Θα γίνει η Λεμεσός το Ντουμπάι της Μεσογείου;
Η Λεμεσός θα μπορούσε να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα καλής πρακτικής για την Θεσσαλονίκη.
Χτισμένη αμφιθεατρικά, η Λεμεσός, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, φαίνεται να γνωρίζει εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και του τουρισμού, αποδεικνύοντας πως παρά την κρίση, τα capital control και τα δάνεια, η Κύπρος όχι απλά δεν το βάζει κάτω, αλλά με έξυπνες ιδέες, σχέδιο και στρατηγική, έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της.
Η Λεμεσός συνδυάζει πολλά και κυρίως ήλιο και θάλασσα. Στις ηλιόλουστες ακτές της, εντός και εκτός της πόλης, συρρέουν δεκάδες τουρίστες καθημερινά για να απολαύσουν τις διακοπές τους.
Η ιστορία της πόλης κρατά από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι αποτυπωμένη στην παλιά πόλη, το αρχαιολογικό μουσείο, το μεσαιωνικό κάστρο, το Κάστρο Κολοσσίου και το Κούριο.
Το εκπληκτικό είναι πως η ιστορία της δεν σταματά στις παλιές ένδοξες ημέρες, αλλά συνεχίζει και σήμερα μέσα από πρωτοπόρα project και ιδέες που πηγαίνουν την πόλη μπροστά.
Από το παραλιακό μέτωπο, το πολυλειτουργικό πάρκο, την μαρίνα, μέχρι τους επιβλητικούς της ουρανοξύστες, πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για την γέννηση του Ντουμπάι της Μεσογείου.
Αν και παραθαλάσσια πόλη, η Λεμεσός μέχρι και το 2006 δεν είχε αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό της πλεονέκτημα. Η παραλία της ήταν εγκαταλειμμένη. Με τα έργα αναβάθμισης, συνδέθηκε και πάλι με την θάλασσα, η οποία έγινε το κύριο κομμάτι της ταυτότητάς της, προσβάσιμη και φιλική για τους κατοίκους και τους τουρίστες.
Σήμερα, η παραλία της Λεμεσού σφύζει από ζωή και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους χώρους περιπάτου, άθλησης, ξεκούρασης και αναψυχής για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες της. Η ανάπλασή της ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε τις 29 Απριλίου 2015. Στον χώρο παραμένουν τα γλυπτά του Συμποσίου γλυπτικής της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε το 2000, και πολλά από αυτά αποτελούν σήμα κατατεθέν της. Ανάμεσα τους, δυο από αυτά θυμίζουν την Θεσσαλονίκη, μιας και από τους ίδιους καλλιτέχνες υπάρχουν παρόμοιας τεχνοτροπίας έργα σε κεντρικά σημεία της συμπρωτεύουσας. Η «Θυσία» του Τζομπανάκη θυμίζει τον τρόπο κατασκευής του γλυπτού «Πολίτες διαβάζουν εφημερίδα» στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ η κατασκευή του Γιώργου Τσάρα τις «Πύλες» έξω από το Βυζαντινό Μουσείο.
Η μαρίνα Λεμεσού είναι από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στην Κύπρο και περιλαμβάνει οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, τεχνητά νησιά και τεχνητή παραλία. Το κόστος κατασκευής της ξεπέρασε τα 400 εκ. ευρώ. Η μαρίνα, μεταξύ άλλων, διαθέτει χώρο συντήρησης και επισκευής σκαφών, εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού και επεξεργασίας λυμάτων, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, γυμναστήριο, spa, πολυτελή διαμερίσματα και beach bar. Μπορεί να δεχτεί 650 σκάφη, διαθέτει χώρο στάθμευσης και περίπου 200 πολυτελείς κατοικίες. Στο τεχνικό νησί της μαρίνας χτίζονται πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία, παρά το απαγορευτικά υψηλό τους κόστος, έγιναν από την πρώτη στιγμή ανάρπαστα. Το συγκρότημα κατοικιών είναι το μοναδικό της Μεσογείου χτισμένο μέσα στην θάλασσα, έπειτα από την δημιουργία τεχνητού νησιού, και είναι προσβάσιμο μέσω της γέφυρας που το ενώνει με την παραλία. Η τιμή των διαμερισμάτων ξεκινά από 1 εκατομμύριο ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 6 εκατομμύρια. Το έργο της μαρίνας έδωσε στη Λεμεσό την ονομασία «Ντουμπάι» και άλλες φορές το Μόντε Κάρλο της Μεσογείου.
Το τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα είναι εμφανές στην Λεμεσό από τα τεραστίων διαστάσεων κτήρια – ουρανοξύστες που ξεφυτρώνουν σε κάθε σημείο της πόλης. Με αρκετά από αυτά να είναι έτοιμα και άλλα να ολοκληρώνονται μετά το 2023, η Λεμεσός είναι έτοιμη να υποδεχτεί έναν σημαντικό αριθμό από κτήρια πολυτελείας, με το ενδιαφέρον στραμμένο σ’ αυτό που οι Κύπριοι ονομάζουν αδελφάκι των Δίδυμων Πύργων της Λεμεσού. Σε μια έκταση 28 χιλιάδων τ.μ., έχει ξεκινήσει η ανέγερση του Olympic Resort, 180 κατοικιών, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλους τους ενοίκους της. Οι 38 όροφοι του κτιρίου θα στεγάζουν διαμερίσματα, ενώ οι τρεις πρώτοι θα φιλοξενούν υπηρεσίες 5 αστέρων, όπως υποδοχή, bar, εστιατόρια, σπα, πισίνα, γυμναστήριο. Από το εν λόγω ακίνητο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021, έχουν πουληθεί τα 40% των κατοικιών.
Δεκάδες επιχειρηματίες από διαφορετικές χώρες επενδύουν στην Κύπρο, η οποία από την οικονομική κρίση του 2013 έφτασε σήμερα να ζει σε ρυθμούς ανάπτυξης και να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, αλλά και οικονομικών μεταναστών. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που την επιλέγουν ανάμεσα σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να ξεφύγουν από την ανεργία και την αβεβαιότητα.
Η Λεμεσός θα μπορούσε να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα καλής πρακτικής για την Θεσσαλονίκη, μια πόλη με παραλιακό μέτωπο, αρχαία ιστορία, λιμάνι, το πλεονέκτημα να έχει γύρω της κοντινούς αρχαιολογικούς προορισμούς (Πέλλα, Βεργίνα, Δίον) και τόπους φυσικής ομορφιάς για διακοπές (Χαλκιδική, Όλυμπος, Πιερία, Καβάλα), που δεν μπορεί παρόλα αυτά να διαχειριστεί ακόμα και σήμερα τα απλά καθημερινά θέματα που κάνουν την ζωή στην πόλη ανυπόφορη, μίζερη και κακής ποιότητας. Με προοπτικές να γίνει τουριστικά και αισθητικά ελκυστική, προσφέροντας ποιότητα ζωής και υψηλές υπηρεσίες, η Θεσσαλονίκη έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της για να μπορέσει να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική των άλλων Ευρωπαϊκών προορισμών.