Κόσμος

7 μονοχρωματικές πόλεις στον κόσμο

Από τη «Γαλάζια Πόλη» του Μαρόκο μέχρι τα Purple Islands της Νότιας Κορέας, οι μονόχρωμες πόλεις ενσαρκώνουν το όνειρο και την -περά από κάθε χαρακτήρα- αισθητική

Σόνια Ταλαντινού
7-μονοχρωματικές-πόλεις-στον-κόσμο-1040201
Σόνια Ταλαντινού

Οι καθολικά μονόχρωμες πόλεις μοιάζουν να έχουν βγει από  παραμύθια και η πρακτική τους υπάρχει εδώ και αιώνες. Με το δικό τους χαρακτηριστικό χρώμα, εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, από το Μεξικό μέχρι το Μαρόκο, δημιουργώντας μια συναρπαστική εμπειρία για επισκέπτες και κατοίκους.

Ωστόσο, η αισθητική δεν είναι ο μόνος  λόγος πίσω από την εμμονή μιας ολόκληρης πόλης σ’ έναν χρωματικό τόνο.

Από μια ινδική μητρόπολη που τόλμησε τη ροζ απόχρωση για να γιορτάσει μια βασιλική επίσκεψη στα κορεατικά νησιά, που επέλεξαν το μοβ για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των τουριστών, διαβάστε γιατί αυτές οι μαγευτικές πόλεις στοιχημάτισαν σ’ ένα χρώμα και βάλτε την πινέζα στον χάρη για την επόμενη απόδραση!

  • Ανδαλουσία, Ισπανία

Διάσπαρτες στη νότια Ισπανία, θαυμάζουμε κοινότητες στις οποίες  κυριαρχούν ασβεστωμένα κτίρια. Τα Λευκά Χωριά της Ανδαλουσίας βρίσκονται σε όλες τις παραθαλάσσιες επαρχίες της Μάλαγα και του Κάντιθ. Στο ενδιάμεσο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πάνω από 19 στάσεις κατά μήκος της διαδρομής. Οι θεωρίες θέλουν το  χρώμα να χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύσει τα κτίρια από τον δυνατό ήλιο της Μεσογείου ή ότι η μέθοδος ασβεστοποίησης επιλέχθηκε για να καταπολεμήσει τα βακτήρια τις περιόδους της πανώλης στην Ιβηρική χερσόνησο, τον 16ο και 19ο αιώνα.

  • Izamal, Μεξικό

Η βάση του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια στην περιοχή Γιουκατάν  του Μεξικού, το Izamal, αποικήθηκε από τους Ισπανούς τον 16ο  αιώνα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι βάφτηκε φωτεινό κίτρινο προς τιμήν μιας προγραμματισμένης επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ το 1993, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η κροκί απόχρωση προϋπήρχε.

  • Chefchaouen, Μαρόκο

Η πόλη στο βόρειο Μαρόκο είναι διάσημη για το έντονο μπλε της,  που καλύπτει από τις προσόψεις των δρόμων μέχρι τις σκάλες που διασχίζουν τα σοκάκια. Έχουν υπάρξει αρκετές εξηγήσεις γι’ αυτό: το χρώμα απωθεί τα κουνούπια και συμβολίζει τους ουρανούς ή/και τη  Μεσόγειο Θάλασσα. Θεωρείται ιερό χρώμα στην εβραϊκή θρησκεία κι όταν δεκάδες Εβραίοι αναζήτησαν καταφύγιο από τους διωγμούς στην περιοχή κατά τον 15ο αιώνα, κάλυψαν την πόλη στα μπλε.

Τζοντπούρ, Ινδία

Το Chefchaouen απέχει από τη βόρεια ινδική πόλη Jodhpur χιλιάδες μίλια, αλλά και οι δύο μοιράζονται την ίδια χαρακτηριστική απόχρωση του μπλε. Η απόχρωση αυτή συνδέθηκε κυρίως με την κάστα των Βραχμάνων, που είναι η υψηλότερη στο σύστημα  της ινδικής κοινωνίας κι επομένως ήταν ένα σημείο υπέροχής που προσδιορίζει τους Βραχμάνους που ζούσαν εκεί. Λέγεται, επίσης, ότι το μπλε του ουρανού επιλέχθηκε για να διατηρεί τα σπίτια στην έρημο δροσερά. Το Jodhpur βρίσκεται στην περιοχή Rajasthan της Ινδίας, οκτώ ώρες οδικώς από τη ροζ πόλη Jaipur.

  • Νήσοι Banwol και Bakji, Νότια Κορέα 

Έξω από τη δυτική ακτή της Νότιας Κορέας, βρίσκονται τα μικρά νησιά Banwol και Bakji, με πληθυσμό περίπου 150 κατοίκους. Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον τουρισμό στην περιοχή, αποφάσισαν  να χτίσουν την εκστρατεία τους γύρω από τα μοβ λουλούδια που φύονται στην περιοχή, βάφοντας διάφορες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών στύλων, των καταστημάτων και περίπου 400 στέγες. Οι αξιωματούχοι φύτεψαν, επίσης, χιλιάδες μοβ φυτά, συμπεριλαμβανομένων 30.000 αστέρων της Νέας Αγγλίας και πάνω από 2.000 τ.μ. λεβάντας. Τα δύο νησιά συνδέονται με μια γέφυρα, η οποία είναι, φυσικά, μοβ. 

  • Collonges-la-Rouge, Γαλλία

Σχεδόν όλα τα κτίρια σε αυτήν τη μεσαιωνική κοινότητα -οι ρίζες της ανάγονται στον 8ο αιώνα, όταν οι μοναχοί του αβαείου Charroux  ίδρυσαν εδώ ένα κοινόβιο-, μοιράζονται την ίδια κόκκινη απόχρωση, χάρη στον τοπικό ψαμμίτη με τον οποίο κατασκευάστηκαν. Πέρα από την ομορφιά της χαρακτηριστικής απόχρωσης, άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, όπως οι πυργίσκοι και τα γραφικά λιθόστρωτα μονοπάτια, δίνουν στην πόλη μια παραμυθένια γοητεία. 

  • Τζαϊπούρ, Ινδία

Εν αναμονή μιας επίσκεψης του Πρίγκιπα της Ουαλίας το 1876 -ο μετέπειτα βασιλιάς Εδουάρδος Ζ’-, ο Ράτζα Σαβάι Ραμ Σινγκ Α’  αποφάσισε να ντύσει τα κτίρια της Τζαϊπούρ μ’ ένα γιορτινό έντονο ροζ. Έναν αιώνα αργότερα, «η Ροζ Πόλη της Ινδίας» καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Επιτροπή της  UNESCO, το 2019. Στολίδι της πρωτεύουσας του Ρατζαστάν είναι το παλάτι Hawa Mahal από κόκκινο ψαμμίτη -το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο χωρίς θεμέλια-, που σημαίνει «Παλάτι των Ανέμων» για το αποτελεσματικό σύστημα αερισμού του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα