Να γιατί η Μήλος πρέπει να γίνει ο επόμενος καλοκαιρινός σου προορισμός

για τι να πρωτοπείς, για τα γαλαζοπράσινα νερά, τα χρωματιστά βράχια, την κουκλίστικη χώρα, το ολοζώντανο λιμάνι, το απίστευτο φαγητό ή την βαρκάδα με τον καπετάν Νικόλα σε παραλίες και σπηλιές πειρατικές;

Parallaxi
να-γιατί-η-μήλος-πρέπει-να-γίνει-ο-επόμε-198434
Parallaxi

Λέξεις-εικόνες: Χρύσα Γεωργιάδου

Δυσκολεύτηκα πολύ με την έναρξη αυτού του κειμένου κι αυτό γιατί δεν ξέρω τί να πρώτο πω γι’αυτόν τον εξωπραγματικό τόπο. Για τα γαλαζοπράσινα νερά, τα χρωματιστά βράχια, την κουκλίστικη χώρα, το ολοζώντανο λιμάνι, το απίστευτο φαγητό ή την βαρκάδα με τον καπετάν Νικόλα σε παραλίες και σπηλιές πειρατικές; Ας ξεκινήσω με τα βασικά, τα γήινα, πριν φτάσω στα άλλα τα εξωγήινα και μαγικά του νησιού!

Τα οργανωτικά…

  1. Φτάνεις στο νησί απευθείας από Θεσσαλονίκη με την ASTRA Airlines ή εναλλακτικά με πλοίο από τον Πειραιά. Ένας φίλος μου είχε πει κάποτε πως αν δεν πάρεις πλεούμενο δεν καταλαβαίνεις πως πας σε νησί, αλλά αυτά είναι γούστα!
  2. Κλείνεις δωμάτιο αρκετά νωρίς, τουλάχιστον 2 μήνες πριν,καθώς το νησί είναι πλέον από τους πιο hot κυκλαδίτικους προορισμούς. Αν είναι στο χέρι σου προσπάθησε να αποφύγεις την πολύ high season (1 Ιουλίου-20 Αυγούστου όπου η φράση βουλιάζει το νησί παίρνει σάρκα και οστά). Πού να μείνεις; Εδώ μπαίνει το πρώτο μεγάλο δίλημμα που και πάλι εναποτίθεται στο γούστο του καθενός. Οι επιλογές κυρίως 3, Αδάμαντας (κεντρικό λιμάνι), Πλάκα (η χώρα), Απολλώνια (το δεύτερο πολλά ανερχόμενο λιμάνι του νησιού απέναντι από την Κίμωλο). Προσωπικά επέλεξα να μείνω στον Αδάμαντα και η επιλογή μου αυτή δεν με απογοήτευσε. Ήταν όλα στα πόδια μου με τα πόδια, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, καταστήματα! Ειδικά αν επιλέξεις να μετακινείσαι έστω κάποιες μέρες με την τοπική συγκοινωνία, σίγουρα από τον Αδάμαντα η πρόσβαση σε παραλίες και χωριά του νησιού είναι ευκολότερη. Υπάρχει επίσης πάντα και η εναλλακτική του οργανωμένου camping στην Αχιβαδολίμνη.
  3. Αυτοκίνητο ή μηχανάκι ή γουρούνα θα χρειαστείς αν θες να είσαι άνετος και χαλαρός. Εγώ απλά θα πρότεινα την εξής δοκιμασμένη λύση προκειμένου να γλιτώσεις κάποια χρήματα από την ενοικίαση οχήματος. Τσέκαρε την ώρα αναχώρησης ή άφιξής σου. Αν για παράδειγμα φτάνεις στο νησί μετά το μεσημέρι γιατί να χρεωθείς ολόκληρη μέρα ενοικίασης; Μπορείς να πάρεις ταξί από το αεροδρόμιο προς το λιμάνι (εφόσον επιλέξεις να μείνεις στον Αδάμαντα) με κόστος περίπου 10 ευρώ και αφού τακτοποιηθείς στο δωμάτιο να εξερευνήσεις ποδαράτος τη γύρω περιοχή. Αντίστοιχα εάν αναχωρείς νωρίς από το νησί, παρέδωσε το αυτοκίνητο από την προηγούμενη μέρα ακολουθώντας το ίδιο πρόγραμμα αλλά απ’την ανάποδη! Κάποιες μέρες μπορείς να μετακινηθείς με την τοπική συγκοινωνία. Υπάρχουν παραλίες όπως για παράδειγμα το Σαρακήνικο που δεν ενδείκνυται και πολύ για χαλάρωση λόγω του βραχώδους τοπίου οπότε άνετα θα μπορούσες να πας με μια πετσέτα και τη φωτογραφική σου μηχανή με το λεωφορείο του νησιού! Το ίδιο ισχύει για παράδειγμα και για τις βόλτες σου στην Πλάκα, εφόσον επιλέξεις πάντα να μείνεις στον Αδάμαντα, Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεσαι δικό σου μεταφορικό για να γυρίσεις τη μικρή αυτή πανέμορφη χώρα. Και κλείνω λέγοντάς σου πως και τη μέρα που θα κλείσεις καραβάκι για τον γύρο του νησιού ( θα σου δώσω κατευθυντήριες γραμμές παρακάτω) σίγουρα δεν θα χρειαστείς δικό σου μεταφορικό μέσο. Κι αμέσως αμέσως σου μάζεψα τουλάχιστον 3 μέρες για τις οποίες η ενοικίαση οχήματος θα ήταν απλά πεταμένα λεφτά. Βάλτα κάτω με χαρτί και με μολύβι, βγάλε το πρόγραμμα που σε βολεύει με την παρέα σου και εξοικονόμησε χρήματα για αλλού.
  4. Μια που είπα παρέα, θέλω να καταρρίψω το μύθο που θέλει τη Μήλο ως το κατεξοχήν «ζευγαρονήσι». Πολλά ζευγάρια είδα ναι, αλλά και πολλές παρέες και οικογένειες. Αν αναζητάς με την παρέα σου ένα νησί για ξέφρενη ζωή πάνε στο κυκλαδονήσι με τα πολλά οοοοοοοοο στην κατάληξη! Στη Μήλο να πάρεις την παρέα σου, το κορίτσι σου, το αγόρι σου, τα παιδάκια σου αν θες να γεμίσεις με απείρου κάλους εικόνες, να κολυμπήσεις σε τιρκουάζ νερά που γίνονται πορτοκαλοκόκκινα από τα βράχια και να φας σε βραβευμένες ταβέρνες και εστιατόρια.

Το φαγητό

Ένα τέτοιο είναι και το Αρμενάκι στο λιμάνι στα Πολλώνια, όπως λένε οι ντόπιοι τα Απολλώνια. Η όψη του, μιας κλασικής ψαροταβέρνας σε νησί, τα πιάτα του όμως και η ατελείωτη (σε ελκυστικότατες τιμές) wine list του συναγωνίζονται επάξια αυτά των πολύ καλών και ακριβών εστιατορίων. Κράτηση απαραίτητη τουλάχιστον 1-2 μέρες πριν. Κράτηση να κάνεις επίσης νωρίτερα αν θες να φας συγκλονιστικά κρεατικά σε πήλινο παραγωγής του ιδιοκτήτη της ταβέρνας Ω! ΧΑΜΟΣ! στο λιμάνι του Αδάμαντα, καθώς ειδικά σε high season περίοδο μπορεί να περιμένεις ακόμη και 2-3 ώρες για να κάτσεις σε ένα από τα χρωματιστά και καλόγουστα τραπεζάκια. Ψάξε να βρεις τον Χρήστο στο Γυαλό στα Πολώνια για φοβέρες θαλασσινές και όχι μόνο γεύσεις και τον Περικλή, τον φιλόξενο ιδιοκτήτη της ομώνυμης ταβέρνας στα Μαντράκια, για να σε φιλέψει τα καλούδια του. Για σβήσιμο να φας κολασμένη βάφλα με παγωτό στην Αγγελικούλα στο λιμάνι του Αδάμαντα ή την παραδοσιακή τους καρπουζόπιτα, που προσωπικά με άφησε ασυγκίνητη!

Οι παραλίες

Ατέλειωτος ο κατάλογος των παραλιών, μικρές ευτυχώς οι αποστάσεις για να μπορέσεις αν έχεις το χρόνο και τη διάθεση να κολυμπήσεις σε αρκετές από αυτές. Κάποιες μάλιστα είναι τόσο κοντά η μία με την άλλη που άνετα συνδυάζονται σε μία μέρα. Βάλε κάτω τον χάρτη του νησιού και κάνε συνδυασμούς.

Τσιγκράδο, το ακροβατικό. Μια εξωτική παραλία με δύσκολη πρόσβαση καθώς είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια και απαιτεί για να κατέβεις να ξεπεράσεις τους φόβους σου και να ακολουθήσεις το στενό μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια στηριζόμενος από ένα σχοινί. Φυσικά έχε μαζί σου τα απαραίτητα εφόδια (νερό, φαγητό, ομπρέλα) καθώς η παραλία ευτυχώς παραμένει παρθένα.

Μύτακας, Μαντράκια και Άγιος Κωνσταντίνος, οι εύκολοι μικροί παράδεισοι. Με καταγάλανα νερά ιδανικές παραλίες για μπάνιο στη βόρεια πλευρά του νησιού όταν τα μελτέμια το επιτρέπουν. Ανοργάνωτες και πανέμορφες σε περιμένουν να τις εξερευνήσεις φυσικά με δικό σου εξοπλισμό καθώς τα αλμυρίκια που προσφέρουν λίγη σκιά είναι ελάχιστα και συνήθως πιασμένα!

Παπάφραγκας, ο καταδρομικός. Τα μάτια σου 14 στην κατάβαση, οι σαγιονάρες απαγορευτικές για τα στενά βράχια, η εμπειρία μοναδική. Κρύψου στην σπηλιά του κι άκου το κύμα να χτυπά στα βράχια.

Σαρακήνικο, το εξωγήινο. Λευκά βράχια, σεληνιακό τοπίο κι όταν το έφτιαχνε ο Θεός είχε μεγάλα κέφια! Μην κάνεις την καγκουριά να χαράξεις τα αρχικά σου στο κατάλευκο κορμί του, άφησε πίσω τους φόβους και βούτα από τα απόκρημνα βράχια του περνώντας κάτω από σκοτεινές σπηλιές.

Παλιοχώρι και Φυριπλάκα, τα ηφαιστειακά. Πορτοκαλο κόκκινα βράχια που κάποια καταλήγουν στη θάλασσα δίνοντας λίγο από το χρώμα τους σ’ αυτήν μετατρέποντάς τα σε γαλαζαοπρασινο μπορντοροδοκόκκινα που θα ζήλευε και γνωστή πωλήτρια χαλιών! Οργανωμένες παραλίες, αλλά αν θες την ησυχία σου πάνε με την ομπρελίτσα σου παραπέρα γλιτώνοντας χρήμα και πολυκοσμία.

Οι με πρόσβαση μόνο με πλεούμενο. Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για τον καπεταν Νικόλα τον Ναξιώτη. Έναν ερωτικό μετανάστη που όπως λέει και ο ίδιος πρώτα ερωτεύτηκε τη Μήλο και μετά τη Μηλιά γυναίκα του και το πάντρεμα όλων αυτών είχε ως αποτέλεσμα τη μετοίκηση του στο νησί της Αφροδίτης και την ενασχόλησή του με τον τουρισμό. Διαθέτει 2 καταμαράν ονόματι «Χρυσοβαλάντου» και κάνει καθημερινά ολόκληρο ή τον μισό γύρο του νησιού στις αποκομμένες από το οδικό δίκτυο παραλίες. Τα «Χρυσοβαλάντου» είναι δύο μόνο από τα πολλά καραβάκια του νησιού που εκτελούν αυτές τις εκδρομές και φυσικά η απόφαση ανήκει στον καθένα για το ποιο θα επιλέξει. Μια εκδρομή που σίγουρα πρέπει να κάνεις καθώς όπως προείπα είναι ο μόνος τρόπος για αν δεις τα κρυμμένα μυστικά των πειρατών! Αλλά ας επανέλθω στον καπεταν Νικόλα και τη δική του πρόταση για αυτού του είδους την περιήγηση, επαναλαμβάνοντας πως η τελική επιλογή ανήκει σε σένα, όμως εγώ μόνο αυτή την εμπειρία έχω να μοιραστώ. Επέλεξα τον μισό γύρο αντί του ολόκληρου του νησιού και δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή. Και εξηγούμαι: Μισός γύρος σημαίνει μεν ότι δεν θα δεις κάποιες παραλίες αλλά ταυτόχρονα ότι περνάς περισσότερη ώρα κολυμπώντας στους κρυφούς παράδεισους παρά ταξιδεύοντας. Συν του ότι η εκδρομή αυτή περιλαμβάνει barbeque σε μια εκπληκτική σπηλιά με ανοιχτή οροφή τη Συκιά.

Το μοναδικό καράβι που ρίχνει άγκυρα έξω απ’τη σπηλιά και μεταφέρει λίγους λίγους στο εσωτερικό της με μικρή φουσκωτή βάρκα. Ο καπετάνιος έχει μια μαγική ικανότητα να σε κάνει μια παρέα με τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες σου και όλοι μαζί να βοηθάτε στην προετοιμασία του πειρατικού όπως το λέει φαγητού (κάθονται όλοι σε έναν κύκλο και τα πιάτα με τα καλούδια και το τσίπουρο αλλάζουν χέρια κυκλικά).

Χταποδάκι που λιαζόταν στο κατάρτι, ξυφίας και γαλέος στα κάρβουνα, σαρδέλα στο τηγάνι κι ότι περισσέψει γίνεται μεζές για τη Λόλα και την Πάολα, τα «κατοικίδια» σμέρνες της σπηλιάς! Μη φύγεις αν δεν αναζητήσεις στην άκρη της σπηλιάς ένα μαγικό μέρος από ηφαιστειακή στάχτη και σκόνη που η εικόνα του σου κόβει την ανάσα.

Στην κρουαζιέρα αυτή θα απολαύσεις επίσης τις αρκούδες που σχηματίζουν τα βράχια στη μέση της θάλασσας και θα ψάξεις για ξεχασμένους θησαυρούς στο βυθό του Κλέφτικου, παλιό ορμητήριο πειρατών, με μάσκες και βατραχοπέδιλα που θα σου δανείσει ο καπετάνιος. Θα κολυμπήσεις ανάμεσα σε Καλόγριες, μια ήσυχη με κρυστάλλινα νερά παραλία και μετά τις βουτιές σου θα φιλευτείς κρίθινο ντάκο με ντομάτα και φέτα για να πάρεις δυνάμεις να συνεχίσεις το ταξίδι σου.

Η επιστροφή θα σε βρει στην πλώρη του καραβιού παρέα με δροσερό παγωτάκι να φωτογραφίζεις τα πολύχρωμα σύρματα του Κλήματος.

Οι βόλτες

Όλο το νησί θαρρείς πως είναι μια ουτοπία. Επιβεβαιώνεσαι ακόμη περισσότερο χαζεύοντας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τη δύση του ηλίου από το καφέ μπαρ utopia στην Πλάκα. Ένα μαγικό μέρος με θέα τον ορίζοντα στο οποίο για να βρεις τραπέζι και δη μπροστινό θα πρέπει να είσαι εκεί γύρω στις 6 το απόγευμα. Απόλαυσε το κρασάκι σου στην απόλυτη ησυχία, αν και το μαγαζί είναι ασφυκτικά γεμάτο δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος, παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα την πορεία του ήλιου και την ένωσή του με το γαλάζιο του Αιγαίου (πολύ ποιητικό!). Κάνε ένα κουράγιο και ανέβα μέχρι το Κάστρο της Πλάκας για περιμετρική θέα σε όλο το νησί.

Και επειδή πολύ ροματζάραμε και πρέπει να αποδείξω πως το νησί ενδείκνυται για όλους και όχι μόνο για ζευγαρωμένους, θα σε πάω για κοκτέιλ και ποτά μέχρι το πρωί στον ανακαινισμένο Γάτη στα στενά της Πλάκας και στο κατέβασμα στο Vipera Lebettina και στην Άκρη στο λιμάνι του Αδάμαντα!

Τα πανηγύρια

Είτε είσαι των παραδοσιακών είτε όχι, πανηγύρι σε νησί δεν πρέπει να χάσεις! Στη Μήλο κατά την καλοκαιρινή περίοδο λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον 30 πανηγύρια σε διάφορα παραθαλάσσια και μη χωριά. Θα δεις ντόπιους και τουρίστες να γίνονται ένα στον ίδιο κύκλο, να βουτάνε μες τη νύχτα στα κρυστάλλινα νερά και βρεγμένοι να ξανά πιάνουν το χορό!

Εγώ πέτυχα τις Φωτιές του Κυριαύγουστου στην πλατεία της Τρυπητής και πήδηξα από πάνω τους με τα σουβλάκια μου στο χέρι για να μην αρρωστήσω το χειμώνα. Σύμφωνα με το έθιμο όσοι τολμηροί πηδήξουν πάνω απ’τις μεγάλες φωτιές που ανάβονται στην πλατεία δεν θα κρυολογήσουν τον ερχόμενο χειμώνα, αυτό με τα σουβλάκια στο χέρι είναι δική μου παρέμβαση!

Και κάπου εδώ θα κλείσω, για να μη με πέσω και σε κατάθλιψη από την πολύ νοσταλγία αναφέροντας μόνο επιγραμματικά τρεις ακόμη από τις πολλές επιλογές που έχεις στο νησί: 1) Να επισκεφτείς τα παλιά θειωρυχεία στο Παλιόρεμα όπου μπορείς να συνδυάσεις το μπάνιο σου με τη γνώση για τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού, το θέαμα και η αίσθηση είναι πραγματικά εντυπωσιακά. 2) Να νιώσεις δέος περπατώντας στις κατακόμβες στην Τρυπητή όπου θαφτήκαν περίπου 8.000 χριστιανοί και θεωρούνται το τρίτο μεγαλύτερο πρωτοχριστιανικό μνημείο αυτού του είδους, μετά τους Αγίους Τόπους και τις κατακόμβες της Ρώμης και 3) Αν προλαβαίνεις και μπορείς να ξεκλέψεις μια μέρα από το πρόγραμμά σου, πέρνα απέναντι στην Κίμωλο από το λιμάνι στα Πολλώνια. Το κόστος του καραβιού είναι πραγματικά αστείο ακόμη κι αν θες να περάσεις απέναντι με αμάξι. Μπορείς να εξερευνήσεις το μικρό αυτό γραφικό νησάκι, να φας φρέσκο ψάρι σε ένα από τα παραθαλάσσια ταβερνάκια του ή να ξεκινήσεις για μια ακόμα ναυτική περιπέτεια επιλέγοντας κρουαζιέρα για το γύρο της Κιμώλου και της Πολυαίγου (ένα μικρό νησάκι απέναντι της Κιμώλου και της Μήλου που κατοικείται από«αίγες» δηλαδή κατσίκια).

Υ.Γ. Διαπιστώνω πως σε όλο το κείμενο βρίθουν οι αναφορές μου σε φαγητό, και σκέφτομαι πόσο κοιλιόδουλη πια! Αλλά έλα μωρέ διακοπές είμαστε, άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ουζάκι με μεζέ μπροστά στο κύμα, και η Μήλος έχει πολλούς τέτοιους πειρασμούς!

To κείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Ταξιδιωτική Δημοσιογραφία» της Seminarialand.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα