Κόσμος

Ο ποταμός Αώος, όπως και η Ιστορία, σε συνοδεύουν και στην Αλβανία

Ο Αώος είναι ο μοναδικός ποταμός που φεύγει από την Ελλάδα, από την βόρεια Πίνδο και πάει στην Αλβανία, εκβάλλοντας νότια της Αυλώνας στην Αδριατική θάλασσα.

Πλάτων Κλεανθίδης
ο-ποταμός-αώος-όπως-και-η-ιστορία-σε-συ-1077785
Πλάτων Κλεανθίδης

Καθώς ταξιδεύεις με το λεωφορείο στην Αλβανία, οδεύοντας προς το Τεπελένι και αναπολείς τραγούδια όπως «κάποτε στο Τεπελένι», κάποια στιγμή αντικρίζεις ένα τοπίο μαγικό, μια κοιλάδα και κάτω ένα ποτάμι να τρέχει. Όλοι σταματούν και κοιτάνε με θαυμασμό και δέος.

«Ποιο ποτάμι είναι;» Ρωτάει κάποιος, Απόλυτη σιγή ακολουθεί. Κανείς δεν ξέρει. Άλλοι που έχουν δεδομένα ψάχνουν στο κινητό. Κάποια στιγμή ακούγονται κάτι διάφορα άσχετα και κάποιος γεμάτος αμφιβολίες λέει: «ο Αώος». Και έχει δίκιο. Συνήθως τα ποτάμια έρχονται στην Ελλάδα, όπως ο Αξιός, ο Στρυμώνας, ο Νέστος, ο Έβρος.

Ο Αώος είναι ο μοναδικός ποταμός που φεύγει από την Ελλάδα, από την βόρεια Πίνδο και πάει στην Αλβανία (αλβανικά: Vjosë), εκβάλλοντας νότια της Αυλώνας στην Αδριατική θάλασσα. Αντικρίζοντας πάνω από τον Αώο το ιστορικό κάστρο του Τεπελενίου, σκέφτεσαι την νίκη του Ελληνικού στρατού απέναντι στον επιθετικό Ιταλικό φασισμό και τον Μουσολίνι να επιστρέφει οργισμένος στη Ρώμη.

Μαθαίνεις ότι στο χωριό απέναντι από το κάστρο του Τεπελενίου στα 1740 γεννήθηκε ο Αλή Πασάς ο Τεπελενλής και στο οποίο στα 1806 συνάντησε εκεί τον λόρδο Βύρωνα. Σκέφτεσαι τέλος, ότι πριν ένα μήνα ξανασυνάντησες τον Αώο στην Κόνιτσα να περνά κάτω από το ιστορικό γεφύρι. Οι ποταμοί ενώνουν τους λαούς, ο πλεονέκτης άνθρωπος τους χωρίζει.

Δείτε εικόνες:

Το Κάστρο στο Τεπελένι
Η είσοδος στο Κάστρο του Τεπελενίου και στο βάθος ρέει ο Αώος
Η μαρμάρινη επιγραφή που αναφέρει τη συνάντηση του Λόρδου Βύρωνα με τον Αλή Πασά το 1809
Καμπανούλες (Campanula versicolor) στολίζουν το κάστρο στο Τεπελένι
Το γεφύρι της Κόνιτσας και ο Αώος
#TAGS