Νίσυρος: Σαν ηφαίστειο που ξυπνά

Του Κωστή Ζαφειράκη Εικόνες: Δημήτρης Τσαχαλίνας Μια Νισύρικη φράση που πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι: «Βάρδα στεναχώρια», δηλαδή μακριά από εμάς οι στενοχώριες. Ο Δημήτρης Τσαχαλίνας εκπαιδεύει τον Κωστή, στη Νισύρικη ηθογραφία. Ετοιμάστε βαλίτσες. Η μικρή Νίσυρος των Δωδεκανήσων και των 1000 κατοίκων. Ως σήμα κατατεθέν έχει το ενεργό ηφαίστειο της με τον μεγαλύτερο κρατήρα ονόματι […]

Κωστής Ζαφειράκης
νίσυρος-σαν-ηφαίστειο-που-ξυπνά-26786
Κωστής Ζαφειράκης
nisyros_2.jpg

Του Κωστή Ζαφειράκη Εικόνες: Δημήτρης Τσαχαλίνας

Μια Νισύρικη φράση που πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι: «Βάρδα στεναχώρια», δηλαδή μακριά από εμάς οι στενοχώριες. Ο Δημήτρης Τσαχαλίνας εκπαιδεύει τον Κωστή, στη Νισύρικη ηθογραφία. Ετοιμάστε βαλίτσες.

Η μικρή Νίσυρος των Δωδεκανήσων και των 1000 κατοίκων. Ως σήμα κατατεθέν έχει το ενεργό ηφαίστειο της με τον μεγαλύτερο κρατήρα ονόματι Στέφανος- γεννήθηκε όταν ο Ποσειδώνας εξοργίστηκε με τον γίγαντα Πολυβώτη, ξεκόλλησε ένα κομμάτι από την Κω, το πέταξε καταπάνω του και τον πλάκωσε.

Για μένα η Νίσυρος είναι το ησυχαστήριο μου, με αργούς ρυθμούς, καλούς μεζέδες και φυσικά καλή ρακί αγναντεύοντας το μπλε. Σεληνιακά τοπία, έκρηξη χρωμάτων στους κρατήρες και σκουρόχρωμες αμμουδιές, γραφικά ορεινά χωριά και ονειρεμένα δειλινά στο Μανδρακι, στη «σκιά» κάστρων και μοναστηριών.

Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία, βρίσκεσαι στη Νίσυρο. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις μαζί σου είναι καλή διάθεση και υπομονή, μιας και οι ρυθμοί είναι αργοί κάτι βεβαίως που πιστεύω έχουμε όλοι μας ανάγκη στις διακοπές μας. Η Νίσυρος είναι ένα ιδιαίτερο νησί, δεν είναι για όλους και κατά κάποιον τρόπο επιλέγει τους επισκέπτες της. Δεν «σηκώνει» κοσμικούς, δεν της ταιριάζουν αυτοί που αναζητούν τη χλιδή και τις πολυτέλειες.

Η Νίσυρος αποτελείται από 4 οικισμούς. Το Μανδράκι (πρωτεύουσα και λιμάνι), ο Εμποριός που είναι ορεινό χωριό όπως και τα Νικιά με θέα στην καλντέρα του ηφαιστείου και οι Πάλοι (παραδοσιακό ψαροχώρι με μαρίνα για ιδιωτικά σκάφη).

Για μπάνιο πάω… στους Χοχλάκους στο Μανδράκι (προτείνω παπούτσια θαλάσσης μιας και η παραλία αποτελείται από μεγάλες μαύρες πέτρες), στην Παχιά Άμμο (σκούρα άμμος και δυνατότητα για ελεύθερο Κάμπινγκ), στις Λιες (άμμος και βότσαλα), στους Πάλους, πιο οργανωμένη παραλία.

Για τους περιηγητές, μας αξίζει το δρομάκι πάνω από το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής που βγάζει στο Λαγκάδι, έναν από τους γραφικότερους, παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού. Στην είσοδο του Εμποριού θα βρείτε μια πέτρινη καμάρα που οδηγεί σε μια φυσική σάουνα, όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς.

Η Νίσυρος δεν στερείται μουσείων. Στο Μανδράκι επισκεφτείτε το Λαογραφικό ανεβαίνοντας για το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής. Το Εκκλησιαστικό και το πιο πρόσφατο στο κέντρο του χωριού, το Αρχαιολογικό. Στα Νικιά επισκεφτείτε ένα μοναδικό Ηφαιστειολογικό μουσείο.

Για φαγητό ο κάθε οικισμός έχει τα δικά του. Στα Μανδράκι θα πάτε για ουζάκι στου Κλεάνθη και για ιταλικές νοστιμιές στην Trattoria da Michele δίπλα στον Μύλο. Στους Πάλους για ψαρομεζεδες και φρέσκο ψάρι στου Captain και στης Αστραδενής. Στον Εμποριό θα φάτε στο Μπαλκόνι του Εμποριού, στης Κατίνας, φρέσκο κρέας και μαγειρευτά. Τέλος αν θέλετε να συνδυάσετε μπάνιο, ησυχία και καλή ρακή θα πάτε στην Όαση στην Παχιά Άμμο. Την καλύτερη μουσική στο νησί θα την ακούσετε στο Εναλλάξ, δίπλα στο κύμα με θεά το μοναστήρι. Χοτ σποτ του νησιού είναι η πλατεία της Ηλικιωμένης, όπου θα καθίσετε στο καφενείο- ποτάδικο του Αντρίκου, ίσως της πιο χαρακτηριστικής μορφής του νησιού και θα σας λύσει όλες της απορίες σας για τον τόπο. Να δοκιμάσετε μπουκουνιές (χοιρινή σπεσιαλιτέ), λιαστό χταπόδι, κάππαρη, ντοματάκι γλυκό και σουμάδα.

*Ο Δημήτρης Τσαχαλίνας είναι Χειρουργός-Οδοντίατρος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα