NEXT TOP TRAVEL- Πάντα μαζί, πάντα ασφαλείς!
Ταξίδι στο Νυμφαίο, έναν προορισμό που θα σε κερδίσει.
Λέξεις- Εικόνες: Δανάη Στυλιανίδου
Και συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε…Το διαβατήριό μας, βέβαια, φέτος δεν έχει καμία βίζα και καμία σφραγίδα από μέρη ξένα και μακρινά (ως τώρα τουλάχιστον), αλλά ομορφιά και ενδιαφέροντες τόποι υπάρχουν παντού και σίγουρα η χώρα μας δε πάει πίσω.
Ο κορωνοπεριορισμός με έκανε να την ξαναανακαλύψω, να πάω σε μέρη που είχα να πάω από μικρή και σε άλλα που δεν είχα πάει ποτέ. Τα καλοκαίρια, όταν ερχόμουν από την Ισπανία, συνήθως πήγαινα σε κάποιο καινούριο μέρος 4-5 ημέρες και τις υπόλοιπες αλητεύαμε στα γνωστά και αγαπημένα: Χαλκιδική και Όλυμπο.! Τώρα μαθαίνω γωνιές της Ελλάδας που πριν δεν είχα σκεφτεί, δεν είχε δοθεί η ευκαιρία ή τέλος πάντων δεν είχε τύχει να επισκεφθώ. Ανυπομονώ, ωστόσο, να έρθει η ώρα να αρχίσουμε πάλι να λέμε για διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς και γλώσσες και άλλες νοστιμιές από τις ελληνικές και όλα αυτά που τόσο καιρό λέγαμε…Ως τότε, όμως, ας ταξιδεύουμε εντός συνόρων για περισσότερη ασφάλεια. Πάντα μαζί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η παρέα είναι εξίσου σημαντική με τον προορισμό εξάλλου!
Παλαιότερα Νιβέστα ή και Νέβεσκα. Ονόματα βλάχικης καταγωγής. Σήμερα Νυμφαίο, με βλάχικη παράδοση. Έχεις πάει; Αν όχι, σίγουρα είναι ένας προορισμός που θα σε κερδίσει, ειδικά αν αγαπάς τη φύση και τα ζώα. Το Νυμφαίο με υψόμετρο 1350 μέτρα, ανήκει στο Δήμο Αμυνταίου και βρίσκεται στο νομό Φλώρινας. Από το 1978 έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός ο οποίος σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόλις 132 μόνιμους κατοίκους! Σε παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO , διάβασα, ότι το Νυμφαίο διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την εξαιρετική διαχείριση του πολιτιστικού του αποθέματος αλλά και την άριστη διαχείριση του φυσικού του περιβάλλοντος.
Το γραφικό χωριουδάκι απέχει 180 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και περίπου 600 από την Αθήνα. Από τη Θεσσαλονίκη, μπορείς να πας και για ημερήσια εκδρομή. Αν αποφασίσεις να μείνεις, θα βρεις διάφορες επιλογές από ξενοδοχεία και ξενώνες στο χωριό με τη μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο να είναι περίπου 65 ευρώ. Για να χαλαρώσεις και να χαρείς όσα σου προσφέρει το Νυμφαίο και τα πέριξ, νομίζω 2-3 ημέρες αρκούν. Αλλά αυτό εξαρτάται και από τα δικά σου περιηγητικά κέφια και το πορτοφόλι σου φυσικά. Δεν υπάρχει για’ μένα αυτό που λέμε η καλύτερη εποχή για να το επισκεφθείς, γιατί στη φύση μπορείς να απολαύσεις όλες τις εποχές. Το χειμώνα είναι λίγο ζόρικο να πας αν πετύχεις χιόνι και πάγο, αλλά αν εξαιρέσεις αυτές τις ειδικές συνθήκες, μια εκδρομή στο Νυμφαίο θα την πρότεινα οποτεδήποτε.
Τα λιθόστρωτα δρομάκια, ξεκάθαρα, σε καλούν να χαθείς μέσα τους. Μην αντισταθείς στον πειρασμό. Περπάτησέ τα και θαύμασε τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, τα αρχοντικά… Ένα από αυτά, μάλιστα, το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, μιας και το Νυμφαίο κάποτε υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων. Στην πλατεία θα βρεις καφέ κα εστιατόρια για να ξεδιψάσεις και να γεμίσεις την κοιλιά σου με νοστιμάδες. Έγκυρες μυστικές πηγές μου έχουν εκμυστηρευτεί ότι στο ΩΜέγας Τίγρης…θα φας καλά! Δοκίμασε σουτζουκάκια (τα περιβόητα κεμπάπια) και ζήτα να πιείς ομπόζο! Βρίσκεται στην πλατεία, όπως και άλλα εξίσου συμπαθητικά καφεταβερνάκια. Πιες καφέ σε ένα, φάε σε ένα άλλο… Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά, θα σου ανοίξει την όρεξη σίγουρα!
Στο Νυμφαίο είναι και η Νίκειος Σχολή, η οποία πλέον δε λειτουργεί ως σχολείο λόγω έλλειψης μαθητών, αλλά ως συνεδριακό κέντρο του ΑΠΘ. Δες και το στρατηγείο του Παύλου Μελά. Μισογκρεμισμένο σήμερα, αλλά ακόμη εκεί!
Λιγότερο από 2 χλμ μακριά από το χωριό, βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Εκεί φιλοξενούνται αρκούδες και λύκοι, ζωάκια που έχουν διασωθεί και εκεί απολαμβάνουν τις απαραίτητες φροντίδες μέχρι, από όσο γνωρίζω, να μπορέσουν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Όταν για οποιοδήποτε λόγο, κάποιο από αυτά κρίνεται ότι δε θα μπορέσει να επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον, παραμένει στο καταφύγιο του Αρκτούρου και ζει σε ημιελεύθερη κατάσταση πάντα με τις φροντίδες των υπευθύνων. Λειτουργεί, επίσης, και Κέντρο Ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη σε όλα αυτά!
Μπορείς να κάνεις πεζοπορία στα μονοπάτια του δάσους της οξιάς, ιππασία ή και ποδηλασία βουνού. Το πρώτο το αγαπώ και όπου μπορώ να απολαμβάνω τη φύση με αυτόν τον τρόπο, το κάνω. Η ιππασία είναι και αυτή ενδιαφέρουσα και διαφορετική από την πεζοπορία, καθώς η επαφή με το ζωάκι αλλάζει εντελώς το point of view του χώρου και της κατάστασης. Το τελευταίο, η ποδηλασία στο βουνό, πάντοτε μου ακούγεται σαν κατόρθωμα και αν τα καταφέρνεις σε θαυμάζω! Πάντως, όσο και αν προσωπικά προτιμώ την πεζοπορία το μέρος ενδείκνυται και για τις αυτές τις τρεις δραστηριότητες. Μπορείς, ακόμη, να επισκεφθείς τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, οι οποίες αποτελούν δυο από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Βόρειο Ελλάδα. Δοκίμασε το γριβάδι, ένα λιμνίσιο ψαράκι, μια ντόπια λιχουδιά.
Μικρό μεν, παραμυθένιο δε, το Νυμφαίο, νομίζω, θα σε εκπλήξει ευχάριστα. Θα χαλαρώσεις, θα μάθεις, θα γευτείς… Τέτοιες ευκαιρίες, δεν είναι να τις χάνει κανείς! Κάνε να βρεθείς εκεί και αφέσου οπωσδήποτε στο τοπίο, στις μυρωδιές και στις γεύσεις! Θα δεις, όλα θα είναι λίγο καλύτερα μετά!