Ελλάδα

Εξερευνώντας την πόλη σαν τουρίστας!

Τόποι στη Θεσσαλονίκη που αξίζουν την επίσκεψη σου!

Parallaxi
εξερευνώντας-την-πόλη-σαν-τουρίστας-985512
Parallaxi
Είσαι τουρίστας ή ακόμα και ντόπιος και θέλεις να νοιώσεις τουρίστας στην πόλη σου; Έλα να σου δείξουμε τη Θεσσαλονίκη!

Ενδιαφέρουσες Γειτονιές

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη Θεσσαλονίκη; Μα φυσικά περπατώντας στις γειτονιές της! Πολύβουες, πολύχρωμες και γεμάτες ζωντάνια, οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αντλώντας τη γοητεία τους από αυτή τη μαγική συνύπαρξη του παλιού με το νέο. Είναι εύκολο να δείτε τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές, οι αποστάσεις άλλωστε μεταξύ τους είναι μικρές. Φορέστε λοιπόν αναπαυτικά παπούτσια, ‘οπλίστε’ την φωτογραφική σας μηχανή και ξεκινήστε!

Λιμάνι

Πόσες ιστορίες έχει άραγε να διηγηθεί ένα λιμάνι ηλικίας 2.300 ετών; Πάρα πολλές! Ήταν πάντα το λιμάνι ο μοχλός δύναμης της Θεσσαλονίκης και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Μόνο που πέρα από τις εμπορικές και ακτοπλοϊκές του δραστηριότητες, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατάφερε ένα μοναδικό ‘δέσιμο’ με την πόλη και τους κατοίκους της. Εγκαταστάσεις και κτίρια του Λιμανιού μετά από εργασίες ανάπλασης και διαμόρφωσης λειτουργούν σήμερα ως χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, συνεδρίων αλλά και διασκέδασης με καφέ, μπαρ και ρεστοράν, μετατρέποντας το σε έναν δημοφιλή πολυχώρο ψυχαγωγίας για ντόπιους και επισκέπτες! Μη χάσετε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα με θέα τη θάλασσα και το παραλιακό μέτωπο της πόλης! Περισσότερα εδώ.

Γι’ αυτές του μάλιστα τις πρακτικές στη σχέση πόλης-λιμένα, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο σχετικό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων (ESPO).

Στις ανακαινισμένες αποθήκες του φιλοξενούνται σήμερα το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας έναν ακόμα λόγο για να επισκεφτείτε το Λιμάνι.

Παραλία

Η αγαπημένη βόλτα των Θεσσαλονικιών που σίγουρα θα γίνει και δική σας! Λίγες πόλεις στην Ευρώπη έχουν τόσο μεγάλο παραλιακό μέτωπο όσο η Θεσσαλονίκη και έχει αναπλαστεί έτσι ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να απολαμβάνουν περπατώντας ή ποδηλατώντας μια μοναδική διαδρομή πλάι στο κύμα!

Ετοιμάστε τις φωτογραφικές σας μηχανές γιατί στη παραλιακή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας περιμένουν πάρα πολλά για να δείτε και να φωτογραφίσετε! Ο Λευκός Πύργος, το επιβλητικό σύμβολο της πόλης, το Άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Ομπρέλες, ιδιαίτερο γλυπτό που αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφημένα και ρομαντικά σημεία της πόλης, οι 12 θεματικοί κήποι για να χαλαρώσετε και να αθληθείτε με τις λίμνες, το μικρό καταρράκτη, τα γήπεδα τένις, την πίστα skateboard, τις παιδικές χαρές, τα αναψυκτήρια, τα κιόσκια, είναι μερικά από αυτά.

Και επειδή η βόλτα στην Παραλία της Θεσσαλονίκης θα αγγίξει τις ρομαντικές σας χορδές, σας προτείνουμε να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να χάνεται μέσα στη θάλασσα ή να κάνετε μια μίνι κρουαζιέρα στο Θερμαϊκό κόλπο θαυμάζοντας τη θέα της πόλης όπως σκαρφαλώνει από την Παραλία μέχρι πάνω στα Κάστρα. Περισσότερα εδώ.

Λαδάδικα

Λαδάδικα = Διασκέδαση! Η απόλυτη εμπειρία της all day and night διασκέδασης ακούει στο όνομα Λαδάδικα! Κάποτε εμπορική γειτονιά και βάση του χονδρεμπορίου, στέγαζε τις αποθήκες του λαδιού, από όπου και πήρε το όνομά της. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή σιγά σιγά παρήκμασε, έγινε κακόφημη και σχεδόν εγκαταλείφθηκε. Όλα άλλαξαν όμως, όταν το 1985 κηρύχθηκε διατηρητέα και ξεκίνησε η ανάπλαση της. Οι διώροφες αποθήκες με τα ζωηρά χρώματα έγιναν καφέ, στιλάτα bar, εστιατόρια, μπιραρίες, bistros, clubs κλπ. και η πεζοδρομημένη περιοχή πλημμύρισε με ήχους από όλα τα μουσικά ρεύματα. Όσο για τις γεύσεις, τα προσεγμένα πιάτα ελληνικής και διεθνούς κουζίνας και η ατέλειωτη ποικιλία παραδοσιακών μεζέδων που αναδεικνύουν τη μεγάλη γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης θα σας ενθουσιάσουν! Περισσότερα εδώ.

Ξεκινήστε την περιήγηση σας από τις πλατείες Μοριχόβου και Κατούνη. Η νύχτα είναι μεγάλη στα Λαδάδικα και η διασκέδαση κρατά μέχρι το πρωί, γι’ αυτό οπλιστείτε με κέφι και καλή διάθεση και ζήστε στον απόλυτο βαθμό τι σημαίνει Thessaloniki by night!

Μπιτ Μπαζάρ

Η αγορά με τα παλαιοπωλεία και τις αντίκες διηγείται άλλη μια από τις πολλές ιστορίες της Θεσσαλονίκης. Το Μπιτ Μπαζάρ ο μικρός προσφυγικός οικισμός που χτίστηκε το 1928 για τους Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Ολύμπου, Βενιζέλου, Τοσίτσα, περιτριγυρισμένος από πολυκατοικίες, και κρυμμένος από τα ..αδιάκριτα βλέμματα! Οι είσοδοί του οδηγούν στην κεντρική εσωτερική πλατεία με τα μικρά διώροφα κτίρια και τα ισόγεια καταστήματα που πωλούν κάθε λογής παλιά αντικείμενα και μικροέπιπλα, κομμάτια από το παρελθόν της πόλης. Τα τελευταία χρόνια άνοιξαν ατμοσφαιρικά καφέ, μεζεδοπωλεία, μπαράκια με εναλλακτικούς ήχους και το Μπιτ Μπαζάρ έγινε πλέον στέκι των νέων, ειδικά των φοιτητών.

Βαλαωρίτου

Άνω Πόλη

Μεταξύ των οδών Ολύμπου – Βενιζέλου – Αγ. Δημητρίου, αποκαλύφθηκε συγκρότημα κτιρίων που οι παλαιότερες φάσεις του ανάγονται στον 3ο π.Χ. αιώνα και στην εγγύτερη περιοχή του βρισκόταν κατά πάσα πιθανότητα το διοικητικό κέντρο της πόλης από τα ελληνιστικά χρόνια μέχρι σήμερα. Τα ερείπια των κτηρίων που σώζονται ορατά σήμερα, μαρτυρούν τη διαχρονικότητα αυτής της γειτονιάς της πόλης, που διατήρησε τον αστικό χαρακτήρα της καθ΄όλη τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.
Ιππόδρομος
Ο Ιππόδρομος αποτελούσε τμήμα του Γαλεριανού Ανακτορικού Συγκροτήματος που είχε μήκος 450 μέτρων και πλάτος 95 μέτρων. Δύο τμήματα του Ιππόδρομου είναι ορατά: Η απόληξή του προς τη θάλασσα, πίσω από την εκκλησία της Νέας Παναγίας και τμήμα της υποδομής των βόρειων εδωλίων του, επισκέψιμων κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων από μία είσοδο στην οδό Μεθώνης.

Εβραϊκή Διαδρομή

Η εβραϊκή θεματική διαδρομή αφηγείται μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί γιατί δεν αφορά μόνο στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης αλλά ουσιαστικά στην ιστορία της ίδιας της Θεσσαλονίκης. Και αυτήν την ιστορία θα αφήσουμε να σας τη διηγηθούν οι μεγάλοι της Απόντες…

Οι Πέτρες της Αλήθειας

Οι μικρές μπρούτζινες πέτρες, τοποθετήθηκαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το κτίριο του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης  για να τιμήσουν τη μνήμη των 149 εβραίων μαθητών του που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1943. Γλύτωσαν μόλις έξι από αυτούς (κάποιοι κατάφεραν να κρυφτούν μέσα στην πόλη).
Οικία Γιόσεφ Μοδιάνο (Κτιριακές εγκαταστάσεις Α΄ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης)
Το όμορφο αρχοντικό κτίστηκε το 1899 για να στεγάσει την οικογένεια του Γιοσέφ Μοδιάνο ενώ για πολλά χρόνια λειτούργησε ως παράρτημα του Α΄ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Μετά την πρόσφατη αποκατάσταση του και την ανάδειξη του εντυπωσιακού ζωγραφικού του διάκοσμου, το κτίριο ανέκτησε τη χαμένη του αίγλη και  χρησιμοποιείται πλέον  για τις ανάγκες του Α΄ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.
Μνημείο Ολοκαυτώματος
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα