NEXT TOP TRAVEL- Πάντα μαζί, πάντα ασφαλείς!

Αυτή την εβδομάδα ταξιδεύουμε στην μαγευτική Ιθάκη!

Δανάη Στυλιανίδου
next-top-travel-πάντα-μαζί-πάντα-ασφαλείς-775304
Δανάη Στυλιανίδου

‘’ Τοὺς Λαιστρυγόνας καὶ τοὺς Κύκλωπας, τὸν ἄγριο Ποσειδώνα δὲν θὰ συναντήσεις, ἂν δὲν τοὺς κουβανεῖς μὲς στὴν ψυχή σου, ἂν ἡ ψυχή σου δὲν τοὺς στήνει ἐμπρός σου.’’

Παραθέτω αυτό γιατί είναι τόσο μεγάλη αλήθεια, τόσο σοφά λόγια και ταυτόχρονα είναι και η καλύτερη εισαγωγή για τον σημερινό… επικό προορισμό. Το παραπάνω χωρίο είναι από την ‘’Ιθάκη’’ του Καβάφη και αποτελεί σημαντική τροφή για σκέψη…

Ιθάκη. Το ιδανικό μέρος για να καθίσεις με τον εαυτό σου και να σκεφτείς τα πάντα ή να μη σκεφτείς τίποτε. Εξαιρετικά τυχερός/η όποιος/α καταφέρνει το δεύτερο. Αυτό που αδειάζει το μυαλό, με άλλα λόγια. Όσο πήγαινα στα μαθήματα γιόγκα είχα φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ως προς το άδειασμα του μυαλού. Τώρα, έχω βρει τον παλιό εαυτό μου που δύσκολα το καταφέρνει αυτό, εκτός και αν γεμίσει τόσο το μυαλό που πια αυτόματα αμύνεται και κάνει διάλειμμα για λίγο να ξαποστάσει. Μετά, βέβαια, ξανά προς τη νον στοπ σκέψη τραβά!…

Το νησί του Οδυσσέα, το εναλλακτικό όνομα της Ιθάκης, έχει περίπου 3.000 μόνιμους κατοίκους και πρωτεύουσά της είναι το Βαθύ, το οποίο είναι και ένα από τα τρία λιμάνια της. Τα άλλα λιμάνια του νησιού είναι οι Φρίκες και ο Πίσω Αετός. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Πάτρα, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και τον Αστακό. Το νησί δε διαθέτει αεροδρόμιο. Για να το γυρίσεις, το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο. Αν δε φτάσεις στην Ιθάκη με δικό του όχημα, μπορείς να νοικιάσεις αυτοκίνητο στο Βαθύ. Εναλλακτικά, υπάρχει και η επιλογή της μετακίνησης με ΚΤΕΛ, αλλά σίγουρα είναι μια επιλογή που δίνει περιορισμένες δυνατότητες συγκριτικά με το αυτοκίνητο. Το νησί μπορείς να το δεις σε τρεις τέσσερις ημέρες, αλλά θα έλεγα πως αξίζει να μείνεις μια εβδομάδα για να απολαύσεις την ομορφιά και τη γαλήνη του με την ησυχία σου. Σίγουρα ιδανική εποχή για να το επισκεφθείς είναι οι μήνες που ο καιρός είναι καλός και σου επιτρέπει να το περπατήσεις και να κολυμπήσεις στις θάλασσές του.

Σχετικά με τη διαμονή, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και airbnb. Οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικές, αλλά μπορώ να το κατανοήσω, καθώς το μικρό αυτό νησάκι του Ιουνίου Πελάγους προσπαθεί να ζήσει από τον τουρισμό ο οποίος είναι στα πάνω του μόνο λίγους μήνες το χρόνο. Το καλοκαίρι ένα δίκλινο δωμάτιο στο Βαθύ θα σου κοστίσει κατά μέσο όρο 60 ευρώ, αν ψάχνεις κάτι σχετικά οικονομικό. Αν δε σε απασχολεί η τιμή, οι επιλογές είναι πολλές και εύκολα ξεκινάνε από τα 90-100 ευρώ τη βραδιά.

Η Ιθάκη πήρε το όνομά της από τον πρώτο κάτοικό της, τον Ίθακο ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Λέγεται και νησί του Οδυσσέα, καθώς σύμφωνα με τον Όμηρο υπήρξε βασιλιάς της. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Όμηρος στο γνωστό έπος του, πέρασε από χίλια κύματα και περιπέτειες για να καταφέρει να επιστρέψει σε αυτό μετά τη λήξη του πολέμου της Τροίας στον οποίο συμμετείχε. Το νησί πρωτοκατοικήθηκε στη Νεολιθική εποχή και από τότε έχουν περάσει Γάλλοι, Τούρκοι, Ιταλοί και Άγγλοι από αυτό. Πολυκατακτημένος τόπος.

Ήθελα πολύ να επισκεφθώ την Ιθάκη και όταν τελικά την επισκέφθηκα…αρρώστησα ήδη από την πρώτη μέρα! Εξυπηρετικότατοι οι άνθρωποι στο φαρμακείο στο Βαθύ που με συμβούλεψαν για τα φάρμακα που έπρεπε να πάρω και ευγενέστατοι στην ταβέρνα στον Σταυρό που με τάισαν πεντανοστιμιές και πήρα τα φάρμακά μου με γεμάτο στομάχι! Όσο μπόρεσα γύρισα και πέρασα καλά, αλλά το φωτογραφικό υλικό μου είναι πτωχό δυστυχώς γιατί τα κουράγια μου ήταν λίγα. Ιθάκη, θα σου ξαναέρθω…

Η πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, έχει χαρακτηριστεί από το 1982 παραδοσιακός οικισμός και θα είναι μεγάλη παράλειψη να μη βολτάρεις να το γνωρίσεις. Βέβαια, να σου πω πως εκτός από ένας παραδοσιακός οικισμός είναι και το μέρος όπου θα συναντήσεις τα περισσότερα μπαρ στο νησί. Ταβερνάκια και καφέ θα βρεις σε πολλά από τα χωριά, αλλά μπαρ κυρίως στο Βαθύ. Είναι γραφικό το Βαθύ. Απέναντί σου, θα δεις το Λαζαρέτο. Είναι μικρό νησάκι που καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953 και όπου κάποτε κάνανε καραντίνα πριν φτάσουν στο νησί, αργότερα εκεί υπήρχαν φυλακές και σήμερα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που βρίσκεται στο Λαζαρέτο πραγματοποιούνται γάμοι. Κατά τα άλλα δε γνωρίζω αν είναι επισκέψιμο. Νομίζω αν βρεις βαρκάρη και όρεξη, κάτι θα γίνει! Συνεχίζοντας τη βόλτα στο Βαθύ, ετοιμάσου στην προκυμαία να δεις το μνημείο του Ναυτικού. Αποτελεί σύμβολο της ναυτοσύνης της Ιθάκης η οποία υπάρχει αιώνες, ήδη από τα αρχαία χρόνια. Στο Βαθύ, στην πλατεία, θα δεις και το άγαλμα του Οδυσσέα αλλά και την προτομή του Ομήρου. Στο Βαθύ διοργανώνονται και σεμινάρια σχετικά με τον Όμηρο και τις ομηρικές σπουδές! Σου προτείνω να επισκεφθείς και τα μουσεία στο Βαθύ. Τόσο το Αρχαιολογικό όσο και το Ναυτικό και Λαογραφικό μουσείο.

Εκτός από την πρωτεύουσα του νησιού, υπάρχουν διάφορα χωριά που αξίζει να επισκεφθείς, όπως για παράδειγμα το Κιόνι, ένα χωριό που χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Στο Κιόνι θα δεις και ό, τι απέμεινε από το σπίτι του Καραϊσκάκη, του αγωνιστή του 1821. Ακόμη ένα χωριό είναι ο Σταυρός που σου ανέφερα και πριν. Στο Κιόνι μπροστά στη θάλασσα ήπια καφέ και άδειασε το μυαλό μου κι ας είχα πυρετό και στον Σταυρό έφαγα πολύ και νόστιμα!

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τον Σταυρό γιατί εκτός του ότι αξίζει να θαυμάσεις την προτομή του Οδυσσέα και το παλάτι του Τζανή (αγγλικής αρχιτεκτονικής), εκεί κοντά, σύμφωνα με τον W. Heurtley, βρισκόταν το Ανάκτορο του πολυταξιδεμένου Οδυσσέα και οι ομηρικές περιγραφές θέλουν τα κοντινά Πηλικάτα να αποτελούν την πόλη του! Μπορείς να πας και στο Αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού. Στον όρμο της Πόλης, περίπου ενάμησι χιλιόμετρο μακριά από τον Σταυρό, βρίσκεται το σπήλαιο του Λοΐζου, κέντρο λατρείας του μυκηναϊκού πολιτισμού. Πήρε το όνομά του από τον Δημήτριο Λοΐζο ο οποίος ανακάλυψε πρώτος το συγκεκριμένο σπήλαιο το 1868. Μιλώντας για σπήλαια, να σου πω ότι υπάρχει και το σπήλαιο των Νυμφών , το οποίο απέχει περίπου 4 χλμ από το Βαθύ. Σύμφωνα με τον Όμηρο, σε αυτό το σπήλαιο έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων. Για να δεις πού βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ιθάκης ,Αλαλκομενές, πήγαινε στο λόγο του Αετού. Πηγαίνοντας από τον Αετό στον Άη Γιάννη θα συναντήσεις την επιγραφή ‘’ΟΔ’’. Επικρατεί η άποψη ότι το ‘’ΟΔ’’ προέρχεται από τη λέξη Οδυσσέας. Η επιγραφή καταχωρήθηκε στις αρχαίες ελληνικές επιγραφές το 1897. Στη βόρεια πλευρά του νησιού, επισκέψου την αρχαιολογική περιοχή «Άγιος Αθανάσιος-Σχολή Ομήρου». Είναι από τα μέρη που θα ήθελα να έχω πάει και δε μπόρεσα.

Στο χωριό Ανωγή θα δεις τεράστιους ογκόλιθους που θα έλεγε κανείς ότι μοιάζουν με…μενίρ! Μη το χάσεις! Επίσης, είναι και το χωριό Φρίκες, ένα γραφικό χωριουδάκι ή καλύτερα ψαροχωριουδάκι. Φάε φρέσκο ψάρι, θαύμασε τους ανεμόμυλους και θυμήσου ότι από τις Φρίκες μπορείς να ακολουθήσεις τον χωματόδρομο που φτάνει ως τις Αλυκές, τον υδροβιότοπο του νησιού.

Στο νησί θα δεις πολλές εκκες, Μονές και εκκλησάκια. Στην Ανωγή μπορείς να επισκεφθείς και τον Ναό της Παναγίας, ο οποίος είναι ένας από τους πιο παλιούς ναούς των Βαλκανίων. Στο Βαθύ αξίζει να επισκεφθείς τον Μητροπολιτικό Ναό ο οποίος είναι αφιερωμένος στα Εισόδεια της Θεοτόκου. Ακόμη, αξίζει να δεις και το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών.

Το νησί μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, διαθέτει, όμως, αρκετά μεγάλη γκάμα παραλιών. Όλες ξεχωριστές και όμορφες! Κοντά στο Βαθύ βρίσκονται οι παραλίες Φιλιατρό και Σαρακήνικο, αμφότερες διάσημες και συνήθως με κόσμο. Πανέμορφες, όμως, και σκέψου ότι είμαι άνθρωπος που προτιμάει την ησυχία του στην παραλία. Κοντά στο Βαθύ, ιδανική αν ταξιδεύεις με παιδιά επειδή τα νερά είναι ρηχά, είναι η παραλία Δεξά. Στα δυτικά του νησιού βρίσκονται οι παραλίες Κεραμαργειώ και Αη Γιάννης. Μικρούτσικες, ήσυχες και όμορφες σαν από καρτ ποστάλ. Λίγο πριν τον Αη Γιάννη είναι και η παραλία Μυρτερά στην οποία για να φτάσεις πρέπει να ακολουθήσεις το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό Λεύκη. Συνήθως γεμάτη κόσμο, αλλά με υπέροχα νερά είναι η παραλία Κιόνι. Αν βρεις τρόπο να φτάσεις στην παραλία Άντρι, να πας. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος, οπότε εμείς οι κοινοί θνητοί που δεν έχουμε σκάφος πρέπει να ψαχτούμε για να πάμε. Δεν έχω πάει, ωστόσο μάλλον χάνουμε όσοι/ες δε πάμε! Να βρεθεί σκάφος επειγόντως! Στην παραλία Γιδάκι, πάντως, στην οποία επίσης η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο από τη θάλασσα, φτάνεις εύκολα. Παίρνεις μια βαρκούλα από το Βαθύ και να’ σαι στο Γιδάκι! Ούτε σε αυτή την παραλία πήγα, αλλά για αυτό ευθύνεται που ψηνόμουν στον πυρετό και όχι που δεν είχα τρόπο να πάω. Γενικά στο νησί πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψω γιατί αλλιώς το βλέπεις με 38, 5 πυρετό κι αλλιώς όταν σκας από υγεία. Υπάρχει και ένας κάπως περιπετειώδης τρόπος για να φτάσεις στη συγκεκριμένη παραλία…με τα πόδια! Στο λέω σε περίπτωση που το προτιμάς από τη βαρκάδα. Στη βόρεια Ιθάκη να πας στην παραλία Αφάλες. Είναι σαν το πράσινο να ενώνεται με το μπλε της θάλασσας. Εύκολη πρόσβαση, μαγευτικό τοπίο. Οι παραλίες δεν είναι μόνο αυτές που ξεχώρισα για να σου δώσω μια γεύση, είναι και άλλες! Όρεξη να έχεις!..

Κι αν χόρτασες παραλίες, η Ιθάκη δεν έχει μόνο αυτό να σου προσφέρει από φυσική ομορφιά. Μπορείς να περπατήσεις στα μονοπάτια της, να δεις εκπληκτικά μέρη και να απολαύσεις θέα όση θέλεις! Μια τέτοια πεζοπορία είναι σε αυτά που θα ήθελα να κάνω την επόμενη φορά που θα πάω. Ένα εύκολο και μικρό μονοπάτι είναι αυτό που οδηγεί στη Σπηλιά Ρίζες αλλά και αυτό που οδηγεί από το οροπέδιο του Μαραθιά στην Παναγιά τη Σπηλαιώτισσα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια, άλλα πιο εύκολα και άλλα πιο δύσκολα, διαδρομές πιο σύντομες και διαδρομές πιο μεγάλες. Εύκολα θα βρεις πληροφορίες στο διαδίκτυο ώστε να επιλέξεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο.

Όσο για φαγητά…Φρέσκο, ολόφρεσκο ψαράκι και το πιο απλό πράγμα του κόσμου: μουσκεμένο ψωμί με λάδι, ντομάτα και τυρί φέτα. Με άλλα λόγια, ριγανάδα! Τόσο στην Ιθάκη όσο και στην Κεφαλονιά η ριγανάδα είναι κλασσική ντόπια γεύση, απλή και πεντανόστιμη! Βέβαια, υπάρχουν και άλλα πιάτα, παραδοσιακές νοστιμιές που θα γλύφεις τα δάχτυλά σου! Στην Ιθάκη, να δοκιμάσεις το κοτόπουλο μαγειρεμένο στο σκεύος που ονομάζεται τσερέπα. Είναι ένα είδος ταψιού…Η συνταγή και το αποτέλεσμα, αξεπέραστα! Οι Ιταλοί άφησαν το αποτύπωμά τους στην ντόπια κουζίνα και έτσι σήμερα η πουλέντα αποτελεί νοστιμιά του νησιού, περισσότερη ταιριαστή, βέβαια, με τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες. Μοιάζει με κρέμα φτιαγμένη από αλεύρι καλαμποκιού. Υπάρχει και μια ακόμη συνταγή που δεν έχω δοκιμάσει, αλλά οι φήμες λένε ότι θα έπρεπε! Ψάρια σαβόρο λέγεται και από όσο ξέρω, αξίζει τον κόπο. Ειδικά αν σου αρέσουν τα ψάρια! Ακόμη μια συνταγή που δεν έχω δοκιμάσει, αλλά είναι στα to do είναι η γαριδόπιτα. Ακούγονται τα καλύτερα, όμως! Από γλυκά, η Ιθάκη έχει να σου προσφέρει συκόπιτα αλλά και ροβανί. Το πρώτο γλυκό είναι κλασσικό σαρακοστιανό, ενώ το δεύτερο είναι λιχουδιά φτιαγμένη από ρύζι, λάδι και μέλι.

Θα γεμίσει νοστιμιές το στομάχι σου και θα χορτάσει ωραιάδα το μάτι σου! Κάτι ήξερε ο Οδυσσέας που πέρασε τόσα με μοναδικό σκοπό να επιστρέψει στην Ιθάκη…Ήταν βέβαια και το…σπίτι του…

Να πας, να τη γνωρίσεις και να επιστρέψεις να τα διηγηθείς ένα ωραίο παρείστικο βραδάκι με κάτι νόστιμο στο πιάτο και κάτι δροσερό στο ποτήρι. Είναι τόπος με ιδιαίτερη ενέργεια. Τι όμορφο να επισκέπτεται κανείς τέτοια μέρη και τι (ακόμη πιο) όμορφο να μπορεί να γυρίζει πίσω και να μοιράζεται τις εμπειρίες του με τους αγαπημένους του. Κάτι που έμαθα ταξιδεύοντας τόσα χρόνια είναι ότι δεν έχει καμία ουσία το ταξίδι αν δεν έχεις κάπου να επιστρέψεις…Και το σπίτι, είναι οι άνθρωποί μας…

‘’Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε. Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα, ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν.’’

Κ.Καβάφης

Διαβάστε επίσης:

NEXT TOP TRAVEL- Πάντα μαζί, πάντα ασφαλείς!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα