Κόσμος

Ανακαλύψτε τα κτήρια της Σόφιας στη Βουλγαρία (Μέρος 1ο)

Ας γνωρίσουμε τα σημαντικά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης που αντανακλούν την ιστορία της στο πέρασμα των χρόνων...

Πλάτων Κλεανθίδης
ανακαλύψτε-τα-κτήρια-της-σόφιας-στη-βο-1105739
Πλάτων Κλεανθίδης

Η Σόφια, πρωτεύουσα της γειτονικής μας Βουλγαρίας διατηρεί στο ιστορικό της κέντρο ένα σημαντικό αριθμό κτηρίων που αντανακλούν την ιστορία της στο πέρασμα των χρόνων. Ας τα γνωρίσουμε:

1. Καθεδρικός Ναός Αλεξάνδρου Νιέφσκι

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο. Ο Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι ήταν Ρώσος πρίγκιπας και ο καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας το 1878, μετά από πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας. Χτίστηκε σε σχέδια του Ρώσου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Πομεράντσεφ, σε νεοβυζαντινό ρυθμό την περίοδο 1882-1912. Ο επιχρυσωμένος τρούλος του ναού έχει ύψος 45 m και το καμπαναριό φθάνει τα 53 μέτρα. Ο ναός έχει 12 καμπάνες, που χυτεύθηκαν στη Μόσχα.

2. Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών

Το κτίριο της έδρας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών είναι ένα αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό μνημείο πολιτισμού εθνικής σημασίας. Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε στις 25 Μαΐου 1925, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Οβτσάροφ και Γιορντάνοφ και η πρώτη Γενική Συνέλευση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών στο νέο κτίριο της πλατείας «Ναρόντνο Σαμπράνιε» (Εθνοσυνέλευσης ) πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928.

3. Εθνική Πινακοθήκη Ξένων Καλλιτεχνών

Η Εθνική Πινακοθήκη Ξένων Καλλιτεχνών βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, σε ένα κτήριο του 19ου αιώνα του πρώην Βασιλικού Τυπογραφείου. Χτίστηκε μεταξύ 1882 και 1884 σε σχέδια του Αυστριακού αρχιτέκτονα Φρίντριχ Σβάνμπεργκ και ανακατασκευάστηκε αφού υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τον βομβαρδισμό της Σόφιας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη σημερινή του μορφή, προσαρμοσμένο στις λειτουργίες μιας σύγχρονης γκαλερί, το κτήριο είναι έργο του Βούλγαρου αρχιτέκτονα Νίκολα Νικόλοφ.

4. Πανεπιστήμιο της Σόφιας “Άγιος Κλήμης της Αχρίδας”

Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας “Άγιος Κλήμης της Αχρίδας“ ήταν το παλαιότερο και μεγαλύτερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βουλγαρία. Το κτήριο χτίστηκε με δωρεά των αδελφών Ευλόγιου και Χρήστου Γεωργίεφ, των οποίων τα γλυπτά, κατασκευασμένα σε μπρούτζο από τον γλύπτη Κιρίλ Σιβάροφ, διακοσμούν τις δύο πλευρές της κύριας εισόδου του πανεπιστημίου. Το πρώτο σχέδιο έγινε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Μπρεασόν το 1906, αλλά στη συνέχεια οι αδελφοί Γεωργίεφ όρισαν τον αρχιτέκτονα Γιόρνταν Μιλάνοφ το 1921 για τον επανασχεδιασμό και τη διαχείριση της κατασκευής. Το κτήριο άνοιξε επίσημα το 1934.

5. Κτήριο της Εθνοσυνέλευσης

Το κεντρικό κτήριο της Εθνοσυνέλευσης (Κοινοβουλίου) βρίσκεται στην πλατεία «Ναρόντνο Σαμπράνιε» (Εθνοσυνέλευσης) και είναι ένα από τα πρώτα δημόσια κτήρια που χτίστηκαν μετά την Απελευθέρωση της Βουλγαρίας. Η κυβερνητική απόφαση για την ανέγερση του σημερινού κτηρίου της Εθνοσυνέλευσης λήφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1884 όταν ήταν πρωθυπουργός ο Πέτκο Καραβέλοφ. Σχεδιάστηκε από τον Βουλγαροαυστριακό αρχιτέκτονα Κονσταντίν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος αργότερα σχεδίασε επίσης το κτήριο της Συνέλευσης στο Βελιγράδι (1891-1892). Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 4 Ιουνίου 1884 και το κτήριο εγκαινιάστηκε πανηγυρικά στις 25 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Το ύφος του είναι νεοαναγεννησιακό, με το σύνθημα «Η Ισχύς εν τη ενώσει» γραμμένο πάνω από την κύρια είσοδο.

6. Η Κεντρική Στρατιωτική Λέσχη

Η Κεντρική Στρατιωτική Λέσχη στη Σόφια κατασκευάστηκε σε νεοαναγεννησιακό στυλ από τον Τσέχο αρχιτέκτονα Βάτσλαβ Κόλαρ συντάκτη του πρώτου σχεδίου αστικής ανάπτυξης της Σόφιας και ολοκληρώθηκε από τον Βούλγαρο αρχιτέκτονα Νικόλα Λαζάροφ το 1907. Το κτήριο ήταν αρχικά γνωστό ως Λέσχη Αξιωματικών και οι αίθουσες του χρησιμοποιήθηκαν για δεξιώσεις, γιορτές, χοροεσπερίδες και διάφορες εκδηλώσεις της ελίτ της εκκολαπτόμενης πρωτεύουσας, με ένα μεγάλο μέρος του κοινού να ανήκει στη στρατιωτική τάξη.

7. Nαός της Αγίας Σοφίας

O Nαός της Αγίας Σοφίας είναι ο παλαιότερος ναός που σώζεται στη Σόφια. Ο σημερινός ναός κτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. στη θέση παλαιότερου ναού, ενώ κατά τον 14ο αιώνα, η εκκλησία έδωσε το όνομά της στην πόλη.

8. Η οικία του γιατρού Ντιμίταρ Μόλοφ

Το κτήριο στην Πλατεία «Ναρόντνο Σαμπράνιε» (Εθνοσυνέλευσης), ένα από τα πιο όμορφα στη Σόφια, κτίστηκε για λογαριασμό του γιατρού Ντιμίταρ Μόλοφ, δήμαρχου της Σόφιας. Κατασκευάστηκε το 1909 από τον διάσημο Βούλγαρο αρχιτέκτονα Νικόλα Λαζάροφ και αποτελεί ένα παράδειγμα του στυλ Secession στη Σόφια.

9. Ναός των Επτά Αγίων

Ο ναός πήρε το όνομά του από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο και τους πέντε μαθητές τους, γνωστούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία συλλογικά ως Σεντμοχισλενίτσι. Δημιουργήθηκε το 1547 ως οθωμανικό τζαμί, γνωστό ως «Μαύρο Τζαμί» λόγω του μαύρου γρανίτη στην κατασκευή του που αργότερα μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία και εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουλίου 1903.

10. Το Κόκκινο Μαργαριτάρι του Φίνγκοφ

Το κτήριο στην οδό 6ης Σεπτέμβρη 21 με την κόκκινη πρόσοψη και τα ογκώδη γείσα που χωρίζουν τα πατώματα είναι έργο του αξιόλογου Βούλγαρου αρχιτέκτονα Γκεόργκι Φίνγκοφ, αποφοίτου του Πανεπιστημίου της Βιέννης, έναν από τους κύριους εκπροσώπους του στυλ αρτ-νουβώ στη Σόφια. Σήμερα στεγάζεται η Κρατική Υπηρεσία για την Προώθηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

11. Εθνική Βιβλιοθήκη «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος»

Το μνημειακό κτήριο της βιβλιοθήκης είναι χτισμένο στο πνεύμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη της Βουλγαρίας. Σχεδιάστηκε από τη διάσημη ομάδα των Βούλγαρων αρχιτεκτόνων Ιβάν Βασίλιοφ και Ντιμίταρ Τσόλοφ και κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1940-1953.

12. Εθνική Όπερα της Σόφιας

Το κτήριο της Εθνικής Όπερας της Σόφιας σχεδιάστηκε το 1921 από τον αρχιτέκτονα Λαζάρ Παρασκεβάνοφ, αλλά η κατασκευή του ξεκίνησε μόλις το 1947. Ολοκληρώθηκε το 1953. Στην είσοδο της Όπερας υπάρχει ένα επιβλητικό χάλκινο άγαλμα του Βούλγαρου πολιτικού Αλεξάντερ Σταμπολίνσκι, πρωθυπουργού της Βουλγαρίας από το 1919 έως το 1923, ο οποίος ήταν ο αρχικός εμπνευστής της δημιουργίας του νέου κτηρίου.

Πηγές:  https://www.wikipedia.org/https://www.altersofia.com/tr/buildingshttps://www.sofia.bg/web/sofia-municipality/sofia-in-the-first-half-of-the-20th-century

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα