Ένα διαμάντι της φύσης σε απόσταση 2 ωρών από τη Θεσσαλονίκη
Και όμως, η ωραιότερη πισίνα των Βαλκανίων βρίσκεται στα Γρεβενά - Οι φυσικές ομορφιές και το... πάτημα του Βουκεφάλα
Εάν είσαι λάτρης της φύσης και αναζητάς συνεχώς προορισμούς που δεν έχει τύχει ακόμη να εξερευνήσεις, ο Βενέτικος ποταμός στα Γρεβενά, είναι το μέρος που πρέπει να βάλεις άμεσα στη λίστα σου με τις επόμενες εξορμήσεις.
Πρόκειται για ένα από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Αλιάκμονα και πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα.
Φυσικό όριο μεταξύ δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου.
Οι πύλες του βρίσκονται στο δρόμο που συνδέει τα Γρεβενά με την Καλαμπάκα. Το σκηνικό είναι απόκοσμο με περίεργους μολασσικούς σχηματισμούς και αλλουβιακές αποθέσεις στις άκρες του ποταμού. Τα απόκρημνα βράχια που σχηματίζονται πάνω από τις όχθες μοιάζουν να συνεχίζουν το σκηνικό των βράχων των Μετεώρων. Το τοπίο συμπληρώνουν όμορφα φαράγγια, κοιλάδες και καταπράσινα δάση.
Στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου τα νερά του έχουν έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα, εκτός από τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων οπότε τα νερά του γεμίζουν λάσπη από τους παρακείμενους χείμαρρους.
Ο ποταμός προσφέρεται για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ και γι’ αυτό το λόγο είναι περισσότερο γνωστός στους λάτρεις των extreme sports παρά στο γενικό κοινό.
Ο Βενέτικος φημίζεται για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του. Οι όχθες του γεφυρώνονταν στο παρελθόν από 19 γεφύρια από τα οποία σώζονται τα περισσότερα.
Πιο γνωστά είναι το γεφύρι του Αζίζ Αγά, κοντά στο χωρίο Τρίκωμο και το γεφύρι της Πορτίτσας κάτω από το χωριό Σπήλαιο.
Το γεφύρι του Αζίζ Αγά είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Μακεδονίας και το τρίτο μεγαλύτερο της Ελλάδας, μετά το γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο και το γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο. Χτίστηκε γύρω στο 1727 μ.Χ. και το όνομά του οφείλεται σ’ εναν Τούρκο Αγά που υπήρξε χρηματοδότης του.
Το γεφύρι της Πορτίτσας βρίσκεται στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγίου κάτω από το χωριό Σπήλαιο. Χτίστηκε γύρω στο 1743 και το μήκος τόξου του είναι 13 μέτρα.
Στην ιστοσελίδα Greek-CrossRoads διαβάζουμε σχετικά με τον θρύλο που υπάρχει:
«Στη θέση που βρίσκεται σήμερα η τσιμεντένια γέφυρα, υπήρχε ένα παλιό, πέτρινο, μονότοξο γεφύρι- ένα από τα πολλά στην περιοχή των Γρεβενών. Δεν υπάρχει πια, καταστράφηκε το1947.
Οι ντόπιοι το θυμούνται με την ονομασία «Γεφύρι του Μεγαλέξαντρου». Και οι δύο αντικριστοί, επίπεδοι στην κορυφή τους, βράχοι που ξεπροβάλλουν στις βραχώδεις όχθες του Βενέτικου λέγονται «το πάτημα του Βουκεφάλα».
Ο θρύλος λέει ότι σε εκείνο το σημείο στάθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, καβάλα στον Βουκεφάλα, και πέρασε το ποτάμι απέναντι με ένα άλμα του αλόγου του. Έτσι αποτυπώθηκε στους επίπεδους βράχους, κατά τη λαϊκή παράδοση, το ίχνος από τις οπλές του Βουκεφάλα».
Όπως επισημαίνουν Γρεβενιώτες, πρόκειται για την ωραιότερη φυσική πισίνα των Βαλκανίων με πράσινα νερά, όπου οι παλιοί συνήθιζαν να πηγαίνουν για μπάνιο το καλοκαίρι, ωστόσο, ακόμη και σήμερα συγκεντρώνει κόσμο μέχρι αργά το βράδυ, ενώ το μέρος αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς για γάμους.
Πώς θα πας από Θεσσαλονίκη στον Βενέτικο
*πηγή εικόνας: screenshot / geokok drone_4u – YouTube