Ελλάδα

Οι top χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα: Μειωμένες οι κρατήσεις, αυξημένες οι τιμές

Τι λένε ξενοδόχοι και ειδικοί για την πτώση στις κρατήσεις των καταλυμάτων και τα χαμηλά επίπεδα του χειμερινού τουρισμού της χώρας.

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
οι-top-χειμερινοί-προορισμοί-στην-ελλάδα-1115900
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται ο νούμερο 1 καλοκαιρινός προορισμός για ξένους και ντόπιους, γνωστή για τα πανέμορφα νησιά της και τις καταγάλανες παραλίες της, όμως οι χειμερινοί της προορισμοί είναι εξίσου ελκυστικοί.

Οι ορεινοί προορισμοί είναι αυτοί που κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα και κάθε χειμώνα κατακλύζονται από κόσμο, με αποτέλεσμα την πληρότητα στα καταλύματα. Ειδικότερα, οι προορισμοί που εκτός από μαγευτικό τοπίο, βρίσκονται ταυτόχρονα κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα και έχουν να προσφέρουν δραστηριότητες, φαίνεται να είναι αυτοί που προτιμώνται από τον κόσμο για αποδράσεις, μιας και είναι εύκολα προσβάσιμοι από τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων.

Μεγάλος παράγοντας στην εγχώρια κινητικότητα των Ελλήνων τη χειμερινή περίοδο, είναι φυσικά το κόστος της διανυκτέρευσης. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας περιλαμβάνουν το Πήλιο, τα Καλάβρυτα, την Καλαμπάκα και τα Ζαγοροχώρια. Αναμφισβήτητα, κάποτε η Αράχωβα ήταν μέσα στη λίστα, αλλά όπως αποδείχθηκε είναι πολύ εύκολο ένα γεγονός να στιγματίσει και να «προσγειώσει» απότομα ένα μέρος, αλλά και να καθορίσει την επισκεψιμότητά του.

Η Parallaxi συγκέντρωσε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς εγχώριους χειμερινούς προορισμούς, αλλά και το εύρος του κόστους διαμονής για ένα τριήμερο για ένα άτομο: 

  • Καλάβρυτα: Από 150 μέχρι 400 ευρώ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Πήλιο: Από 90 μέχρι 300 ευρώ, με τις βίλες πολυτελείας να αγγίζουν τα 700 με 900 ευρώ

  • Καλαμπάκα: Από 90 μέχρι 380 ευρώ
Εικόνα: EUROKINISSI
  • Μέτσοβο: Από 150 μέχρι 400 ευρώ
Εικόνα Facebook
  • Λίμνη Πλαστήρα: Από 90 μέχρι 500 ευρώ
Οι χιονισμένες κορυφές των Αγράφων Κουφόλογγος(α) και Καζάρμα(δ) αντικατοπτρίζονται στην Λίμνη Πλαστήρα. (ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ/EUROKINISSI)
  • Ζαγοροχώρια: Από 130 μέχρι 1.200 ευρώ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)

Κατά πόσο όμως οι Έλληνες θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν μέσα στην Ελλάδα, όταν οι τιμές για τις Ευρωπαϊκές χώρες για τις ίδιες ημέρες, κυμαίνονται σε γενικότερες γραμμές στα ίδια ποσά; Για παράδειγμα, το εύρος τιμών στα καταλύματα στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με έρευνα, κυμαίνεται από 25 ευρώ, αν αναζητάς κάτι λιτό, μέχρι και 500 ευρώ, αν ψάχνεις ξενοδοχείο μερικών αστέρων. Στην Αυστρία και συγκεκριμένα στη Βιέννη, μπορείς να βρεις ένα απλό κατάλυμα από 30 ευρώ. Για ένα καλύτερο, αλλά όχι πολυτελές κατάλυμα, οι τιμές φτάνουν τα 300 ευρώ, αλλά δεν λείπουν και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, δίπλα στα χιονοδρομικά κέντρα, που φτάνουν μέχρι και τα 1.500 ευρώ.

Ο Νίκος Ντάγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αγιάς, αναλύει γιατί φέτος σημειώνεται μεγάλη πτώση στις κρατήσεις καταλυμάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας: 

«Είναι πολύ μεγάλη η πτώση στις κρατήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας φέτος. Αυτό δυστυχώς οφείλεται σε μία μεγάλη δυσφήμιση που δημιουργήθηκε στην περιοχή, από τις πρώτες μέρες των πλημμυρών της κακοκαιρίας Daniel. Πράγματι, λόγω της κακοκαιρίας και των μεγάλων καταστροφών που υπέστη η Θεσσαλία, υπήρξαν προβλήματα σύνδεσης και ποιότητας του νερού, τα οποία αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Στα περισσότερα μέρη δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και εκεί που υπήρχαν, αποκαταστάθηκαν σχεδόν άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν και προβλήματα στις υποδομές, όπου ακόμα καταγράφεται η αδυναμία πρόσβασης σε κάποια σημεία. Ωστόσο, ακόμα και αυτά με τον α ή β τρόπο, όχι φυσικά με την αρχική μορφή, έχουν αποκατασταθεί και υπάρχει προσβασιμότητα. Δυστυχώς όμως, η κακή φήμη για την περιοχή ακόμα συνεχίζεται και βιώνουμε σήμερα αυτήν την ανεπιθυμία των ανθρώπων να την επισκεφτούν. Οι περισσότεροι χειμερινοί προορισμοί της Θεσσαλίας είναι προσβάσιμοι και συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες που παρείχαν μέχρι πριν από λίγους μήνες». 

«Η ακρίβεια στους χειμερινούς προορισμούς είναι ένας γενικότερος παρονομαστής, που αφορά όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλία συγκεκριμένα δεν πιστεύω ότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο για την κατάσταση που επικρατεί στον χειμερινό τουρισμό αυτή τη στιγμή. Διότι παράλληλα βλέπουμε άλλους χειμερινούς προορισμούς, παρά την οικονομική δυσκολία που υπάρχει, να έχουν κανονική εισροή σε επισκέπτες, ενώ εδώ βλέπουμε να υπάρχει πραγματικά μία τεράστια μείωση», σχολιάζει ο κ. Ντάγκας σχετικά με την ακρίβεια των χειμερινών προορισμών. 

Ο κ. Ντάγκας αναλύει τις ποίκιλες δραστηριότητες που προσφέρουν στους επισκέπτες, οι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, η περιοχή της Θεσσαλίας: 

«Οι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα, αν λάβουμε υπόψη τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχουνε, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι ακριβοί. Όλοι οι προορισμοί έχουν κάτι να δώσουνε στον κόσμο και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δημιουργήσει υπηρεσίες, ικανές για να προσελκύσουν και να κρατήσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. 

Πολλές από τις δραστηριότητες που προσφέρει η Θεσσαλία στους επισκέπτες είναι δωρεάν. Σε όλα τα μέρη της Θεσσαλίας, ειδικά στον νομό Λάρισας και στον δήμο Αγιάς, υπάρχουν πραγματικά δραστηριότητες, οι οποίες παρέχουν και την κατάλληλη συνοδεία για να απολαύσει την περιοχή και την φύση της. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν με πιο σύνθετες μορφές, να κάνουν κανό σε ποτάμια ή σε λίμνες, ράφτινγκ σε ποτάμια, όπως ο Πηνειός και ο Ασπροπόταμος, η ο Ιών στην Καλαμπάκα. Επίσης παρέχονται πολλές τουριστικές περιηγήσεις με την κατάλληλη συνοδεία, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επισκέπτες να ανακαλύψουν το μέρος διεξοδικά, μαθαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία του. Αυτές οι δραστηριότητες κοστολογούνται από 20 μέχρι και 50 ευρώ, αν είναι πιο σύνθετες». 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ.ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΓΗ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο κ. Ντάγκας εξηγεί πώς ο νομός Λάρισας παραμένει για χρόνια το “κρυφό διαμάντι” του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα: 

«Πραγματικά, ο νομός Λάρισας είναι ο ανεξερεύνητος χειμερινός προορισμός, ο οποίος παραμένει άγνωστος από τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιος σε πράσινο, παρέχει τις ίδιες δυνατότητες για απόδραση, με την ίδια ποικιλία επιλογών για δραστηριότητες, με τους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς. Ταυτόχρονα καταφέρνει και διατηρεί την αυθεντικότητα του σε αυτό που οι επισκέπτες αναζητούν σήμερα από έναν προορισμό».

«Τα επίπεδα χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν είναι ικανοποιητικά», αναλύει ο κ. Ντάγκας: 

«Με τον τουρισμό που βλέπουμε ότι υπάρχει το καλοκαίρι στη χώρα, συνειδητοποιούμε ότι ο χειμερινός τουρισμός θα μπορούσε να είναι αρκετά αυξημένος, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά και προβληματίζει όλους στον τομέα του τουρισμού. Πώς πραγματικά μπορούμε να προωθήσουμε τον χειμερινό τουρισμό ο οποίος να αξίζει, ταυτόχρονα δεν κοστίζει έντονα και μπορεί να μας δώσει την μέγιστη απόδραση, με ικανοποιητικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να συμβεί καταρχάς με τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν να στοχεύουν στο εκπαιδευτικό κομμάτι τους και να αρχίσουν να επισκέπτονται τις ορεινές περιοχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται να μειωθεί η διασκέδαση των μαθητών.

Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων που προτιμά το εξωτερικό για τις χειμερινές του αποδράσεις. Υπάρχει ωστόσο και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, που δεν έχει λάβει σωστά το μήνυμα ότι θα μπορούσε να κάνει μια εγχώρια απόδραση, η οποία αξίζει. Υπάρχει μια ποικιλία επιλογών από τις οποίες μπορεί να διαλέξει, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Φυσικά υπάρχουν χειμερινοί προορισμοί που είναι πιο ακριβοί, αλλά πάντα υπάρχουν και πιο οικονομικές επιλογές, όπως αναφέραμε παραπάνω. Οι επιλογές είναι αρκετές σε κάθε προορισμό και παρόλα αυτά υπάρχει το κομμάτι του δισταγμού από τον κόσμο, μιας και σε μεγάλο βαθμό δεν έχουμε καταφέρει να περάσουμε σωστά το μήνυμα του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα».

Πηγή: larissanet

Ο Βασίλης Ιωσηφίδης, ιδιοκτήτης του Aristi Mountain Resort & Villas, αναλύει τα επίπεδα χειμερινού τουρισμού στην περιοχή του Ζαγοροχωριού τα τελευταία χρόνια: 

«Το 2023 και το 2022 ήταν δύο καλές χρονιές για τον τουρισμό στο Ζαγοροχώρι, που έμοιαζαν σχετικά με τα επίπεδα του 2019, που ήταν η τελευταία ικανοποιητική χρονιά πριν από την πανδημία. Η επισκεψιμότητα κάλυψε όλα τα επίπεδα, από τα πιο βασικά καταλύματα μέχρι και τα μεσαία και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Περισσότερο το 2022 από ότι το 2023, ο κόσμος που ήρθε ευνόησε όλες τις επιχειρήσεις. Φέτος τα πράγματα, όπως φαίνεται, δεν θα είναι τόσο καλά για την περιοχή. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, καθώς το Ισραήλ αποτελεί ένα 25% – 35%. Άρα εφόσον θα λείπει το 1/3 του κόσμου, τα πράγματα δυσκολεύουν. Από την άλλη, οι Έλληνες φέτος δείχνουν μια μεγαλύτερη δυσκολία στις διήμερες και τριήμερες εξόδους, σε σχέση με το 2022 και το 2023.

Υπάρχει πια αρκετά μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των καταλυμάτων, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί αρκετά νέα χειμερινά καταλύματα, που βρίσκονται σε σχετικά μικρότερη απόσταση από την Αθήνα, που αποτελεί την βασική πηγή τουριστών, από ότι το Ζαγόρι. Άρα εκ των πραγμάτων, οι Έλληνες κινούνται πιο περιορισμένα».

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΟΓΩ COVID19 ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Ιωσηφίδης, εξηγεί τα προβλήματα που υπάρχουν στον χειμερινό τουρισμό στην περιοχή του Ζαγοροχωριού: 

«Πέρυσι είχαμε σημαντικά προβλήματα. Επειδή υπήρχε αυξημένη επισκεψιμότητα, δε σημαίνει ότι η περσινή χρονιά κρίνεται επιτυχημένη. Από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, ήταν το αυξημένο κόστος της ενέργειας. Το ηλεκτρικό ρεύμα σε μια περιοχή όπου δεν επιτρέπονται τα φωτοβολταϊκά και τα μικρά καταλύματα δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Άρα, ειδικά τα μικρά καταλύματα είναι εκτεθειμένα στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ή του πετρελαίου. Αποτέλεσμα είναι τα αυξημένα έξοδα τόσο ενεργειακά, μέχρι και τις αμοιβές των εργαζομένων. Με το κόστος της ενέργειας αυξάνεται πάρα πολύ και το κόστος διαμονής του προσωπικού, που είναι μεγάλο πρόβλημα και το οποίο συνδέεται άμεσα με την έλλειψη προσωπικού. Δεν βρίσκουμε άτομα να δουλέψουν, κάτι που αποτελεί μεγάλη πληγή για τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια».

Εικόνα: EUROKINISSI

«Οι επισκέπτες στο Ζαγοροχώρι αποτελούνται από 50% ξένους και 50% Έλληνες», αναλύει ο κ. Ιωσηφίδης, παράλληλα με την αύξηση του κόστους των χειμερινών καταλυμάτων: 

«Το Ζαγόρι αποτελεί μια τουριστική περιοχή για όλο τον χρόνο. Είναι ένας προορισμός που έχει επισκεψιμότητα και το καλοκαίρι, όπως είναι για παράδειγμα και το Πήλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το δικό μου κατάλυμα, οι ξένοι επισκέπτες υπολογίζονται γύρω στο 65% και οι Έλληνες κοντά στο 35%. Ένας καλός συνολικός μέσος όρος για την περιοχή, θεωρώ ότι είναι 50% ξένοι και 50% Έλληνες επισκέπτες. Ωστόσο, όσον αφορά καθαρά τον χειμερινό τουρισμό, σίγουρα το 85% είναι Έλληνες. Οι Έλληνες, αν εξαιρέσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, που μπορεί να προτιμήσουν την απόδραση στο εξωτερικό λόγω περισσότερων ελεύθερων ημερών, τείνουν να επιλέγουν κοντινούς εγχώριους προορισμούς για τις διακοπές τους τον χειμώνα. Το κόστος των χειμερινών τουριστικών προορισμών έχει πραγματικά αυξηθεί, όπως όμως έχει αυξηθεί και το κόστος των καλοκαιρινών προορισμών. Και αυτό συμβαίνει διότι έχουν αυξηθεί τα έξοδα των καταλυμάτων».

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)

«Υπάρχουν δραστηριότητες στο Ζαγόρι σε προσιτές τιμές και αξιόλογα καταλύματα, όμως δυστυχώς υπάρχουν ελλείψεις στις υπόλοιπες υποδομές», σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη: 

«Φυσικά υπάρχουν δραστηριότητες στο Ζαγόρι σε προσιτές τιμές, στις οποίες όμως υπάρχει μια διαβάθμιση. Μπορεί κάποιος να κάνει ράφτινγκ με 35 ευρώ, που είναι μία προσιτή τιμή για τον καθένα. Υπάρχουν και δραστηριότητες πιο σύνθετες, όπως πεζοπορία με συνοδό και αυτοκίνητο, από το σημείο έναρξης έως το σημείο τερματισμού, όπου το κόστος αυξάνεται. Ο κόσμος επίσης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει και να δει τα αξιοθέατα του τόπου, χωρίς κανένα κόστος. Σε πιο εξεζητημένες δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ή παρακολούθηση έκπτωτων πουλιών, το κόστος ανεβαίνει.

Υπάρχουν πολύ αξιόλογα καταλύματα στον ορεινό τουρισμό πλέον. Όχι μόνο στο Ζαγόρι, αλλά και σε άλλους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ελλείψεις στις υπόλοιπες υποδομές. Δεν βρίσκει κανείς πολλά σημεία για φαγητό ή ανοιχτά καταστήματα τις καθημερινές».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα