Αυτό το ελληνικό νησί υμνεί η Le Figaro και δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι

Το αφιέρωμα κάνει εκτενή αναφορά στο νησί

Parallaxi
αυτό-το-ελληνικό-νησί-υμνεί-η-le-figaro-και-δεν-1032574
Parallaxi

Με τίτλο «Η Αλόννησος, ένας ναός της κατάδυσης», η «Le Figaro» κάνει εκτενές αφιέρωμα στο νησί των Σποράδων, εκθειάζοντας τον υποβρύχιο πλούτο του και το φυσικό θαλάσσιο πάρκο.

«Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 6.000 νησιά, εκ των οποίων μόλις τα 200 είναι κατοικημένα. Η Αλόννησος μοιάζει με μια λωρίδα γης «κρυμμένη» στη σκιά της Σκοπέλου που για 30 λεπτά με το καράβι, παίζει στα μάτια του ταξιδιώτη σαν σταρ του καλοκαιριού. Ωστόσο, είναι το επίκεντρο των Σποράδων, που κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στη χώρα», περιγράφει η αρθρογράφος Isabelle Cervellin-Chevalier, η οποία επισκέφτηκε το νησί μετά από πρόσκληση του δήμου.

Το αφιέρωμα κάνει εκτενή αναφορά στην Αλόννησο, που μαζί με τα ακατοίκητα δορυφορικά νησιά της, συνθέτουν ένα μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα στο Αιγαίο με 300 είδη ψαριών, 80 είδη πτηνών, ερπετών και θηλαστικών να ζουν αρμονικά σε μια εξαγωνική περίμετρο 2.200 km2. «Από το 1992 φιλοξενεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο εθνικό πάρκο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο οικοσύστημα ευδοκιμεί σε αυτή την περιοχή γύρω από την Αλόννησο: φώκιες, δελφίνια… και ένα υποβρύχιο μουσείο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 30 μέτρων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Η Περιστέρα, τα Γιούρα και η Κυρά Παναγιά

Η Περιστέρα αναφέρεται ως το υποχρεωτικό πέρασμα μιας αρχαίας θαλάσσιας διαδρομής, όπου πλοία από την αρχαιότητα ή τη μεσαιωνική βυζαντινή περίοδο κείτονται στον βυθό. Επιπλέον τα Γιούρα θυμίζουν τη μυθική χώρα των τρομερών Κυκλώπων, η Ψαθούρα εμφανίζει μια εκπληκτική αντίθεση βράχου και λευκής άμμου, η Κυρά Παναγιά είναι ένας ορεινός όγκος που «κρύβει» ένα βυζαντινό μοναστήρι και οι μαρμάρινοι βράχοι της Σκάντζουρας, γεμάτοι κέδρους, είναι ο αγαπημένος βιότοπος γλάρων και γερακιών.

Το άρθρο εξηγεί στη συνέχεια πως οι αυτοδύτες μπορούν να εξερευνήσουν το παλαιότερο εμπορικό πλοίο που προσάραξε τον 5ο αιώνα πΧ κοντά στην Περιστέρα σε βάθος σχεδόν 30 μέτρων, φορτωμένο ακόμα με περισσότερους από 3.000 αμφορείς.

Επιπλέον, σε ένα παραδοσιακό σπίτι της Χώρας, μπορεί κανείς να ζήσει μια φουτουριστική και καθηλωτική εμπειρία υποβρύχιων ταξιδιών στο παρελθόν μέσω επαυξημένης πραγματικότητας. Εκτός από καταδύσεις και παραδεισένιες παραλίες το αφιέρωμα ξεχωρίζει τους υπέροχους γραφικούς οικισμούς, τα πανέμορφα ψαροχώρια, την ασυναγώνιστη τοπική κουζίνα, τα μονοπάτια πεζοπορίας στη φύση, αλλά και το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στο νησί, «ζωντανεύοντας» σοκάκια, πλατείες και λιμανάκια, μέχρι τα ξημερώματα.

«Η Αλόννησος εξελίσσεται σε έναν διεθνή προορισμό δραστηριοτήτων, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Η δυναμική του προορισμού ενισχύεται με νέα έργα, υπηρεσίες και πρωτότυπα θεματικά τουριστικά “προϊόντα” που αναπτύσσουμε κάθε χρόνο με σεβασμό στις οικονομικές αντοχές Ελλήνων και ξένων επισκεπτών οι οποίοι θέλουν ποιότητα, χαλάρωση και διασκέδαση στις διακοπές τους», δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα