Έτσι έγινε η Κάλυμνος κορυφαίος αναρριχητικός προορισμός του κόσμου!

Έφτασαν στο μικρό διαμάντι της Δωδεκανήσου στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα ομάδες αναρριχητών από διάφορες περιοχές του κόσμου...

Κατερίνα Καραμφυλίδου
έτσι-έγινε-η-κάλυμνος-κορυφαίος-αναρρ-805416
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Μερικές φορές συμβαίνει σε ένα τόπο κάτι νομοτελειακό, σε μια πραγματικά κρίσιμη καμπή του και αλλάζει τα δεδομένα προς τα καλύτερο, αναπάντεχα. Η Κάλυμνος, νησί των σφουγγαράδων με ιστορία στη σπογγαλιεία πάνω από δυο αιώνες και με δύναμη στη δεκαετία του ογδόντα 600 πλεούμενα και περισσότερους 4.600 σφουγγαράδες, δέχτηκε ένα απρόσμενο χτύπημα με τη νόσο των σφουγγαριών που ξεκίνησε το 1986 και νέκρωσε τα σφουγγάρια του βυθού της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας εκατοντάδες οικογένειες σε μια δύσκολη κατάσταση, στα όρια της απόγνωσης.

Το φονικό βακτήριο επανεμφανίστηκε το 2000 και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν τον βυθό της λεκάνης της Μεσογείου με καταστροφικό τρόπο ανάγκασαν τους κατοίκους της Καλύμνου να αναζητήσουν νέες ασχολίες.

Ως μάνα εξ ουρανού, έφτασαν στο μικρό διαμάντι της Δωδεκανήσου στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα ομάδες αναρριχητών από διάφορες περιοχές του κόσμου έχοντας πληροφορηθεί, χωρίς στην πραγματικότητα κανείς τότε να μην έχει διαφημίσει τη γεωμορφολογία του νησιού την ύπαρξη των βραχωδών ορέων, ιδανικών για αναρρίχηση.

Οι εντυπώσεις εκείνων των πρώτων αναρριχητών υπήρξαν ενθουσιώδεις. Η επιστροφή στις πατρίδες τους αποτέλεσε την ευκαιρία διάδοσης των νέων, ακόμα και σε μια εποχή που δεν υπήρχαν social media.

Η άριστη ποιότητα και η ποικιλομορφία των βράχων, η εύκολη και ολιγόλεπτη πρόσβαση στα αναρριχητικά πεδία, η διακριτική σήμανση των αφετηριών που οδηγούν στα αναρριχητικά πεδία, η εγγύτητα μεταξύ των πεδίων, οι διαδρομές μέσα στην ενδοχώρα με θέα στις πεντακάθαρες ακτές και την κρυστάλλινη θάλασσα του Αιγαίου, και φυσικά οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποτέλεσαν τον πόλο έλξης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Οι πρώτοι Ιταλοί αναρριχητές με πείρα σε παρόμοια τοπία διαπίστωσαν εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης του σπορ και ο δήμος Καλύμνου μαζί με μια σειρά πρωτοπόρων ανθρώπων του τουρισμού έβαλαν μπρος ένα λαμπρό σχέδιο.

Πάνω στους Καλύμνικους βράχους ξεκίνησε η ανάπτυξη διαδρομών σε ύψη που ξεκινούν από δέκα μέτρα και φτάνουν τα διακόσια με διαβαθμίσεις δυσκολίας και δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Εξαιρετικά ασβεστολιθικά πετρώματα, εναλλαγές τοπίων που αποζημιώνουν, φυσικά σπήλαια με σταλακτίτες απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο και την Τέλενδο, το σπήλαιο Grande Grotta σχηματίζει ένα τεράστιο ασβεστολιθικό αμφιθέατρο), παρέχει πλούσια συλλογή από σχηματισμούς βράχων που με τις ασυνήθιστες λαβές, 200 περιπατητικές διαδρομές και 77 αναρριχητικά πεδία, μέχρι τώρα και δεκάδες ακόμα αναξιοποίητα, ένας πραγματικός παράδεισος για όσους ασχολούνται με το είδος που συγκρίνεται ήδη με ανάλογους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο και κερδίζει μια θέση στην πεντάδα.

Στη φετινή κατάταξη μάλιστα έγκυρων site που ασχολούνται με βαθμολογία προορισμών η Κάλυμνος έχει περάσει στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη περνώντας ακόμα και τους Δολομίτες.

1. Yosemite National Park, USA 2. Kalymnos, Greece 3. Dolomites, Italy 4. Fontainebleau, France 5. Squamish, Canada 6. Zermatt, Switzerland 7. Red Rock, USA 8. Rocklands, South Africa 9. Tonsai and Railay, Thailand

Η διαρκής επένδυση του νησιού πάνω στο νέο πόλο έλξης του απέδωσε καρπούς οι οποίοι μάλιστα ανθίζουν σε μια μεγάλη τουριστική περίοδο που δεν περιορίζεται στους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά αντίθετα αφορούν στην άνοιξη και το φθινόπωρο επιμηκύνοντας εντυπωσιακά την τουριστική περίοδο σε νεκρούς μήνες.

Η νέα προσπάθεια του νησιού με τις εξαιρετικές ομορφιές, παραλίες, γεύσεις και αποδράσεις σε ελάχιστα λεπτά στην Τέλενδο και την Ψέριμο έχει πλέον να κάνει με τη συνδεσιμότητα, πέρα από τα πλοία που αγόρασε η τοπική συνεργατική εταιρία που δημιουργήθηκε στο νησί και συνδέει με αρκετά από τα Δωδεκάνησα αλλά κυρίως με την Κω σε είκοσι λεπτά που το αεροδρόμιο της έχει δεκάδες διεθνείς πτήσεις κάθε βδομάδα, έχει να κάνει και με τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού υποθαλάσσιου πάρκου που θα συμβάλει και στη γέννηση του καταδυτικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το τουριστικό παιχνίδι με ειδικό τουρισμό που λειτουργεί ανεξάρτητα από τη μαζική αγορά.

Η Κάλυμνος φιλοξενεί επίσης παγκοσμίως γνωστά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου, μια διεθνή συνάντηση αναρριχητών μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο (2) χρόνια. Οι λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να παρακολουθήσουν το Καταδυτικό Φεστιβάλ Καλύμνου κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρεται ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους λάτρεις της ελεύθερης και της αυτόνομης κατάδυσης. Μπορούν ακόμα να θαυμάσουν εκθέματα, όπως αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων, παλιές φωτογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα, ναυτικούς χάρτες κ.ά.π., που διηγούνται τη ναυτική παράδοση του νησιού, την ιστορία και τις μεθόδους σπογγαλιείας και φιλοξενούνται στο Ναυτικό Μουσείο (στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας).

Στην Κάλυμνο ταξιδέψαμε καλεσμένοι της  Silver Holidays   που σε συνεργασία με την Sky Express και τις πτήσεις της στο νησί και την stayinkalymnos.gr και την CYANO travel and services άνοιξαν φέτος τους ορίζοντες της Β. Ελλάδας στα Δωδεκάνησα.

Σπουδαία επιλογή διαμονής το Kantouni Beach Boutique Hotel η πιο μίνιμαλ πολυτελής πρόταση στο νησί, δημιουργία ενός ισπανού οραματιστή στην κατή Καντούνι, ενώ το Elena Village κάτω από τα εντυπωσιακά βράχια των αναριχήσεων σε ένα τοπίο Rock Mountains και απέναντι από την Τέλενδο είναι μια σπουδαία επιλογή διαμερισμάτων, πολλά με ιδιωτική πισίνα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα