Γιατί όλοι συζητούν για διακοπές στη Λήμνο

Ένας χρηστικός οδηγός του τι πρέπει να κάνεις αν βρεθείς στο νησί.

Νίκος Γκάγιας
γιατί-όλοι-συζητούν-για-διακοπές-στη-λ-906075
Νίκος Γκάγιας

Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι άρχισαν να ψάχνουν που μπορούν να αποδράσουν φέτος στις άδειες τους. 

Ένα από τα νησιά που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι η Λήμνος, που για πολλούς είναι παρεξηγημένη ως τόπος θητείας φαντάρων, απομονωμένη και χωρίς έντονη νυχτερινή ζωή. Βέβαια η Λήμνος δεν είναι μόνο αυτά αλλά πολλά περισσότερα, καθώς αν την επισκεφτείς θα σε φέρει αντιμέτωπο με ομορφιές που ούτε καν φανταζόσουν. 

Αν και εσύ αποφάσισες φέτος το καλοκαίρι πως η Λήμνος είναι η κατάλληλη επιλογή για τις διακοπές σου, παρακάτω θα βρεις τις παραλίες που πρέπει να πας, τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις, τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείς, τις τιμές ακτοπλοϊκών/αεροπορικών εισιτηρίων (οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίοδο) αλλά και της βενζίνης, που είναι το ζήτημα που απασχολεί φέτος τους περισσότερους ταξιδιώτες.

limnos-6.jpg

Παραλίες

#1 Ρηχά Νερά – Τα Ρηχά Νερά είναι μια από τις παραλίες που βρίσκεται μέσα στα όρια της Μύρινας, ενώ από την γειτονική παραλία του Ρωμαίικου Γιαλού την χωρίζει μόλις μια στενή χερσόνησος.

#2 Ρωμαίικος Γιαλός – Ο Ρωμαίικος Γιαλός είναι μαζί με τον Τούρκικο Γιαλό οι δυο παραλίες που βρίσκονται μέσα στη Μύρινα, την πρωτεύουσα της Λήμνου, βόρεια και νότια από το Κάστρο.

#3 Τούρκικος Γιαλός – Στα νότια του Κάστρου της Μύρινας στη Λήμνο εκτείνεται ο Τούρκικος Γιαλός, με την αμμουδερή παραλία και το αγκυροβόλιο για τις ψαρόβαρκες και τα καΐκια των ψαράδων. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο λιμάνι, έχει πολύ εύκολη πρόσβαση και την προτιμούν οι ντόπιοι που επιθυμούν να απολαύσουν το κολύμπι τους χωρίς να απομακρυνθούν.

limnos-3.jpg

#4 Θάνος – Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Λήμνου, σε μικρή απόσταση από τον ομώνυμο οικισμό.

#5 Εβγάτης – Η παραλία Εβγάτης, Νεβγάτης ή αλλιώς Ζεματάς βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κοντιάς και Θάνος. Είναι αμμώδης και πλατιά παραλία, οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες ήλιου, καφέ-bar και ταβέρνα.

#6 Άγιος Ιωάννης-Κάσπακας – Μία εύκολα προσβάσιμη παραλία, περίπου 7χλμ από την Μύρινα, η οποία το 2014 βραβεύθηκε με Γαλάζια Σημαία.

#7 Μικρό και Μεγάλο Φαναράκι – Βρίσκονται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το Μούδρο. Στο Μεγάλο Φαναράκι η φύση σχημάτισε πολλές σπηλιές και περίτεχνους σχηματισμούς για εξερεύνηση. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που στο Μεγάλο Φαναράκι έχουν εμφανιστεί μεσογειακές φώκιες, που φωλιάζουν στις σπηλιές του.

#8 Γομάτι – Η παραλία  βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Λήμνου, 3-4 χιλιόμετρα από το χωριό Κατάλακκο. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος και θα χρειαστείτε περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Μπορείτε να συνδυάσετε άψογα το μπάνιο σας στο Γομάτι, με την επίσκεψη στις εντυπωσιακές αμμοθίνες. Η παραλία είναι μεγάλη, τόσο στο μήκος όσο και στο πλάτος. Συνήθως έχει λιγότερο κόσμο, από τις παραλίες γύρω από’ τη Μυρίνα

#9 Κέρος – Iδανική παραλία για Κite surf. Aνήκει στις ανατολικές ακτές της Λήμνου και απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό Καλλιόπη. Βρίσκεται ανάμεσα στο ακρωτήρι Κέρος (εκκλησία Αγ.Παρασκευής) και το ακρωτήρι Καβαλλάρης. Ο δρόμος απ’ την Καλλιόπη προς την παραλία είναι κυρίως άσφαλτος και μόνο 100 μετρά χωματόδρομο θα συναντήσετε. Το πάρκινγκ είναι άνετο

Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

#1 Αμμοθίνες – Οι Αμμοθίνες της Λήμνου είναι ένα από τα highlight του νησιού. Οι «Παχιές Αμμουδιές», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι ή η έρημος που θα ακούσεις πολλοί να αποκαλούν το μέρος αποτελούν ένα  εντυπωσιακό φαινόμενο αμμόλοφων, που καλύπτουν μία έκταση 70 στρεμμάτων. Αν βρεθείς εκεί σίγουρα δεν θα το ξεχάσεις ποτέ!

285253807-4738018252968638-1428863136291419028-n.jpg

#2 To Κάστρο της Μύρινας – Είναι κτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου. Στην ανατολική και νότια πλευρά το τείχος είναι υψηλό και ο αριθμός των πύργων σχετικά μεγάλος, ενώ στην βόρεια και δυτική πλευρά το τείχος είναι κατά πολύ χαμηλότερο και οι πύργοι σπανιότεροι. 

limnos-5.jpg

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου υπάρχει ημικατεστραμμένο οχυρό κτίσμα με πολλούς εσωτερικούς χώρους. Σήμερα αποτελεί μνημείο επισκέψιμο για το κοινό. Όσοι από εσάς βρεθείτε βράδυ στην Μύρινα, τότε θα αντικρίσετε ένα πραγματικά θέαμα. Όλη η πόλη της Μύρινας φωταγωγημένη. Η τέλεια ώρα για να κάνεις την ανάβαση στο Κάστρο είναι το απόγευμα έτσι ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα από ψηλά.

#3 Παναγιά η Κακαβιώτισσα – Εξωκκλήσι κοντά στο χωριό Ζεματά (περιοχή Θάνος, περ. 4. χλμ. από τη Μύρινα). Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού, είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Άγ. Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκκλήσι για να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο. Το εξωκκλήσι λειτουργείται κάθε Λαμπροτρίτη, οπότε και μεταφέρεται σ’ αυτό η εικόνα της Παναγίας Κακαβιώτισσας, την οποία διατηρεί μια οικογένεια στον Κοντιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα δόθηκε από τον τελευταίο μοναχό του μετοχίου σε κάποιον ξωμάχο, απόγονοι του οποίου είναι η συγκεκριμένη οικογένεια.

panaghia-kakaviwtissa.jpg

#4 Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου βρίσκεται στη Μύρινα. Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στο Ρωμαίικο γιαλό που λειτουργεί από το 1961. Παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη του νησιού από τη χαλκολιθική περίοδο έως τη Ρωμαιοκρατία με ευρήματα σχεδόν από όλους τους αρχαιολογικούς τόπους του νησιού, την Πολιόχνη, τα Καβείρια, την Ηφαιστεία, το ιερό της Αρτέμιδος, την Μύρινα.

#5 Kαβείρια – Το Καβείριο της Λήμνου θεωρείται ο αρχαιότερος και ένας από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους όπου τελούνταν τα απόκρυφα Καβείρια Μυστήρια κατά την ελληνική αρχαιότητα. Είναι γνωστό ως Ιερό των Καβείρων ή στον πληθυντικό, Καβείρια. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας, της αρχαίας πόλης της Λήμνου στην οποία και ανήκε διοικητικά.

Η περιοχή ανασκάφηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας το 1937-39, αλλά έρευνες στο σημείο βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη.

#6 Η Σπηλιά του Φιλοκτήτη βρίσκεται κάτω από έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου, το Καβείριο, στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Ένα μικρό, σύντομο αλλά και στενό και απότομο μονοπάτι στην απόκρημνη ακτή θα σας οδηγήσει στο χώρο. Από ψηλά φαίνεται το «άνοιγμα» της ακτής, όπου η θάλασσα εισχωρεί στο σπήλαιο. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια από τις πιο ξεχωριστές βουτιές της ζωής σας, σε ένα μοναδικό τοπίο. Αυτή δεν είναι πάντως η μοναδική είσοδος για την Σπηλιά του Φιλοκτήτη, καθώς πρόκειται για «δίπορτο» σπήλαιο με ακόμα ένα άνοιγμα από την ξηρά.

Σύμφωνα με το μύθο, ο ήρωας γιατρεύτηκε παραμένοντας στη Σπηλιά του Φιλοκτήτη για πάνω από δέκα χρόνια, με τη βοήθεια και της Λημνίας Γης. Εξάλλου, οι Αχαιοί χρειάστηκαν τελικά τη βοήθειά του και το τόξο του, που ήταν το τόξο του Ηρακλή για να κατακτήσουν την Τροία και να δώσουν τέλος στον πολυετή πόλεμο, κάτι που τους ανάγκασε να γυρίσουν πίσω στη Λήμνο και ζητήσουν τη συγχώρεση του Φιλοκτήτη.

#7 Το άγαλμα της Μαρούλας – Το 1478 ο Κότσινος (ή Κότσινας) πέρασε στην ιστορία όταν πολιορκήθηκε από το Σουλεϊμάν Πασά. Σύμφωνα με ένα θρύλο, που διαδόθηκε στη Δύση κυρίως από ένα ποίημα του 1669 του ιησουΐτη Dondini, το κάστρο σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στο θάρρος της Μαρούλας, η οποία, όταν ο πατέρας της σκοτώθηκε, άδραξε το σπαθί του και όρμησε εμψυχώνοντας τους αμυνόμενους μαχητές που έλυσαν την πολιορκία.

Η Μαρούλα ήταν κόρη του Ισίδωρου Κομνηνού και της Ευφροσύνης, ο οποίος προστάτευε την περιοχή του Κότσινα τον 15ο αιώνα. Στην γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου του 1478) ο Σουλεϊμάν Πασάς εξαπέλυσε επίθεση στο νησί και έτσι Έλληνες και Βενετοί αμύνονταν στο φρούριο την τουρκική προέλαση. Η Μαρούλα ήταν 18 χρονών. Σε μία στιγμή η άμυνα των Ελλήνων και των Βενετών άρχισε να υποχωρεί και ο πατέρας της Μαρούλας λαβώθηκε και όλοι οι αξιωματικοί σκόρπισαν. Τότε εμφανίστηκε η Μαρούλα, η οποία σήκωσε ψηλά το αιματοβαμμένο ξίφος του πατέρα της που λίγο πριν είχε ξεψυχήσει στα χέρια της και όρμησε πρώτη στην μάχη ενθαρρύνοντας και τους υπόλοιπους να επιτεθούν. Έτσι επήλθε η νίκη και ο Σουλεϊμάν εγκατέλειψε την μάχη ταπεινωμένος.

Στο λιμανάκι του Κότσινα βρίσκεται σήμερα επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα της θρυλικής ηρωίδας στον προαύλιο χώρο του Ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής, στο λόφο όπου άλλοτε δέσποζε το απόρθητο φρούριο του Κότσινου. Το άγαλμα αυτό είναι δημιούργημα του Ιπποκράτη Σαβούρα και χρηματοδοτήθηκε από το Διδασκαλικό Σύλλογο Λήμνου την περίοδο του 1969.

#8 Το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντα, που είναι και ο πολιούχος του νησιού βρίσκεται στο σημείο από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Σύμφωνα με το θρύλο, ένας βοσκός από το γειτονικό χωριό της Φισίνης βρήκε εκεί την εικόνα του αγίου, κι όσες φορές κι αν την μετέφερε στο χωριό, αυτή ξαναγυρνούσε στο ακρωτήρι. Έτσι, χτίστηκε εκεί ο ναός, δίπλα στο αγίασμα, δηλαδή ένα πηγάδι με γλυκό νερό. Ακόμα μια παράδοση για τον Άγιο Σώζοντα λέει πως κάποτε έκανε την κάπα του βάρκα κι έσωσε ναυτικούς που θαλασσοπνίγονταν… Πάντως, πολιούχος της Λήμνου ο Άγιος Σώζων δεν έγινε παρά στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν καθιερώθηκε και η τριήμερη πανήγυρη.

Σήμερα στο προσκύνημα του Αγίου Σώζοντα στις 7 Σεπτεμβρίου φτάνουν Λημνιοί από όλο τον κόσμο για να προσευχηθούν και να ανταμώσουν στην πατρίδα.

#9 Εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Αν βρεθείς εκεί θα έχεις την ευκαιρία να χαζέψεις όλο το νησί από ψηλά, καθώς έχει απίστευτη θέα.

284606564-890734068368059-966154242308948275-n.jpg

Τι να δοκιμάσεις

Δεν υπάρχει περίπτωση να πας στην Λήμνο και να μείνεις νηστικός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέρος που έχει παράδοση στο καλό φαγητό. Υπάρχουν εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών, υπέροχα γαλακτοκομικά προϊόντα και χειροποίητα ζυμαρικά.

Αν βρεθείς στη Λήμνο πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις:

  • Καλαθάκι Λήμνου (λευκό τυρί)
  • Κασκαβάλι (τυρί)
  • Κρασί
  • Μελίχλωρο (κασέρι)
  • Φλωμάρια (ζυμαρικά) 
  • Βενιζελικά (κεράσματα με λευκή επίστρωση γλυκιάς βανίλιας και σοκολατο-αμυγδαλένια γέμιση. Πρόκειται για το γλυκό με το οποίο υποδέχτηκαν στη Λήμνο το Βενιζέλο και έχει μείνει ως ανάμνηση αφού είναι ιδιαίτερο τόσο στην όψη)
limnos-1.jpg

Που να φας

#1 ‘Έννοια πο’ χς’

Στα Λύχνα της Λήμνου βρίσκεται το «Έννοια πο’ χς», που θα πει «έννοια που έχεις», αλλά στην τοπική διάλεκτο θα πει «μη δίνεις σημασία, μην έχεις έγνοιες και σκοτούρες». Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς αυθεντικές τοπικές γεύσεις με γκουρμέ νότες. Επιλογές θαλασσινών αλλά και κρεατικών. Το «Έννοια πο’ χς», αντιπροσωπεύει την ουσία του καλού φαγητού, μαγειρεμένο με φαντασία, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

*Facebook

#2 Γιαννάκαρος

Η συγκεκριμένη ταβέρνα είναι το δώρο που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου αν επισκεφθείς την Λήμνο. 

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά θα γεμίσουν το τραπέζι σου και οι μερίδες θα γεμίσουν το μάτι ακόμα και των πιο απαιτητικών πελατών. Η συγκεκριμένα ταβέρνα βρίσκεται στον Κότσινα και στο Θάνος.

*Facebook

#3 Pezoula

Ένα όμορφο σημείο στον Μόυδρο για πρωινό-Brunch και όχι μόνο. Το μαγαζί αποτελεί έμπνευση του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου – ιδρυτή του project «Taste Lemnos». Ένα μαγαζί με πολύ κόσμου όπου μπορείτε να απολαύσετε νόστιμο φαγητό και εκλεκτά ποτά σε μια ζεστή ατμόσφαιρα. Άλλωστε όπως ονομάζεται το ίδιο το μαγαζί πρόκειται για το σπίτι της γεύσης (Pezoula – Home of Taste)

*Facebook 

Πως μπορείς να πας στο νησί

Για όσους ζουν στη Θεσσαλονίκη η Λήμνος είναι ένα από τα νησιά που δεν είναι ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά. Για να φτάσεις εκεί έχει δύο επιλογές. Είτε πηγαίνεις οδικώς στην Καβάλα και από εκεί παίρνεις το πλοίο είτε μπορείς να πας και αεροπορικώς. Κατά προσέγγιση τα αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής κοστίζουν από 100 έως 200 ευρώ το άτομο. Από την άλλη το πλοίο είναι πιο οικονομικό και η τιμή του πάλι κατά προσέγγιση είναι 20 ευρώ το άτομο, συν το αμάξι που μπορεί να έχει κάποιος. Βέβαια σ’ αυτό το σενάριο πρέπει να συνυπολογιστούν και κόστη της βενζίνης. 

Τιμή βενζίνης στο νησί

Όπως και σε όλα τα μέση, έτσι και στην Λήμνο η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα ύψη. Αυτή την στιγμή (1/6) η τιμή της απλής βρίσκεται στα 2,60, ενώ της 100αρας αγγίζει τα 2,69.

limnos-2.jpg
limnos-8.jpg

Με πληροφορίες από mylemnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα