Ταξίδι

Κοβάτσεβιτσα: Το αρχιτεκτονικό χωριό της Ροδόπης

Ο οικισμός θυμίζει αρκετά το Νυμφαίο και τα Ζαγοροχώρια, και είναι ένα ζωντανό δείγμα γνήσιας Βαλκανικής αρχιτεκτονικής.

Parallaxi
κοβάτσεβιτσα-το-αρχιτεκτονικό-χωριό-1109222
Parallaxi

Λέξεις / Εικόνες: Ζήσης Φυλλαρίδης

Στις παρυφές της οροσειράς της Ροδόπης και ανατολικά του γνωστού Εθνικού Πάρκου Πιρίν στην Βουλγαρία, βρίσκεται ένας από τους πλέον αναδυόμενους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού της Βουλγαρίας και ίσως και των Βαλκανίων, το χωριό Κοβάτσεβιτσα.

Απέχει 24 χλμ. από την πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το χωριό Ογκνιάνοβο, γνωστό κέντρο ιαματικών πηγών για την γειτονική χώρα.

Ο οικισμός της Κοβάτσεβιτσα θυμίζει αρκετά το Νυμφαίο και τα Ζαγοροχώρια, και είναι ένα ζωντανό δείγμα γνήσιας Βαλκανικής αρχιτεκτονικής.

Τον 17ο αιώνα έφτασαν εδώ πρόσφυγες από την Καστοριά, και εγκαταστάθηκαν στο κάτω μέρος του χωριού, ιδρύοντας τον «Κάτω Μαχαλά» ή «Αρβανίτικο Μαχαλά» (Dolna Mahala – Arnautska Mahala), όπως αποκαλείται μέχρι και σήμερα.

Στην πλειοψηφία τους ήταν κτιστάδες και πιθανόν από εκεί να προέρχεται και το όνομα του χωριού, καθώς στα Βουλγάρικα και σε άλλες Σλαβικές γλώσσες «Κόβατς» θα πει «σιδηρουργός» και «σμιλευτής».

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1841)

Λέγεται δε ότι οι κτιστάδες από την Κοβάτσεβιτσα ήταν περιζήτητοι σε όλη την Βουλγαρία αλλά και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, φήμη που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί βαδίζοντας κανείς μέσα στα δρομάκια του χωριού και αντικρίζοντας την αρχιτεκτονική πανδαισία.

Το σχολείο «Yordze Dimitrov» (1892)

Αυτοί άλλωστε το 1791 ίδρυσαν και την λεγόμενη «Αρχιτεκτονική σχολή της Κοβάτσεβιτσα» η οποία απέκτησε μεγάλη φήμη εκείνη την εποχή.

Το Περιοδικό Fortune συμπεριέλαβε το 2014 την Κοβάτσεβιτσα στα 9 χωριά – δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο.

Η Κοβάτσεβιτσα παρά τους 60 μόνιμους κατοίκους της, το καλοκαίρι γεμίζει από κόσμο και σφύζει από ζωή όπως λένε οι κάτοικοι του χωριού.

Αρκετοί κάτοικοι της Σόφιας και άλλων μεγάλων πόλεων της Βουλγαρίας, αγοράζουν εδώ σπίτια και τα χρησιμοποιούν ως ενός είδους ιδιότυπα «ησυχαστήρια» που συνδυάζουν τις ανέσεις της σύγχρονης κατοικίας και της άμεσης επαφής με την φύση.

Μεταξύ των κτηρίων του χωριού ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1841) που υπαγόταν στην Μητρόπολη Νευροκοπίου, και το παλαιό σχολείο «Yordze Dimitrov» (1892), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αρκετά κτήρια που παλαιότερα στέγαζαν εργαστήρια επαγγελμάτων που πλέον έχουν σβήσει.

Μια δίγλωσση επιγραφή στα Γερμανικά και τα Βουλγάρικα που γράφει «Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί».

Εκτός από την αρχιτεκτονική της ιδιαιτερότητα η Κοβάτσεβιτσα είναι γνωστή και για το περίφημο κρασί από βατόμουρα του δάσους που παρασκευάζεται εδώ, και μπορεί να δοκιμάσει κανείς στους καφενέδες που υπάρχουνε στο χωριό.

Τοπικά εδέσματα σε παραδοσιακή ταβέρνα «Μεχανά» του χωριού

Παραπομπές-Πηγές:

https://www.bestplacesinbulgaria.com/destination-details/kovachevitsa-village/

https://kovachevitca.com/pages/2

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα