NEXT TOP TRAVEL- Πάντα μαζί, πάντα ασφαλείς!
Ένα μοναδικό ταξίδι στις ομορφιές της Σιθωνίας.
Έφτασε ο καλός καιρός, ο ήλιος, η άρση κάποιων μέτρων (τα κρούσματα πολλά ακόμη , βέβαια…), σύντομα θα μπορούμε να μετακινούμαστε ελεύθερα και από νομό σε νομό. Οι οργανωμένες πλαζ μόλις άνοιξαν… Αν έχεις αυτοκίνητο και λεφτά για βενζίνη (ΚΑΙ αυτή η κρίση έχει ζορίσει τα οικονομικά όλων μας και ελπίζω να μη μας περιμένουν και χειρότερα…) και ειδικά αν ζεις στη Θεσσαλονίκη ή κάπου κοντά, σε λίγες ημέρες που θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, νομίζω με τον μαγιάτικο καιρό, ο δρόμος είναι ένας και οδηγεί στη Χαλκιδική. Ένα σαββατοκύριακο ξεγνοιασιάς. Ιδανικά με αυτοκίνητο για να γυρίσεις και λιγάκι αν θέλεις, αλλιώς υπάρχει και η εναλλακτική των ΚΤΕΛ.
Είναι γνωστό και μη εξαιρετέο, σύμφωνα με πολλούς, ότι ‘’σαν τη Χαλκιδική δεν έχει’’. Αν και τα ταξίδια μου εντός και εκτός συνόρων, με κάνουν να διαφωνώ με αυτή την σκέψη, παραδέχομαι ότι η Χαλκιδική για τους Βορειοελλαδίτες είναι μια όαση η οποία, μάλιστα, εξυπηρετεί κάθε γούστο και διάθεση. Οπότε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πράγματι, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει! Πέρυσι σου είχα πει δυο λόγια για το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, την Κασσάνδρα, το οποίο είναι πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και…κάπως πιο μέινστριμ, αλλά έχει και τις ομορφιές και την Ιστορία του. Σήμερα θα σου πω για το δεύτερο πόδι, τη Σιθωνία, και τις δικές του ομορφιές.
Η Χαλκιδική είναι ό, τι πρέπει για λίγες μέρες ή και για πολλές. Ανάλογα με το μέρος στο οποίο θα πας η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ποικίλλει, οπότε μιλώντας με ένα άβερατζ, μπορούμε να πούμε ότι απέχει πάνω κάτω 600 χλμ από την πρωτεύουσα και λίγο λιγότερα από 100 χλμ από τη ΘεσσαλονίκηΗ Χαλκιδική, με πρωτεύουσα του νομού τον Πολύγυρο, έχει πολλά μέρη και όμορφα…Πραγματικά, το πόσο δρόμο θα χρειαστεί να κάνεις για να φτάσεις σε κάποιο από αυτά, εξαρτάται από το μέρος στο οποίο θα επιλέξεις να πας και το δεύτερο πόδι ,για το οποίο θα σου πω σήμερα, είναι πιο μακριά, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο! Αν έρχεσαι από κάπου μακριά, θα σου πρότεινα να μείνεις ένα δεκαήμερο στη Χαλκιδική, να γνωρίσεις τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο πόδι. Μπορείς, επίσης, να κάνεις και μια εκδρομή στην Αμμουλιανή (ένα νησάκι ήσυχο και με παραλίες με εξαιρετική φωτογένεια) και αν θέλεις και μια εκδρομή ακτοπλοϊκώς γύρω γύρω από το τρίτο πόδι, το Άγιο Όρος. Οι επισκέψεις σε αυτό επιτρέπονται στους άντρες, ενώ οι εκδρομές με καΐκια γύρω από το τρίτο πόδι αφορούν τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Η Ιστορία του Αγίου Όρους παρουσιάζει ενδιαφέρον είτε πιστεύει κάποιος σε αυτόν τον Θεό είτε σε άλλον είτε δε πιστεύει πουθενά.
Για να απολαύσεις τις ωραιάδες της Χαλκιδικής, βοηθάει να είναι καλός ο καιρός και ειδικά για να χαρείς τις παραλίες της. Η ορεινή Χαλκιδική είναι και αυτή μια κούκλα, αλλά υπάρχουν παραλίες που απλά θα χάσεις, αν τις χάσεις! Οπότε, θα σου έλεγα να προτιμήσεις την άνοιξη, το καλοκαίρι και ίσως και το φθινόπωρο για την επίσκεψή σου στον συγκεκριμένο νομό. Βέβαια, αν η βάση σου είναι η Θεσσαλονίκη, πας όποτε θέλεις γιατί είναι πολύ κοντά και είπαμε ότι σε αυτό το πλαίσιο όντως, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει και στις βόλτες λέμε πάντα ‘’ναι’’! Ο νομός είναι γεμάτος ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, airbnb και κάμπινγκ! Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται, αλλά θα ήταν ψέμα να σου πω ότι δε συμβαίνει.
Οι επιλογές σου στο θέμα της διαμονής είναι άπειρες και οι τιμές διαφέρουν ανάλογα το κατάλυμα και τη χρονική περίοδο. Στο δεύτερο πόδι αν σου αρέσει η φύση σε περιμένουν πολλά κάμπινκ! Ενδεικτικά, να σου πω πως ο Αρμενιστής είναι ένα από τα πιο γνωστά και μάλλον πιο βολικό για νέους. Το ΙΖΑ είναι εξαιρετικό και σίγουρα ιδανικό για οικογένειες, αν και δεν είμαστε λίγοι οι επίμονοι επισκέπτες του που δεν έχουμε οικογένεια ούτε και παιδάκια! Αν δε προτιμάς δωμάτια, εκεί να δεις ποικιλία! Ένα παράδειγμα είναι τα στούντιο της Μαρίας Κάργα στον Όρμο Παναγιάς. Προσωπικά, έμεινα ευχαριστημένη όλες τις φορές που έμεινα εκεί. Αν επιθυμείς ξενοδοχείο θα βρεις πολλά με αρκετά οικονομικές τιμές αλλά και κάποια αρκετά ακριβά, όπως το Porto Carras στον Μαρμαρά. Αν ψάξεις εγκαίρως για το κατάλυμά σου, θα βρεις κάτι οικονομικό και καλό. Έχε στο νου σου ότι συχνά ένα δίκλινο κοστίζει 50 ευρώ το βράδυ. Αλλά βρες και κλείσε εγκαίρως, αλλιώς σε βλέπω με σκηνούλα, είτε σου αρέσει, είτε όχι! Εμένα είναι το καλύτερό μου, αν με ρωτάς!…
Τα μέρη τα οποία αξίζει να επισκεφθείς στη Σιθωνία είναι ουκ ολίγα! Το χωριό Ορμύλια είναι γραφικό και εκεί θα δεις και το παλιό Δημοτικό Σχολείο το οποίο χτίστηκε το 1909, ενώ το Βατοπέδι που απέχει περίπου 5χλμ από την Ορμύλια, έχει ιδιαίτερη ιστορία καθώς δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες και πήρε το όνομά του εξαιτίας της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους η οποία πριν την απαλλοτρίωση, είχε στην ιδιοκτησία της την περιοχή όπου χτίστηκε ο οικισμός. Ένα παραδοσιακό χωριό με δρομάκια και σπίτια σαν από καρτ ποστάλ, είναι και ο Άγιος Νικόλαος. Στις 26 Ιουλίου εκεί πραγματοποιείται και το μεγάλο γλέντι της Αγίας Παρασκευής, εκκλησίας του χωριού. Μόλις 3χλμ μακριά, βρίσκεται ο Όρμος Παναγιάς, ένα πανέμορφο μικρό λιμανάκι από όπου αναχωρούν συχνά μικρά πλοία τα οποία κάνουν τον γύρο του Αγίου Όρους κάνοντας στάση και στην Αμμουλιανή.
Τουριστική αλλά με Ιστορία είναι η Σάρτη, την οποία αναφέρει και ο Ηρόδοτος ως πόλη σταθμό της εκστρατείας του Ξέρξη. Ο Θουκυδίδης από την άλλη, κάνει αναφορά στο Πόρτο Κουφό, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος φυσικός όρμος και λιμάνι στην Ελλάδα. Μέρη με ιστορικό ενδιαφέρον είναι η εκκλησία του Αγίου Νικήτα στη Νικήτη η οποία στέκει εκεί από το 1867 αλλά και ο Πύργος στο χωριό του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου στη Λήκυθο της Τορώνης. Στην περιοχή της Συκιάς, εκτός από τους ανεμόμυλους, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας αρχαίος τύμβος ο οποίος όταν ανακαλύφθηκε θεωρήθηκε πολύ σπουδαίος καθώς προσφέρει πληροφορίες για τις ταφικές συνήθειες και τις μεθόδους κατασκευής των τύμβων στην εποχή του Χαλκού.
Τα Ψακούδια, η Μεταμόρφωση, τα Πυργαδίκια και ο Μαρμαράς είναι από τα πλέον τουριστικά χωριά της Σιθωνίας . Κοντά στον Μαρμαρά, βέβαια, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Παρθενώνας που αξίζει να το επισκεφθείς και να απολαύσεις τη θέα του ηλιοβασιλέματος από εκεί.
Όσο για παραλίες, τόσο οι οργανωμένες όσο και οι ανοργάνωτες είναι πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους και στην πλειοψηφία τους πανέμορφες! Δε προτιμώ τις οργανωμένες και δεν έχω να σου προτείνω beach bar γιατί δεν είμαστε πολύ φίλοι…Ωστόσο, ξέρω ότι γνωστά είναι το Mango στην Ακτή Καλογριάς και το Manassu στη Βουρβουρού. Μη φύγεις από τη Σιθωνία αν δε κάνεις βουτιές στο Καρύδι, στην Τρανή Αμμούδα, στην Τριστινίκα και στις Καβουρότρυπες! Η παραλίες Γερακινή και Βουρβουρού δεν είναι από τις αγαπημένες μου, αλλά δεν είναι άσχημες σε καμία περίπτωση. Αν πας στη Βουρβουρού, κάνε μια βαρκάδα στο νησάκι απέναντι, στο Διάπορο. Ενώ αν βρεθείς στη Γερακινή, θυμήσου ότι το μέρος το έχει υμνήσει κάποτε ο Νίκος Καββαδίας…Μια βουτιά κάνε και στο Πόρτο Κουφό αλλά και στην παραλία Παράδεισος. Παραλίες για όλα τα γούστα. Νομίζω δε γίνεται να μη βρεις μια που να σου ταιριάζει στη Σιθωνία! Με beach bar ή ήσυχοι κολπίσκοι, με μαγιώ ή χωρίς… Υπάρχουν αρκετές παραλίες και κολπίσκοι που δε σου ανέφερα, αρκεί μόνο να τους ψάξεις και θα βρεις και εσύ την αγαπημένη κρυφή γωνιά σου στις όχθες του δεύτερου ποδιού! Κι εγώ έχω μερικά αγαπημένα μέρη, αλλά δε θα στα πω…είναι μυστικό!
Ανάμεσα στις βόλτες και τα μπάνια, φάε νόστιμα και φρέσκα ψάρια αλλά και κρέας! Στον Άγιο Νικόλαο θα χαρείς τσιμπολόγημα μαζί με τσιπουράκι, ενώ αν είσαι στην Τριστινίκα πήγαινε κατευθείαν στην ταβέρνα του Δημήτρη. Στην ίδια παραλία, λίγο πιο εκεί, βρίσκεται το Ethnic, ένα beach bar στο οποίο ανεπιφύλαχτα σου προτείνω να πιείς κάτι το σούρουπο ή το βράδυ. Αν και, όπως σου είπα, δε προτιμώ τα beach bar για τις βουτιές μου, οφείλω να σου πω ότι το Ethnic είναι όμορφο και τις πρωινές ώρες εξαιτίας του… εξωτικού ντεκόρ του! Επίσης, μην εγκαταλείψεις τη Σιθωνία αν δε φας πίτσα στον Οβελίξ, στη Βουρβουρού. Πήγαινε και θα με θυμηθείς!…
Αν χόρτασες παραλίες, σου ρίχνω και την ιδέα του Χολομώντα. Μπορείς να περπατήσεις τα ορεινά μονοπάτια της Χαλκιδικής, να φας στα ορεινά χωριουδάκια όπως είναι η Αρναία και να δεις την άλλη μεριά του νομού, την όχι θαλασσινή!
Φεύγοντας από τη Χαλκιδική, αν πρέπει να πάρεις κάτι μαζί σου, εκτός από τις αναμνήσεις σου, θα σου πρότεινα κάποιο από τα τοπικά τυριά ή κρασιά. Το ούζο και το τσίπουρο, είναι, επίσης, παραδοσιακά ντόπια προϊόντα. Ωστόσο, τις ημέρες της διαμονής σου στη Χαλκιδική, θα έχεις την ευκαιρία να τα δοκιμάσεις όλα (και το χαλκιδικιώτικο λάδι!) και να αποφασίσεις τελικά αν και τι θα πάρεις μαζί σου ως… βρώσιμο ενθύμιο!
Για άνθρωπος που κατά βάση δε πιστεύει στο ‘’σαν τη Χαλκιδική δεν έχει’’, πολύ την εξύμνησα!… Όμως, δεν υπερέβαλα ούτε στιγμή! Είναι πραγματικά ένα μέρος με μικρές οάσεις, ειδικά για όσους ζούμε στη Βόρεια Ελλάδα και δε μας χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα. Αν πάλι ζεις πιο μακριά, είμαι σίγουρη ότι αξίζουν τα χιλιόμετρα που θα διανύσεις για να γνωρίσεις τη Σιθωνία. Οι φανερές γωνιές της είναι πολύ γοητευτικές. Πού να δεις και τις κρυφές…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ