Ελλάδα

Λίγο πριν το καλοκαίρι: 10 ιδέες για μια ανοιξιάτικη εκδρομή… νερού γύρω από τη Θεσσαλονίκη

Μέχρι να έρθει η ώρα για τις βουτιές σε αγαπημένες παραλίες ας συνεχίσουμε τις ανοιξιάτικες μας εκδρομές σε μέρη που μας προϊδεάζουν για το καλοκαίρι

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
λίγο-πριν-το-καλοκαίρι-10-ιδέες-για-μια-α-836796
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Φτάνουμε σχεδόν στα μέσα του Μαΐου και η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει για τα καλά.

Μέχρι να έρθει η ώρα όμως για τις βουτιές σε αγαπημένες παραλίες ας συνεχίσουμε τις ανοιξιάτικες μας εκδρομές σε μέρη που μας προϊδεάζουν για το καλοκαίρι.

Γι’ αυτό το λόγο παρακάτω θα βρεις μερικές προτάσεις για μια ημερήσια εκδρομή σε τόπους που κυριαρχεί το νερό γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

Καταρράκτες Βαρβάρας – Χαλκιδική

Ανήκουν στο πυκνό δάσος του χωριού Βαρβάρας, όμως είναι πιο κοντά στην Ολυμπιάδα.

Βρίσκονται κρυμμένοι μέσα σε μία πανδαισία από ίταμους, σκλήθρα, φλαμουριές, οξιές και άγριες φουντουκιές.

Ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς το περπάτημα προς τους καταρράκτες είναι ελαχίστων λεπτών και εύκολο (5-10 λεπτά).

Αν και πιο γνωστός και βατός είναι ο εξ αριστερών του μονοπατιού διπλός καταρράκτης, αξίζει να επισκεφτούμε και τον δεύτερο ο οποίος είναι μονός.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως θα χρειαστεί για να κατέβουμε σε αυτόν. Θα μας ανταμείψει όμως με ένα δωρεάν υδρομασάζ εξαιρετικής ποιότητας.

Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε ένα πολύ όμορφο οδηγικό κύκλο, μπορούμε να τους προσεγγίσουμε από την παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας (Ρεντίνα-Σταυρός) και λίγο πριν την Ολυμπιάδα, θα στρίψουμε δεξιά στο δασικό δρόμο (υπάρχει ταμπέλα).

Ο χωματόδρομος προς τους καταρράκτες είναι βατός και ήπιος. Στην επιστροφή μπορούμε να συνεχίσουμε προς Βαρβάρα και αυτή είναι μία από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές της Χαλκιδικής.

Στη διαδρομή θα συναντήσουμε και τις γνωστές 5 βρύσες. Από το χωριό Βαρβάρα, μπορούμε να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνοντας προς τη Νέα Μάδυτο και αριστερά προς Αγ. Βασίλειο.

Λιμνοθάλασσα Επανομής, Θεσσαλονίκη

Κατά μήκος του παράκτιου τμήματος της Επανομής εκτείνονται δύο προστατευόμενες περιοχές που αλληλοκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό: η Ζώνη Ειδικής προστασίας «Λιμνοθάλασσα Επανομής» και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη».

Η περιοχή αυτή βρίσκεται περίπου 5 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού της Επανομής, και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Θερμαϊκού. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Επανομής, μία παράκτια ζώνη μήκους περίπου 6,5 χλμ. και το ακρωτήριο Μύτικας, που είναι στην ουσία μία «αμμόγλωσσα» μέσα στη θάλασσα.

Η Λιμνοθάλασσα Επανομής είναι ένας σημαντικός υγρότοπος για διάφορα είδη πανίδας: αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά. Αποτελεί πεδίο αναπαραγωγής, τροφοληψίας και διαχείμασης για μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών. Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί 217 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων το νεροχελίδονο, η λαγγόνα, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, το φοινικόπτερο και η αβοκέτα. Μεγάλο μέρος της λιμνοθάλασσας ξεραίνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία ενός είδους βατράχου, του πηλοβάτη, που είναι ένα σπάνιο αμφίβιο που προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αρ.67 και τη Σύμβαση της Βέρνης.

Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι η αγριόγατα, η πίννα και το ψάρι ταινιοσακοράφα, τα οποία περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.

Η ακτογραμμή της προστατευόμενης περιοχής της Επανομής αποτελεί ταυτόχρονα και μία από τις καλύτερες –και οπωσδήποτε η πιο πολυσύχναστη- παραλία κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο λεγόμενος Ποταμός. Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού συρρέουν στον Ποταμό χιλιάδες λουόμενοι για να χαρούν τα καθαρά νερά και την μεγάλη αμμώδη παραλία, να απολαύσουν τον καφέ τους στα beach bar και να κάνουν βουτιές από το «Ναυάγιο», ένα βυθισμένο πλοίο που πλέον αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή.

Ωστόσο, η μεγάλη αυτή τουριστική κίνηση, η οποία εξελίσσεται άναρχα, αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή για την ισορροπία και την υγεία του οικοσυστήματος. Η κίνηση των τροχοφόρων επί των αμμοθινών καταστρέφει την πολύτιμη βλάστησή τους και προκαλεί θανάτους ζώων, όπως ο προστατευόμενος πηλοβάτης που θάβεται μέσα στην άμμο για να κρυφτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή για να διαχειμάσει. Το οικοσύστημα κατακερματίζεται από δεκάδες δρόμους, παρότι η κίνηση τροχοφόρων απαγορεύεται εκ του νόμου εκτός του οδικού δικτύου.

Φράγμα Θέρμης, Θεσσαλονίκη

Πριν χρόνια, ο δήμος Θέρμης, κατασκεύασε φράγμα στην κοίτη του  ρεύματος  “Βαθύλακκου” για να εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Σιγά –σιγά, με την πάροδο των χρόνων, δημιουργήθηκαν και άλλα έργα υποδομής στην πέριξ περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει δημιουργηθεί εκεί, ένας ονειρεμένος τόπος αναψυχής και χαλάρωσης.

Μέσα σε μια έκταση 50 στρεμ. γεμάτη από πεύκα, και κυπαρίσσια, βορειοανατολικά της Θέρμης και σε απόσταση μόλις 1 χιλμ από το κέντρο της, ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί τον επισκέπτη στην περιοχή του φράγματος. Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, στις παρυφές του φράγματος, σε ελάχιστα χιλιόμετρα βρίσκεται κανείς στο Τριάδι.  Ο επισκέπτης του  φράγματος, μπορεί να απολαύσει  εκεί, ένα υπέροχο πικ νικ, να κάνει  περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, να παρατηρήσει τα πουλιά και τις πάπιες  που ενδημούν, να βγάλει φωτογραφίες, και   να απολαύσει μερικές στιγμές μακριά από το άγχος και την πίεση την καθημερινότητας.

Λίμνη Κορώνεια, Θεσσαλονίκη

Εικόνα Μάριος Δαδούδης

Η Λίμνη Κορώνεια, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Με έκταση περίπου 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η λίμνη αποτελεί σημαντικό οικολογικό χώρο, φιλοξενώντας πολλά είδη πουλιών, όπως φλαμίνγκο και χήνες, καθιστώντας την ιδανική για παρατήρηση πουλιών και φυσιολατρία.

Η γύρω περιοχή προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ποδηλασία, ενώ υπάρχουν και παραλιακά καφέ και ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές λιχουδιές. Η Λίμνη Κορώνεια είναι επίσης γνωστή για τις όμορφες ηλιοβασιλέματα που προσφέρει, κάνοντάς την έναν δημοφιλή προορισμό για αποδράσεις και οικογενειακές βόλτες.

Λίμνη Βόλβη, Θεσσαλονίκη

Η Λίμνη Βόλβη, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, είναι ένας εντυπωσιακός προορισμός που συνδυάζει φυσική ομορφιά και πλούσια οικολογία. Με έκταση περίπου 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Κεντρικής Μακεδονίας και φιλοξενεί μια ποικιλία υδρόβιων και χερσαίων ειδών. Τα πεντακάθαρα νερά της είναι ιδανικά για δραστηριότητες όπως το ψάρεμα και η κωπηλασία.

Η περιοχή γύρω από τη λίμνη προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση, με μονοπάτια κατάλληλα για πεζοπορία και ποδηλασία. Τα παραδοσιακά χωριά γύρω από τη Βόλβη, όπως το Όλυνθος, προσφέρουν γεύσεις της τοπικής κουζίνας και πολιτιστικά στοιχεία που αναδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά της περιοχής.

Η Λίμνη Βόλβη βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Με αυτοκίνητο, η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την κίνηση. Η λίμνη βρίσκεται κοντά στα χωριά Βόλβη και Όλυνθο, και είναι προσβάσιμη μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Ρήχειος Ποταμός, Θεσσαλονίκη

Ο Ρήχειος ποταμός, σε συνδυασμό με τα Μακεδονικά Τέμπη, δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο σε απόσταση μόλις 65 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ρήχειος είναι ένας από τους παλαιότερους ποταμούς της Ελλάδας, καλύπτοντας έκταση μόλις 8χλμ. Έχει σημείο εκκίνησης τη λίμνη Βόλβη και ρέει όλη την απόσταση μέχρι τον Στρυμονικό Κόλπο. Στην πραγματικότητα ο Ρήχειος είναι ο δίαυλος επικοινωνίας τους.

Ο ποταμός πέρα από την επικοινωνία ανάμεσα στη λίμνη Βόλβη με το Στρυμονικό κόλπο έχει δικές του πηγές καθώς και εισροές από μικρότερα ρέματα. Στην διαδρομή του προς τη θάλασσα, διαρρέει την κοιλάδα μεταξύ του όρους Χολομώντα και των Κερδυλίων σχηματίζοντας τα Στενά της Ρεντίνας ή Μακεδονικά Τέμπη. Το πλατανόδασος της κοιλάδας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων, ενώ η περιοχή προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.

Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής

Μία σημαντική σεισμική δραστηριότητα δημιούργησε ένα πέρασμα που άδειαζε το περίσσευμα του νερού της Μυγδονίας στον Στρυμονικό κόλπο.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο στα μάτια των επισκεπτών του Ρήχειου, λόγω του μικρού μήκους και του βάθους του. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια ο ποταμός χαρακτηριζόταν από πλούσια ιχθυοπανίδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κοντά στη Ρεντίνα, ήταν ένα μέρος όπου αλιεύονταν χέλια που ταξίδευαν μεταξύ της θάλασσας και της λίμνης. Σήμερα ο ποταμός υδροδοτείται και από υπόγειες πηγές. 

Τα Στενά της Ρεντίνας ή Μακεδονικά Τέμπη

Και όμως η Θεσσαλονίκη έχει και αυτή τα δικά της… Τέμπη.

Πρόκειται για τα Στενά της Ρεντίνας ή Μακεδονικά Τέμπη, σε κάποιους γνωστή η περιοχή και ως Κοιλάδα των κλεφτών, εξαιτίας της σημασίας του περάσματος κατά την αρχαία αλλά και βυζαντινή περίοδο.

Είναι η περιοχή ανάμεσα στα όρη του Χολομώντα και των Κερδυλίων. Αποτελεί μια κοιλάδα που ξεκινά από τα δυτικά και το χωριό Ρεντίνα, κοντά στη λίμνη Βόλβη και καταλήγει στον Στρυμονικό κόλπο.

Στα στενά της Ρεντίνας, τον αρχαίο “Αυλώνα”, βρισκόταν ένας ρωμαϊκός σταθμός της Εγνατίας οδού, ο οποίος ονομαζόταν “mutatio Peripidis” (=Euripidis) και όφειλε το όνομά του στον τάφο του Ευριπίδη, ο οποίος είχε θαφτεί εδώ, όπου κατασπαράχτηκε από σκυλιά. Το όνομα του σταθμού πιθανόν να διασώθηκε, ομολογουμένως πολύ παραφθαρμένο, στο νεότερο τοπωνύμιο “Ρεντίνα”. Από τους σύγχρονους ερευνητές άλλοι τοποθετούν τον σταθμό στην είσοδο (δυτική) και άλλοι στην έξοδο (ανατολική) των στενών. Πιθανότερη όμως φαίνεται η πρώτη άποψη, η οποία συμφωνεί και με την απόσταση των δέκα ρωμαϊκών μιλίων (14,5 χλμ,) – που δίνουν τα ρωμαϊκά Οδοιπορικά – από τον επόμενο σταθμό Pennana που τα ερείπιά του σώζονται κοντά στην Ασπροβάλτα.

Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής

Επομένως, ο σταθμός θα βρισκόταν κοντά στον σημερινό οικισμό Ρεντίνα, όπου υπήρχε παλιότερα το τουρκικό χάνι “Roumeli Bogasi-Khan”, και θα είχε σχέση με το ομώνυμο βυζαντινό κάστρο.

Τα στενά της Ρεντίνας είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά και σταθμός για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών. Σε λόφο των στενών υπάρχει το βυζαντινό Κάστρο της Ρεντίνας ενώ στην είσοδο των στενών βρίσκεται ο ιστορικός μεταβυζαντινός ναός της Αγίας Μαρίνας.

strymonikos.net

Ποταμός Ενιπέας, Πιερία

Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Θα χρειαστείς 1 ώρα και 10 λεπτά για να ανακαλύψεις ένα τοπίο που σε κάθε γωνιά του μοιάζει με έναν πίνακα ζωγραφικής που αποθεώνει τη φύση.

Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σε βαθμό που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Η ίδια θεότητα απαντάται και στη Θεσσαλία και στην Ήλιδα. Σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία, στο Φαράγγι του Ενιπέα κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ.

Ο Ενιπέας έχει τις πηγές του στην θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Οι κολυμπήθρες (βάθρες) κατά μήκος του είναι φυσικές πισίνες. Η θερμοκρασία του νερού είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου και το κολύμπι απαγορεύεται . Παραδόξως, η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού (είτε στην άνοδο, είτε στην κάθοδο) δεν είναι από τις δημοφιλέστερες του Ολύμπου. Οι περισσότεροι ορειβάτες προτιμούν να την παρακάμψουν και να ανέβουν μέχρι τα Πριόνια με το αυτοκίνητό τους και από κει να συνεχίσουν ορειβατικά μέχρι τις ψηλές κορφές.

Η διαδρομή αυτή, ωστόσο, είναι από τις ομορφότερες, σκιερότερες και σίγουρα η πιο υγρή από όλες! Προσφέρεται για όλες τις ηλικίες και είναι ιδανική για οικογενειακές εξορμήσεις και διανυκτερεύσεις με σχετική ασφάλεια. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Λιτόχωρο (θέση “Μύλοι”) σε υψόμετρο 300 μέτρων. Στην τοποθεσία Βύθος, το Φαράγγι του Ενιπέα δημιουργεί ένα μεγάλο άνοιγμα με καταρράκτη και υπάρχει θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, τον Μύτικα και το Στεφάνι. Έχει μήκος 12,5 χλμ και ένας μέτριος περιηγητής θα φτάσει στα Πριόνια σε 5-7 ώρες. Το νερό του ποταμού είναι πόσιμο σε όλα, σχεδόν, τα σημεία του και υδρεύει το Λιτόχωρο.

Γαλάζια Λίμνη Σκρα – Κιλκίς

Μία βαθυγάλανη λίμνη κυριολεκτικά φυτεμένη μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος.

Οι καταρράκτες του Σκρα, παρέα με την υπέροχη σμαραγδένια λίμνη του, αποτελούν μια ονειρική γωνιά του Πάικου, κρυμμένη σαν ανεκτίμητος θησαυρός μέσα σε ένα πυκνό δάσος φυλλοβόλων, το οποίο διασχίζει το ρέμα Κοτζά-Ντερέ. Οι καταρράκτες βρίσκονται μεταξύ των χωριών Σκρα και Κούπα του νομού Κιλκίς, με το πρώτο εκ αυτών ένα μικρό ορεινό χωριό στις πλαγιές του πανέμορφου όρους Πάικο. Πέντε χλμ έξω από το χωριό υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο παραδεισένιο μέρος με τους πανέμορφους καταρράκτες και την Γαλάζια λίμνη. Είναι ίσως η πιο μαγική γωνιά του βουνού. Αλλεπάλληλοι καταρράκτες, άλλοι μικροί και άλλοι μεγαλύτεροι, ξεπροβάλλουν μέσα από τις βελανιδιές και τα πλατάνια με τους κισσούς και προσφέρουν ένα συναρπαστικό θέαμα.

Υπάρχουν κάποια παγκάκια που προσφέρονται για πικ νικ. Οι θαρραλέοι μπορούν να βουτήξουν. Για τους μερακλήδες, υπάρχουν ταβερνάκια στα γύρω χωριά που θα σας προσφέρουν τα γνήσια εδέσματά τους.

Λίμνη Κερκίνη – Σέρρες

Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους δέκα υγρότοπους Διεθνούς σημασίας της Ελλάδας και μια από τις 196 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας και περιοχή ειδικής προστασίας. Ένα μέρος απέραντης φυσικής ομορφιάς, κατάλληλο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα αστικά τοπία και να προσφέρουν μια ανάπαυλα στον εαυτό τους. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, μόλις 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Η λίμνη και το φράγμα της έχουν δημιουργηθεί εδώ και 86 χρόνια και σε αυτή ζουν τουλάχιστον 300 είδη πουλιών, διάφορα φυτά όπως το νούφαρο, τα ερπετά, θηλαστικά και ψάρια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα