Το απροσδόκητο εντυπωσιακό μουσείο που θα πρέπει να επισκεφτείς στον Βόλο

Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο και πληρέστερο των Βαλκανίων, βρίσκεται στο Βόλο και είναι το Εντομολογικό Μουσείο.

Γιώργος Τσιτιρίδης
το-απροσδόκητο-εντυπωσιακό-μουσείο-π-506498
Γιώργος Τσιτιρίδης

Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο και πληρέστερο των Βαλκανίων, βρίσκεται στο Βόλο και είναι το εντομολογικό Μουσείο.

Καμουφλάζ σε μορφή φιδιού

Σε ένα από τα τελευταία μου ταξίδια, στην όμορφη πόλη του Βόλου, στα προτεινόμενα must see αρκετών site ήταν το εντομολογικό μουσείο, κάτι μοναδικό, όπως διάβασα, στην Ελλάδα, το οποίο μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον και έτσι έκλεισα ραντεβού για την περιήγησή μου. Στον χώρο, μας υποδέχτηκε ο πολύ ευγενικός Γεώργιος Κουτρούμπας, γιος του ιδρυτή του μουσείου, Αθανάσιου Κουτρούμπα, για να μας ξεναγήσει στον άγνωστο συναρπαστικό κόσμο των εντόμων.

Η ξενάγηση στο μουσείο γίνεται με τέτοιο τρόπο που και ο πλέον αδιάφορος που θα το επισκεφθεί θα εντυπωσιαστεί αμέσως.

Ιδρυτής του εντομολογικού μουσείου είναι ο Αθανάσιος Κοτρούμπας, Βολιώτης στην καταγωγή, ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία, όντας μαθητής ακόμα, το 1958 ξεκίνησε ως χόμπι την συλλογή λεπιδόπτερων, η οποία κατέληξε να γίνει το πάθος του, το επάγγελμα και η εξειδίκευσή του καταλήγοντας στην ίδρυση του μουσείου.

Ο Αθανάσιος Κουτρούμπας μεταβαίνει το 1974 στο Παρίσι για την διδακτορική διατριβή του στην φυσιολογία των εντόμων. Το 1977 γίνεται διδάκτορας Εντομολογίας του πανεπιστημίου «Πέτρος και Μαρία Κιουρί» με τον βαθμό «Μετά πάσης τιμής». Το 1978 διορίζεται εντομολόγος ερευνητής στο Ινστιτούτο προστασίας φυτών Βόλου, του οποίου διατέλεσε διευθυντής ως την συνταξιοδότησή του το 2010.

Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία στην Αμερική και από την Αφρική στην Ασία, για την συλλογή, μελέτη και κατάταξη εντόμων και συνεχίζει μέχρι και σήμερα τα ταξίδια και τις αναζητήσεις του.

Η αγάπη του για τα έντομα και την συλλογή τους τον οδήγησε το 1987 στην δημιουργία του μουσείου εντομολογίας. Το μουσείο διαθέτει πάνω από 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων, η πλειοψηφία των οποίων είναι οι πεταλούδες και εμπλουτίζεται συνεχώς. Τα εκθέματα είναι ταξινομημένα σύμφωνα με τους κανόνες της Συστηματικής εντομολογίας. Είναι ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Παρά το γεγονός ότι το επισκέπτονται δεκάδες σχολεία, τουρίστες, ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπάρχει σε κάθε σημαντικό οδηγό πόλης και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών για την πόλη του Βόλου, δεν έχει δοθεί από την πολιτεία καμία στήριξη και βοήθεια ώστε να μπορέσει να στεγαστεί σε μεγαλύτερο χώρο, με περισσότερες παροχές για τους επισκέπτες, καθότι μέχρι και σήμερα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια της οικογένειας Κουτρούμπα.

Η περιήγηση φέρνει τον επισκέπτη μπροστά στην μαγεία των χρωμάτων και του θαύματος της φύσης.

Τα έντομα υπάρχουν στην γη παραπάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν από τον άνθρωπο, και θεωρούνται από τα πλέον εξελιγμένα όντα του ζωικού βασιλείου. Έχουν μεγάλη γονιμότητα (η βασίλισσα μέλισσα γεννά 2.500 αυγά την ημέρα, ενώ η βασίλισσα τερμίτης 20 εκ. αυγά στην διάρκεια της ζωής της). Υπάρχουν 3.500.000 καταχωρημένα είδη εντόμων και υπολογίζεται πως άλλα 5 εκ. μη καταχωρημένα και άγνωστα βρίσκονται στο περιβάλλον και κυρίως στις ζούγκλες. Για την καταγραφή τους, χρησιμοποιείται η λατινική γραφή, με ρίζα την ελληνική, προς τιμήν του Αριστοτέλη, που πρώτος μελέτησε τα έντομα. Σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς, αν εξαιρέσουμε τις πεταλούδες και τις πασχαλίτσες, θεωρούμε τα έντομα αποκρουστικά. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος τους είναι σπουδαίος στην φύση, κυρίως γιατί αποτελούν την βάση της τροφικής αλυσίδας και είναι οι κύριοι επικονιαστές των λουλουδιών. Αν μάλιστα πιστεύουμε στις διάφορες θεωρίες περί καταστροφής του κόσμου, θα είναι και οι μοναδικοί επιζήσαντες και συνεχιστές αυτού του κόσμου, χάρη στην εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής τους στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Καμουφλάζ διάφανο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της ξενάγησης είναι ο τρόπος παρουσίασης της ικανότητας των εντόμων να προσαρμόζονται στο περιβάλλον και να μιμούνται φύλλα, κλαδιά, πετράδια, επιφάνειες κορμών, άλλα ζώα, όπως πουλιά και φίδια, έτσι ώστε να προστατευτούν από τους εχθρούς τους.

Καμουφλάζ κουκουβάγια
Καμουφλάζ πεταλούδας σε κουκουβάγια
Καμουφλάζ σε μορφή φιδιού
Καμουφλάζ σε μορφή φυτού
Η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο
Τρόπος τοποθέτησης

Η επίσκεψη στο εντομολογικό μουσείο και η ξενάγηση σ’ αυτό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Αξίζει να το βάλετε στις must see επιλογές σας στο επόμενο ταξίδι σας στο Βόλο.

Ώρες λειτουργίας

Καθημερινά, έπειτα από ραντεβού

Επικοινωνία

24210 48556, 6945296129, 6945595840

[email protected] 

fb: Entomologikomouseio

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα