για την γειτονιά

Η παρέα που προωθεί την hip-hop κουλτούρα με κάθε τρόπο. 

Τα παιδιά από την Καλαμαριά που γράφουν ρίμες για την γειτονιά
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Μία νέα γενιά της ραπ στην γειτονιά που μεγάλωσε τον 12ο Πίθηκο γράφει ρίμες για την Καλαμαριά. Κάπου στα πάρκα, στα παγκάκια στις πλατείες της γειτονιάς μου θα συναντήσεις τους "ΡΛΣ", 5 αγόρια που έχουν κρατήσει την έννοια του αράγματος και της παρέας και εκφράζονται μέσα από hip-hop στίχους. 

"Είμαστε μεταξύ μας μια μεγάλη παρέα που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα στην περιοχή της Καλαμαριάς.Ο Ρο η αλλιώς Τασος, ο SEK η Κώστας,ο JA η αλλιώς Μάρκος και ο Rico η αλλιως Πάολο. Μένουνε ολοι μας στην Καλαμαρια. Εγω(Ρο) έχω τελειώσει φυσικοθεραπεία,ο Sek δουλεύει ως μπαρμπέρης στην περιοχη μας και ο Ja με τον Rico ασχολούνται με τον κλάδο της εστίασης. Νιώθουμε όλοι μας γέννημα θρέμμα Καλαμαριώτες όμως δεν μεγαλώσαμε όλοι εδώ. Εγώ (Ρο) μαζί με τον Sek γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Καλαμαριά,ο Ja μετακόμισε εδώ σε μικρή ηλικία και δεν άργησε να γίνει η μεταξύ μας γνωριμία. Όσον αφορά το νεότερο μέλος του ΡΛΣ τον RICO, κατάγεται από την Βραζιλία και ήρθε στην Ελλάδα πριν κάποια χρόνια. Η γειτονιά μας  αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι έμπνευσης τόσο για εμάς όσο και για την μουσική μας. Εξάλλου, όλα ξεκίνησαν απο τους δρομους που περπατησαμε απο μικροι."Οι "ΡΛΣ" ιδρύθηκαν το 2018 από 3 μέλη και αργότερα μπήκαν και οι άλλοι 2. Μέχρι το 2020 η ομάδα αποτελούνταν από αυτά τα 5 μέλη, αργότερα συνεργάστηκαν και με άλλους street καλλιτέχνες για να ενισχύσουν όπως λένε την hip-hop κουλτούρα της περιοχής. 

"Με αυτό τον τρόπο αρκετές ομάδες γκράφιτι,χορευτών και πολλών ακόμα στοιχείων της κουλτούρας ήρθαν μαζί μας και φτάσαμε στο σημείο να ονομάσουμε την ομάδα "Ρεαλισμός" με  όλη την έννοια της λέξης. Όσον αφορά γιατί την συγκεκριμένη λέξη; γιατί σε μια εποχή που η κουλτούρα που όλοι αγαπήσαμε και μεγαλώσαμε μαζί της, ξεκίνησε να φθείρεται κι εμείς προσπαθούμε να μένουμε αληθινοί σε αυτό που αγαπάμε να κάνουμε και να μεταφέρουμε τον παλμό της κοινωνίας μέσα από τις ρίμες μας. Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να γράφει για οτιδήποτε θέλει. Από κει και πέρα το μεγάλο παιχνίδι είναι αν όντως να ζεις αυτά που γράφεις έτσι είσαι αληθινός προς τον εαυτό σου και τους γύρω σου, είτε αυτό ονομάζεται κοινό, είτε είναι οι άνθρωποι σου. Εμείς γράφουμε για πράγματα που ζούμε και με τον τροπο που τα αντιλαμβανόμαστε χωρίς να θελουμε να βάλουμε την ταμπέλα του "κάνουμε ραπ η κάνουμε τραπ." Πάνω από ολα κάνουμε μουσική, ή αλλιώς γράφουμε την μουσική και τους στίχους που γουστάρουμε."

Η βασική τους έμπνευση είναι ο δικός τους τρόπος ζωής. Όπως εξηγούν τα αγόρια οι εμπειρίες που κουβαλά ο καθένας από τους ίδιους στην πλάτη του, οι σκέψεις, οι ιδέες και τα όνειρα τους, είναι η δική τους σπίθα για δημιουργία. 
" Η έμπνευση για εμάς είμαστε εμείς οι ίδιοι και όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας κάθε περίοδο της ζωής μας. Στην Ελλάδα σπάνια μπορεί κανείς να βιοποριστεί από το συγκεκριμένο είδος μουσική αν και υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες που πληρώνουν. Εμείς ζούμε για την μουσική δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματα. Είναι ο δικός μας τρόπος έκφρασης,  μας δίνει οξυγόνο σε στιγμές που το χρειαζόμαστε. Εάν έρθουν κάποτε κέρδη με κάποιο τρόπο θα τα δεχτούμε σίγουρα, αλλά ο στόχος μας είναι να το κάνουμε πάνω από όλα για εμάς, για τους δικούς μας ανθρώπους και για όλους εκείνους που ψάχνουν τον τρόπο να εκφραστούν."
Οι "ΡΛΣ" πιστεύουν πως υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην εγχώρια κουλτούρα της ραπ, τόσο ακουστικά όσο και στιχουργικά. Όπως εξηγούν, τα θέματα της κοινωνίας είναι περισσότερα και είναι πιο εύκολο να γράφεις ραπ η οποία πλησιάζει την ελληνική πραγματικότητα. 

"Αυτό το χρωστάμε βέβαια και στη ραπ που ακούγαμε τότε στην εφηβεία διότι μας δεχθήκαμε τρομερές επιρροές εκείνα τα χρόνια για να κάνουμε το hip-hop αυτό που είναι σήμερα. Και σίγουρα εμείς θα δώσουμε περισσότερη φλόγα στην επόμενη γενιά της κουλτούρας ώστε να είναι και αυτή με τη σειρά της καλύτερη απο εμάς. Κάθε κομμάτι μας που έχει γραφτεί και θα γραφτεί είναι και αγαπημένο. Αυτο γιατί όλα είναι επηρεασμένα από τις καταστάσεις που συμβαίνουν τη συγκεκριμένη περίοδο που γράφεται. Σαν ΡΟ ίσως να έχω αγαπήσει λίγο περισσότερο το Hermano καθως γράφτηκε σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Είναι ένα αρκετά καλοδουλεμένο πρότζεκτ με πολύ μεράκι από ολόκληρη την ομάδα και δείχνει τα προβλήματα στη καθημερινότητα ενός εφήβου στις μέρες μας και τον λανθασμένο τρόπο αντιμετώπισης."Γενικότερα στα κομμάτια τους, τους αρέσει να εκφράζουν τον εαυτό τους. Γράφουνε ότι ζούνε και ζούνε για ότι γράφουνε, όπως λένε με όλη τη σημασία της έννοιας. Όλες οι επιρροές τους είναι από την καθημερινότητα τους.

"Είμαστε ερωτευμένοι με την περιοχή μας και την πόλη μας και έχουμε να αφηγηθούμε ακόμα πολλές ιστορίες μέσα από τα μάτια και τους στίχους μας. Στην αρχή το κάναμε για πλάκα. Φτύναμε κανά κουπλέ μεταξύ μας και γουστάραμε με τις παρέες μας. Με την πάροδο του χρόνου όμως η ραπ έγινε ανάγκη. Η στήριξη της περιοχής μας μας ώθησε στο να ανέβουν τα πρώτα μας κομμάτια στο YouTube αν και ερασιτεχνικά. Σιγά-σιγά η οικογένεια μεγάλωνε και μαζί με αυτή και η στήριξη του κόσμου που μας άκουγε και έτσι άρχισε να βγαίνει πιο προσεγμένη δουλειά προς τα έξω. Υπάρχει μεγάλη εξέλιξη και θα υπάρχει ακόμη περισσότερη με τον καιρό. Ταβάνι στο όνειρο μας είναι μόνο το μυαλό μας. Η καλύτερη μας στιγμή ήταν όταν μοιραστήκαμε το ίδιο stage με τον 12ο Πίθηκο. Η χειρότερη ήταν το 2019 που βρεθήκαμε στα πλαίσια διάλυσης. Πλέον υπάρχουν πολλές φιλοδοξίες και όσοι απομείναμε στην ομάδα αυτή μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πιο δεμένοι από ποτέ. Το να βλέπεις διαφορετικά πρόσωπα, ειδικότερα στα lives, να ταυτίζονται με στίχους που έχουμε γράψει, μας δημιουργεί ένα αίσθημα που μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε να το κάνουμε για τον λόγο που το ξεκινησαμε. Για την αγάπη μας στη μουσική. Είναι σαν να δίνουμε φωνή στα άτομα που μας ακούνε και μας νιώθουν."


Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος καλλιτέχνης που να θέλουν να συνεργαστούν. Όπως εξηγούν οι "ΡΛΣ" αν βγει κάτι όμορφο σαν κομμάτι με κάθε καλλιτέχνη θα ήταν όμορφο να το μοιραστούν. 

"Δεν ακούμε συγκεκριμένη μουσική, ακούμε διάφορα, αρκεί να υπάρχει ποιότητα σε κάθε κομμάτι που περιλαμβάνει η playlist μας. Από όλα τα είδη κερδίζουμε νέες ιδέες, η μουσική μας ενώνει.  Σίγουρα να περιμενετε πολλά πράγματα από εμάς στο άμεσο μέλλον. Ήδη με όλα τα παιδιά δουλεύουμε πάνω σε αρκετά project τα οποία είναι πολύ δυνατά. Το ραπ έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταια χρόνια και όσο πάει θα εξελίσσεται ακόμη περισσότερο.Ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες εμφανίζονται και δίνουν το δικό τους άρωμα στην ελληνική σκηνή και αυτό ειναι το σημαντικότερο.Η μουσική, μας ενώνει όλους και δεν έχει τίποτα να χωρίσει.Το μόνο σίγουρο είναι πως είμαστε περήφανοι για την κουλτούρα μας, το ραπ είναι εκεί να μας δίνει ανάσα.Stay True,Stay Loyal."

image00003.jpeg
image00004-1.jpeg
image00002.jpeg