Μια ιδιαίτερη πρόταση: Επτανησιακό Πάσχα στην Κεφαλονιά
Αν θέλετε να ζήσετε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Επτανησιακού Πάσχα με λιγότερη πολυτέλεια και περισσότερη αυθεντικότητα, η Κεφαλονιά θα είναι η φετινή σας επιλογή!
Kείμενο-Φωτογραφίες: Στέλλα Μεταξά
Αν θέλετε να ζήσετε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Επτανησιακού Πάσχα με λιγότερη πολυτέλεια και περισσότερη αυθεντικότητα, η Κεφαλονιά θα είναι η φετινή σας επιλογή!
Οι Κεφαλλονίτες έχουν στα χέρια τους ένα από τα πιο όμορφα και με φυσικό πλούτο νησιά και το κρατούν σαν καλά κρυμμένο μυστικό. Από τα πυκνά δάση μαύρου έλατου στον Αίνο, μέχρι το ονειρικό ηλιοβασίλεμα στον Μύρτο και το κοσμοπολιτικό λιμάνι του Φισκάρδου, η Κεφαλονιά είναι ένα μωσαϊκό πανέμορφων εικόνων, ήχων και αρωμάτων.
Ερχόμενοι ακτοπλοϊκώς από Λευκάδα, το πρώτο που θα αντικρύσετε θα είναι το πολύχρωμο λιμάνι του Φισκάρδου. Απολαύστε τον καφέ σας ή γευτείτε κάποιες από τις παραδοσιακές κεφαλλονίτικες συνταγές στα ποιοτικά εστιατόρια της μαρίνας. Εδώ βρίσκεται και το γνωστό εστιατόριο της Τασίας. Αν δεν νηστεύετε, ζητήστε να δοκιμάσετε την ξακουστή Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα (με 2-3 διαφορετικά είδη κρεάτων, ρύζι και πατάτα) ή το κλασικό «βραστό» (γίδα βραστή). Η Κεφαλονιά, αν και νησί, φημίζεται για τα κρέατά της και τα τυριά της, καθώς έχει πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. Δοκιμάστε επίσης ρομπόλα ή κάποιο άλλο από τα εξαιρετικά κρασιά του Συνεταιρισμού Κρασιών του νησιού. Την Κυριακή των Βαΐων οι Κεφαλλονίτες τρώνε «αλιάδα» (σκορδαλιά) με κάποιο ψάρι, συνήθως μπακαλιάρο, ενώ μια παραλλαγή της κρεατόπιτας είναι η μπακαλιαρόπιτα.
Μιλώντας για τα έθιμα του νησιού, την Κυριακή των Βαϊων οι εκκλησίες στολίζονται με φύλλα ταταλιάς (φοίνικας) σε σχήματα σταυρού ή αστεριού. Επάνω τους τοποθετούν κλαδιά ελιάς, δεντρολίβανου, δάφνης και φασκόμηλου. Ο φοίνικας συμβολίζει την νίκη επάνω στον θάνατο. Την Μεγάλη Τρίτη το τροπάρι της Κασσιανής ψάλλεται από την αντρική χορωδία του Αργοστολίου στην Μητρόπολη Κεφαλονιάς. Την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές του νησιού βάφουν τα αυγά με το «χορτάρι» (ένα τοπικό φύκι της θάλασσας) και ετοιμάζουν την παραδοσιακή λαμπροκουλούρα. Στις εκκλησίες των χωριών οι γυναίκες στολίζουν τον επιτάφιο με πασχαλιές, βιολέτες και λευκούς κρίνους. Μετά τον θρήνο της Μεγάλης Παρασκευής, στην πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι ντόπιοι ξορκίζουν το κακό, σπάζοντας πήλινα αγγεία έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα του Αργοστολίου, στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου και έξω από την ιερά μονή της Άτρου, στον Πόρο. Το βράδυ της Ανάστασης είναι εξίσου «εκρηκτικό» με εκατοντάδες βεγγαλικά σε κάθε άκρη του νησιού. Την Κυριακή του Πάσχα από το παραδοσιακό τραπέζι δεν λείπει το κατσίκι ή αρνί και η γλυκιά μυζηθρόπιτα με άνηθο. Μετά το τραπέζι στο χωριό Αγία Ειρήνη γιορτάζουν το έθιμο της «χορευτικής Αγάπης». Ιερείς, ψάλτες, ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται ένα, χορεύοντας και τραγουδώντας για την Αναστάσιμη χαρά γύρω από τον Ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου.
Αν έχετε χρόνο στην διάθεσή σας και κάποιο μεταφορικό μέσο, αξίζει να περιηγηθείτε οδικώς στα γραφικά χωριά του νησιού. Οι διαδρομές είναι ορεινές με αρκετές στροφές, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει με την πανοραμική θέα της θάλασσας, τους απέραντους ελαιώνες, το κίτρινο των σπάρτων και το κόκκινο της παπαρούνας. Μια τέτοια όμορφη διαδρομή, λιγότερο γνωστή είναι από το Φισκάρδο προς την Σάμη μέσω Αγίας Ευφημίας. Σε όλη την πορεία του δρόμου βλέπετε σε απόσταση αναπνοής την Ιθάκη. Μπορείτε να κάνετε μια στάση στο ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ευφημίας ή να συνεχίσετε μέχρι τον Καραβόμυλο, που βρίσκεται 1χλμ πριν την Σάμη. Το αξιοσημείωτο σε αυτό το τουριστικό αξιοθέατο με τον μεγάλο νερόμυλο και την τεχνητή λίμνη είναι ότι το νερό που βγαίνει εδώ προέρχεται από την άλλη πλευρά του νησιού! Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα νερά της θάλασσας εισχωρούν από τις Καταβόθρες του Αργοστολίου και αφού διασχίσουν υπόγεια την Κεφαλονιά βγαίνουν στον Καραβόμυλο. Εδώ κοντά είναι και το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, το Ομηρικό «σπήλαιο των Νυμφών». Η βαρκάδα στα γαλαζοπράσινα νερά του είναι μαγευτική, ιδιαίτερα αν είστε εκεί γύρω στις 12 το μεσημέρι που οι ακτίνες του ήλιου μπαίνουν κάθετα από την τεράστια τρύπα στην οροφή του σπηλαίου. Έξω από την Σάμη, ένα μέρος με εκπληκτική θέα είναι η ακρόπολη της Αρχαίας Σάμης.
Μια διαδρομή που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε είναι κατευθυνόμενοι βόρεια από το Αργοστόλι προς το Φισκάρδο. Στα μισά της, θα δείτε στα αριστερά σας την πανοραμική θέα της ονειρικής παραλίας του Μύρτου. Το μοναδικό ανοιχτό γαλάζιο της θάλασσας δημιουργείται από τα λευκά βότσαλα που κυριαρχούν στην παραλία. Στη συνέχεια θα συναντήσετε την Άσσο, ένα πολύ γραφικό παραθαλάσσιο χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στην ομώνυμη χερσόνησο. Περπατήστε τα πολύχρωμα σοκάκια και ανεβείτε μέχρι το κάστρο.
Τέλος, ένα χωριό –πρότυπο της Επτανησιακής αρχιτεκτονικής, είναι τα Κουρκουμελάτα, 8 χλμ από το Αργοστόλι. Το πανέμορφο αυτό χωριό έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια του παλιού χωριού, που καταστράφηκε εξολοκλήρου από τον σεισμό του 1953 με δωρεά του εφοπλιστή Γεώργιου Βεργωτή. Κάντε μια βόλτα ανάμεσα στους ευρύχωρους δρόμους του και αφήστε να συνεπαρθείτε από τις αυλές με τις μπουκαμβίλιες σε όλες τις αποχρώσεις.
Φεύγοντας από το νησί, εκτός από τις μαγευτικές αναμνήσεις και τις φωτογραφίες, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας θυμαρίσιο μέλι, ρομπόλα του Συνεταιρισμού, φέτα από ντόπιο τυροκομείο και φυσικά μάντολες! Καλό Πάσχα!
Xρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια πλοίου Λευκάδα- Φισκάρδο:
Πασχαλινά δρομολόγια από Κυλλήνη –Πόρο Κεφαλονιάς:
http://www.kefalonitikanea.gr/2017/04/h-ionian-group-842017-20.html
Πτήσεις για Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς:
Μέσω Αθηνών: https://el.aegeanair.com/
Μέσω Μιλάνου (!) : www.ryanair.com
*To κείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Ταξιδιωτική Δημοσιογραφία» της Seminarialand.