Ταξίδι

Διαβατήρια: Τα πιο «δυνατά» του κόσμου για το 2024 και η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς να διαθέτουν βίζα

Parallaxi
διαβατήρια-τα-πιο-δυνατά-του-κόσμου-920504
Parallaxi

Στη δημοσιότητα δόθηκε η φετινή λίστα της Henley & Partners με τα διαβατήρια όλων των χωρών του πλανήτη, τα οποία τοποθετούνται σε σειρά κατάταξης σύμφωνα με τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς να διαθέτουν βίζα.

Ειδικότερα, ο δείκτης «Henley Passport Index» βασίζεται σε αποκλειστικά δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) -τη μεγαλύτερη, πιο ακριβή βάση δεδομένων ταξιδιωτικών πληροφοριών- και περιλαμβάνει 199 διαφορετικά διαβατήρια και 227 διαφορετικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Ο εν λόγω δείκτης θεωρείται ως ο πιο αξιόπιστος για τους πολίτες του κόσμου και τα κράτη κατά την αξιολόγηση της κατάταξης ενός διαβατηρίου στο παγκόσμιο φάσμα κινητικότητας. Ουσιαστικά, το Henley Passport Index εξετάζει πόση προσπάθεια πρέπει να κάνει ένας ταξιδιώτης πριν από την αναχώρησή του για να του επιτραπεί να ταξιδέψει.

Η «πεντάδα» με τα ισχυρότερα διαβατήρια του πλανήτη

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δείκτη, στην πρώτη θέση με τα πιο ισχυρά διαβατήρια βρίσκονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ισπανία (194 προορισμοί).

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τρεις χώρες, η Φινλανδία, η Νότια Κορέα και η Σουηδία (193 προορισμοί).

Στην τρίτη θέση συναντάμε την Αυστρία, τη Δανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία (192 προορισμοί).

Στο τέταρτο «σκαλί» βρίσκονται το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (191 προορισμοί).

Την «πεντάδα» με τα ισχυρότερα διαβατήρια του πλανήτη κλείνουν η Μάλτα, η Ελβετία και η χώρα μας η Ελλάδα (190 προορισμοί).

Τα διαβατήρια στην «ουρά» της λίστας

Τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν χώρες που έχουν πρόσβαση σε κάτω από 50 προορισμούς.

Στην 91η θέση βρίσκεται το Τζιμπουτί (50 χώρες), η Μιανμάρ (48 χώρες), η Αιθιοπία (47 χώρες), το Κονγκό και το Νότιο Σουδάν (46 χώρες).

Στη θέση 95 βρίσκονται το Ιράν, ο Λίβανος, η Νιγηρία και το Σουδάν (45 χώρες) και ακολουθούν η Ερυθραία και η Σρι Λάνκα (43 χώρες), το Μπαγκλαντές και η Βόρεια Κορέα (42 χώρες), η Λιβύη, το Νεπάλ και το Παλαιστινιακό Έδαφος (40 χώρες), η Σομαλία (36 χώρες), η Υεμένη (35 χώρες), το Πακιστάν (34 χώρες), το Ιράκ (31 χώρες), η Συρία (29 χώρες) και τέλος το Αφγανιστάν (28 χώρες).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα