Η άγνωστη και εξωτική Μήλος που πρέπει να γνωρίσεις

Εικόνες και μυστικά από μια σίγουρη επιλογή στις Κυκλάδες.

Parallaxi
η-άγνωστη-και-εξωτική-μήλος-που-πρέπει-348093
Parallaxi

Λέξεις – Εικόνες: Δημήτρης Καλλιαντάς

Καλοκαίρι σημαίνει για τον καθένα και ένα διαφορετικό νησί, ένα διαφορετικό παράθυρο στο πέλαγος. Η Μήλος, μια διαχρονική επιλογή στο Αιγαίο, στέκει πάντοτε στη θέση της πρόθυμη να δεχθεί επισκέπτες και να εξερευνηθεί από εκείνους που αναζητούν να μάθουν τις καλά κρυμμένες της πλευρές. Πάμε σε ένα σύντομο και περιεκτικό ταξίδι μέσα από τις λέξεις να την ταξιδέψουμε.

Γιατί Μήλος; Η Μήλος είναι εύκολα προσβάσιμη (υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων & αεροπλάνων) και ειδικά από την Αθήνα αποτελεί πλέον προορισμό Σαββατοκύριακου, καθώς βρίσκεται μόλις 86 μίλια από τον Πειραιά. Αποτελεί χρόνια τώρα τοπ προορισμό των Κυκλάδων, με κύριο χαρακτηριστικό την φυσική ομορφιά (παραλίες, οικισμοί, ορυκτός πλούτος), αλλά και τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε κάθε όμως περίπτωση η Μήλος απευθύνεται σε όλους μιας και οι τιμές είναι για όλα τα βαλάντια, ανεξαρτήτου ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, με εξαίρεση ίσως τους/τις singles!

Ωραίες παραλίες στη Μήλο; Οι πιο διάσημες και εύκολα προσβάσιμες, με μεταφορικό μέσο, παραλίες βρίσκονται στα βόρεια του νησιού. Η διασημότερη και χιλιοφωτογραφημένη είναι το Σαρακήνικο, μια ηφαιστειακή παραλία που δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε σεληνιακό τοπίο. Αρκετούς πιστούς λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών σχηματισμών και των θαλάσσιων σπηλαίων συγκεντρώνει ο Παπαφράγκας, ο οποίος δίπλα του έχει την αρχαία πόλη της Φυλακωπής.

Όμορφες και οργανωμένες παραλίες θα συναντήσει κανείς σε Φυροπόταμο, Πολλώνια, Μαντράκια, ενώ σε πιο ήσυχους ρυθμούς θα κινηθεί κάποιος σε Αλογόμαντρα, Πλάθενια, Άγιο Κωνσταντίνο, Πάχαινα, Μύτακα. Λόγω της εγγύτητας των παραπάνω τοποθεσιών αξίζει η επίσκεψη έστω και για να βγάλουμε φωτογραφίες με καταπληκτικά σκηνικά!

Στη νότια μεριά, ξεχωρίζουν οι παραλίες του Κλέφτικου, του Γέροντα, της Φυριπλάκας και του Τσιγκράδου. Το Κλέφτικο, ένα ιδιαίτερο σύμπλεγμα βράχων, σπηλαίων και κοιλοτήτων στη θάλασσα είναι γνωστό ως το κρησφύγετο και ορμητήριο των Κουρσάρων και των Πειρατών τα παλαιότερα χρόνια (εξ ου και το όνομα!), οπότε δεν μας προκαλεί έκπληξη πως η πρόσβαση γίνεται μόνο δια θαλάσσης. Ο Γέροντας, αν και θέλει προσπάθεια για την προσέγγιση (χωματόδρομος & 15΄περπάτημα), θα αποζημιώσει τους τολμηρούς με τους επίσης εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και τα κρυστάλλινα νερά. Η Φυριπλάκα είναι μια μεγάλη σχετικά παραλία, οργανωμένη και με αισθητή απουσία της πολυκοσμίας. Το Τσιγκράδο, γνωστό για την ιδιαίτερη πρόσβαση με χρήση σκάλας και καραβόσχοινου, είναι άλλη μία εξωτική παραλία του νησιού. Για όσους δεν καταφέρουν να κατέβουν αξίζει η θέα της παραλίας και της θάλασσας από ψηλά. Οι υπόλοιπες παραλίες της νότιας πλευράς (Προβατάς, Παλιοχώρι, Αγία Κυριακή) είναι οργανωμένες και με σχετικά εύκολη πρόσβαση με μεταφορικό μέσο.

Στη δυτική πλευρά, λόγω έλλειψης οδικού δικτύου, η επίσκεψη στις παραλίες προτείνεται να γίνει δια θαλάσσης. Οι περισσότερες θαλάσσιες εκδρομές προσεγγίζουν τόσο τις Τριάδες με την ξανθιά άμμο όσο και τη Συκιά με το σπήλαιο χωρίς οροφή. Αν βρεθεί κάποιος τη σωστή ώρα στο σπήλαιο τα χρώματα που θα αντικρύσει θα του μείνουν αξέχαστα. Ωραία χρώματα και λευκόχρυση άμμο συναντάμε και στην παραλία του Αγίου Ιωάννη, κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Σιδεριανού.

Στην ανατολική πλευρά βρίσκουμε μια σειρά από μικρές παραλίες, όχι ιδιαίτερα οργανωμένες (Ρέμα, Αγκάλη, Κολυμπισιώνας, Καστανάς, Τρία Πηγάδια), αρκετά όμως ήσυχες και καθαρές. Τέλος στην εσωτερική πλευρά του κόλπου της Μήλου, κοντά στο λιμάνι του Αδάμαντα βρίσκουμε τις οργανωμένες και πολυσύχναστες παραλίες Λαγκάδα και του Παπικινού, ενώ η μεγαλύτερη και κοντινότερη στο κάμπινγκ του νησιού είναι η Αχιβαδόλιμνη, η οποία προτιμάται από τους λάτρεις του surf. Στην απέναντι πλευρά από τον Αδάμαντα βρίσκουμε τον Εμπουριό, ένα γραφικό λιμανάκι με παραδοσιακή ταβέρνα.

Οι γεύσεις της Μήλου; Η πιο διάσημη γεύση είναι η γευστικότατη λαδένια (πίτα με λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι), ενώ αξίζουν δοκιμή τα πιταράκια (έχουν γέμιση από πιπεράτο ξερό τυρί ή μυζήθρα με δυόσμο), η μυρωδάτη καρπουζόπιτα (αποτελεί μια παραδοσιακή γλυκιά πίτα από καρπούζι) και τέλος το γλυκό κουφέτο (παρασκευάζεται από ψίχα γλυκού κολοκυθιού με μέλι και αμύγδαλα). Σίγουρα θα βρει κάποιος να φάει ψάρια και θαλασσινά για όλα τα γούστα, ενώ η κουζίνα περιλαμβάνει και εδέσματα από ντόπια κρέατα (κόκορα κοκκινιστό ή κρασάτο, αρνί φούρνου με πελτέ κλπ).

Στιγμιότυπο YouTube

Σε τι διαφέρει η Μήλος; Έχοντας ως δεδομένο τη φυσική ομορφιά, η Μήλος δε χρειάζεται να διαφημίσει κάποιο ιδιαίτερο τρόπο διακοπών ή lifestyle για να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Ούτε θα απευθυνθεί σε επιμέρους target group προς αναζήτηση ‘κοινού’. Οι θαυμαστές της είναι σταθεροί και ιδιαίτερα φανατικοί, ενώ όσοι την γνωρίζουν για πρώτη φορά ανανεώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το ραντεβού τους με το νησί.

Η Μήλος σε 3 λέξεις; Εξωτική, ιδιαίτερη, διαφορετική.

Μια ιδανική μέρα στη Μήλο; Ξύπνημα με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου. Πρωινό σε έναν από τους πολλούς φούρνους του νησιού. Επίσκεψη σε παραλία μέχρι αργά το απόγευμα. Φαγητό δίπλα στο κύμα ή στην Πλάκα, ηλιοβασίλεμα στο Κάστρο και επιστροφή στο δωμάτιο για βραδινή προετοιμασία. Βόλτα στα σοκάκια της χώρας (Πλάκα) με χειροποίητο γλυκό ή παγωτό και πιο αργά το βράδυ επίσκεψη για χαλαρό ποτάκι στα μπαράκια του Αδάμαντα, με θέα όλο το λιμάνι. Καλό ύπνο για να πάμε από την αρχή!

Μουσείο και αρχαία στη Μήλο; Υπάρχει στην Πλάκα Αρχαιολογικό μουσείο (με αντίγραφο της Αφροδίτης!) και Λαογραφικό μουσείο, μουσείο Ναυτικής παράδοσης και Μεταλλευτικό μουσείο στον Αδάμαντα. Πολύ καλά διατηρημένο το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο που μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στις Κατακόμβες (μοναδικές σε μέγεθος στον Ελλαδικό χώρο). Δεν πρέπει να φύγει κάποιος από τη Μήλο και να μην έχει ανέβει στο Κάστρο στην Πλάκα να δει το ηλιοβασίλεμα. Από τα ωραιότερα στο Αιγαίο και όχι απαραίτητα για ερωτευμένους!

Και γύρω από τη Μήλο, τι συμβαίνει; Σίγουρα μια εκδρομή στην Κίμωλο χρειάζεται! Σε 15΄ με το φέρυ από τα Πολλώνια βρίσκεται κάποιος στην Ψάθη, το λιμάνι της Κιμώλου. Αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο πανέμορφο χωριό (δεν έχει την κλασική χώρα!) και μια βουτιά στην εξωτική παραλία των Πρασσών. Αξιόλογες επίσης παραλίες η Γούπα Κάρα και η Αλυκή. Με ενοικίαση ταχύπλοου ή με συμμετοχή στις οργανωμένες θαλάσσιες εκδρομές (με ιστιοφόρο κυρίως) μπορεί να γίνει προσέγγιση στην Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, με τους πολυάριθμους κόλπους και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα