Χαλκιδική: Το γυάλινο δάπεδο του ναού που αποκαλύπτει μία ιστορία
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Στεφάνου και το μυστικό του σε όποιον τον επισκεφτεί - Φωτογραφίες
Σε έναν τόπο που συχνά προτιμούν οι Θεσσαλονικείς για τις μικρές αποδράσεις τους, είτε αυτές είναι καλοκαιρινές, είτε είναι μέσα στον χειμώνα, η εκκλησία του αποκαλύπτει στους επισκέπτες της ένα μυστικό, γεμάτο ομορφιά!
Πηγαίνοντας στην Ορεινή Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα στην Αρναία, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Στεφάνου ξεδιπλώνει μία ιστορία χρόνων που αποκάλυψε πριν από χρόνια και την έχει σε κοινή θέα πια, για όσους περάσουν την πόρτα του.
Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου κτίστηκε το 1812. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Οθωμανοί πυρπόλησαν την Εκκλησία, όπως έγινε και σε όλη την περιοχή. Αυτή ήταν η αφορμή να διακοσμηθεί περισσότερο το νέο κτίσμα τα επόμενα χρόνια. Κυριάρχησε το μεγάλο ξυλόγλυπτο τέμπλο, δωρεά της Μονής Κωνσταμονίτου, με 70 μικρές και 14 μεγάλες εικόνες, περίτεχνο δεσποτικό θρόνο, ξύλινο γυναικωνίτη, ξυλόγλυπτο άμβωνα, και κεραμοσκεπή.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Το 2005 ήταν μία καθοριστική χρονιά για τον Ναό, αφού ενώ ήταν όλα ήταν έτοιμα για τα αποκαλυπτήρια του ναού, ένα τραγικό γεγονός άλλαξε όλα τα σχέδια. Το απόγευμα της 5ης Σεπτεμβρίου, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το εσωτερικό του Ναού και τα έκαψε όλα.
Με τη συμβολή της Μητρόπολης Ιερισσού και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες ανέγερσης του νέου ναού που θα “γεννιόταν” από τις στάχτες του παλιού.
Η ανασκαφή που έγινε τότε για την ανέγερση, έφερε στο φως κάτι εκπληκτικό. Εντοπίστηκαν στο σημείο, θεμελιώσεις τριών Ναών, ενός του 5ου αιώνα, ενός του 10ου αιώνα με τοιχογραφίες κι ενός του 17ου αιώνα όπου εκεί είχε μιλήσει ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Επίσης βρέθηκαν 15 τάφοι, νομίσματα, εκκλησιαστικά σκεύη, κεραμικά, και πολλά άλλα.
Τότε ήταν που η απόφαση των φορέων να κρατήσουν τα ευρήματα όπως έχουν, έκαναν ιδιαίτερη την επίσκεψη σε αυτόν τον Ναό. Έχτισαν την εκκλησία ακριβώς πάνω από όλες αυτές τις σημαντικές αρχαιότητες και άφησαν τα παλιά θεμέλια να βρίσκονται κάτω από τον ναό. Έτσι λοιπόν ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μόνος τους τα αρχαιολογικά ευρήματα κοιτώντας κάτω στο πάτωμα, το οποίο είναι γυάλινο και διάφανο για να μπορούν οι πιστοί να βλέπουν τα αρχαία σε μεγάλη επιφάνεια του Ναού.
Η εκκλησία δέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες της στις 26 Δεκεμβρίου του 2006 και από τότε, η Αρναία έχει ακόμα έναν λόγο για να προσελκύσει ταξιδιώτες και πιστούς, ξεφεύγοντας όμως πλέον από τα στενά όρια της πίστης και προχωρώντας σε σημαντικές ιστορικές αναφορές.