Κόσμος

15 αλήθειες για τη Νέα Υόρκη του σήμερα

Δεν ξέρω άλλη πόλη που να με συναρπάζει τόσο πολύ όσο αυτή η μεγαλούπολη των 8 εκ κατοίκων που αν βάλεις και τα πέριξ της ξεπερνά τα 20 εκ.

Γιώργος Τούλας
15-αλήθειες-για-τη-νέα-υόρκη-του-σήμερα-1003290
Γιώργος Τούλας

Έχω ταξιδέψει σε μεγαλουπόλεις και έχω δει συναρπαστικά πράγματα, αυτό το δέος όμως που αισθάνεσαι στο μεγάλο μήλο, την οικειότητα που έχεις αποκτήσει από τις ταινίες, τα διαβάσματα, τα τραγούδια τις αναφορές με τις οποίες μεγάλωσες, αλλά κυρίως την οικειότητα που σου δημιουργεί με το καλωσήρθατε νομίζω δεν την έχει καταφέρει καμία megacity του πλανήτη.

Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη που εξελίσσεται και αλλάζει διαρκώς. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Δεν είναι μια πόλη για όλους.

Το καταλαβαίνεις αυτό αν περπατήσεις σε γειτονιές που έχεις ξαναπερπατήσει και δεις τα νέα τους πρόσωπα, αν ακούσεις τους locals που ζουν εκεί να σου λένε για άλλες γειτονιές που μέχρι δέκα χρόνια δεν πήγαινες όμως τώρα είναι must, αν ανοίξεις τα μάτια σου και παρατηρήσεις το δημόσιο χώρο. Η Νέα Υόρκη επιβάλλει βίαια μια αλλαγή στο χαρακτήρα της, όπως ρομαντικά πιθανά τον θυμούνται κάποιοι 30 χρόνια πριν. Η συγκέντρωση όλου του πλούτου του κόσμου ορίζει το νέο χαρακτήρα της.

Προσπάθησα να συμπυκνώσω σε δέκα σύντομα σημεία όσα σκέφτηκα, σε αυτή την τρίτη επίσκεψη μου, στην πόλη.

 • Η Νέα Υόρκη είναι μια πανάκριβη πόλη. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πόλη που γνώρισα πριν 18 χρόνια, δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, πλην ίσως του Ρέικιαβικ. Οι τιμές καλπάζουν παντού, εναλλακτικές για έξοδο δεν υπάρχουν και αυτό είναι μια τάση που φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσει αφού η συγκέντρωση πλούτου είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ζουν εκεί 110 δισεκατομμυριούχοι. Η Νέα Υόρκη κατέλαβε την πρώτη θέση σε πλούτο στον κόσμο φέτος- φιλοξενεί 345.600 εκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων 737 εκατομμυριούχων με καθαρή περιουσία 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο σύμφωνα με την έκθεση που βασίζεται σε στοιχεία της 30ης Ιουνίου.

 • Η Νέα Υόρκη είναι μια σκληρή πόλη. Οι ρυθμοί της είναι εξοντωτικοί και ναι οι άνθρωποι που μένουν σε αυτήν βιώνουν ρυθμούς απάνθρωπους. Επιβιώνουν δύσκολα, συναντιούνται δύσκολα, κουράζονται εύκολα. Η ίδια η πόλη μοιάζει να έχει τη λογική ενός ακριβού χειρουργείου. Απολύτως safe και ανέγγιχτου. Καθόλου προσιτή. Καθόλου εύκολη για όσους αναγκάζονται να εργάζονται στο Μανχάταν και να αποσύρονται μετά σε προάστια υπνωτήρια.
 • Η Νέα Υόρκη είναι μια καθαρή πόλη. Τουλάχιστον στο Μανχάτταν. Είναι απίστευτο το πόσο έχουν καταφέρει παρά το μέγεθος και τον φόρτο των απορριμμάτων τόσων εκ. ανθρώπων να μη βλέπεις το παραμικρό σκουπίδι πια.
 • Η Νέα Υόρκη αλλάζει διαρκώς. Δημιουργούνται νέοι πόλοι κατοικίας και επιχειρηματικότητας σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν απλησίαστες ή επικίνδυνες. Τρεις γειτονιές του Μπρούκλιν για παράδειγμα, το Dumbo, το Bushwick και το Williamsburg είναι σπουδαία παραδείγματα ανάπτυξης που καλπάζει και μετακινεί τα κέντρα εναλλακτικών δράσεων απέναντι από το ποτάμι. Φυσικά θα ακολουθήσουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και άλλες περιοχές όπως η Αστόρια, το Χάρλεμ κλπ. Αυτό που είναι γνωστό ως gentrification εδώ είναι επιστήμη.

 • Η Νέα Υόρκη αγαπά το δημόσιο χώρο. Εξορίζοντας σιγά σιγά το αυτοκίνητο, με απαγόρευση στάθμευσης στα περισσότερα μέρη που ελέγχεται αυστηρά από κάμερες και υψηλά πρόστιμα, ένα σπουδαίο σύστημα μετρό που πάει παντού, αποφασιστικό περιορισμό των τραπεζοκαθισμάτων σε όλο το μήκος και το πλάτος της που έχουν αντικατασταθεί από μικρά ίδια σιδερένια τραπεζοκαθίσματα του δήμου σε πλατείες, οδοστρώματα και πάρκα, τα οποία προσφέρουν μια δημοκρατική δυνατότητα να καθίσεις και να απολαύσεις το φαγητό ή το ποτό σου με ίσους όρους, με απίστευτα πάρκα, παιδικές χαρές και τόπους άθλησης ελεύθερους, είναι μια πόλη ζηλευτή.
 • Η Νέα Υόρκη τολμά διαρκώς. Είναι μια πόλη που δεν σταματά ποτέ να πρωτοπορεί. Οι αναπλάσεις πλάι στα ποτάμια της που δημιούργησαν μια νέα σχέση με τον νερό και τον ορίζοντα της, ο περίπατος του High Line, μεγάλα στοιχήματα για το Little Island που πέτυχαν από την πρώτη στιγμή, διαρκείς νέες ιδέες αξιοποίησης παλαιών κτιρίων ή ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων που ανανεώνονται μετά από περιόδους παρακμής σε κάνουν να μένεις διαρκώς με ανοιχτό το στόμα.
 • H Νέα Υόρκη μυρίζει μπάφο παντού. Μπορεί το κάπνισμα να απαγορεύεται δια ροπάλου ακόμα και σε δρόμους, η απελευθέρωση της κάνναβης όμως έδωσε την ελευθερία της χρήσης της από ανθρώπους κάθε ηλικίας σε δρόμους, αυτοκίνητα, πλατείες, πάρκα κλπ με αποτέλεσμα όλη η πόλη να μυρίζει χόρτο.

 • Η Νέα Υόρκη είναι η πόλη της μουσικής. Είναι απίστευτο πόσα πολλά μέρη με ζωντανή μουσική υπάρχουν στην πόλη από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα. Κάθε είδους. Από εκκλησίες με ύμνους μέχρι χορωδίες κινέζων στα πάρκα της Chinatown, παρελάσεις Σκωτσέζων με πίπιζες, ραπ στην τσίτα στο Χάρλεμ, σάλσα Κουβανέζων σε υπόγεια κλαμπ. Μια πόλη με ατέλειωτο soundtrack!
 • H Νέα Υόρκη είναι η πόλη της τέχνης. Συγκλονιστικά μουσεία, συγκλονιστικές εκθέσεις, εκατοντάδες κυριολεκτικά γκαλερί και open studio καλλιτεχνών, street art, performances, παραστάσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας!
 • Η Νέα Υόρκη είναι η ιδανική πόλη για να μην έχεις αυτοκίνητο. Ένα εξαιρετικό σύστημα συγκοινωνιών και κυρίως η επίπεδη επιφάνεια της που κάνει το περπάτημα απόλαυση, σε μεγάλα πεζοδρόμια, πάρκα που διακόπτουν τη συνέχεια στις γειτονιές και προκυμαίες στα ποτάμια εκατέρωθεν.

 • Η Νέα Υόρκη είναι η πόλη του φαγητού. Χιλιάδες διαφορετικά εστιατόρια συνθέτουν το πιο εντυπωσιακό παγκόσμια μωσαϊκό γεύσης για κάθε ουρανίσκο. Πουθενά αλλού δεν θα δοκιμάσεις σε τέτοιο εύρος τόσες πολλές προτάσεις που ξεκινούν από απολαυστικό street food στις νέες τύπου καντίνες που βρίσκονται παντού και φτάνουν στους μεγαλύτερους σεφ της εποχής. Το φαγητό της όμως είναι πανάκριβο. Απλησίαστο. Ναι υπάρχουν περουβιάνικα εστιατόρια ή γεύσεις από το Θιβέτ όμως ένα μπέργκερ κάνει στο δρόμο ένα εικοσάρικο και ένα γεύμα για 4 σε ένα μεσαίο εστιατόριο 250 δολάρια. Άρα το φαγητό της δεν το χαίρεσαι.
 • Η Νέα Υόρκη είναι το κέντρο του κόσμου. Αυτό το ξέρουν όσοι ορίζουν τις τύχες της και φροντίζουν να τονώνουν διαρκώς το μύθο της με διάφορους τρόπους κάνοντας την μια πόλη σε διαρκή μετάλλαξη και απαγορευτική για όσους δεν διαθέτουν το κατάλληλο πορτοφόλι.
 • Η Νέα Υόρκη είναι η πιο πολιτισμική πόλη της γης. Όλες οι γλώσσες (130 μιλιούνται σίγουρα), οι θρησκείες, οι κουλτούρες, οι δοξασίες, οι εθνικές παραδόσεις, οι κουζίνες, οι πολιτισμοί της γης όχι μόνο εκπροσωπούνται αλλά και γιορτάζονται κάθε μέρα εκεί. Αν αυτό δεν είναι πηγή έμπνευσης τότε τι είναι;
 • Η Νέα Υόρκη είναι η πόλη των διαρκών εκπλήξεων. Χωρίς να σταματά ποτέ η ζωή, με τους φωτισμένους ουρανοξύστες όλη τη νύχτα και τα ανοιχτά μαγαζιά όλο το 24ωρο, διαρκή αστυνομική παρουσία παντού και αίσθηση ασφάλειας, δυνατότητα να συναντήσεις τους μεγαλύτερους σταρ του καιρού ή και τις πιο εκκεντρικές φιγούρες που είδες ποτέ να περπατούν στο δρόμο, να περπατήσεις πλάι στο Σπάιντερμαν ή σε ένα γυμνό cowboy ή απλά να καθίσεις σε ένα παγκάκι με δυο γκέισες αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει μια πόλη υπερπαραγωγή. Φτάνει αυτό όμως για να ξεχνάς τις μεγάλες ανισότητες, τα 120 δολάρια που έδωσες για το ταξί από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο, την αδυναμία να πληρώσεις 350 δολάρια για να δεις μια συναυλία;

 • Η Νέα Υόρκη είναι η πιο εμπνευστική πόλη στη γη. Η ενέργεια σε κάθε της σημείο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε στιγμή της ημέρας, οι ιδέες που ξεκινούν από εδώ και φτάνουν στη συνέχεια παντού στον κόσμο, ο τρόπος που προσφέρει ευκαιρίες, ενσωματώνει ιδέες, επιτρέπει διαφορετικότητες και προσφέρει ανωνυμία και μοναδικότητα την κάνουν σπουδαία. Σήμερα είναι πια μια πόλη που χάνει τα στοιχεία της ανθρωπιάς της. Που διώχνει τους παλιούς κατοίκους της, που η αποκλειστική της θρησκεία είναι μια: Το χρήμα.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα