Κόσμος

Το ορεινό χωριoυδάκι με τους 25 κατοίκους που διατηρεί μια πίστη 7000 ετών

Ένας τόπος ιερός για τον οποίο δεν έχεις ακούσει πιθανότατα τίποτε.

Parallaxi
το-ορεινό-χωριoυδάκι-με-τους-25-κατοίκου-1041550
Parallaxi

Σε απόσταση 125 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ερμπίλ (πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, μια αυτόνομη περιοχή του βόρειου Ιράκ), εντοπίζεται μια ορεινή κοιλάδα και ναός, το Lalish. Ο λόγος για τον ιερότερο τόπο του Γιαζιντισμού, μιας αρχαίας θρησκείας με περίπου 700.000 οπαδούς παγκοσμίως.

«Το Lalish είναι τόσο ιερό για τους Γιαζίντι όσο η Μέκκα για τους Μουσουλμάνους ή η Ιερουσαλήμ για τους οπαδούς του Ισλάμ, του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού”, δήλωσε ο Λούκμαν Μαχμούντ, υπεύθυνος ανάπτυξης σχέσεων με τους επισκέπτες».

Η τοποθεσία 4.000 ετών, η οποία είναι επίσης ανοιχτή σε μη πιστούς, αποτελείται από έναν αριθμό ιερών. Σε ένα εξ αυτών υπάρχει και ο τάφος του Σεΐχη Adi ibn Musafir, που θεωρείται ο ιδρυτής της πίστης.

Η ακριβής προέλευση του Γιαζιντισμού δεν είναι μέχρι και σήμερα βέβαιη, αλλά πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από περισσότερα από 7.000 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, έχει ενσωματώσει στοιχεία άλλων θρησκειών, συμπεριλαμβανομένου του Ζωροαστρισμού, του Σούφι, του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού.

Οι κύριες πεποιθήσεις του Γιαζιντισμού είναι ότι υπάρχει ένας Θεός (“Kuda” στα κουρδικά) που δημιούργησε την ανθρωπότητα, ενώ όλα τα άλλα έμβια όντα ήταν έργο επτά Αγγέλων με επικεφαλής τον κυβερνώντα Άγγελο που ονομάζεται “Malak Taus”.

«Μια άλλη σημαντική πτυχή της πίστης των Γιαζίντι είναι η πίστη στην ενότητά μας με τον φυσικό κόσμο, η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία της φύσης», είπε μιλώντας στο BBC ο Μαχμούντ. «Το μαύρο φίδι στην πόρτα του ναού συμβολίζει τον σεβασμό μας προς τη Μητέρα Φύση· δε θα σκοτώναμε ποτέ ένα φίδι, ακόμα κι αν ήταν δηλητηριώδες», λέει ακόμη.

Το φίδι είναι ιδιαίτερα συμβολικό για τους Γιαζίντι, οι οποίοι πιστεύουν ότι σε σχέση με την Κιβωτό του Νώε, ένα φίδι έφραξε την τρύπα με το σώμα του και έσωσε το πλοίο από τη βύθιση και όλους όσοι επέβαιναν σε αυτό.

Όπως οι Μουσουλμάνοι που ταξιδεύουν στη Μέκκα, έτσι και οι Γιαζίντι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσκύνημα στο Lalish τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Όσοι ζουν στο Κουρδιστάν ή το Ιράκ θα πρέπει να το επισκέπτονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι προσκυνητές και οι επισκέπτες πρέπει να εισέρχονται στο συγκρότημα σεμνά ενδεδυμένοι και να περπατούν ξυπόλητοι από σεβασμό προς το χώρο.

Μόλις εισέρχεται κανείς μέσα στο συγκρότημα αντικρίζει μεταξωτά μαντήλια κρεμασμένα γύρω από κολώνες και δέντρα. Πρόκειται για μια δημοφιλή παράδοση των Γιαζίντι. Τα διαφορετικά χρώματα αντιπροσωπεύουν τους επτά αγγέλους, ενώ κάθε κόμπος αντιπροσωπεύει μια προσευχή. Οι Γιαζίντι πιστεύουν ότι εάν κάποιος λύσει τον κόμπο ενός προηγούμενου προσκυνητή, θα ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες του.

Το Lalish φιλοξενεί μόλις 25 μόνιμους κατοίκους. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένας ιερέας, μοναχοί, μια καλόγρια και οι λεγόμενοι «υπηρέτες του σπιτιού», οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα, τη συντήρηση, τη φροντίδα των γύρω δασών από συκιές, καρυδιές και ελιές και τη συλλογή χώματος για τους προσκυνητές.

Λέγεται ότι κάθε Γιαζίντι πρέπει να έχει χώμα από το Lalish και να το φέρει μαζί του σαν φυλαχτό. Το χώμα είναι επίσης βασικό μέρος των ταφικών τελετών των Γιαζίντι: Αναμειγνύεται με αγιασμένο νερό και μικρές μπάλες λάσπης που τοποθετούνται στο στόμα, τα αυτιά και πάνω από τα μάτια μετά το θάνατο. Στο φέρετρο τοποθετούνται επίσης νομίσματα (μια αρχαία παράδοση) ώστε ο αποθανών να έχει χρήματα να ξοδέψει στον παράδεισο.

Οι ελιές από τα δάση του Lalish συμπιέζονται σε ξύλινα βαρέλια και το λάδι αποθηκεύεται σε πήλινα δοχεία σε μια από τις σπηλιές του συγκροτήματο. Το λάδι είναι βασικό κομμάτι των πρακτικών λατρείας.

Οι Γιαζίντι προσεύχονται κοιτάζοντας τον ήλιο, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, τόσο κατά την ανατολή όσο και κατά τη δύση του ηλίου.

Η παραδοσιακή ενδυμασία των Γιαζίντι είναι τώρα το καρό με κόκκινο που συμβολίζει την αιματοχυσία τους κατά τις διώξεις

«Το να φοράμε παραδοσιακή ενδυμασία όχι μόνο αποδίδει φόρο τιμής σε αυτούς που έχουμε χάσει, αλλά είναι και ένας τρόπος να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας», είπε μεταξύ άλλων ο Μαχμούντ στο BBC.

*To παραπάνω κείμενο αποτελεί μετάφραση βασισμένη στην αρχική δημοσίευση του bbc.com. Έχει γίνει προσαρμογή στην ελληνική γλώσσα. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα