Στη Διονυσιακή έκσταση των Αράπηδων της Δράμας
Στον τόπο όπου οι «Αράπηδες» ζωντανεύουν κάθε χρόνο ανήμερα των Θεοφανίων.
Εικόνες: Άκης Παπαδόπουλος
Στο Μοναστηράκι της Δράμας, ανήμερα των Θεοφανίων, δεν βουτάνε για να πιάσουνε το σταυρό. Σε αυτόν τον τόπο αναβιώνει το έθιμο των «Αράπηδων», ένα διονυσιακών καταβολών έθιμο, το οποίο συνήθως ξεκινά δυο-τρεις μέρες πριν και κορυφώνεται στις 6 του Γενάρη.
Ήδη, λίγες ημέρες πριν από τα Θεοφάνια στήνονται γλέντια στο χωριό. Την παραμονή ακολουθεί η μύηση της «τσέτας», των ανδρών δηλαδή που πρόκειται να συμμετάσχουν στο δρώμενο της επόμενης ημέρας, ενώ με τη δύση του ηλίου βγαίνουν στο δρόμο τα παιδιά και χτυπάνε δυνατά τις κουδούνες, ώστε να ενημερώσουν τους κατοίκους για αυτό που θα ακολουθήσει.
Ανήμερα των Θεοφανίων, η «τσέτα» μαζί με τους μουσικούς πηγαίνουν στα σπίτια των συγχωριανών τους, παρασύροντάς τους στο χορό και το γλέντι. Οι «Αράπηδες» είναι μεταμφιεσμένοι με μαύρες κάπες και ψηλές οξυκόρυφες μάσκες από γιδοπροβιές, φορούν «μπατάλια» στη μέση και κρατάνε ένα ξύλινο σπαθί στα χέρια.
Έπειτα, οι ίδιοι επισκέπτονται τα μνήματα παλιών Αράπηδων στο νεκροταφείο και εκεί παίζουν τα αγαπημένα τους τραγούδια. Στο τέλος κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία για τον «τρανό χορό», σε ένα εορταστικό κλίμα, γεμάτο μουσικές και κουδουνίσματα.
Δείτε εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την αναβίωση του ξεχωριστού αυτού εθίμου: