Next Top Travel: Λήμνος- Τα μέρη, οι γεύσεις, οι άνθρωποι!

Αυτή την Κυριακή η Δανάη Στυλιανίδου μας ταξιδεύει στην μαγευτική Λήμνο.

Δανάη Στυλιανίδου
next-top-travel-λήμνος-τα-μέρη-οι-γεύσεις-οι-άνθρωπ-788342
Δανάη Στυλιανίδου

Δεν είναι από τα μέρη για τα οποία έχω να υπογραμμίσω το τάδε υπερυπέροχο μέρος ή το δείνα πιο εκπληκτικό όλων τοπίο. Ωστόσο, στο σύνολό του το συγκεκριμένο νησί μου έχει αφήσει μια γλυκιά γεύση και μια όμορφη ανάμνηση. Δεν είχα εντυπωσιαστεί απίστευτα με τίποτα και όμως η σφαιρική εικόνα που έχω για τη Λήμνο είναι εξαιρετική. Δε ξέρω πώς γίνεται αυτό. Ίσως αυτό να είναι το πραγματικά εντυπωσιακό που κάνει τη Λήμνο έναν τόσο ξεχωριστό προορισμό για’ μένα και εικάζω και για’ σένα, αφότου ακούσεις για τα καλά και τις ομορφιές της.

Είναι ένα μεγάλο νησί, το όγδοο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Το νησί του Ηφαίστου, η Λήμνος με άλλα λόγια, βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο και πρωτεύουσά του είναι η Μύρινα, η οποία ως το 1955 ονομαζόταν Κάστρο. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων υπολογίζεται περίπου στις 17.000. Στη Λήμνο φτάνεις με αεροπλάνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλα νησιά όπως η Σάμος, η Ρόδος, η Λέσβος, η Ικαρία και η Χίος. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και με άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου. Το καλοκαίρι είναι, ίσως, η ιδανική περίοδος να επισκεφτείς τη Λήμνο αν και είναι ένας τόπος που αν ψάχνεις ηρεμία και ωραία θέα, μπορείς να τον επισκεφθείς και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα χάσεις την ευκαιρία να κολυμπήσεις στα καθαρά νερά του. Να τα λέμε και αυτά!

Σε πέντε ή έξι ημέρες έχεις χρόνο να γυρίσεις και να χαρείς τη Λήμνο. Ωστόσο, θα σου έλεγα ότι αν φτάσεις μέχρι εκεί, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ταξιδέψεις και μέχρι τον ακριτικό Άη Στράτη και να χαρείς τη γαλήνη του νησιού και τη φιλοξενία των ντόπιων. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων του νησιού δε φτάνει ούτε τους 280! Το νησάκι αποτέλεσε τόπο εξορίας ανθρώπων με αριστερές πεποιθήσεις…

Μόνο καλά λόγια έχω να πω για αυτό το μικρό νησί και τους κατοίκους του. Υπήρξαν κάτι παραπάνω από εξυπηρετικοί και φιλόξενοι μαζί μου και αυτό θα το τονίζω κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία. Φρέσκο ψαράκι, ενδιαφέρουσες κουβέντες…Θυμάμαι να τρώω στην ταβέρνα στο λιμάνι και να έχουμε γίνει μια παρέα με τους ντόπιους και να ακούω ιστορίες από τα παλιά για τον καταστροφικό σεισμό του 1968 και ιστορίες από το σήμερα για τη δύσκολη επικοινωνία του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο τους χειμερινούς μήνες και τις δυσκολίες του να ζεις σε αυτόν τον υπέροχο αλλά απομονωμένο τόπο. Η ζωή κυλάει αλλιώς στον Άη Στράτη και οι άνθρωποι είναι αλλιώς και το τοπίο είναι αλλιώς… Όμορφα αλλιώς. Ενδιαφέροντα αλλιώς. Υπάρχει ένα δρομολόγιο κάθε μέρα από τη Λήμνο για τον Άη Στράτη. Αξίζει τον κόπο, να πας!

Τα καταλύματα στη Λήμνο είναι πολλά. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, airbnb…Τώρα το καλοκαίρι ένα δίκλινο δωμάτιο σε όμορφα και βολικά μέρη του νησιού, θα σου κοστίσει περίπου 60 ευρώ τη βραδιά. Ας πούμε ότι αυτή είναι η μέση τιμή. Μην καθυστερήσεις, πάντως, να κάνεις κράτηση αν θέλεις κάτι οικονομικό και σε καλή τοποθεσία. Στον Άη Στράτη οι επιλογές είναι πολύ λιγότερες, οπότε σίγουρα θα πρέπει να κλείσεις κάτι εγκαίρως, αν τον επισκεφθείς καλοκαίρι και ιδιαίτερα Αύγουστο.

Θα χρειαστείς αμαξάκι για να γνωρίσεις το νησί. Αν δεν έχει δικό σου όχημα, στην πρωτεύουσα του νησιού θα βρεις να νοικιάσεις. Τη Μύρινα φυσικά τη γυρνάς με τα πόδια και εκτός του ότι είναι πανέμορφο να βολτάρεις δίπλα στη θάλασσα και στα σοκάκια της, αξίζει να πας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και στο Κάστρο. Είναι ένα βυζαντινό κάστρο με στοιχεία από την Ενετοκρατία αλλά και την Τουρκοκρατία. Έχει ενδιαφέρον να το επισκεφθείς και να απολαύσεις τη θέα από εκεί! Περίπου 40 χλμ μακριά από τη Μύρινα βρίσκεται η Πολιόχνη, προϊστορικός οικισμός που αξίζει να δεις και να επισκεφθείς καθώς είναι ο αρχαιότερος ή από τους αρχαιότερους της Ευρώπης!

Στα βορειοδυτικά του νησιού, έξω από το χωριό Κατάλακκος βρίσκονται οι Αμμοθίνες. Ένα τοπίο σαν της ερήμου, άκρως ιδιαίτερο και που σίγουρα δε περιμένεις να το δεις σε ένα ελληνικό νησί. Την ταινία με τη Ρένας Βλαχοπουλου ‘’ Μια Ελληνίδα στο χαρέμι ‘’ τη θυμάσαι; Φέρεται ότι γυρίστηκε εκεί! Θυμήσου να έχεις βενζίνη όταν πας γιατί εκεί κοντά δεν υπάρχει βενζινάδικο. Έπαθα και έμαθα και δε μου μένει παρά να διαδώσω τη γνώση μου!

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, από την άλλη, βρίσκεται το Ιερό των Καβείρων όπου πραγματοποιούνταν τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια. Ακόμη, πήγαινε μια βόλτα να δεις και τη σπηλιά του Φιλοκτήτη. Δε πήγα γιατί δε πρόλαβα και θα πάω οπωσδήποτε την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ τη Λήμνο. Αναφέρομαι στο μικρό, δυσπρόσιτο και χωρίς σκεπή (ναι, χωρίς σκεπή!) εκκλησάκι της Παναγίας Κακαβιώτισσας το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζεματά και έχει και αυτό την ιστορία του. Μην το αμελήσεις, θα τα μετανιώνεις όπως εγώ μετά! Δεν πήγα και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ηφαιστείας και επίσης το μετανιώνω. Μη πάθεις τα ίδια με έμενα και το χάσεις κι εσύ!

Αν βρεθείς στη Λήμνο άνοιξη, να πας στου καταρράκτες Κάσπακα. Έχουν ύψος 15 μέτρα και όλοι μου έχουνε πει ότι την άνοιξη που έχουν νερό το τοπίο είναι σαν μια ζωγραφιά. Σε ό, τι αφορά σε γραφικά χωριουδάκια που θα μπορούσες να δεις, σου αναφέρω ενδεικτικά το Λιβαδοχώρι, τον Κοντιά με τα αρχοντικά του και τον Μούδρο ο οποίος αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος λιμάνι του νησιού. Έχει ενδιαφέρον ναν επισκεφθείς και τον υδροβιότοπο του νησιού, τις Αλύκες. Αν είσαι τυχερός θα δεις και διάφορα πουλάκια να πετάνε ή να ξαποσταίνουν. Είναι το σπίτι τους εκεί!

Πού να κάνεις μπάνιο; Πολλές οι παραλίες. Άλλες μια ανάσα από τη Μύρινα και άλλες πιο μακριά. Άλλες με κόσμο και άλλες πιο ήσυχες. Γενικά το νησί είναι ήρεμο, δε θα το κατέτασσα στα μέινστριμ νησιά φασαριόζικων διακοπών. Ωστόσο, άλλο η οργανωμένη παραλία και άλλο η ανοργάνωτη σε όλα τα μέρη. Ο Ρωμαίικος και ο Τούρκικος Γιαλός είναι οι εύκολες λύσεις για μια βουτιά ενώ είσαι στην πρωτεύουσα του νησιού. Είναι δυο παραλίες που μαζεύουν πολύ κόσμο, αλλά αυτό δε κάνει τα νερά τους λιγότερο καθαρά ή ελκυστικά. Οι οργανωμένες παραλίες με ξαπλώστρες και μπιτς μπαρ είναι περισσότερες από τις ανοργάνωτες. Τα Ρηχά Νερά, το Πλατύ, το Θάνος και ο Εβγάτης είναι μερικές από αυτές. Επίσης γνωστές παραλίες του νησιού είναι ο Κοκκινόβραχος, το Μικρό και το Μεγάλο Φαναράκι. Από την άλλη, η δυσπρόσιτη παραλία Παρθενόμυτος είναι ήσυχη και πανέμορφη και προσωπικά την προτιμώ από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Αντίστοιχης ηρεμίας αλλά με εύκολη πρόσβαση είναι το Γομάτι και η Παραλία Παναγιάς. Βέβαια, αν σου αρέσουν τα θαλάσσια σπορ όπως το σερφ ή το κάιτ σερφ, η παραλία σου είναι σίγουρο ο Κέρος.

Το φαγητό στη Λήμνο είναι απλά υπέροχο! Ειλικρινά, πολύ νόστιμο ό, τι κι αν έφαγα κι ας μην έχω φωτογραφικό ντοκουμέντο να σου δείξω! Στο ορεινό χωριό Σαρδές να φας στην ταβέρνα Μαν-τελλα. Δοκίμασε κόκορα με φλωμάρια (ζυμαρικό σαν χυλοπίτα), κουνέλι στιφάδο, λαγό κοκκινιστό, κατσικάκι…Όλες τοπικές λιχουδιές και καλομαγειρεμένες! Στη Μύρινα, έφαγα νόστιμη αστακομακαρονάδα με συνοδεία λημνιότικου κρασιού στον ‘’Γλάρο’’. Στη Μύρινα θα βρεις πολλά καφέ και μπαρ, αρκετά από αυτά καλαίσθητα και με καλοψημένο καφέ. Είναι ένα κοντά στο κάστρο του οποίου το όνομα δεν έχω καταφέρει να βρω, αλλά είναι ένα μόνο που βρίσκεται εκεί. Ρώτα και θα το βρεις για να πιείς το κατιτίς σου με θεϊκή θέα! Δοκίμασε οπωσδήποτε τα τοπικά τυριά και το μέλι. Φεύγοντας μπορείς να πάρεις και μαζί σου γαστρονομικά ενθύμια, να τα τρως σπίτι σου και να θυμάσαι την γλυκιά Λήμνο.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, εύχομαι να είμαστε καλά όσο μπορούμε και να έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε διαλείμματα στους εαυτούς μας για να παίρνουμε μια ανάσα, να γεμίζουμε μπαταρίες και μετά να συνεχίζουμε τον αγώνα της καθημερινότητας. Έναν αγώνα ο οποίος με όλα αυτά τα πανδημικά (με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις επίτρεψέ με μου να πω) διόλου εύκολος είναι…Κολύμπι στα βαθιά θα το έλεγα. Μια Λήμνος και ένας Άη Στράτης, είναι ό, τι πρέπει για ηρεμία, ανασύνταξη δυνάμεων και…μια βουτιά με θέα το μέλλον!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα