Εσύ ξέρεις ποιες είναι οι πιο παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας;

Ο Γιώργος Μαντζουρανίδης το έχει ψάξει το θέμα.

Κική Μουστακίδου
εσύ-ξέρεις-ποιες-είναι-οι-πιο-παράξενε-306534
Κική Μουστακίδου
Παναγία Παρηγορήτισσα στην Άρτα

«Εκκλησίες, παρεκκλήσια, μοναστήρια, ακόμα και τα μικρά εικονοστάσια στους δρόμους, κουβαλάνε παραδόσεις και θρύλους, που δεν είναι όμως τα μοναδικά ”παράξενα” που τα συνοδεύουν. Στοιχεία αρχιτεκτονικής και ιστορίας έρχονται και πλαισιώνουν ένα έτσι και αλλιώς ιδιαίτερο λαογραφικό πλαίσιο». Ο Γιώργος Μαντζουρανίδης, γνωστός κειμενογράφος της πόλης στο χώρο της διαφήμισης και μέλος της πολιτιστικής εταιρίας dot2dot, αποφάσισε πριν καιρό να ασχοληθεί με τις παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας και τα μυστήρια που είναι συνδεδεμένα με τους Ορθόδοξους Ναούς της χώρας.

Στην παρουσίαση που έχει ετοιμάσει και μας σύστησε για πρώτη φορά μέσα στον Μάρτιο, ασχολείται συνολικά με δώδεκα σημεία που είναι «σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με το διαθέσιμο υλικό, αλλά έχουμε και το χρονικό όριο του κοινού να σεβαστούμε».

«Από τις πιο παράξενες ιστορίες είναι αυτή της Αγίας Φωτεινής στη Μαντίνεια -που ο αστικός θρύλος τη θέλει να χτίζεται από κομμάτια ενός αρχαίου ναού της Αρτέμιδας- η Αγία Θεοδώρα στη Βάστα και τα 17 δέντρα που ξεπετάγονται από την οροφή της, καθώς και η Αγία Δύναμη στο κέντρο της Αθήνας. Ένα εκκλησάκι κάτω ακριβώς από το κτίριο που στεγαζόταν το Υπουργείο Παιδείας, που το όνομά του όχι απλά δεν είναι τυχαίο, αλλά συνδέεται και με τις αναφορές του και τη χρήση του στην πορεία του χρόνου», αναφέρει.

Διαβάστε ακόμα: Μερικές παράξενες ιστορίες για τις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης!

Αγία Φωτεινή στη Μαντίνεια

Ο copywriter και urbanwalker Γιώργος Μαντζουρανίδης αναζητά τις πληροφορίες για τα παράξενα κτίσματα αποκλειστικά στις κλασικές πηγές, δηλαδή στα βιβλία και τον Τύπο. Στο διαδίκτυο βρίσκει μόνο κομμάτι του φωτογραφικού περιεχομένου που πλαισιώνει την παρουσίασή του, μιας και από αρκετούς προορισμούς διαθέτει ο ίδιος αρχείο.

Στο υλικό που προβάλλει στο κοινό «ο μίτος της περιπλάνησης ξεκινάει πάντα από τη λαογραφία ή την παράδοση. Αρχιτεκτονικές αναφορές υπάρχουν, αλλά χωρίς λεπτομέρειες και πάντα σε σχέση με το γενικότερο πλαίσιο της κεντρικής ιστορίας. Το ίδιο ισχύει και για το θρησκευτικό κομμάτι. Αν για παράδειγμα η ζωή του αγίου ή της αγίας που τιμάται συνδέεται με την ιστορία του ναού, τότε την αναφέρω. Γενικά προσέχω έτσι ώστε όλα τα στοιχεία να είναι ”δεμένα” μεταξύ τους και να δημιουργούν μια ροή ευχάριστη και κατανοητή για τον ακροατή, ακόμα και αν έχει ελάχιστη επαφή με το θέμα».

Ναός Αγίας Θεοδώρας στη Βάστα

Το ερώτημα αν η Θεσσαλονίκη είναι μια «παράξενη» πόλη, είναι ρητορικό για τον ίδιο. «Η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους ανάλογους θεματικούς προορισμούς στον κόσμο, δίπλα στη Νέα Ορλεάνη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Και μπορεί να φοβίζει η σύγκριση με μεγαλουπόλεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους 23 αιώνες της, την έντονη ιστορία της, την πλούσια εθνολογική της σύνθεση στην πορεία του χρόνου -και κατ’ επέκταση την εξίσου πλούσια λαογραφία της». 

Η παρουσίαση είναι πιθανό να επαναληφθεί τον Μάιο στο βιβλιοπωλείο «Αρχέτυπο».

Παναγιά Κακαβιώτισσα στη Λήμνο

*Ο Γιώργος Μαντζουρανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973, ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1988, και από το 2003 βρίσκεται στον χώρο της διαφήμισης, με κύριο αντικείμενο την κειμενογράφηση και το storytelling. Ιστορίες του φιλοξενούνται -πέρα από online συλλογές και blogs- και στις ανθολογίες φαντασίας και μυστηρίου Αντίθετο Ημισφαίριο 3 & 4 της Gamecraft. Εδώ και 2 χρόνια ανήκει στην οργανωτική ομάδα του Taratsa International Film Festival, ενώ επιμελείται και τις σειρές προβολών Movieing Underground που συνδιοργανώνουν η Mediaview και το Jameson. Επιπλέον, είναι μέλος της πολιτιστικής εταιρίας dot2dot, με την οποία επιμελείται την αρχισυνταξία της εκπομπής της TV100 Νεώς-Τόποι Λατρείας.

**Στη Θεσσαλονίκη, και πραγματοποιεί για 4η συνεχόμενη χρονιά τις διαδρομές ”Αυτός, Αυτές και τα Μυστήρια 1 & 2” με θέμα τη μυστική και μεταφυσική ιστορία της πόλης. Κομμάτι των διαδρομών του είναι και οι εκκλησίες της πόλης. Στον ίδιο άξονα κινούνται τόσο τα Mystery Nights τα οποία επιμελείται και παρουσιάζει στο Biscotto Coffee+ και το Μπενσουσάν Χαν, αλλά και οι θεματικές βραδιές στο βιβλιοπωλείο Αρχέτυπο. Ακόμα, είναι εισηγητής δύο θεματικών σεμιναρίων, του The Concept Workshop (στο Toolbox) και το Ψηφιακός Λόγος – Η χρήση των λέξεων στα social media (στον χώρο Κήπος Σεμινάρια), ενώ είχε την αρχισυνταξία και σεναριακή επιμέλεια στην εκπομπή της ΕΤ3 Άγρια Ελλάδα. Τέλος, μπορείς να τον ακούσεις τα βράδια της Τρίτης (20:00 – 22:00) στον OFF Radio.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα