Δυο πράγματα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε αν βρεθείς στα Χανιά

Ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα και βάζοντας ποιότητα στην επίσκεψη σας στο νησί της Κρήτης

Γιώργος Τσιτιρίδης
δυο-πράγματα-που-πρέπει-να-κάνεις-οπωσ-1043556
Γιώργος Τσιτιρίδης

Η Κρήτη αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Έλληνες και όχι μόνο. Το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο σε έκταση της Μεσογείου συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πανέμορφες παραλίες, γραφικά σοκάκια, καλό φαγητό, αλλά και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και μια σειρά από μουσεία με αρχαιότητες μοναδικές στον κόσμο όπως την πασίγνωστη Κνωσό που καθημερινά συρρέουν ουρές κόσμου όπως και το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.

Στα Χανιά την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού φέτος το καλοκαίρι οι επισκέπτες έχουν την τύχη να μπορούν να επισκεφθούν το νέο αρχαιολογικό μουσείο με μόλις ένα χρόνο ζωής αλλά και μια σπάνια έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» που φιλοξενεί η Πινακοθήκη. 

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και βρίσκεται στην Σκρά 15 στην ιστορική συνοικία Χαλέπα γνωστή από την «Συμφωνία της Χαλέπας» μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αντιπροσωπείας συνέλευσης Κρητών. Πολύ κοντά στο μουσείο βρίσκεται και η κατοικία του Ελευθέριου Βενιζέλου που έχει μετατραπεί σε μουσείο και αξίζει επίσκεψης. 

Το αρχαιολογικό μουσείο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 11.526τ.μ., με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια έκτασης περίπου 6.000 τ.μ. Η έκθεση που φιλοξενεί περιλαμβάνει περισσότερα από 3.500 αρχαία αντικείμενα, εκ των οποίων περίπου 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά. Η τοποθεσία του προσφέρει πανοραμική θέα σε μεγάλο μέρος της πόλης και ιδιαίτερα στο παραλιακό της μέτωπο.

Το Μουσείο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Θ. Μπομπότη και τους συνεργάτες του, χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών «μονολιθικών» όγκων, που αναδύονται από τη γη, μια συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, πέραν των εκθεσιακών χώρων και των χώρων συντήρησης και αποθήκευσης ευρημάτων, περιλαμβάνει χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, καθιστώντας το έναν χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Επίσης στο ισόγειο λειτουργεί πωλητήριο του ΟΔΑΠ, ενώ για τα άτομα με προβλήματα όρασης, έχουν διαμορφωθεί δύο τραπέζια με απτικά εκθέματα, ένα στον προϊστορική συλλογή και ένα στους ιστορικούς χρόνους, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί όχι μόνο να πάρει πληροφορίες από τις επιγραφές που είναι γραμμένες στην γραφή Μπράιγ αλλά και να ψηλαφίσει τα ίδια τα αντικείμενα.

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων απλώνεται στις τρεις αίθουσες στο ισόγειο του κτηρίου και στον επάνω όροφο όπου φιλοξενείται η Συλλογή Μητσοτάκη. Ο τρόπος τοποθέτησης, ο φωτισμός, οι δείκτες και τα επεξηγηματικά κείμενα καθώς και οι αναπαραστάσεις κάνουν το ταξίδι εντός του χώρου μοναδικό. Στην πρώτη αίθουσα παρακολουθούμε ευρήματα από τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής στα Χανιά.

Στη δεύτερη αίθουσα την ίδρυση των πόλεων-κρατών της δυτικής Κρήτης, με προεξάρχουσες την Κυδωνία, την Άπτερα και την Ομοσπονδία των πόλεων που δημιουργήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., το Κοινό των Ορείων. Στην τρίτη αίθουσα, ξεδιπλώνονται πτυχές του καθημερινού βίου κατά τους ιστορικούς χρόνους μέσα από πλήθος τέχνεργων και κυρίως από την αναπαράσταση οικίας που καταστράφηκε στον σεισμό του 365 μ.Χ. Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου, εκτίθεται μέρος της Συλλογής Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, που χρονολογείται  από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Στον πρώτο όροφο λειτουργεί καφέ με μπαλκόνι που η θέα του απλώνεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο και στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 20:00, εκτός από την Τρίτη. 

Η Δημοτική Πινακοθήκη που άνοιξε για το κοινό το 2002  βρίσκεται στη καρδιά της παλιάς πόλης σε ένα καλαίσθητο κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα και αφορμή για την δημιουργία της στάθηκε η ανάγκη ανάδειξης της μόνιμης συλλογής έργων τέχνης του Δήμου Χανίων αλλά και άλλων καλλιτεχνών καθώς και εκθέσεων. Όποιος βρεθεί στα Χανιά μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να επισκεφθεί την πινακοθήκη και να περιηγηθεί στον μαγικό κόσμο του σπουδαίου Έλληνα θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη στην έκθεση 57 έργων του με τίτλο «Νόστος της θάλασσας».

Η έκθεση συζητήθηκε πριν ακόμα παρουσιαστεί στο κοινό και όχι άδικα. Τα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη Κρητικού στην καταγωγή παρουσιάζονται στην για πρώτη φορά στην γενέτειρα του περίπου εκατό χρόνια μετά το θάνατο και 180 από τη γέννηση του. Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκε παρατεταμένα με την θαλασσογραφία.

Τα έργα του μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» αποτελούνται από πίνακες που αναπαριστούν ιστιοφόρα, ατμόπλοια θρυλικές ναυμαχίες, πυρπολήσεις καθημερινές σκηνές αλλά και απεικονίσεις των αγαπημένων του λιμανιών του Πειραιά και του Βόλου.  Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου παρέκαμψε τα ηθογραφικά θέματα και τα πορτρέτα – τάση που ακολουθούσαν οι περισσότεροι καλλιτέχνες της συγκεκριμένης σχολής – κι αφιερώθηκε με εμμονή στη θάλασσα και τη ζωή γύρω από αυτή.

Στην έκθεση μπορεί κανείς να δει μεταξύ άλλων ένα από τα πιο διάσημα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο «Η Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας» καθώς και την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας». 

Η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη καθώς πλήθος κόσμου το επισκέπτεται καθημερινά.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μουσεία σε όλη την Ελλάδα αναπροσαρμόζουν την εικόνα τους, τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων, τολμούν και παρουσιάζουν ιδιαίτερες περιοδικές εκθέσεις και γίνονται πόλος έλξης για τους ντόπιους, για κατοίκους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ενός ζωντανού διαλόγου και με το παρελθόν αλλά και με καλλιτέχνες και εικαστικούς.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα