Featured

NEXT TOP TRAVEL: Kύθηρα- Η ισορροπία, η γαλήνη, η μαγεία!

Η επίσκεψη σε αυτό το μέρος είναι όντως σαν μαγεία.

Δανάη Στυλιανίδου
next-top-travel-kύθηρα-η-ισορροπία-η-γαλήνη-η-μαγεί-807201
Δανάη Στυλιανίδου

κύθηρα 11

Τα Κύθηρα εμείς τα βρήκαμε. Οι φίλες μου και εγώ. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι προσωπικά βρήκα και τα δικά μου Κύθηρα και κατάλαβα επιτέλους (ή έτσι νομίζω τουλάχιστον) γιατί ο γνωστός στίχος τραγουδάει ‘’Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε’’.

Δεν είναι εύκολο να τα βρει κανείς τα Κύθηρά του…Το νησί αυτό δεν είναι απλή ιστορία. Είναι η ισορροπία, η γαλήνη, είναι καταφύγιο…Αν ήταν σχέση (σε αυτό αναφέρεται, πιστεύω, το τραγούδι) ανάμεσα σε δυο ανθρώπους ή ακόμη και η σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό, θα ήταν η ιδανική. Υποθέτοντας πάντα ότι υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ‘’ιδανικό’’. Πάντως αυτό θα ήταν.

Μια ισορροπημένη σχέση με ατόφια συναισθήματα, υποστήριξη, γαλήνη… Αυτό είναι τα Κύθηρα και για ’μένα, όπως τα ένιωσα και τα κατάλαβα. Τα Κύθηρα στις σχέσεις με τον εαυτό και τους γύρω μας ακόμη τα ψάχνουμε βέβαια! Ωστόσο βρίσκοντας το νησί των Κυθήρων, νιώθοντας πραγματικά τον παλμό του, είναι μια καλή αρχή και για τα προσωπικά Κύθηρα του καθένα και της καθεμίας μας, γι’ αυτό και νιώθω τυχερή που γνώρισα αυτό το νησί και αφέθηκα στη μαγεία του. Δε ξέρω να σου το εξηγήσω όπως του αξίζει, αλλά η επίσκεψη σε αυτό το μέρος είναι όντως σαν μαγεία. Μοιάζει να σε παρασύρει σε ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης σε σκηνικό ηρεμίας που οδηγεί σε ενδιαφέροντες προορισμούς μέσα μας. Δεν είναι απλώς ένα ακόμη ταξίδι σε ένα όμορφο μέρος.

Στο όμορφο αυτό μέρος φτάνεις με πλοίο, το οποίο φεύγει με συχνά δρομολόγια από τη Νεάπολη Βοιών αλλά και από τον Πειραιά. Βέβαια, από τη Νεάπολη Βοιών η διάρκεια του ταξιδιού μέχρι το νησί είναι μόλις μιάμιση ώρα, ενώ από τον Πειραιά είναι επτά ώρες. Είτε μένεις στη βόρειο Ελλάδα είτε στην πρωτεύουσα, τα Κύθηρα δεν είναι αυτό που λέμε ένας κοντινός προορισμός. Ωστόσο, είναι, για ’μένα τουλάχιστον, ένας must προορισμός αν αυτό που ψάχνεις είναι ομορφιά χωρίς βαβούρα. Μπορείς, βέβαια, να πάρεις και αεροπλάνο για να πας φτάσεις πιο γρήγορα και πιο άνετα. Το καλοκαίρι υπάρχουν και πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη. Από την Αθήνα, όμως, υπάρχουν πτήσεις κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Ιδανικές εποχές για να επισκεφθείς το νησί είναι όλες, εκτός του χειμώνα, καθώς το χειμώνα το νησί ηρεμεί εξαιρετικά πάρα πολύ και χάνεις και την ευκαιρία να απολαύσεις και τις θάλασσές του. Πέντε ημέρες είναι αρκετές για να γνωρίσεις τα Κύθηρα, αλλά αν με ρωτάς, εγώ θα έμενα και ένα μήνα γιατί απλώς τα ερωτεύτηκα. 

Όσο για τη διαμονή, οι επιλογές είναι διάφορες. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια,airbnb αλλά και camping, το οποίο, όμως, φέτος και πέρυσι δε λειτούργησε λόγω των κορωνοσυνθηκών. Οι τιμές είναι αρκετά καλές, δηλαδή περίπου 50-60 ευρώ για ένα βράδυ για ένα δίκλινο δωμάτιο. Το νησί είναι αραιοκατοικημένο και για να το γυρίσεις το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο. Αν θέλεις να μείνεις κάπου με κόσμο, η Χώρα είναι το μέρος σου. Εναλλακτικά, αν προτιμάς την ησυχία σου και περισσότερη φύση,  θα σου πρότεινα να επιλέξεις ένα από τα χωριουδάκια του νησιού ή κάποιο μέρος στο κέντρο αυτού ώστε να ισαπέχει το κατάλυμά σου από όλα τα μέρη του νησιού. Έμεινα σε ένα ζωγραφένιο σπίτι το οποίο βρήκα στο airbnb και βρίσκεται στα Βιαράδικα, ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους στο κέντρο του νησιού. Ησυχία, ηρεμία και η Αθανασία και ο Κώστας υπέροχοι οικοδεσπότες. 

Στα Κύθηρα, ή για να το πω ενετικά στο Τσιρίγο, κατοικούν μόνιμα περίπου 3.500 άνθρωποι. Το νησί βρίσκεται στο σημείο όπου συναντιούνται το Αιγαίο, το Κρητικό και το Ιόνιο πέλαγος. Νότια της Πελοποννήσου, κάτω από την Ελαφόνησο. Στο μαγικό αυτό μέρος λέει η μυθολογία ότι γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. Σε αυτό το μαγικό μέρος έχεις να δεις και να γνωρίσεις πολλά!

Να επισκεφθείς τα χωριά του! Ξεχωρίζω τα Μητάτα, όπου βρίσκεται και ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές εξαιτίας του σεισμού που συνέβη στο νησί το 2006 και σιγά σιγά επιδιορθώνονται…Ωστόσο, οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη και αν και επιβλητικός ο ναός, δε μπορέσαμε να δούμε το εσωτερικό του αυτή τη φορά. Τα Μητάτα είναι ένα τόσο γραφικό και τόσο φωτογραφήσιμο χωριουδάκι. Μη το χάσεις! Ο Αυλέμωνας είναι ένα ακόμη όμορφο χωριό και δες στις παρακάτω παραγράφους τα σχετικά με τη θάλασσά του. Το Καψάλι και το Λιβάδι είναι μεγάλα χωριά, ίσως λιγότερο γραφικά από τα πιο μικρά, αλλά μια βόλτα σε αυτά δεν είναι κακή. Εκεί, επίσης, μπορείς να βρεις διάφορα μαγαζιά, ξενοδοχεία, μπακάλικα κτλ. Στο Κάτω Λιβάδι θα δεις και το γεφύρι του Κατουνίου. Το κεφαλοχώρι του νησιού είναι ο Ποταμός, τον οποίο για να τον χαρείς καλό θα ήταν να τον πετύχεις χωρίς πολύ κόσμο. Ο Σεπτέμβρης είναι ένας καλός μήνας για αυτό! Μην παραλείψεις να πας και στον Μυλοπόταμο, ένα χωριό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική στα σπίτια του, γνωστό για τους Νερόμυλούς του και με τους καταρράκτες του να σε περιμένουν. Το θέμα είναι ότι φέτος δεν έχουν νερό, οπότε αν πας φέτος, θα απολαύσεις περισσότερο το ίδιο το χωριό. 

Εννοείται ότι μια βόλτα στη Χώρα επιβάλλεται! Εκεί εκτός του ότι οφείλεις να μπερδευτείς στα στενά της, αξίζει να ανέβεις και στο Κάστρο της, το οποίο είναι και το πιο γνωστό αξιοθέατο του νησιού. Το Κάστρο, ή αλλιώς η Φορτέτσα, χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς αλλά κατακτήθηκε από ουκ ολίγους λαούς όπως είναι οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί…Μέσα στο Κάστρο βρίσκεται και το Ιστορικό αρχείο των Κυθήρων και η εκκλησία της Μυρτηδιώτισσης η οποία, ωστόσο, κάποτε ονομαζόταν ‘’η Παναγιά των Λατίνων’’. Το Κάστρο της Χώρας, δεν είναι το μόνο Κάστρο του νησιού. Αξίζει να δεις και ό, τι απέμεινε από το φρούριο της Παλαιοχώρας, ένα κάστρο το οποίο καταστράφηκε μετά από πειρατική επιδρομή της οποίας ηγούνταν ο Μπαρμπαρόσα. Υπάρχουν και άλλα δυο γραφικά κάστρα, αυτό του Αυλέμωνα αλλά και αυτό του Μυλοποτάμου. 

Δεν επισκέφθηκα κανένα σπήλαιο, αλλά αυτό ήταν λόγω έλλειψης χρόνου. Ελπίζω να μην πάθεις το ίδιο και να επισκεφθείς το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στον Μυλοπόταμο αλλά και τη Χύτρα, τη μοναδικής ομορφιάς βραχονησίδα του νησιού η οποία βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι. Ρώτα στο Καψάλι για κάποιον βαρκάρη που μπορεί να σε πάει ως τη Χύτρα και την όμορφη θαλάσσια σπηλιά της!

Στο βορειότερο τμήμα του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί , βρίσκεται ο φάρος Μουδαρίου. Δε ξέρω αν θα τον συμπεριλάμβανα στα must see του νησιού, αλλά αν έχεις χρόνο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχεις τίποτε να χάσεις πηγαίνοντας να τον δεις από κοντά. Είναι ο μεγαλύτερος φάρος που έχτισαν οι Άγγλοι στη χώρα μας! 

Το θέμα ‘’φύση΄΄ σε αυτό το νησί, δε περιορίζεται στα δέντρα και στη θάλασσα, αλλά υπάρχουν μέχρι και φαράγγια! Αν αγαπάς τη φύση, μη τα χάσεις! Το φαράγγι του Τσάκωνα είναι ανάμεσα στα Μητάτα και στα Βιαράδικα, ενώ το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας ξεκινά από το χωριό Τριφυλλιάνικα. Διασχίζοντας το πρώτο, θα φτάσεις κάποια στιγμή στην Παλαιόπολη, ενώ διασχίζοντας το δεύτερο φτάνεις στην ομώνυμη παραλία της Κακιάς Λαγκάδας όπου κάποτε αποβιβάστηκε ο πειρατής Μπαρμπαρόσα!

Να επισκεφθείς και το Αρχαιολογικό μουσείο του νησιού στη Χώρα αλλά και το σχολείο της Μηλαπιδέας το οποίο έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. 

Όπου μα όπου και να κολυμπήσεις στα Κύθηρα θα ευχαριστηθείς τοπίο και θάλασσα! Οι αγαπημένες μου παραλίες είναι η Κομπονάδα και το Σπαραγαρίο. Η πρόσβαση στην πρώτη είναι πανεύκολη, ενώ για τη δεύτερη θέλει λίγο κατάβαση, αφότου παρκάρεις το αυτοκίνητο στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στον επίγειο παράδεισο. Ταμπέλες δεν υπάρχουν ή έστω δεν τις είδα…Ρωτώντας φτάνεις στο εκκλησάκι όπου αφήνει το αμάξι. Επειδή το μονοπάτι αν και μικρό είναι κάπως απότομο σε ορισμένα σημεία, καλύτερα να φορέσεις κλειστά παπούτσια για να το διασχίσεις. Ερωτεύτηκα το μέρος και βρήκα και τις λίγο πιο απόμερες γωνιές του τις οποίες λάτρεψα. Δε θα στις πω γιατί είμαι σίγουρη ότι αν σου αρέσει το πιο μοναχικό, θα τις βρεις κι εσύ με σχετική ευκολία! Είναι ανοργάνωτη παραλία, προμηθεύσου νερό και ό, τι άλλο χρειάζεσαι πριν κατέβεις στο Σπαραγγαρίο. Στην Κομπονάδα υπάρχει μια καντίνα με τα πολύ απαραίτητα. Είναι τεράστια παραλία και εγώ η αντικοινωνική όταν πρόκειται για παραλίες, την πέτυχα εντελώς άδεια. Υπέροχη και όλη για τις φίλες μου και εμένα! Η καντίνα διαθέτει και ομπρέλες στημένες στην άμμο. Είναι μια παραλία ανοργάνωτη αλλά και οργανωμένη ταυτόχρονα, ανάλογα το σημείο της. Είναι κάποια χιλιόμετρα η κούκλα Κομπονάδα! 

Η παραλία Καλαδί, μπαίνει στο τοπ τρία των αγαπημένων μου παραλιών στα Κύθηρα. Κατεβαίνεις 120 σκαλοπάτια για να φτάσεις και το τοπίο σε αποζημιώνει χίλιες φορές. Αφήνεις το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ πριν τα σκαλάκια όπου υπάρχει και μια καντίνα με τα όλα της. Νερά, αναψυκτικά, σάντουιτς. Πάρε ό, τι χρειάζεσαι για την παραλία γιατί κάτω δε θα βρεις κάτι για να αγοράσεις ούτε νερό. Στην πραγματικότητα η παραλία είναι τρεις παραλίες, δηλαδή χωρίζεται σε τρία μέρη. Ο τρίτος κολπίσκος είναι πιο απομονωμένος και όπως καταλαβαίνεις και αυτός που με κέρδισε περισσότερο. Ειδικά αν ταξιδεύεις με παιδάκια μην παραλείψεις να πας στον Αυλέμωνα. Όμορφο μικρό χωριουδάκι και με παραλία-πισίνα με χρώμα που αφήνει άνετα τη μαγκιά σου να φύγει. Ό, τι πρέπει για παιδιά αλλά δε μπορώ να πω με τίποτα πως δεν είναι εξαιρετικό και για τους μεγάλους. Μια άλλη παραλία γνωστή και καλή, μικρή και οργανωμένη είναι αυτή του Χαλκού. Επίσης, προτείνω να πας στην Παλαιόπολη αλλά και στην Φυρή Άμμο, αυτή της Αγίας Πελαγίας ειδικά. Υπάρχουν δυο παραλίες με την ίδια ονομασία. Η πρώτη είναι πιο πολυσύχναστη και οργανωμένη και είναι κοντά στον Κάλαμο, ενώ η δεύτερη είναι κοντά στην Αγία Πελαγία και είναι πιο ήσυχη και ανοργάνωτη.  Η πρόσβαση σε αυτή είναι εύκολη, ενώ στην άλλη Φυρή Άμμο είναι απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή. Το νησί διαθέτει ένα σωρό παραλίες, αυτές είναι μόλις μερικές από αυτές που ξεχώρισα εγώ. Όλες, όμως, αξίζουν και σου προτείνω να επισκεφθείς όσες περισσότερες μπορείς. Μερικές ακόμη είναι το Διακόφτι, το Καψάλι, η Βλυχάδα, η παραλία Λορέντζου…

Από τις γεύσεις του νησιού, έμεινα (και νομίζω θα μείνεις και εσύ) ιδιαίτερα ευχαριστημένη. Το ντόπιο μέλι είναι πεντανόστιμο, το ίδιο και το τοπικό λικέρ, η φατουράδα. Φεύγοντας πήρα και από τα δύο για να τα έχω να μου θυμίζουν την πεντάμορφη καταγωγή τους! Αν θέλεις κι εσύ να πάρεις γευστικά σουβενίρ μαζί σου back home, σου προτείνω το μαγαζάκι του Σταύρου στη Χώρα. Μιλώντας για σουβενίρ να σου πω για τα μπουκετάκια με το λουλούδι σεμπρεβίβα, με άλλα λόγια πάντα ζωντανό. Είναι το κίτρινο χαρακτηριστικό λουλουδάκι του νησιού. Μπορείς να αγοράσεις ένα ματσάκι να το έχεις αναμνηστικό.

Στα Κύθηρα έφαγα αμπελοφάσουλα (δυο πιάτα και θα μπορούσα να έχω φάει και τρίτο) με θέα στο χωριό Βιαράδικα. Όλα αυτά συνέβησαν στην ταβέρνα του κυρίου Μιχάλη στα Μητάτα. Αν σου αρέσουν τα αμπελοφάσουλα, απλώς πρέπει να πας να τα  φας εκεί αν βρεθείς στα Κύθηρα. Απλώς πρέπει…Και ζήτα να σου φέρουν και την ντόπια πίτα. Δοκίμασέ τη και αυτή!…Στη Χώρα η παλιά αγορά έχει γίνει μπαρ. Εκεί πιες το κατιτίς σου σίγουρα. Δροσιά και ωραία μουσική με έκθεση φωτογραφίας στο background. Όταν μου είπανε να φάω πίτσα στο Tony’s, σκέφτηκα ‘’καλά, ήρθα στα Κύθηρα για να φάω πίτσα;’’. Όταν βρέθηκα στη Χώρα, πήγα έτσι από περιέργεια να δω τι είναι αυτό το Tony’s που με περίσσια σιγουριά μου πρότεινε άτομο εμπιστοσύνης που ξέρει τα μέρη. Και κάπως έτσι πείστηκα να φάω εκεί. Και αφότου έφαγα, κατάλαβα γιατί μου είχανε προτείνει το μέρος σε περίπτωση που βρισκόμουν στη Χώρα. Να πας, να δεις…Κι ας μην είναι κλασσικές γεύσεις του τόπου, αξίζει μια πίτσα και ένα ποτήρι κρασί εκεί. Για κάτι πιο μοντέρνο γευστικά, μπορείς να φας στη Φαμίλια στο χωριό Φράτσια και όταν θελήσεις να πιείς ένα ποτό αλλά όχι στη Χώρα, πήγαινε οπωσδήποτε στον Κούκο στο Καψάλι. Οπωσδήποτε όμως! Και μη φύγεις από το νησί, αν δε πας στον φούρνο στο χωριό Καρβουνάδες. Όλα φρέσκα, όλα καλοφτιαγμένα, η κυρία πολύ ευγενική…Δοκίμασε το ντόπιο μελένιο ψωμάκι αλλά και το ντόπιο ξεροτήγανο.

Αν κάνεις τη σκέψη που έκανα και εγώ όταν αποφάσισα να πάω στα Κύθηρα, ότι αφού θα φτάσω μέχρι εκεί, γιατί να μην πάω και στα Αντικύθηρα, να σου πω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το αντίτιμο του εισιτήριου είναι πολύ πολύ οικονομικό, όμως δρομολόγια αν και είναι καθημερινά δεν είναι τόσο συχνά ώστε να πας και να επιστρέψεις την ίδια μέρα. Στην ουσία το νησί των Αντικυθήρων είναι πιο κοντά στην Κρήτη, παρά στα Κύθηρα και είναι ένα μέρος, από όσο ξέρω,  με  άγριες και δυσπρόσιτες ομορφιές και τόσο μικρό που οι επιλογές στη διαμονή είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οπότε, αν αποφασίσεις να πας, οργανώσου καλά πριν. Δεν μου έφτασαν οι ημέρες και δεν κατάφερα να το επισκεφθώ, όμως μια μέρα θα πάω γιατί μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και έμεινα την όρεξη και την περιέργεια…

Στα είπα όλα. ‘Η… σχεδόν όλα. Μένουν και μερικά που δε σου είπα για να τα εξερευνήσεις όταν βρεθείς στο νησί-εμπειρία. Έρχεται ο Σεπτέμβρης και είναι και αυτός μήνας διακοπών. Με τη δροσιά και την ηρεμία του μας προ(σ)καλεί σε νέες περιπέτειες και μια εξαιρετική περιπέτεια εντός συνόρων είναι χωρίς δεύτερη σκέψη αυτό το νησί. Εύχομαι να τα βρεις κι εσύ και τα Κύθηρα αλλά και να βρεις και τα δικά σου Κύθηρα…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα