close search results icon

Πολιτισμός

«Τα τραγούδια του Αρτέμη» συγκίνησαν το Φεστιβάλ Επταπυργίου

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τις αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους

«Τα τραγούδια του Αρτέμη» συγκίνησαν το Φεστιβάλ Επταπυργίου
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

ΕΙΚΟΝΕΣ: Σωτήρης Μουσλόπουλος

«Τα τραγούδια του Αρτέμη / 1922» είναι μια από τις ξεχωριστές παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Επταπυργίου.

Η μουσικοθεατρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιουνίου είναι εμπνευσμένη από τις αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους πριν από εκατό χρόνια. 

Ένα αφιέρωμα στην κληρονομιά και στο αποτύπωμα που άφησε η μουσική κουλτούρα, που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες της Μικράς Ασίας στην σύγχρονη μουσική δημιουργία της χώρας μας, με τραγούδια που γράφτηκαν από το 1925 και μετά και αφιερώθηκαν στην Μικρασιατική Καταστροφή.

dsc02634.jpg


Τραγούδια από τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα (εκατό χρόνια από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος) και του Πυθαγόρα, από τον «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου, καθώς και μια επιλογή τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και του Μιχάλη Γκανά, του Σταύρου Ξαρχάκου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του Ηλία Ανδριόπουλου, του Δημήτρη Λάγιου και του Μιχάλη Μπουρμπούλη, του Παντελή Θαλασσινού και του Ηλία Κατσούλη, του Σταύρου Κουγιουμτζή και πολλών άλλων.

dsc02620.jpg


Μουσικοί, ηθοποιοί, ερμηνευτές αφηγούνται το χρονικό του ξεριζωμού και ζωντανεύουν ιστορίες που γεννήθηκαν μέσα σε εκείνη την φωτιά. Θα γνωρίσουμε την θεία Στάσα, την Βασιλεία από τα Σώκια, τον Αριστείδη από τ’ Αιβαλί, την Αναστασία από τo Αλασεχίρ και τον Αρτέμη με τους χιλιοτραγουδισμένους του καημούς, όλοι άνθρωποι πονεμένοι που αναζήτησαν νέα πατρίδα να ριζώσουν και να προκόψουν.

dsc02655.jpg
dsc02638.jpg


Τη μουσική επιμέλεια και τις ενορχηστρώσεις ανέλαβε ο Κώστας Ματσίγκος, τη σκηνοθεσία και τα κείμενα η Εύη Σαρμή και θα τραγουδήσουν ο Ανδρέας Καρακότας, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Γιώργος Μπαγιώκης και ο Χρήστος Μαστέλος.

dsc02678.jpg
dsc02675.jpg
dsc02668.jpg


Η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση είναι αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», που συμπλήρωσε 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και τα έσοδα της πρώτης παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς του.

son02118.jpg
son02111.jpg
son02110.jpg
son02082.jpg

Η ταυτότητα της παράστασης.

Μουσική επιμέλεια – Ενορχηστρώσεις: Κώστας Ματσίγκος
Σκηνοθεσία - Κείμενα: Εύη Σαρμή
Μουσική έρευνα: Θανάσης Γιώγλου
Βίντεο art: Σωτήρης Τσολάκης
Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γεωργία Σουλτανίδου
Σχεδιασμός φώτων: Αθηνά Μπανάβα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευριπίδης Αντωνιάδης

Ερμηνεύουν:
Λιζέτα Καλημέρη
Γιώργος Μπαγιώκης
Ανδρέας Καρακότας
Χρήστος Μαστέλος

Ηθοποιοί:
Λάζαρος Γιαννακόπουλος
Μαρία Καραγκιοζίδου
Αλέξανδρος Μιχαηλίδης
Μαρία - Νεφέλη Παρασκευοπούλου
Κορνηλία Προκοπίου
Γιώργος Χριστοφορίδης

Μουσικοί:
Βιολί: Κυριάκος Γκουβέντας
Κανονάκι: Αναστασία Ζαχαριάδου
Ακορντεόν: Θεόδωρος Θεοδωράνος
Κοντραμπάσο: Γιάννης Καμπανταΐδης
Μπουζούκι και Λαούτο: Παναγιώτης Κουτσούρας
Κιθάρα: Κώστας Ματσίγκος
Κρουστά: Δημήτρης Παναγούλιας

*Ο τίτλος της παράστασης είναι εμπνευσμένος από το συγκλονιστικό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα «Ο Αρτέμης», που αφιερώθηκε σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του προπολεμικού ρεμπέτικου, τον Ανέστο Δελιά ή «Αρτέμη» και κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 1990 με τη φωνή του Ανδρέα Καρακότα στις περίφημες «Μπαλάντες του περιθωρίου», το «κύκνειο άσμα» του σπουδαίου Τρικαλινού δημιουργού, που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλη του 1990.