Ταξίδι

Ο Κεράτιος Κόλπος της Κωνσταντινούπολης μετατρέπεται σε πόλο έλξης επισκεπτών

Οδοιπορικό σε μια από τις ομορφότερες διαδρομές της Κωνσταντινούπολης

Parallaxi
ο-κεράτιος-κόλπος-της-κωνσταντινούπο-1075770
Parallaxi

Ο Κεράτιος Κόλπος, που αποτελεί την είσοδο του Βοσπόρου και τμήμα της Ιστορικής Χερσονήσου, πήρε το όνομά του από το σχήμα του που μοιάζει με κέρας, ενώ λέγεται ότι οφείλει την ονομασία του και στα νερά του που αποκτούν χρυσαφένιο χρώμα – ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα.

Λόγω της μορφολογίας του, ο Κεράτιος Κόλπος υπήρξε σημαντικός λιμένας όπου αγκυροβολούσαν τα πλοία των εμπορικών στόλων της Οθωμανικής και της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή παρουσιάζει σήμερα έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα με τζαμιά, εκκλησίες, συναγωγές και ιστορικές σχολές που αποτελούν ίχνη της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης, μιας ιστορίας άνω των χιλίων χρόνων.

Το Χαλίτς (Haliç), η γειτονιά που περιβάλλει τον Κεράτιο Κόλπο, είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές της Κωνσταντινούπολης και έχει αναδειχθεί ως ένα νέο σημείο σαγήνης αυτής, καθώς τα πιο πρόσφατα αξιοθέατα της πόλης είναι διάσπαρτα στην περιοχή αυτή.

Οι μεταμορφωμένες ιστορικές βιομηχανικές περιοχές και οι διεθνείς εκδηλώσεις που φιλοξενούν αυτοί οι χώροι ενσταλάζουν στην ιστορία της περιοχής στοιχεία της σύγχρονης και καλλιτεχνικής ζωής. Με τη μετατροπή των κτιρίων των ναυπηγείων (ηλικίας 600 ετών) κατά μήκος των ακτών του Κεράτιου Κόλπου, η περιοχή έχει γίνει ένας νέος πολιτιστικός πόλος έλξης.

Άλλωστε, εκεί πραγματοποιείται και η δημοφιλής φθινοπωρινή εκδήλωση της Κωνσταντινούπολης, Contemporary İstanbul, η οποία παρουσιάζει μερικά από τα καλύτερα δείγματα της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης, συγκεντρώνει τοπικές και διεθνείς γκαλερί, ιδρύματα τέχνης, πρωτοβουλίες και καλλιτέχνες. Η εκδήλωση, στην οποία συναντώνται οι λάτρεις της τέχνης από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, προσφέρει στους επισκέπτες αναρίθμητες ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με περιζήτητα έργα της καλλιτεχνικής σκηνής, να παρακολουθήσουν τη μεταμόρφωση μιας ιστορικής βιομηχανικής περιοχής και να απολαύσουν την όμορφη ακτογραμμή του Κεράτιου Κόλπου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η εξερεύνηση αυτής της γραφικής περιοχής μοιάζει με ταξίδι στο παρελθόν, στην ιστορία της αρχαίας Κωνσταντινούπολης. Ακολουθούν τρεις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να περιηγηθεί στα στενά και τα πολύχρωμα δρομάκια στο παράλιο μέτωπο του Κεράτιου Κόλπου, σε μια από τις πιο όμορφες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Φανάρι – Μπαλάτ: Τόσο δελεαστικά με τους πολύχρωμους δρόμους τους

Το Μπαλάτ (Balat) και το Φανάρι [Φενέρ (Fener)], οι γειτονικές συνοικίες της Ιστορικής Χερσονήσου, συγκαταλέγονται στις πιο ξεχωριστές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης, με τεράστια ιστορική κληρονομιά και υπέροχα αξιοθέατα. Μολονότι στο πέρασμα των αιώνων οι επισκέπτες τους άλλαζαν, αυτές οι διπλανές ιστορικές συνοικίες κατάφερναν πάντα να επιβιώνουν.

Τα απόκρημνα δρομάκια του Μπαλάτ, εκατέρωθεν των οποίων στοιχίζονται ιστορικά σπίτια με προεξέχοντα παράθυρα, παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν που αναμειγνύονται με έναν χαρακτηριστικό τρόπο στους πολύχρωμους, δαιδαλώδεις δρόμους του Μπαλάτ. Εκεί, καφετέριες και μπουτίκ σχεδιαστών τρίτης γενιάς γειτνιάζουν με παραδοσιακούς κήπους τσαγιού και καταστήματα χειροτεχνίας. Το Μπαλάτ και το Φανάρι είναι επίσης γεμάτα από ιδιότυπα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, παλαιοπωλεία και δημοπρατήρια.  Βολτάροντας στο Μπαλάτ, συναντά κανείς διάφορα κτίρια. Η Συναγωγή Αχρίντα (Ahrida), η Συναγωγή Γιανμπόλ (Yanbol), το Κιουτσούκ Μουσταφά Πασά Χαμάμι [Küçük Mustafa Paşa Hamamı (τουρκικά λουτρά)] και η υπέροχη βουλγαρική εκκλησία Σβέτι Στέφαν [Sveti Stefan ή Σιδερένια εκκλησία)] είναι μερικά από αυτά. Η βουλγαρική Εκκλησία Σβέτι Στέφαν (Σιδερένια Εκκλησία), που βρίσκεται στην ακτογραμμή του Κεράτιου Κόλπου, είναι επίσης η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο κατασκευασμένη εξολοκλήρου από σίδηρο. Τα χυτά και τα μεταλλικά μέρη αυτής της εκπληκτικής κατασκευής δημιουργήθηκαν στη Βιέννη της Αυστρίας, φορτώθηκαν σε πλοία και μεταφέρθηκαν στο Μπαλάτ, όπου και συναρμολογήθηκαν στις ακτές του Κεράτιου Κόλπου. Η εκκλησία, που χτίστηκε σε σχήμα σταυρού με χρήση 500 τόνων σιδήρου, άνοιξε τις πύλες της ως χώρος λατρείας το 1898.

Το Φανάρι, ο όμορφος γείτονας του Μπαλάτ, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές της Κωνσταντινούπολης με αξιοσημείωτα αξιοθέατα όπως το εντυπωσιακό ογκώδες κτιριακό συγκρότημα της Μεγάλης του Γένους Σχολής, το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή, ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα στους λόφους του Φαναριού, είναι το πιο μεγαλοπρεπές κτίσμα στην περιοχή του Κεράτιου Κόλπου. Το κτίριο, γνωστό ως «Κόκκινο Σχολείο», μοιάζει με κάστρο και χτίστηκε με πυρότουβλα από τη Μασσαλία.

Λόφος Πιερ Λοτί (Pierre Loti): Ατενίζοντας την υπέροχη θέα του Κεράτιου Κόλπου

Στην Ιστορική Χερσόνησο, ο λόφος Πιερ Λοτί είναι ένα πολύ διάσημο σημείο. Ο λόφος, που πήρε το όνομά του από τον Γάλλο συγγραφέα Julien Viaud, και συγκεκριμένα από το ψευδώνυμό του, προσφέρει εκπληκτική θέα και παρουσιάζει μια συλλογή από δείγματα αρχαίας αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης που διατηρούνται με ιδιαίτερη μέριμνα από τον 19ο αιώνα. Η ανάβαση σε αυτόν τον όμορφο λόφο και η θέα της Κωνσταντινούπολης από αυτό το σημείο είναι πραγματικά μαγευτικές εμπειρίες. Μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του απευθείας με τελεφερίκ ή ανεβαίνοντας από τις σκάλες και να απολαύσετε τον Κεράτιο Κόλπο, που είναι εξίσου εντυπωσιακός μετά το ηλιοβασίλεμα όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καφετέρια στο σημείο αυτό είναι δημοφιλής στους ντόπιους, που την προτιμούν για να απολαύσουν το τσάι τους συζητώντας με θέα.

Από τους ιστορικούς στρατώνες στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Τουρκίας

Η βιβλιοθήκη Ραμί (Rami) είναι ένα από τα νεότερα αξιοθέατα της γειτονιάς, βρίσκεται στη συνοικία Εγιουπσουλτάν (Eyüpsultan) της Κωνσταντινούπολης και στεγάζεται στους πρώην Στρατώνες Ραμί του 18ου αιώνα.  Με τις εργασίες αποκατάστασης, ανακαίνισης και κατασκευής που πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό και στα αρχικά υλικά, οι διαμορφωμένοι κήποι και το περιβάλλον πολιτισμού και τέχνης της βιβλιοθήκης προσφέρουν στους επισκέπτες της μια πολύπλευρη εμπειρία.

Η Βιβλιοθήκη Ραμί, η οποία καλύπτει έκταση 22.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Ευρώπης. Η βιβλιοθήκη καλωσορίζει επισκέπτες όλων των ηλικιών, με το τμήμα που προορίζεται για βρέφη και παιδιά, την ψηφιακή βιβλιοθήκη, τη βιβλιοθήκη για νέους, τη βιβλιοθήκη ενηλίκων και διάφορες εξειδικευμένες βιβλιοθήκες. Χάρη στα πολλά του τμήματα, το συγκρότημα προσελκύει πλήθος επισκεπτών δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να περάσουν χρόνο στη φύση σε μια έκταση 51 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων διαμορφωμένων κήπων. Η βιβλιοθήκη Ραμί, με εξαιρετικούς χώρους πρασίνου και μονοπάτια για περπάτημα και ποδηλασία, διαθέτει και μια τεχνητή λίμνη που περιβάλλεται από δέντρα.

Η Βιβλιοθήκη Ραμί κατέχει επίσης το πρώτο «Πιστοποιητικό Βιώσιμου Μουσείου της Βιόσφαιρας» της Τουρκίας. Το εν λόγω  «Πιστοποιητικό Βιώσιμου Μουσείου της Βιόσφαιρας» ισοδυναμεί με την αναγνώριση της πλήρους συμμόρφωσης της βιβλιοθήκης με τις αρχές της βιωσιμότητας από κάθε άποψη, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών αποκατάστασης και των συστημάτων υποδομής, αναδεικνύοντάς την ως ένα κτιριακό σύμπλεγμα που υποστηρίζει την τοπική πολιτιστική ζωή και τη μεταφορά πηγών και πληροφοριών που αφορούν την αρχαιότητα στις μελλοντικές γενιές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα