Εικόνες: Τα πρώτα χιόνια στο μοναστήρι της Ρίλας στη Βουλγαρία
Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, αρχίζει και η φύση σιγά σιγά να ντύνεται γιορτινά
Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, αρχίζει και η φύση σιγά σιγά να ντύνεται γιορτινά. Τα πρώτα χιόνια πασπάλισαν στα λευκά τα έλατα, γύρω από το μεσαιωνικό μοναστήρι, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό.
Tο μοναστήρι της Ρίλας σε υψόμετρο 1.147 μέτρα στα όρη της Ρίλα στη γειτονική μας Βουλγαρία, μόλις 120 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Προμαχώνα, αποτελεί εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας, καθώς και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1983.
Iδρύθηκε τον 10ο αιώνα, στη συνέχεια αναστηλώθηκε το πρώτο μισό του 14ου αιώνα και από την περίοδο εκείνη σώζεται μέχρι σήμερα ο επιβλητικός Πύργος του Χρέλια (1334-35).
Η Μονή καταστράφηκε από φωτιά το 1833 και ανοικοδομήθηκε και πάλι μεταξύ 1834 και 1862, την εποχή της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης (18ος-19ος αιώνας).
Ο καθεδρικός ναός, αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου, έργο του πρωτομάστορα Πάβελ Ιβάνοβιτς έχει ένα αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ είναι κατάγραφος μέσα κι έξω από αγιογραφίες, έργο των πιο επιφανών ζωγράφων του 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Ζαχαρίας Ζωγράφος, από το Σάμοκοφ της Βουλγαρίας.
Η περιοχή γύρω από το μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά πάρκα της Βουλγαρίας με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά είδη της περιοχής, άλλωστε πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, είναι η ερυθρελάτη (Picea abies).
Είναι είδος κοινό στην Ευρώπη, αλλά σχετικά σπάνιο στην Ελλάδα, αφού το συναντάμε μόνο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μας, σε δάση στην οροσειρά της Ροδόπης.
Η ερυθρελάτη, δέντρο μεγάλο, από την οποία βγαίνει η σουηδική ξυλεία, διακρίνεται αμέσως από τους κρεμαστούς κυλινδρικούς κώνους της, σε αντίθεση με το έλατο (Abies alba) όπου οι κώνοι του είναι όρθιοι σαν κηροπήγια.
*με πληροφορίες από Μοναστήρι της Ρίλα Wikipedia / Fantastic Frescoes of Rila Monastery: The Devil’s in the Details