Ελλάδα

Από ψηλά το πρώτο Ελληνικό Οικομουσείο στο Δισπηλιό Καστοριάς

Η αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού, σε βίντεο, με καλύβες, πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη.

Parallaxi
από-ψηλά-το-πρώτο-ελληνικό-οικομουσεί-1117730
Parallaxi

Το Δισπηλιό είναι μεγάλος οικισμός στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς της Μακεδονίας. Διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Μακεδονών του Δήμου Καστοριάς.

Βρίσκεται περίπου στο 4χλμ του δρόμου Καστοριάς – Άργους Ορεστικού. Στο Δισπηλιό ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 ο πρώτος λιμναίος οικισμός του 5.000 π.Χ. περίπου, που δείχνει ότι η Καστοριά είχε κατοικηθεί από τους Νεολιθικούς χρόνους.

Στον χώρο των ανασκαφών, που άρχισαν το 1992, δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό Οικομουσείο και διαμορφώθηκε μία αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού, με καλύβες, πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη, οι οποίες διαθέτουν σκεύη οικιακής χρήσης και εργαλεία της εποχής. Έχουν ανασκαφεί νεολιθικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και η Πινακίδα του Δισπηλιού η οποία χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο», στο 5260 π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου.

Οι συστηματικές ανασκαφές (1992 και εξής) αποκαλύπτουν τα λείψανα ενός εκτεταμένου λιμναίου οικισμού της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του είδους στην Ευρώπη.

Δείτε το βίντεο με την αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού: 

Πηγή εικόνας : Από Tryfon Manolis – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 4.0

Πηγή βίντεο : Nebula Wind

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα