NEXT TOP TRAVEL: Σαράγεβο- Η ιστορία, τα μέρη, οι γεύσεις!

Μίνι ταξιδιωτικός οδηγός στον τόπο του πολέμου, της βίας, του έρωτα.

Δανάη Στυλιανίδου
next-top-travel-σαράγεβο-η-ιστορία-τα-μέρη-οι-γεύσε-497234
Δανάη Στυλιανίδου
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λέξεις-Εικόνες: Δανάη Στυλιανίδου

Ήμουν τυχερή. Ήθελα χρόνια να πάω και όταν επιτέλους βρέθηκα εκεί, με βόλταραν δυο άνθρωποι που τα ξέρουν και τα ζήσαν όλα από πρώτο χέρι, όπως λέμε. Tους ευχαριστώ τόσο πολύ για όλα!… Ένα ζευγάρι του οποίου η αγάπη δε γνωρίζει θρησκείες και σύνορα και κέρδισε κάθε δυσκολία. Εκείνος Έλληνας και χριστιανός και εκείνη από την Βοσνία και μουσουλμάνα. Μαζί με το παιδάκι τους, περπατήσαμε, είδαμε, μιλήσαμε… Βασικά, για να τα λέμε σωστά και όπως συνέβησαν τα πράγματα, εκείνοι μου διηγούνταν και εγώ κοιτούσα και άκουγα και πού και πού ρωτούσα κάτι που δεν είχα καταλάβει ή ρωτούσα για κάτι που μου φαινόταν ενδιαφέρον και ήθελα να μάθω περισσότερα σχετικά με αυτό.

O πόλεμος, η βία, ο έρωτας…Μέχρι πού μπορούμε να φτάσoυμε οι άνθρωποι και για ποιες αξίες τελικά πολεμούμε; Πολεμούμε για την αγάπη άραγε;… Αυτά σκεφτόμουν και άλλα πολλά, ενώ περπατούσαμε δίπλα σε κτίρια λαβωμένα από όπλα, βόμβες κτλ. Εκείνοι περπατούσαν χέρι χέρι. Οι πραγματικοί νικητές του πολέμου στο Σαράγεβο! Στην αγάπη δε χωράει βία καμίας μορφής.

Το Σαράγεβο είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία διαθέτει τζαμί, καθολική εκκλησία, ορθόδοξη εκκλησία και συναγωγή όλα στην ίδια γειτονιά. Η πόλη στην οποία ζούνε περίπου 400.00 άνθρωποι, αποτελεί το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Περιβάλλεται από τις Δειναρικές Άλπεις και βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Mίλιατσκα. Ο πόλεμος Βόσνιων και Σέρβων που ξεκίνησε το 1992 και τελείωσε το 1995, έχει αφήσει στην πόλη σημάδια που είναι εμφανή μέχρι και σήμερα…

Πώς φτάνει κανείς εκεί και ποια περίοδο να πάει Δυστυχώς οι πτήσεις από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για το Σαράγεβο δεν είναι ούτε απευθείας, ούτε πολύ φτηνές. Κοστίζουν συνήθως, γύρω στα 250 ευρώ πήγαινε-έλα και είναι πάντα με μετεπιβίβαση, συχνά στην Αυστρία ή στη Σερβία ταξιδεύοντας με ελληνικές ή ξένες αερογραμμές.

Θέλει λίγο ψάξιμο για να βρεις κάτι καλό και οικονομικό, όμως αξίζει τον κόπο. Μπορείς να προσεγγίσεις το Σαράγεβο και οδικώς. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει περίπου 700 χλμ. Το χειμώνα έχει αρκετό κρύο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη για αυτό τον λόγο θα σου έλεγα, να πας άλλη εποχή…Όσο για τις ημέρες που θα χρειαστείς για να το γνωρίσεις, νομίζω 3-4 ημέρες είναι αρκετές.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:  Κοπεγχάγη Μαδέιρα, Ίμπιζα ή Ρώμη; Για ό, τι κι αν θες να μάθεις, η στήλη NEXT TOP TRAVEL σου έχει τον καλύτερο οδηγό!

Πού να μείνεις

Η διαμονή είναι πολύ οικονομική στο Σαράγεβο και η πόλη είναι αρκετά μικρή, κάτι που σημαίνει ότι όλα είναι σχεδόν πάντα κεντρικά και ποτέ δεν είσαι πολύ μακριά από τίποτε. Μπορείς να μείνεις σε ξενοδοχείο πληρώνοντας περίπου 30-40 ευρώ για ένα καλό δίκλινο με πρωινό. Αυτό νομίζω είναι ο μέσος όρος χρημάτων ανά διανυκτέρευση. Υπάρχει και επιλογή του Airbnb το οποίο μπορεί να σου προσφέρει ένα ολόκληρο διαμέρισμα για δυο ή τρία άτομα με το αντίτιμο των 30 ή 40 ευρώ ή ένα ιδιωτικό δωμάτιο σε κάποιο σπίτι για μόλις 10-15 ευρώ τη μέρα ανά άτομο.

Τι να δεις Το Σαράγεβο έχει το δικό του χρώμα και χαρακτήρα, ένα συγκεκριμένο που δε μπορώ να περιγράψω. Όμως, έχει και μια αντίθεση η οποία ΄΄σπάει’’ αυτό το χρώμα. Είναι το παλιό και το καινούριο. Ο δυτικός τρόπος δίπλα στα βομβαρδισμένα και εγκαταλειμμένα πια κτίρια.

Σου παραθέτω και μια φωτογραφία…Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bulevar Mese Selimovica ή αλλιώς η Λεωφόρος των Ελεύθερων Σκοπευτών. Το όνομά της το πήρε από τα χρόνια του πολέμου, καθώς υπήρξε το μέρος από όπου πυροβολούσαν οι Σέρβοι ελεύθεροι σκοπευτές. Σήμερα, είναι μια μεγάλη λεωφόρος η οποία ενώνει τη βιομηχανική περιοχή της πόλης με το παλιό κομμάτι αυτής. Αξίζει να δεις το Δημαρχείο, το Κοινοβούλιο (νέο κτίσμα, καθώς το παλιό τυλίχτηκε στις φλόγες το 1992 κατά τη διάρκεια του πολέμου) και την όμορφη Ακαδημία Τεχνών. Όταν δεις το ξενοδοχείο Holiday Inn, έχε στο νου σου πως κατά τη διάρκεια του πολέμου τη δεκαετία του ενενήντα ήταν το μόνο που ήταν ανοιχτό και φιλοξενούσε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Στέκει ακόμη εκεί, αυτό και η ιστορία του. Η Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ιδρυθείσα το 1896, είναι ένα πανέμορφο κτίριο που σιγουρα αξίζει να δεις!Το Κεντρικό Ταχυδρομείο του Σαράγεβο επίσης!

Να πας οπωσδήποτε στο τούνελ. Ονομάζεται Tunel spasa ή το Τούνελ της Ελπίδας. Μου ήταν αδύνατο να τραβήξω φωτογραφίες. Το δέος, ο τρόμος…ήταν εντυπωσιακό και με άφησε χωρίς λόγια και χωρίς φωτογραφίες να σου δείξω! Το Τούνελ δημιουργήθηκε από τους κατοίκους το 1993 και αποτελούσε τη μοναδική είσοδο και έξοδο από και προς την πόλη κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το Εθνικό Μουσείο και το Σπίτι Svrzo, αποτελούν και τα δυο ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθείς. Στο Σπίτι Svrzo θα πάρεις μια γεύση από το πώς ήταν η ζωή μιας πλούσιας οικογένειας στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έχει πολλά μουσεία η πόλη! Η Εθνική Πινακοθήκη σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα, καθώς εκεί θα δεις πάνω από 6.000 έργα τέχνης! Υπάρχει ένα μουσείο στο οποίο δεν πήγα για συναισθηματικούς λόγους. Είναι το μουσείο War Childhood Museum, το οποίο δείχνει τον πόλεμο μέσα από τα μάτια των παιδιών. Έχει ένα ενδιαφέρον. Αν δεν ήμουν τόσο συναισθηματική, θα είχα πάει σίγουρα. Να πας να μου πεις πώς σου φάνηκε! Επίσης, στην πόλη υπάρχει και το μνημείο προς τιμή των παιδιών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δεν αναφέρω τιμές εισόδου στα μουσεία γιατί το Σαράγεβο είναι κάτι περισσότερο από οικονομικό.

Γεύση από Τουρκία θα γευτείς στη γειτονιά Bascarsija, στην οποία θα δεις μιναρέδες και καφενεδάκια και θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι στην Τουρκία και όχι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αν τη συνεχίσεις, μέσω του κεντρικού πεζόδρομου Ferhadija θα φτάσεις στην αυστροουγγρική συνοικία την οποία κοσμούν ιδιαίτερα κτίρια (αρτ νουβό θα έλεγα)και καταπράσινα πάρκα. Στο τέλος του πεζόδρομου βρίσκεται το μνημείο της Αιώνιας Φλόγας, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Κοντά στη λεωφόρο Marsala Tita λαμβάνουν χώρα υπαίθριες αγορές, χρωματιστές και με μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά. Αν τις πετύχεις, βόλταρε εκεί!

Ο Gavrilo Princip πυροβόλησε και σκότωσε τον αρχιδούκα Franz Ferdinand, δίνοντας αφορμή για να ξεσπάσει ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος, Το μνημείο βρίσκεται στην Λατινική Γέφυρα. Μη το χάσεις! Πήγαινε, επίσης, στην Πλατεία των Περιστεριών, κοντά στην οποία βρίσκεται και το πιο σημαντικό τζαμί της πόλης, το Gazi-Husrevbey. Λίγο πιο εκεί θα δεις και τον Ορθόδοξο ναό, την Καθολική εκκλησία αλλά και τη Συναγωγή της πόλης. Για να δεις το Σαράγεβο από ψηλά και ακόμη καλύτερα, για να απολαύσεις ένα όμορφο και ρομαντικό ηλιοβασίλεμα ανέβα στο παλιό φρούριο. Για χάζι και ψώνια κάνε μια περπατάδα στο παλιό Σαράγεβο αλλά και στην αγορά Γαζή Χουσρέβ Μπεγκ.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

Να περιμένεις να δεις την πιο μούλτι κούλτι γωνιά της Ευρώπης! Να περιμένεις χαμηλές τιμές! Να περιμένεις ευγενικούς ανθρώπους!

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ Να μην περιμένεις πολλές πολυτέλειες. Το Σαράγεβο ζει και αναπτύσσεται, απλά ακόμη είναι in process… Να μην περιμένεις να φύγεις με άδειο στομάχι! Το φαγητό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει ενδιαφέρον! Να μην περιμένεις ευρώ! Άλλαξε τα ευρώ σου σε μετατρέψιμα μάρκα που είναι το νόμισμα της χώρας!

ΦΑΓΗΤΟΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΠΟΤΟΚΑΦΕΔΑΚΙΑ

Για έναν βοσνιακό καφέ (πολύ παρόμοιο με αυτόν που στην Ελλάδα λέμε ελληνικό) πήγαινε στο Kamarija cafe. Όμορφο περιβάλλον! Διεύθυνση : Pod bedemom Δοκίμασε παραδοσιακές γεύσεις με βάση το κρέας στο εστιατόριο Avlija. Διεύθυνση : Avde Sumbula 2

Για καφεδάκι αλλά και τσιμπολόγημα και όλα αυτά με θέα, προτείνω το Vidikovac. Διεύθυνση: Zmajevac

Το βοσνιακό ‘’βρώμικο’΄ αποτελεί must. Μπορείς να γευτείς τα παραδοσιακό cevapi, , sudzukice ή pljeskavica στο Cevabdzinica Zeljo. Διεύθυνση : Kundurdžiluk 19 Πιες μια ντόπια ρακί στο μπαρ Tito, όπου μπορεί να πετύχεις και live μουσική. Διεύθυνση : Zmaja od Bosne 5

Δοκίμασε την τοπική πίτα burek στο Buregdzinica Sac . Ένα μέρος όπου όλα γίνονται με μεράκι! Διεύθυνση : Bravadžiluk mali 2

Balkan Express. Ένα ταξίδι στην Γιουκοσλαβία με μια Zmaj pivo ή μια Sarajevsko pivo στο χέρι! Και οι δυο είναι ντόπιες μπύρες. Διεύθυνση : Maršala Tita 36 Teahouse Džirlo. Το απόλυτο μέρος για παραδοσιακό τσάι με φόντο ωραία διακόσμηση!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Διεύθυνση : Kovači 6 Αν ψάχνεις κάτι σε κλαμπ, μπορείς να πας στο Underground Club. Κλείνει στις 7 το πρωί! Διεύθυνση: Maršala Tita 56

TIPS Άκου το ‘’Sarajevo’’ από τους Magic De Spell!… Vrelo Bosne. Ένα πάρκο-παράδεισος λίγο έξω από την πόλη! Πήγα με ταξί (δε χρειάζεται να νοικιάσεις αυτοκίνητο στο Σαράγεβο, είναι μικρό και βολικό με το τραμ του!) και ήταν τόσο οικονομικά που δε θυμάμαι πόσο κόστισε! Αν πας στο Σαράγεβο με καλό καιρό μην το χάσεις!

Στο Σαράγεβο βρίσκεται η πρώτη μορφή ενός Ισλαμικού πολυτεχνείου. Ονομάζεται Saraybosna Osmanlı Medrese και σήμερα αποτελεί τμήμα του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο. Ήξερες ότι το 1885 το πολύπαθο Σαράγεβο ήταν η πρώτη πόλη στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο (μετά το Σαν Φρανσίσκο) με δίκτυο ηλεκτρικού τραμ;

Το 1984, οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στο Σαράγεβο!

Θα δεις κόκκινες γραμμές σε τοίχους, κτίρια… είναι οι ρωγμές τοου πολέμου γεμισμένες με κόκκινο χρώμα. Τα τριαντάφυλλα του Σαράγεβο, όπως το ονομλαζουν οι ντόπιοι! Από το 1995 στην πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πραγματοποιείται ένα από τα πιο γνωστά Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βαλκανιών. Εκτός από αυτό στην πόλη λαμβάνουν χώρα διάφορα φεστιβάλ. Εγώ πήγα σε αυτό της μπύρας!…

Στο Σαράγεβο συμβιώνουν, τόσο Κροάτες, όσο Σέρβοι και Βόσνιοι. Μουσλουλμάνοι και χριστιανοί στην πλειοψηφία με επίσημες γλώσσες τα κροατικά, τα σερβικά και τα βοσνιακά. Δαιφέρουν λίγο μεταξύ τους, αλλά οι πληθυσμοί μπορούν να συνεννοηθούν άνετα σε οποιαδήποτε από αυτές τις γλλώσσες. Θα σου μιλήσουν Αγγλικά, αλλά τόσο όσο γνωρίζουν. No Man’s Land. Η ταινία του Βόσνιου σκηνοθέτη Danis Tanović που βραβεύτηκε με όσκαρ το 2002. Δες τη αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ιστορία αυτού του τόπου!

Ένα από τα βασικά προβλήματα της πόλης είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση!

Ο πόλεμος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν με τα τανκς και τα όπλα. Ο πόλεμος υπάρχει και στις σχέσεις των ανθρώπων. Το Σαράγεβο και η ιστορία του δε με έκαναν να σκεφτώ μόνο για τον πόλεμο μεταξύ των χωρών, αλλά η σκέψη μου προχώρησε και στη γενίκευση της βίας. Δεν είναι τόσο μια αντιπολεμική μου τοποθέτηση, όσο μια ξεκάθαρη δυνατή φωνή ενάντια σε κάθε μορφή βίας που μπορεί να υπάρξει…Νομίζω καταλαβαίνεις πώς το εννοώ… ‘’Μπορούν να κόψουν όλα τα λουλούδια, αλλά δε μπορούν να σταματήσουν τον ερχομό της άνοιξης’’. Έτσι είχε πει ο Πάμπλο Νερούδα και πολύ καλά τα είπε. Ο έρωτας αλλά και καθετί θετικό μπορεί να ανθίσει και στις πιο αντίξοες συνθήκες, δείχνοντας πως στην αγάπη δεν υπάρχει χώρος για καμία μορφή βίας. Όπως συνέβη και στην ιστορία αυτού του ζευγαριού, η πραγματική και σωστή μορφή αγάπης προσπερνάει τη βία, χτίζει και δημιουργεί. Το σκεφτόμουν κοιτάζοντας το παιδάκι τους, ζωντανό παράδειγμα μιας αγάπης που νίκησε κάθε βία. Και όσο υπάρχουν παιδιά, υπάρχει μέλλον. Αν/Να τα φροντίζουμε, υπάρχει ελπίδα…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα