Κόσμος

Ταξίδι στην Καππαδοκία: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις

Από τα πιο γνωστά και τουριστικά σημεία μέχρι τα πιο ψαγμένα και "κρυμμένα", η Καππαδοκία είναι ένα μέρος που έχει πολλά πράγματα να ανακαλύψεις.

Νίκος Γκάγιας
ταξίδι-στην-καππαδοκία-10-πράγματα-που-901845
Νίκος Γκάγιας

Υπάρχουν κάποια ταξίδια (ζωής) που πρέπει κάποια στιγμή να βάλεις στην λίστα σου. Η Καππαδοκία είναι ένας τέτοιος προορισμός που πολλοί θέλουν να επισκεφθούν, καθώς έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τουριστικά και υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να δεις.

Από τα πιο γνωστά και τουριστικά σημεία μέχρι τα πιο ψαγμένα και “κρυμμένα”, η Καππαδοκία είναι ένα μέρος που έχει πολλά πράγματα να κάνεις. Ειδικά όταν ταξιδεύεις με τους ειδικούς. Προγράμματα για στην Καππαδοκία υπάρχουν πολλά, όμως ένα ξεχωρίζει – αυτό του ταξιδιωτικού πρακτορείου Silver Holidays. Ο κ. Χατζημανώλης από το πρώτο λεπτό μας έκανε ξεκάθαρο πως η εμπειρία θα είναι αξέχαστη και ότι θα δούμε πέρα από τα τουριστικά σημεία και άλλα μέρη που σπάνια πηγαίνουν τουρίστες. Φυσικά ο ξεναγός μας, ο Γιουξέλ, ήταν εκεί για να μας δείχνει, εξηγεί και καθοδηγεί τα πάντα που βρίσκονταν εντός αλλά και εκτός του προγράμματος.

#1 Αερόστατα

Η βόλτα με τα αερόστατα είναι το σήμα κατατεθέν της Καππαδοκίας. Τουρίστες από όλο τον κόσμο φτάνουν στην περιοχή για να πετάξουν ψηλά και να θαυμάσουν την απόλυτη θέα με τα δεκάδες αερόστατα που βρίσκονται ταυτόχρονα στον ουρανό (συγκεκριμένα 270, όπως μας ενημέρωσε ο Mustafa, ο άνθρωπος που οδηγούσε το δικό μας αερόστατο). 

Ένα από τα πιο ξεχωριστά πράγματα που πρέπει να κάνεις στην περιοχή, καθώς δεν θα έχεις την ευκαιρία συχνά να δεις την ανατολή του ήλιου στα 1.500 μέτρα υψόμετρο με την απόλυτη θέα των υπόλοιπων αερόστατων.

img-20220610-054219.jpg

Βέβαια για να γίνει πραγματικότητα αυτή η φανταστική βόλτα πρέπει να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς κάποιες φορές λόγω αέρα μπορεί να ακυρωθεί η πτήση.

Ευτυχώς εμείς σταθήκαμε τυχεροί από την πρώτη μέρα και η εμπειρία μας έμεινε αξέχαστη.

#2 Υπόγεια Πόλη

Σε βάθος 85 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, η Μαλακοπή Καππαδοκίας, με σημερινό όνομα Derinkuyu, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υπόγειες πόλεις της Τουρκίας.

Το 1963 ένας κάτοικος του χωριού, γκρεμίζοντας ένα τοίχο στο σπίτι του που ήταν σκαμμένο στο βράχο, ανακάλυψε έκπληκτος, ότι πίσω από τον βράχο υπήρχε ένα μυστηριώδες δωμάτιο το οποίο δεν είχε ξαναδεί. Αυτό το δωμάτιο τον οδήγησε σ’ ένα άλλο και μετά σε άλλο και ούτω καθ’ εξής. Η υπόγεια πόλη αριθμεί 9 επίπεδα και εκεί βρίσκονταν εργαστήρια ελαίου, δωμάτια αποθήκευσης τροφίμων, παρεκκλήσια ακόμα και σχολείο.

img-20220610-124654.jpg

Φυσικά δεν πρόκειται για την μοναδική υπόγεια πόλη στην περιοχή καθώς η Καππαδοκία έχει πάρα πολλές. Βέβαια η συγκεκριμένη ήταν αρκετά μεγάλη για να προστατεύσει χιλιάδες ανθρώπους μαζί με τα ζώα τους. 

Εντυπωσιακό είναι επίσης πως οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί είχαν σκάψει μία απόσταση 12χλμ συνδέοντας την συγκεκριμένη υπόγεια πόλη με μία άλλη. 

#3 Βόλτα με άλογα

Αν πρέπει να βάλεις στη λίστα σου μία εξόρμηση που θα σου μείνει αξέχαστη για μία ζωή, η ιππασία είναι η ιδανική λύση.

Η βόλτα ξεκινάει από το ξενοδοχείο από όπου έρχονται και σε παραλαμβάνουν. Στη συνέχεια πηγαίνεις στο ράντσο με τα άλογα, από όπου αρχίζει η εξαιρετική εμπειρία. Στην αρχή προχωράς στους χωματόδρομους της περιοχής και έπειτα ανεβαίνεις στην κοιλάδα Rose Valley. Όταν φτάσεις στην κορυφή της θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μία απίστευτη θέα, αφού πρώτα θα διανύσεις μία αξέχαστη διαδρομή.

Μετά από ένα μικρό διάλλειμα στο μοναδικό καφέ που υπάρχει στο σημείο, ήρθε η ώρα για την επιστροφή, όπου ο ήλιος δύει και η βόλτα με τα άλογα γίνεται ακόμα καλύτερη. Εκεί είναι η ευκαιρία να τραβήξεις φωτογραφίες που θα σου θυμίζουν για πάντα αυτό το αξέχαστο απόγευμα που θα έχεις ζήσεις. 

#4 Ηλιοβασίλεμα 

Ίσως κάτι που δεν θα βρεις τυπικά γραμμένο σε κάποια λίστα στα do list της Καππαδοκίας, αλλά σίγουρα όταν φτάσεις όλοι θα σου το προτείνουν είναι το ηλιοβασίλεμα στην Red Valley. Ένα από τα πιο ονειρικά ηλιοβασιλέματα που θα δεις ποτέ στη ζωή σου. Στην άκρη του γκρεμού θα θαυμάσεις τον δύση του ηλίου, θα πιεις το τσάι σου ή τον καφέ σου μαζί με το λουκούμι και θα δεις τα πορφυρά χρώματα να καλύπτουν το βραχώδες τοπίο, δημιουργώντας την λεγόμενη κόκκινη κοιλάδα. Εκεί θα χαζέψεις ένα ονειρικό σκηνικό που πολλοί θα ζήλευαν. 

img-20220610-200520.jpg

Όταν θα βρεθείς εκεί μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου την κάμερα για να αποθανατίσεις αυτές τις μαγικές στιγμές.

#5 Άβανος – Κεραμοποιείο

Η κεραμική τέχνη στην κωμόπολη της Καππαδοκίας είναι μία παράδοση που κρατάει χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το έθιμο κατά το οποίο αν κάποιος άνδρας θέλει να παντρευτεί μία γυναίκα από την Άβανο θα πρέπει να ξέρει να φτιάχνει με τα χέρια του ένα πήλινο σκεύος, ειδάλλως ο γάμος ακυρώνεται. Επίσης στην περιοχή υπάρχει και το κεραμικό μουσείο Guray. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να δεις ζωντανά ανθρώπους να φτιάχνουν κεραμικά και αν είσαι τυχερός μπορεί να κάνεις και εσύ τα δικά σου με την βοήθεια των ανθρώπων του χώρου. Στη συνέχεια θα περιηγηθείς στους χώρους όπου πωλούνται τα χειροποίητα βάζα, μπολ, οι κούπες και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς για να αγοράσεις ό,τι σου αρέσει. 

img-20220612-134615-0TjVN.jpg

#6 Βόλτα με Γόνδολα

Μετά την εκπληκτική βόλτα στον κόσμο της κεραμικής, η βαρκάδα με την γόνδολα στον ποταμό Kızılırmak, επίσης γνωστός ως ο ποταμός Halys είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες.

Μπορεί να είναι σχετικά σύντομη, όμως η διαδρομή θα σου μείνει αξέχαστη. Επομένως αν βρεθείς εκεί μην ξεχάσεις να βάλεις αυτή την βόλτα στη λίστα σου. 

img-20220612-163539.jpg

#7 Γκιόρεμε

Μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Καππαδοκίας. Στο συγκεκριμένο μέρος δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να επισκεφθείς, αντιθέτως χρειάζεται να ξεναγηθείς και να περπατήσεις όλο το μέρος. 

Εκεί θα βρεις το Υπαίθριο Μουσείο (Goreme Open – Air Museum) που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί θα βρεις τις πολυφωτογραφημένες instagrαμμικές βραχώδεις σπηλιές, θα απολαύσεις τέλειο τοπικό (και όχι μόνο) φαγητό και θα πιείς το ποτό χαζεύοντας την απόλυτη θέα. 

img-20220611-130631.jpg

Το Γκιόρεμε είναι από μόνο του μία ζωγραφιά και σίγουρα χρειάζεται να αφιερώσεις μία μέρα για να μπορέσεις να ανακαλύψεις τις ομορφιές του. 

img-20220611-204335.jpg
img-20220611-133835.jpg

#8 Σινασός

Η επίσκεψη στο συγκεκριμένο πρώην ελληνόφωνο χωριό είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Όλος ο οικισμός είναι τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στο μέρος αυτό θα θαυμάσεις ελληνικά σπίτια και εκκλησίες ορθόδοξες, που διατηρούν την αίγλη τους μέχρι και σήμερα. Ο πληθυσμός της πριν από την Ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας, το 1924, ανερχόταν σε περίπου 3.000 Έλληνες και 500 Τούρκους.

Το όνομά της, κατά την επικρατέστερη άποψη, το πήρε από τις λέξεις ΣΙΝ που στα σημιτικά σημαίνει ήλιος και το τελικό -ΑΣΣΟΣ, ενδεικτική κατάληξη τοπωνυμιών και κυρίως πόλεων όπως πχ. Μαμασσός, Αλικαρνασσός, Παρνασσός κλπ. Δηλαδή, Σινασός = Ηλιούπολη.

287954054-726978408425216-8881228203733452039-n.jpg

#9 Ουχισάρ

Από τα ύψη της ακρόπολης Uçhisar, υπάρχει μια υπέροχη και απαράμιλλη θέα σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η περιοχή της Καππαδοκίας, είναι διάσημη για τα μοναδικά γεωλογικά της χαρακτηριστικά. Κοντά στην πόλη βρίσκεται η λεγόμενη «Κοιλάδα των Περιστεριών» . Με την πάροδο των χρόνων, πολλοί «περιστερώνες» σκαλίστηκαν στα βράχια της κοιλάδας. Πρόκειται για κατασκευές με μεγάλες μετωπικές επιφάνειες και πολλές κόγχες στο εσωτερικό τους. Μία θέα που σου κόβει την ανάσα.

Επίσης μπορείς να κάνεις τις αγορές σου στην τοπική αγορά και να απολαύσεις τον καφέ σου με την απόλυτη θέα των βράχων.

img-20220612-105604-P92yM.jpg

#10 Τι να φας και να δοκιμάσεις

Μπορεί να γνωρίζεις μερικά από τα τοπικά πεντανόστιμα φαγητά τους, όμως σίγουρα πρέπει να τα δοκιμάσεις και εκεί. Η κουζίνα τους είναι αρκετά βαριά και κυριαρχούν τα μπαχαρικά. Ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα τους είναι το manti, που πρόκειται για ζυμαρικά γεμιστά με κιμά, σερβιρισμένα με σάλτσα με σουμάκ και γιαούρτι. Από εκεί και πέρα πρέπει να δοκιμάσεις και το Pottery Kebap, το οποίο μπορεί να γίνει και με μοσχάρι και με κοτόπουλο. Ψήνεται σε ένα πήλινο σκεύος για αρκετές ώρες μαζί με λαχανικά. Στη συνέχεια σερβίρεται κόβοντας το πάνω σημείο του πήλινου και ρίχνοντας το γεύμα σε πιάτο.

Έπειτα το γνωστό κιουνεφέ δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σου. Φυσικά μην ξεχάσεις να το ζητήσεις με καϊμάκι για να γευτεί ο ουρανίσκος σου την απόλυτη γεύση του. 

287933051-420774456576342-7660815592044662508-n.jpg

Η Καππαδοκία πρόκειται για ένα μέρος με πλούσια ιστορία και σίγουρα η εμπειρία του group είναι ξεχωριστή. Η βοήθεια και η καθοδήγηση από έναν ξεναγό είναι σημαντική και σε καμία περίπτωση δεν θα προτιμούσα να κάνω το συγκεκριμένο ταξίδι μόνος μου.

img-20220612-100440.jpg
img-20220610-195010.jpg
img-20220610-054414.jpg
img-20220610-051138.jpg

Στην Καππαδοκία ταξιδέψαμε με τους ειδικούς Silver Holidays, Μητροπόλεως 19, 6ος όροφος, τηλ 2310298159, επόμενη αναχώρηση 17-22 Αυγούστου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα