Ακαρμάρα: Η πόλη φάντασμα στη Μαύρη Θάλασσα
Η ιστορία της περιοχής με τους 35 κατοίκους.
Έρημοι δρόμοι, άδεια πεζοδρόμια, εγκαταλελειμμένα κτίρια. Η Ακαρμάρα, στο παρελθόν υπήρξε μια πολυσύχναστη πόλη, που τώρα πια μόνο ένα δάσος καλύπτει το «κενό» της.
Οι πόλεμοι και οι αλλαγές στην οικονομία άδειασαν το μέρος, στο οποίο κάποτε διέμεναν 5000 άνθρωποι. Σήμερα, έχουν απομείνει περίπου 35 κάτοικοι. Την ίδια ώρα, η περιοχή αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό για εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν τα ετοιμόρροπα κτίρια, που πλέον «αγκαλιάζει» η φύση με το πράσινα φυλλώματα των δέντρων της.
Η Ακαρμάρα βρίσκεται στην Αμπχαζία, μια αποσχισθείσα περιοχή στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στη Γεωργία.
Όπως πολλές πρώην πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης, η πόλη της Ακαρμάρα σχετίζεται με την εκμετάλλευση εξόρυξης άνθρακα. Το γεγονός αυτό, υπήρξε και η αφορμή για την ίδρυσή της, το 1938, κατά την εποχή του Στάλιν.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1942, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ακαρμάρα ενώθηκε διοικητικά με την πόλη Τκβαρτσέλι. Μετά τον πόλεμο, πολλοί Γερμανοί αιχμάλωτοι πολέμου, μεταφέρθηκαν εδώ, προκειμένου να εργαστούν, κατασκευάζοντας κτίρια. Κάπως έτσι, στην Ακαρμάρα χτίστηκαν μερικά νεοκλασικά κτίρια, στα πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων δύο νοσοκομείων, ενός σχολείου, μιας αγοράς, ενός κινηματογράφου, ενός εστιατορίου, ενός πολιτιστικού σπιτιού, ενός ξενοδοχείου και ενός σιδηροδρομικού σταθμού.
Η πόλη απέκτησε τη φήμη ως προορισμός για σπα και ξεκούρασης, που επισκέπτονταν η σοβιετική ελίτ. Το 1991, η Ακαρμάρα έγινε μέρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας, μετά την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 1992 πραγματοποιήθηκε ένοπλη εξέγερση στην Αμπχαζία, με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία πυροδότησε έναν πόλεμο στον οποίο οι αυτονομιστές δυνάμεις έκαναν εθνοκάθαρση, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανούς που ζούσαν στην Αμπχαζία.
Η Ακαρμάρα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της μάχης του Kvarcheli (1992-1993). Η πολιορκία του πυροβολικού της Ακαρμάρα διήρκεσε 413 ημέρες. Εκείνη την εποχή, οι ντόπιοι λιμοκτονούσαν, και πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν. Όσοι έφυγαν από τον πόλεμο δεν επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, σχεδόν όλη η βιομηχανική υποδομή καταστράφηκε, πολλές κατασκευές καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς και οι δρόμοι υπέστησαν ζημιές από βόμβες. Μετά τον πόλεμο, μόνο πέντε οικογένειες έμειναν στην πόλη.
Η πόλη μονομερώς κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1999. Η ανεξαρτησία της έχει κερδίσει ελάχιστη διεθνή αναγνώριση, καθώς οι περισσότερες χώρες τη θεωρούν ως μέρος της Γεωργίας.
Μετά τον πόλεμο Γεωργίας-Ρωσίας το 2008, η Μόσχα αναγνώρισε την περιοχή ως ανεξάρτητο κράτος. Η Γεωργία απάντησε κηρύσσοντας την Αμπχαζία «κατεχόμενη» από τη Ρωσία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2009 η Μόσχα υπέγραψε πενταετή συμφωνία με την Αμπχαζία για να αναλάβει επίσημο έλεγχο των συνόρων της με τη Γεωργία, ενώ το 2014 η Ρωσία και η περιοχή σύνηψαν συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Συζητήσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο διεξάγονται στη Γενεύη από το 2008 μεταξύ Γεωργίας, Ρωσίας και ΗΠΑ με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ. Ως μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τις αποσχισμένες περιοχές της Γεωργίας, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.
Σημειώνεται πως το 2023, η Αμπχαζία υπέγραψε συμφωνία για τη Ρωσία να κατασκευάσει μόνιμη ναυτική βάση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Ochamchire.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σήμερα, η Ακαρμάρα είναι μέρος της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, μια περιοχή της Γεωργίας υπό ρωσικό έλεγχο που αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από πέντε χώρες: Ρωσία, Ναουρού, Νικαράγουα, Συρία και Βενεζουέλα.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ακαρμάρα ζουν 8 οικογένειες, με περίπου 30 άτομα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
*Με πληροφορίες από BBC, outono.net