Με άρωμα Ελλάδας οι 10 καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί του κόσμου για το 2026
Από την Σεβίλλη μέχρι το Σίδνεϋ και την Κρήτη, αυτά τα μέρη σερβίρουν πιάτα που πρέπει να γευτείς
Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων όταν πρόκειται να ταξιδέψουν: αυτοί που βλέπουν το φαγητό ως καύσιμο και προτιμούν να παραμένουν σε αυτά που γνωρίζουν ήδη και αυτοί που κάνουν αποστολή τους να δοκιμάσουν όσα περισσότερα εστιατόρια, κουζίνες και πιάτα είναι ανθρώπινα δυνατό, κατά την διάρκεια της παραμονής τους.
Αν το τελευταίο μοιάζει με τα ταξιδιωτικά σου θέλω, τότε η πρόσφατη λίστα του Condé Nast Traveller με τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς για το 2026 είναι εδώ για να την ανακαλύψεις.
Κάθε χρόνο το Condé Nast Traveller δημιουργεί μια σειρά με τις καλύτερες συνοπτικές αναφορές για την νέα χρονιά. Αυτή περιλαμβάνει την διακεκριμένη ‘χρυσή λίστα’ με τα πιο πολυτελή και μοναδικά ξενοδοχεία στον πλανήτη, μία μεγάλη λίστα με τους καλύτερους τόπους για να πας την επόμενη χρονιά και έναν οδηγό με όλες τις πόλεις που έχουν τις πιο συναρπαστικές και ακμάζουσες γαστρονομικές σκηνές αυτή την στιγμή -δηλαδή ‘τα καλύτερα μέρη για φαγητό το 2026′.
Κάθε ένας από τους τόπους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο έχει την δική του ξεχωριστή γοητεία. Διαφορετικές ειδικότητες, κουλτούρες και συστατικά σημαίνει ότι θα βρεις κάτι ξεχωριστό όπου κι αν πας, γι’ αυτό και αυτές είναι οι ‘γαστρονομικές σκηνές, στις οποίες αξίζει να ταξιδέψεις την επόμενη χρονιά’.
Φέτος το Condé Nast Traveller ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ‘τα μέρη που μόλις τώρα αναγνωρίζονται για τις μοναδικές γαστρονομικές τους προσφορές, καθώς και για εκείνα που έχουν γίνει ακόμα καλύτερα με τον χρόνο’ οπότε ούτε το Παρίσι ούτε η Ρώμη υπάρχουν εδώ. Αντίθετα, η λίστα είναι γεμάτη με μέρη που ίσως να μην είχες σκεφτεί να δοκιμάσεις, κάνοντας τα όλα πιο συναρπαστικά.
Η Κρήτη είναι η πρώτη ευρωπαϊκή προσθήκη στην λίστα. Αυτό το ηλιόλουστο ελληνικό νησί είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές γαστρονομικές περιοχές για το 2026, όπως αποφασίστηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων από ολόκληρη την ήπειρο. Ο ταξιδιωτικός οδηγός τονίζει τα ντόπια προϊόντα του νησιού και την ‘αφθονία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου’. Στέφει επίσης τον ντάκο ως το πιο ξεχωριστό πιάτο -ένα μεγάλο κομμάτι ψωμί κριθαριού πάνω στο οποίο μπαίνουν ντομάτες, φέτα ή ένα παρόμοιο τριφτό τυρί και λίγη ρίγανη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βοστόνη ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη πόλη για να επισκεφθούν οι λάτρεις του φαγητού. Σύμφωνα με το περιοδικό, η πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης έχει «καταφέρει την αναδιοργάνωση του αιώνα… η γαστρονομική της σκηνή μεταμορφώνεται όλο και περισσότερο σε κάτι πιο κομψό και ακαταμάχητο’.
Η δεύτερη πόλη της Κολομβίας, η Μέντελιν ήταν ένας από τους δύο προορισμούς της νότιας Αμερικής που γιορτάστηκαν από το Condé Nast Traveller. Το περιοδικό επαίνεσε τον μεγάλο αριθμό νέων αυθεντικών εστιατορίων και μπαρ που άνοιξαν πρόσφατα. Το καλύτερο κομμάτι; Η Μέντελιν ονομάστηκε η πιο προσιτή πόλη στον κόσμο από τους ντόπιους, με το 89% των ερωτηθέντων που ζουν στην πόλη να συμφωνούν ότι είναι οικονομικό να φας έξω σε ένα εστιατόριο.
Οι καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί για το 2026, σύμφωνα με το Condé Nast Traveller
- Βοστόνη, ΗΠΑ
- Κρήτη, Ελλάδα
- Φες, Μαρόκο
- Χονγκ Κονγκ
- Μέντελιν, Κολομβία
- Μίνας Γκεράις, Βραζιλία
- Παραμάτα Σίδνεϋ, Αυστραλία
- Πατάν, Νεπάλ
- Κομητεία Πρίγκιπα Εδουάρδου, Καναδάς
- Σεβίλλη, Ισπανία
Μετάφραση από άρθρο του Time Out
